ایران پرسمان

آخرين مطالب

اقتصاد دانش بنیان، ظرفیت ها و چالش ها تحلیل روز

اقتصاد دانش بنیان، ظرفیت ها و چالش ها
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - آخرین خبر / اقتصاد دانش بنیان به عنوان یکی از عوامل موثر در رشد و توسعه اقتصادی در دهه های اخیر شناخته می شود، چنانکه کشورهای مختلف توسعه یافته و یا در حال توسعه از نظر اقتصادی توجه ویژه ای در حمایت از فعالان این حوزه داشته و سهم قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشورها دارد. شرکت های دانش بنیان به عنوان بنگاه های اقتصادی برپایه دانش فعالیت می کنند و محصولات و خدمات نوآورانه و فناورانه خود را که در نتیجه ی خلاقیت، ابداعات و اختراعات خود تولید و عرضه می نمایند نقش موثر و به سزایی در رشد اقتصادی کشورها ایفا می کنند. 
نتیجه ی یک بررسی ساده نشان می دهد سیلیکون ولی در امریکا که به قلب فناوری جهان معروف است و شرکت های دانش بنیان متعدد و غول های فناوری دنیا مانند اپل، فیسبوک، تسلا، آمازون، اینتل، سیسکو، پی پال، ادوب و لینکدین را در خود جای داده است، سهم قابل توجهی در رشد تولید ناخالص این کشور دارد. مجله ی بین المللی Thought Economics در بخشی از مقاله ای با عنوان «واقعیت های سیلیکون ولی» که سال گذشته منتشر کرد آورده :" خیلج سانفرانسیکو (معروف به سیلیکون ولی) با تولید ناخالص داخلی 840 میلیارد دلار اگر یک کشورمستقل می بود، هجدهمین اقتصاد بزرگ جهان بزرگتر از اقتصاد هلند و عربستان سعودی و سوئیس و فقط کمی کوچکتر از ترکیه و اندونزی بود". 
آلمان نیز به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده جهان، با تولید ناخالص داخلی بیش از 4 تریلیون دلاری با سهم 23 درصدی در جایگاه اولین کشورها از نظر سهم تولیدات مبتنی بر پایه دانش بنیان ازGDP محسوب می شود.
در ایران، طبق گزارش های منتشر شده در ایرنا و وب سایت وزارت کشور به نقل از رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور سهم دانش بنیان ها در تولید ناخالص داخلی کشور حدود 7/2 درصد است که در برنامه ی هفتم توسعه افزایش این رقم به 7 درصد هدف گذاری شده است. طبق سند چشم انداز و برنامه ی هفتم توسعه سهم ویژه ای از تولید ناخالص ملی برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده و امتیازات حمایتی نظیر معافیت های مالیاتی و لغو حق بیمه ی قراردادی مختص این شرکت ها پیش بینی شده است و برای تامین منابع مالی این شرکت ها نیز اعطای اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه صنایع برای همکاری با شرکت های دانش بنیان و همچنین اخذ مالیات از صادرات محصولات خام و نیمه‌خام و تخصیص آن به اکوسیستم اقتصاد دانش‌بنیان می تواند نقش موثری در رشد این حوزه داشته باشد. اما آنطور که شاهد آن هستیم این حمایت ها برای توسعه و رشد اکو سیستم دانش بنیان کشور کافی نبوده و کماکان این شرکت ها در فعالیت های خود با چالش ها و مسایل مختلفی مواجه هستند که در آسیب شناسی های متعددی که در عملکرد و فعالیت های این شرکت ها انجام گرفته مواردی مانند تامین مالی ، عدم دسترسی به اطلاعات و آمار مورد نیاز، عدم تعامل سازنده با صنایع بالادستی، نیروی انسانی، بازاریابی و فروش، امور حقوقی و قراردادی، تامین مواد اولیه (داخلی و خارجی)، تامین ارز و ثبت سفارش، ورود به بازارهای خارجی و صادرات، انتقال ارز حاصل از صادرات در کنار مسایل مالیاتی و تامین اجتماعی از مهمترین موانع جاری در مسیر فعالیت و رشد این شرکت ها به شمار می آید. 
علاوه بر این ها وجود فرآیندهای پیچیده، ناهماهنگی بین دستگاه های اجرائی و عدم توزیع مناسب و عادلانه و بعضا وجود رانت دراعطای امتیازات و تسهیلات در نظر گرفته شده باعث شده با وجود این حمایت ها در واقع بهره برداری هدفمند از این موارد در رشد و توسعه این حوزه را کم اثر نماید. با وجود برون سپاری بخشی از فرآیندهای ارزیابی شرکت ها و اعطای امتیازات و تسهیلات مذکور به کارگزاران بخش خصوصی که عمدتا از فعالان این حوزه هستند، با توجه به موارد فوق به نظر می رسد برای فعال تر شدن اقتصاد دانش بنیان در اقتصاد کشور و رسیدن به جایگاه واقعی خود ضروری است معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به عنوان متولی اصلی این بخش با همکاری سایر دستگاه های اجرائی و نظارتی مرتبط و با مشارکت ذی نفعان و بازیگران فعال این حوزه ضمن تشکیل کارگروهی تخصصی، نسبت به آسیب شناسی و تجدید نظر در سیاست گذاری ها و باز طراحی فرآیندهای جاری برای توزیع هدفمند و موثر این تسهیلات و به طور خاص در توسعه صادرات تولیدات این حوزه و با بررسی و آسیب شناسی عملکرد و نتایج فعالیت کارگزاران این بخش به ویژه صندوق های پژوهش و فناوری غیردولتی، در مسیر رشد و توسعه اقتصاد دانش بنیان به عنوان یکی از محورهای رشد اقتصادی کشور اهتمام ورزیده و اقدامات جدی و موثرتری داشته باشند.
نویسنده: هادی اسکندری 
h.s.eskandari@gmail.com

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1181061/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لحظه شگفت انگیز بلعیده شدن شکار توسط پلیکان

نیویورک تایمز جزئیاتی از توافق احتمالی لبنان و اسرائیل منتشر کرد

اطلاعیه سرکنسولگری ایران در خصوص حادثه دانشگاه فدرال کازان و بازداشت دو دانشجوی ایرانی

توئیت جدید علی لاریجانی در مورد اتفاقات اخیر هسته‌ای با عنوان "برداشت درست"

روسیه: صدور قطعنامه ضدایرانی گامی در جهت نادرست است

سخنگوی وزارت خارجه: از هر گامی برای مجازات رژیم اسرائیل استقبال می‌کنیم

ظهره وند: در آستانه ایران هسته ای قرار داریم

کمالوندی: غنی سازی 60 درصد به هیچ وجه بنا نبود متوقف شود

تصاویری از خانواده گرگ‌های خاکستری در سرزمین هیرکانی

اختاپوسی عجیب در اعماق اقیانوس

ویدیو بازسازی شده یونان در 375 سال پیش از میلاد مسیح

زنان می‌توانند نقش خلاقانه در کاهش پسماند داشته باشند

شعرخوانی شنیدنی دکتر کاکاوند

مهاجری خطاب به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟

فیلمی از حضور رهبر انقلاب در جمع مردم زلزله‌زده‌ کرمانشاه در سال 96

محله شهید رئیسی چابهار با حضور پزشکیان افتتاح می‌شود

ویرانی گسترده در صور بعد از جنایت رژیم صهیونیستی

اقدام نمادین یمنی‌ها علیه ناوهواپیمابر آمریکا

حزب‌الله تصاویر حمله موشکی به پایگاه ارتش اسرائیل در حیفا را منتشر کرد

پیام موشکی روسیه به غرب: عقب‌نشینی کنید

دارندگان سهام عدالت بخوانند/سود جدید تا پایان آذر واریز می‌شود؟

همزیستی عجیب درختان اقاقیا و مورچه ها

حضور پراید در آلمان!

ثبت واضح‌ترین تصاویر از سطح خورشید

شعر انتخابی طیبه عباسی در مرحله دوم رقابت شاعران

مالک شریعتی زیر بار حرف فضائلی نرفت

اقدام نروژی‌ها در به تصویر کشیدن جنایات رژیم صهیونیستی

پوتین: درحال تولید انبوه سامانه موشکی اورشنیک هستیم

خودکشی دست کم 6 نظامی صهیونیست طی ماه‌های اخیر

تصویری از لحظه هدف قرار دادن یک ساختمان در بیروت توسط رژیم صهیونیستی

ناچیز بودن عملکرد بانک‌ها در حوزه مسکن تایید شد

نفت در مدار افزایش قیمت

لحظه شگفت انگیز بلعیده شدن شکار توسط فلامینگو

شبیه سازی انفجار ابرنواختر SN 1054

از همه طرف داره رنج و اندوه میباره!

بمباران مجدد ضاحیه جنوبی بیروت

ایرلند: نتانیاهو به کشورمان بیاید دستگیرش می‌کنیم

موشکباران پایگاه تیپ گولانی ارتش اسرائیل در شمال عکا

تصاویری از حیفا در پی حملات موشکی حزب‌الله

به تعویق افتادن محاکمه ترامپ به مدت نامعلوم؛ احتمال مختومه شدن پرونده

راز شکست این تیم پرستاره چه بود؟

حباب سکه چقدر است؟

توزیع برنج تنظیم بازار با قیمت 45 هزار تومان

کشف معدن 1000 تنی طلا در چین

پوشش مردان ایرانی از قاجار تا به امروز

اسکیت روی یخ در زیر ماه و شفق شمالی

هوش مصنوعی چهره برجسته

واقعا زمین گرد است؟ / پس چرا تخت به نظر می‌رسد؟

شعری جذاب از سعدی

واکنش دولت به اظهارات خارج از عرف یک فرماندار درباره خبرنگاران