ایران پرسمان

آخرين مطالب

تاریخ آوارگی تحلیل روز

تاریخ آوارگی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیره خادمی| طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 1395 افغانستان، عراق، پاکستان و ترکیه بیشترین جمعیت افراد خارجی ساکن در ایران را به خود اختصاص داده‏‌اند، درحالی که طی 8 سال گذشته به ‌ویژه پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران، روند سریع‌تری پیدا کرده است. موضوع مهاجرت و سیاست‌های جدید دولت ایران برای ساماندهی، سرشماری، انسداد مرزی و رد مرزی بهانه‌ای شد تا به روند تاریخی مهاجرت در ایران بپردازیم.
از مهاجرت‌های اجباری تا سیاست تسلط بر ایران
دوره حکومت استالینی بر شوروی سابق و در سال‌های میانی دو جنگ اول و دوم جهانی مردم در اتحادیه جماهیر شوروی با اوج ترور و خفقان روبه‌رو بودند بنابراین بسیاری از کسانی که زندگی در یک حکومت کمونیستی را برنمی‌تابیدند؛ به‌ویژه مسلمانان جنوب شوروی و قفقازی‌ها که به مبارزه علیه بلشویک‌ها می‌پرداختند به ایران پناهنده شدند. شامیل جوانشیر یکی از همین مهاجران است که در کتاب «من از چنگال استالین فرار کردم» به مهاجرت‌ و پناهندگی مسلمانان قفقازی از شوروی به ایران طی سال‌های 1300 تا 1323 هجری شمسی می‌پردازد. برخی از این پناهندگان قفقازی که در دوره‌ رضاشاه به ایران پناهنده شده بودند پس از اشغال ایران توسط متفقین از سوی مقامات امنیتی شوروی ربوده یا کشته شدند. برخی مهاجرت‌‌های دیگر اما به دنبال معاهده 1907 که مناطقی از ایران بین روس و انگلیس تقسیم شد، شکل گرفت. از همان زمان وزارت کشاورزی، وزارت خارجه و وزارت نیروهای مسلح روسیه سیاست‌های تشویقی برای مهاجرت روستاییان روسی به مناطق شمال‌شرقی ایران را در پیش گرفتند، اگرچه این سیاست پس از انقلاب بلشویکی پایان یافت و سابقه نخستین حضور روس‌ها در ایران به زمان صفویه برمی‌گردد.
مهاجران جنگی لهستان
پس از جنگ جهانی اول و دوم و آوارگی میلیون‌ها نفر برای یافتن پناهگاه، کنوانسیون جهانی وضعیت پناهندگان در سال 1951 توسط سازمان ملل تدوین شد اما بسیار پیش از آن ایران پذیرای پناهندگان جنگ جهانی دوم بود. پس از حمله آلمان در سال 1320 بیشتر از 120 هزار پناهنده لهستانی از مرزهای آبی و خشکی به ایران آمدند و در اقامتگاه‌هایی در تهران، اصفهان و مشهد اسکان داده شدند اما بیشتر آنها به دنبال پایان جنگ به کشور خود بازگشتند.
سرکوب شدید در عراق
نخستین نشانه‌های جدی مهاجرت عراقی‌ها به ایران در جریان انتفاضه شعبانیه و اخراج معترضان ایجاد شد، اگرچه در جریان انقلاب اسلامی هم بسیاری از فعالان سیاسی عراقی که با سیاست‌های حکومت وقت مخالف بودند به علت وجود گرایش‌های سیاسی-مذهبی به دولت ایران، عراق را ترک کرده به ایران مهاجرت کردند. جنگ خلیج‌فارس که پایان یافت، مردم عراق علیه رژیم بعث به خیابان‌ها آمدند، جنبشی که با تسلط نیروهای مردمی به 14 استان از 18 استان و به «انتفاضه شعبانیه» معروف شد اما در نهایت دولت موفق به سرکوب جریانات شیعه شد. در جریان این سرکوب‌ها بسیاری از معترضان و برخی از مردم مناطق مرزی عراق به دلیل اوضاع آشفته سیاسی عراق، وارد خاک ایران شدند. گفته می‌شود در سال 1991 حدود 500 هزار نفر به ایران مهاجرت کردند اما 3 سال بعد تعداد این مهاجران به کمتر از نصف رسید و این یعنی برخی تابعیت ایرانی گرفتند و برخی دیگر نیز به کشورهای دیگری مهاجرت کردند.
بحران سوریه و نبود آمار از پناهندگان سوری
در سال 2015 با افزایش بحران‌های داخلی در سوریه، شمار زیادی از مردم سوریه آواره شدند و برای پناهندگی به سمت مرزهای اردن، ترکیه و عراق رفتند. همان زمان هم عده‌ای از آنان وارد خاک ایران شدند اما آماری از آنها وجود ندارد. سال 95‌ نبیل کرمانشاهی، مسئول آوارگان سوریه در ایران در گفت‌وگو با جوان آنلاین آمار آنها را 250 خانوار اعلام کرده است و گفت که اکثر آنها در قم و تعدادی هم در تهران، اصفهان، مشهد، قزوین و بندرعباس ساکن شده‌اند.

مهاجرت‌هایی به خاطر فقر و بیکاری
خانواده‌های پاکستانی اما از حدود نیم قرن قبل به ایران مهاجرت کرده‌اند و عمده دلیل این مهاجرت‌ها بیکاری، فقر یا اختلافات قومی قبیله‌ای و مشکلات حقوقی و قضایی است. روند صعودی مهاجرت پاکستانی‌ها به ایران اما از 2016 شتاب تندتری پیدا کرد؛ هنگامی که بیش از 29 هزار نفر از اتباع پاکستانی که قصد عبور غیرقانونی از این کشور را داشتند، بازداشت شدند این درحالی است که رقم آن نسبت به سال قبل حدود سه هزار نفر بیشتر شده بود. مهر سال 99 منابع خبری پاکستان از شناسایی و بازداشت 230 مهاجر غیرقانونی پاکستان در مناطق مختلف ایران خبر داد که توسط مسئولان سرحدی ایران تحویل مقامات پاکستانی در نقطه صفر سرحدی شدند.
از حمله شوروی تا حضور طالبان
حدود 50 سال قبل با حمله شوروی به افغانستان، مهاجرت و پناهندگی افغانستانی‌ها به ایران هم شکل جدی‌تری به خود گرفت و در ایران هم از آنان استقبال شد. ایران تا اوایل دهه‌ 70 با میزبانی حدود 5 میلیون پناهنده‌ افغانستانی و عراقی رتبه‌ اول جهان در پناهند‌ه‌پذیری را به خود اختصاص داده بود. در طول سال‌های بعد اوضاع داخلی افغانستان به قدری تحت تاثیر ناامنی، جنگ‌های داخلی همچنین قدرت‌ گرفتن طالبان و حمله آمریکا به افغانستان بود که پناهندگان رغبتی برای بازگشت نیافتند و با هر بحران تازه‌ای به تعداد آنها در ایران افزوده شد. سیاست‌‌های دولت گذشته و باز گذاشتن مرزها برای ورود اتباع نیز روند افزایش مهاجرت را تندتر کرد به طوری که طبق آمار سازمان بین‌المللی مهاجرت در 6‌ ماهه اول سال 2024 بیش از یک میلیون نفر از این اتباع در ایران ساکن شده‌اند.
براساس آخرین داده‌های مرکز آمار ایران از جمعیت مهاجران رسمی در سال 1402 بیش از 97 درصد مهاجران، افغانستانی هستند و آمارهای غیررسمی نیز از حضور 4 تا 5 میلیون افغانستانی در ایران حکایت دارد. حالا دولت چهاردهم سیاست‌های‌ تازه‌ای برای رد مرز مهاجران و سرشماری آنها در پیش گرفته است تا ماجرای پناهندگان را تحت کنترل در بیاورد، چراکه حضور بی‌ضابطه، آسیب‌های اجتماعی زیادی را در کشور رقم خواهد زد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1178448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی سازمان برنامه و بودجه در خصوص میزان تورم سال آینده

دلیل علمی تفاوت سلیقه در انتخاب عطر

ارتباط مستقیم بین حس بویایی و قدرت حافظه

سی ان ان: رایزنی های منطقه ای وزیر خارجه ایران پاسخ داد

توضیحات معاونت قوانین مجلس درخصوص حذف رسایی و انتصاب شیرین‌زاد در رای گیری امروز صحن

تانک عجیب آمریکایی در اوکراین

ادعای دوباره رژیم صهیونیستی درباره ترور سید هاشم صفی‌الدین

دونالد ترامپ به دنبال سفر به ایران!

روایت «واشنگتن پست» از تله تل‌آویو برای پزشکیان

قطار نمایشگاه فولاد، در جزیره کیش به راه افتاد

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 2 آبان 1403

بخواهید یا نخواهید، حق پیروز می‌شود

گویی این شعر را در وصف تو گفتند...

شعرخوانی حماسی و زیبای یک شهید در مورد خلیج فارس

انسان بخواهد خدا را ببیند تا از خودش خبری هست خبری نیست!

تاثیر آلودگی ناشی از آتش‌سوزی‌های جنگلی جهان بر افزایش مرگ‌ومیرها

تحقیقات علمی درباره شخصیت عطرها

جنگ 34 غول رباتی جنگجو در رقابت‌های المپیکی

دیده شدن نشانه‌ حیات در مریخ

نیم قرن پیش انسان به ماه رفت / چرا باید حرف ناسا را باور کنیم؟

جگرسوزترین شعر استاد شهریار برای خان ننه

کتاب بچه‌ها بهنام به چاپ چهارم رسید

بخشی از کتاب/ هفت عادت مردمان مؤثر

قالیباف: نباید به اسرائیل اجازه داد امکانات کشورهای اسلامی را برای جنایت علیه مسلمانان استفاده کند

جزییات دیدار عراقچی با ولیعهد و وزیر امور خارجه کویت

ادعای نشریه عبری درباره آرین طباطبایی

دستیار ویژه رییس‌جمهور در امور پدافند غیر عامل کشور منصوب شد

جبهه اصلاحات ایران: هرگونه ادعای حاکمیت و مالکیت درباره سه جزیره ایرانی بی‌اعتبار است

ظریف: در دفاع از این مرزوبوم تردید نمی‌کنیم

دیدار دوجانبه سران ایران و هند در حاشیه اجلاس سران گروه بریکس

بازدید اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس از مرزهای شرق و جنوب شرقی کشور

عراقچی: این نخستین اجلاس رسمی سران بریکس است که در سطح رئیس کشور شرکت می‌کنیم

لاوروف: غرب، تفلیس را برای جنگ با روسیه تحریک می‌کند

گفتگوی نخست وزیر عراق و بن سلمان درباره تحولات منطقه

اردوغان: قصد داریم همکاری خود را با «بریکس» بهبود بخشیم

تصویب وام میلیاردی به اوکراین با اموال روسیه

دادستان کل اوکراین استعفا کرد

حمله موشکی به پایگاه آمریکایی در میدان گازی کونیکو سوریه

محرمانه‌های اسرائیل

لزوم تبدیل اپوزیسیون به منتقد

تاریخ آوارگی

چه کسی اسناد حمله اسرائیل را درز داد؟

فروش 101 کیلو شمش طلا در حراج امروز؛ فردا حراج سکه برگزار می‌شود

پیش بینی قیمت دلار 2 آبان 1403

هر کار خیری که انسان می خواهد انجام بدهد

4گوشه دنیا/ پسر 15ساله آمریکایی قتل عام خانوادگی به راه انداخت!

زمین فوتبال در لاهیجان

واسه نوزادی که از زندگیش شده محروم...

درگذشت روحانی مرموز

حماس زنده خواهد ماند