ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ باور به دیالکتیک تحلیل روز

سرمقاله شرق/ باور به دیالکتیک
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق / «باور به دیالکتیک» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم سیدمصطفی هاشمی‌طبا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
آن موقع‌ها که دانشجو بودیم و سری پرشور برای بحث و گفت‌وگو با حاشیه‌ای فلسفی داشتیم، با کلمه‌ای آشنا شدیم که بسیار جاذبه داشت و به‌ویژه طرفداران مارکسیسم آن را به کار می‌بردند و ما هم حسب موقعیت با آن برخورد می‌کردیم و به‌ویژه وقتی چهار رکن آن را می‌گفتند، عصبانی به طریقی بر آنها خرده می‌گرفتیم. آن کلمه جذاب و خیلی شیک که معمولا به‌عنوان دهان‌بند برای مخالفان به کار می‌رفت، کلمه مبارک دیالکتیک بود. البته بعدها آهسته‌آهسته فهمیدیم که این کلمه یک پایه مارکسیسم نیست، بلکه مارکس آن را برای قانونمندکردن نظریه خود به کار گرفته است و خلاصه این‌طور فهمیدیم که دیالکتیک یعنی تضاد. حال با تسامح، تقریبا همه ترجمه دیالکتیک را تضاد معنی می‌کنند و البته در بسیاری موارد آن را برای اثبات حرف‌های خود (که ادعای نظریه‌بودن را دارند) به کار می‌برند و ازجمله کلام مولوی را شاهد می‌گیرند که می‌گوید:
به خاطر دارم زنده‌یاد دکتر حسن حبیبی کتابی از گورویج، جامعه‌شناس فرانسوی، با همین عنوان یعنی «دیالکتیک» ترجمه کرده بودند. حقیر هم نام گورویچ و حبیبی را دیدم و شروع به خواندن آن کردم، ولی هرچه بیشتر خواندم، کمتر فهمیدم. به خود دکتر حبیبی مراجعه و مشکل را گفتم، ایشان با همان خونسردی و با لبخند گفتند مثل من هستی!
صرف‌نظر از قشر دانشجو، به‌ویژه آنهایی که به کار اجتماعی و سیاسی راه دارند و به کلمه دیالکتیک علاقه دارند، آهسته‌آهسته دانشجویان قدیمی و حتی برخی طلاب حوزوی هم، اگرچه ممکن است به ظاهر کلمه علاقه نداشته باشند، اما به دلایل متعدد و شواهد واضح به مفهوم آن یعنی تضاد بسیار علاقه‌مند هستند و اصلا احساس می‌کنند که همه زندگی باید در تضاد باشد و دانسته یا نادانسته نه‌تنها کمکی به از‌بین‌بردن تضادها ندارند، بلکه به آنها دامن می‌زنند. شاید عقیده دارند که از پس تضادها، حقیقت نمایان و جایگزین آن می‌شود، چیزی شبیه گفته مارکس درباره تبدیل کمیت‌ها به کیفیت. مثل آنکه کمیت آب در نقطه‌ای از حرارت به بخار تبدیل می‌شود.
اما مگر می‌شود همه تضادها را دوست داشته باشند و دیالکتیک همه جای جامعه را گرفته باشد و هیچ‌کس درصدد رفع تضادها یا احیانا نرم‌کردن تضادها نباشد. البته کم‌و‌بیش می‌توان در مواردی آن را یافت، مثل ریاست جمهور محترم که تضادها را می‌خواهد به وفاق تبدیل کند و البته امتیازدهی را وفاق می‌خواند، ولی خود در ریل فروهشتگر تضاد حرکت می‌کند و عملا نمی‌تواند یا نمی‌خواهد کاری کند.
می‌خواهید چند مورد از تضادها را ذکر کنم: تا سیه روی شود آنکه در او غش باشد. تضادها هم از جنس مادی است و هم معنوی! البته در مثال‌ها ریز و درشت وجود دارد ولی همگی را می‌توان از یک جنس به‌شمار آورد. مثلا ارز برای نیازهای تولیدی کارخانجات نمی‌دهیم ولی می‌گوییم نداریم و با همان ارز اتومبیل وارد می‌کنیم. از کسر بودجه رنج می‌بریم و آن را باعث تورم و... می‌دانیم ولی بودجه را انبساطی با رشد 40 درصد می‌نویسیم، از آلودگی هوا رنج می‌بریم و هیچ فکری برای اتومبیل‌های موجود و در دست ساخت نمی‌کنیم، با نداشتن ارز بنزین وارد می‌کنیم ولی جلوی قاچاق و خروج بنزین و گازوئیل را نمی‌گیریم (یا نمی‌توانیم بگیریم).
شبکه‌های اینترنتی را فیلتر می‌کنیم ولی همه از‌جمله برخی مسئولان با فیلترشکن از آنها استفاده می‌کنند و پست می‌گذارند. از بازسازی‌نشدن روستاها و بافت‌های فرسوده سخن می‌گوییم ولی در شهرها مظاهر تجملی را رشد می‌دهیم. از رشد جمعیت سخن می‌گوییم ولی امکان ازدواج را روزبه‌روز سخت‌تر می‌کنیم. از رشد فرهنگ و آموزش و تربیت بچه‌ها می‌گوییم ولی بودجه مدارس دولتی را قطع می‌کنیم و اصلا به امر تربیت توجهی نمی‌کنیم.
از جوان‌گرایی می‌گوییم ولی پیرمردها را به کارهای اصلی کشور می‌گماریم. از توجه به حمل‌ونقل عمومی و ریلی می‌گوییم ولی آنها را در بدترین شرایط نگه می‌داریم. 
از کمبود آب و خطرات نابودی زمین و کشاورزی می‌گوییم ولی هیچ توجهی اجرائی به آن نمی‌کنیم. از اجرای برنامه هفتم توسعه می‌گوییم ولی در بودجه برای اجرای مفاد آن جایی نمی‌گذاریم. فضای جنگ و دشمنی با آمریکا حاکم بر کشور را 40 سال است لمس می‌کنیم ولی در داخل سیاست‌های لیبرالیستی و تورمی را دنبال می‌کنیم و طوری وانمود می‌کنیم که روابط خارجی تأثیری در زندگی مردم ندارد. از دولت قبل خرده می‌گیریم که اوراق قرضه فروخته و دولت را بدهکار کرده‌اند ولی خودمان اوراق بیشتری منتشر می‌کنیم. از ورود کالای قاچاق گله‌مند می‌شویم ولی عملا برای قاچاقچیان ارز و سکه به بازار می‌ریزیم. از جذب سرمایه خارجی می‌گوییم ولی در مقابل صدور سرمایه نه‌تنها ساکتیم، بلکه ابزار آن را فراهم می‌کنیم. از بهداشت مردم سخن می‌گوییم ولی هیچ فکری برای آلوده‌شدن رودخانه‌ها و آب‌های زیرزمینی نمی‌کنیم. از احیای توریسم خارجی می‌گوییم ولی عملا فضا را برای نیامدن آنها فراهم می‌کنیم. اینها فقط نمونه‌هایی از کار است. به تضادهای سیاسی و سیاست‌های خارجی هم نمی‌پردازیم ولی اگر بخواهیم نمونه روز را بگوییم، همین لایحه بودجه انبساطی است که در مجلس انبساطی‌تر خواهد شد، درحالی‌که سایه جنگ و گرفتاری‌های خارجی و دشمنی‌های خارجی‌ها و مشکلات مرزی و تورم و رکود را در پیش داریم و به‌جای بودجه انقباضی، بودجه انبساطی می‌نویسیم. دولت هم می‌گوید هرجا را که دست بگذارم، صدا بلند می‌شود. خلاصه روی ریل افزایش تضادها حرکت می‌کنیم. آیا واقعا به این باور رسیده‌ایم که تغییرات کمّی و افزایش تضادها به تغییرات کیفی می‌انجامد؟ و آیا عمدا کسانی ریل‌گذاری نمی‌کنند که نهایتا تغییرات کیفی در کشور روی دهد؟ کمی به این موضوع فکر کنیم، شاید علاج واقعه را قبل از وقوع بتوانیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1181308/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عضو کمیسیون صنایع و معادن: وزیر صمت برای ساماندهی خودروهای داخلی قول داد

واکنش «همتی» به صد هزار مجوز مشکوک «خاندوزی»

رکورد بلندترین پرواز لباس بال‌دار شکسته شد

حرکات نمایشی و حرفه‌ای یک بچه خرس با یک تکه‌چوب در هیروشیما

فرق کبر، تکبر و استکبار را بشنوید

تماس مجدد «وویجر 1» با زمین از فاصله 24 میلیون کیلومتری

با آنکه دلم از غم هجرت خون است!

قدردانی آیت‌الله نوری همدانی از مواضع انقلابی رئیس جمهور

آیت‌الله مکارم‌شیرازی: دولت، برای رفع مشکل مسکن اقدام جدی کند

اقدام خصمانه کانادا علیه ایران

فراخوان حماس برای تشدید مقاومت در کرانه باختری

سنت جدید دولت پزشکیان

روزنامه رسالت/ قدرت ملی!

هشدار جدی نماینده مجلس برای افزایش نرخ ارز و اثرات تورمی در سال آینده

آغاز به کار سامانه بازار ارز توافقی در آینده نزدیک

تکذیب ممنوعیت فروش بلیت هواپیما به افغانستانی‌ها

افعی کرگدن؛ خطرنا‌‎ک‌ترین و کمیاب‌ترین افعی جهان را ببینید!

حمله کردن مارمولک به عابرپیاده ی حیوان آزار

دعوای عجیب عقاب و خروس جنگی و ترس شدید عقاب

گوناگون/ 1.1 میلیون دلار برای سنگی که زیر دست و پا بود!

حرکات عجیب کبوتر «زیترهال»؛ چرا این کبوتر گردنش را می‌لرزاند؟

تا سال 2040 تعداد ربات‌ها از انسان‌ها بیشتر می‌شود

دلت را خانه ما کن!

سفیر ایران در روسیه: زیاده‌خواهی غرب مانع حل مساله هسته‌ای ایران است

پاسخ قالیباف به فرد معترض در مراسم بزرگداشت حادثه معدن طبس

آیت‌الله جوادی آملی: هر تعرضی علیه ایران با پاسخ قاطع روبه‌رو می‌شود

دستگیری زوج اسراییلی به اتهام جاسوسی برای ایران

آمریکا 398 شرکت در بیش از 12 کشور را تحریم کرد

حملات گسترده رژیم صهیونیستی به نیرو‌های یونیفل در لبنان

شهادت 2 فلسطینی در «طولکرم» و تداوم درگیری شدید با نظامیان صهیونیست

هریس: ترامپ قادر به هرکاری برای به چالش کشیدن نتیجه انتخابات است

پس از رای مثبت به پایان تحریم کوبا، آرژانتین وزیر خارجه‌اش را برکنار کرد

سرمقاله همشهری/ باور 373، ‌ پدافند شگفتی‌ساز ایران

سرمقاله آرمان ملی/ هزینه هنگفت صهیونیست‌ها

تاثیر رشد قیمت دلار نیمایی بر عملکرد شرکت‌های بورسی

کنسرو ماهی تن چگونه در کارخانه تولید می شود؟

دروغی درباره ژاپن که در فضای مجازی گفته میشود!

پاکستان: با ایران درخصوص تحولات منطقه‌ در تماس هستیم

قالیباف در مراسم چهلمین روز جان‌باختن معدنچیان طبس: شهادت می‌دهم دوستان‌مان در دولت اقداماتی را انجام دادند

بن گویر نتانیاهو را تهدید کرد؛ آتش‌بس با حزب الله یعنی سقوط دولت

پنجمین حمله پهپادی امروز مقاومت عراق به مواضع رژیم صهیونیستی

نبیه‌بری:قطعنامه 1701 تغییر نمی‌کند/ توپ در زمین نتانیاهو است

سرمقاله وطن امروز/ ابعاد عملیات روانی رزمایش دریایی آیونز

پیامدهای انتخاب نخستین استاندار اهل سنت در سیستان و بلوچستان

سرمقاله اعتماد/ انتخابات آمریکا و یک پنسیلوانیا

قیمت هر کیلو زعفران در بورس اعلام شد

رئیس ‌کل بانک مرکزی از آغاز بکار سامانه بازار ارز توافقی در آینده نزدیک

خط و خش ماشینو خودت بگیر ...

چغازنبیل؛ یادگاری از تمدن عیلام در قلب خوزستان

سه تا از گرون‌ترین عسل‌های دنیا!