ایران پرسمان

آخرين مطالب

کارشناس اطلاعات خارجی: اسناد عجیبی از سفارت آمریکا کشف نشد تحلیل روز

کارشناس اطلاعات خارجی: اسناد عجیبی از سفارت آمریکا کشف نشد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حسینی، دیپلمات و کارشناس حوزه اطلاعات و امنیت است. سابقه حضور در ایستگاه‌های مختلف را دارد و این موضوع را از زاویه دید فنی و تخصصی نگاه می‌کند. حسینی به خبرنگار هم‌میهن گفت: «با این نظر موافقم که واقعاً اسناد خاص و عجیب و غریبی در لانه نبوده است. برخی شاید فکر کنند محتویات یک ایستگاه در کشور هدف، باید خیلی عجیب و مثل داستان‌ها و فیلم‌ها باشد. اما آنچه از سفارت آمریکا کشف شد، تقریباً همان چیزی است که می‌توانیم بگوییم کارکرد یک ایستگاه در کشور هدف است.
آن کشور در زمان شاه به یک شکل بود، انقلابی صورت گرفت و بعد از آن هم این کشور هدفِ آمریکایی شکل دیگری دارد. این را هم باید در نظر بگیریم که خروجی ایستگاه اطلاعاتی آمریکا در تهران با کنسولگری در تبریز و جاهای دیگر همه اطلاعات ایالات متحده نبوده است. آن بخشی که مربوط به جمع‌آوری اطلاعات در ایران بوده، در مرکز سیا در لانگلی، ویرجینیا گردآوری و با اطلاعات دیگری مثل اطلاعات ماهواره‌ای، فنی و شنودهایی تجمیع می‌شد و مورد بررسی قرار می‌گرفت.» او ادامه داد: «نکته بعدی این است که تصور اینکه آمریکا نمونه یک فعالیت اطلاعاتی در ایران بوده، نادرست است.
قطعاً انگلیسی‌ها از آن‌ها جلوتر هستند و عمیق‌تر و خیلی با نگرش ژرف‌تری به این قضایا نگاه می‌کنند و به جمع‌آوری اطلاعات می‌پرداختند و می‌پردازند. قصه انگلیس قصه یک روز و دو روز نیست. به خیلی قبل‌تر از آمریکایی‌ها و در دوره قاجار و پهلوی اول برمی‌گردد.» این کارشناس حوزه اطلاعات و امنیت درباره اینکه گفته می‌شود اداره ضدجاسوسی ساواک نسبت به اقدامات آمریکا بی‌تفاوت بود، خاطرنشان کرد: «من قبول ندارم که میز ضدجاسوسی ساواک نسبت به فعالیت آمریکایی‌ها بی‌تفاوت بوده یا مماشات می‌کرده است.
آن‌ها همه وظایفی داشتند و کارشان را انجام می‌دادند اما اصلی در کار اطلاعاتی وجود دارد که به آن می‌گوییم کفایت و حفاظت. زمانی هست که روی یک سوژه کار می‌کنی و حفاظتش خیلی مهم نیست. بیشتر می‌خواهی که کیس جمع شود. یک موقع حفاظت سوژه مهم است چون قرار نیست منجر به آبروریزی سیاسی شود. ساواک روی آمریکا با محافظت بیشتری کار می‌کرده نه اینکه کار نمی‌کرده است. در درجه دوم روی انگلیسی‌ها متمرکز بودند و با توجه به مسئله جنگ سرد و وضعیتی که جهان در دوران بعد از جنگ جهانی دوم داشت، با شدت بیشتری روی شوروی کار می‌کردند.» 
حسینی ادامه داد: «اگر بخواهم مثالی برای شما بزنم، باید به ریچارد آرمیتاژ اشاره کنم که در دوره‌ای معاون وزارت خارجه آمریکا بود. آرمیتاژ سال 1352 دبیر دوم سفارت آمریکا در ایران بود. آن زمان گزارش‌هایی تهیه می‌کند برای مرکز که می‌گوید یکپارچگی ایران منافع آمریکا را تامین نمی‌کند و ایران باید به سه بخش تقسیم شود. بعد از بازنشستگی‌اش این گزارش‌ها را در کتابی که نوشت ذکر شد.
برگردیم به دهه پنجاه که شاه در بعضی مصاحبه‌ها و اظهارنظرها، مثلاً می‌گوید اگر من نباشم ایران، ایرانستان می‌شود. این حرف معطوف به اطلاع از این تحرکات است. این اطلاع ناشی از کاری بود که ساواک روی سفارت آمریکا انجام می‌داد. اگر مصاحبه‌های شاه از سال 1351 به بعد را با دقت نگاه کنیم، چنین مواضعی وجود دارد. شاید در شعارها می‌گوییم شاه نوکر آمریکا بود و زنجیرش در دست آن‌ها بود، اما درست نیست. او هم برای خودش خط قرمزهایی داشت و آنجایی که آمریکایی‌ها خط قرمزها را رد می‌کردند، می‌ایستاده. علاوه بر اینکه اشتباهاتی هم داشت.
این گزارش‌ها را چه دستگاهی جز ساواک یا در لایه‌ای دیگر وزارت خارجه برای شاه تهیه می‌کرده؟ آمریکا برای هر دوی این دستگاه‌ها موضوعیت داشته است.» وی افزود: «جنگ سرد یعنی چه؟ یعنی انجام یکسری اقدامات غیر آتشین علیه یکدیگر؛ که جمع‌آوری اطلاعات هم در رأس آن است. عامیانه‌اش را بخواهیم بگوییم، دو طرف چهارچشمی همدیگر را می‌پاییدند که از حریف در حوزه‌های مختلف فنی، اطلاعاتی و تکنولوژی عقب نیفتند.
یک بخش عمده از این تهاجم اطلاعاتی در دل جنگ سرد، از ایران بوده است که آن زمان حدود 3000 کیلومتر مرز مشترک با شوروی داشت. طبیعی است که ایستگاه قوی برای نقش‌آفرینی در این موضوع به وجود بیاید. ایستگاه نه‌فقط نسبت به کشور هدف بلکه ممکن است اولویت‌هایی نسبت به کشورهای همسایه نیز داشته باشد. مثلاً شوروی در اولویت اول و عراق در اولویت دوم قرار بگیرد. این مسئله طبیعی است که نه‌فقط ایستگاه آمریکا در ایران که کل سفارت چنین ماموریت مهمی را غیر از ماموریت مربوط به کشور هدف، در اولویت خود داشته باشند.» 
کارشناس ارشد اطلاعات خارجی خاطرنشان کرد: «خیلی‌ها امروز دانشجویان را محکوم می‌کنند و می‌گویند این کار خسارات بزرگی زد. این حرف از یک منظر شاید درست باشد اما به خاطر اینکه موضوع در ظرف زمانی خود مورد بررسی قرار نمی‌گیرد، اشکال به آن وارد است. اینکه دانشجوها می‌گویند ما برنامه‌ای برای یک اعتراض نمادین داشتیم و مسئله گروگان‌ها ادامه پیدا کرد، یک داستان دیگر است که دلایل مختلفی دارد. مهم‌ترین‌اش این است که امام این اقدام را تائید کردند و نسبت به ادامه آن تا برآورده شدن اهداف مدنظر، نظر مثبت داشتند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1182036/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لحظه شگفت انگیز بلعیده شدن شکار توسط پلیکان

نیویورک تایمز جزئیاتی از توافق احتمالی لبنان و اسرائیل منتشر کرد

اطلاعیه سرکنسولگری ایران در خصوص حادثه دانشگاه فدرال کازان و بازداشت دو دانشجوی ایرانی

توئیت جدید علی لاریجانی در مورد اتفاقات اخیر هسته‌ای با عنوان "برداشت درست"

روسیه: صدور قطعنامه ضدایرانی گامی در جهت نادرست است

سخنگوی وزارت خارجه: از هر گامی برای مجازات رژیم اسرائیل استقبال می‌کنیم

ظهره وند: در آستانه ایران هسته ای قرار داریم

کمالوندی: غنی سازی 60 درصد به هیچ وجه بنا نبود متوقف شود

تصاویری از خانواده گرگ‌های خاکستری در سرزمین هیرکانی

اختاپوسی عجیب در اعماق اقیانوس

ویدیو بازسازی شده یونان در 375 سال پیش از میلاد مسیح

زنان می‌توانند نقش خلاقانه در کاهش پسماند داشته باشند

شعرخوانی شنیدنی دکتر کاکاوند

مهاجری خطاب به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟

فیلمی از حضور رهبر انقلاب در جمع مردم زلزله‌زده‌ کرمانشاه در سال 96

محله شهید رئیسی چابهار با حضور پزشکیان افتتاح می‌شود

ویرانی گسترده در صور بعد از جنایت رژیم صهیونیستی

اقدام نمادین یمنی‌ها علیه ناوهواپیمابر آمریکا

حزب‌الله تصاویر حمله موشکی به پایگاه ارتش اسرائیل در حیفا را منتشر کرد

پیام موشکی روسیه به غرب: عقب‌نشینی کنید

دارندگان سهام عدالت بخوانند/سود جدید تا پایان آذر واریز می‌شود؟

همزیستی عجیب درختان اقاقیا و مورچه ها

حضور پراید در آلمان!

ثبت واضح‌ترین تصاویر از سطح خورشید

شعر انتخابی طیبه عباسی در مرحله دوم رقابت شاعران

مالک شریعتی زیر بار حرف فضائلی نرفت

اقدام نروژی‌ها در به تصویر کشیدن جنایات رژیم صهیونیستی

پوتین: درحال تولید انبوه سامانه موشکی اورشنیک هستیم

خودکشی دست کم 6 نظامی صهیونیست طی ماه‌های اخیر

تصویری از لحظه هدف قرار دادن یک ساختمان در بیروت توسط رژیم صهیونیستی

ناچیز بودن عملکرد بانک‌ها در حوزه مسکن تایید شد

نفت در مدار افزایش قیمت

لحظه شگفت انگیز بلعیده شدن شکار توسط فلامینگو

شبیه سازی انفجار ابرنواختر SN 1054

از همه طرف داره رنج و اندوه میباره!

بمباران مجدد ضاحیه جنوبی بیروت

ایرلند: نتانیاهو به کشورمان بیاید دستگیرش می‌کنیم

موشکباران پایگاه تیپ گولانی ارتش اسرائیل در شمال عکا

تصاویری از حیفا در پی حملات موشکی حزب‌الله

به تعویق افتادن محاکمه ترامپ به مدت نامعلوم؛ احتمال مختومه شدن پرونده

راز شکست این تیم پرستاره چه بود؟

حباب سکه چقدر است؟

توزیع برنج تنظیم بازار با قیمت 45 هزار تومان

کشف معدن 1000 تنی طلا در چین

پوشش مردان ایرانی از قاجار تا به امروز

اسکیت روی یخ در زیر ماه و شفق شمالی

هوش مصنوعی چهره برجسته

واقعا زمین گرد است؟ / پس چرا تخت به نظر می‌رسد؟

شعری جذاب از سعدی

واکنش دولت به اظهارات خارج از عرف یک فرماندار درباره خبرنگاران