ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ چشم‌انداز مشارکت راهبردی ایران و ترکمنستان تحلیل روز

سرمقاله ایران/ چشم‌انداز مشارکت راهبردی ایران و ترکمنستان
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایران / « چشم‌انداز مشارکت راهبردی ایران و ترکمنستان » عنوان یادداشت روزنامه ایران به قلم امید رحیمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگر چه نام ترکمنستان کمتر از همسایگان دیگر در فضای رسانه‌ها و گفتمان‌های سیاسی جمهوری اسلامی ایران مطرح است، اما می‌توان این کشور را بنا بر دلایل مختلف یکی از همسایگان راهبردی ایران در نظر گرفت. ترکمنستان تنها همسایه ایران است که در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی ایران تقریباً هیچ سطحی از تهدیدات امنیتی از جانب آن متوجه کشور نیست و در واقع امن‌ترین و امنیت‌سازترین همسایه ایران در طول سال‌های اخیر بوده است. ایران و ترکمنستان یک وابستگی متقابل ژئواکونومیکی به یکدیگر داشته، به ‌نحوی‌ که این کشور دروازه دسترسی ایران به بازارهای آسیای مرکزی و بخش‌هایی از روسیه و چین است و از طرفی ایران، کوتاه‌ترین و سریع‌ترین مسیر دسترسی به آب‌های آزاد برای ترکمنستانِ محصور در خشکی است. همچنین ایران و ترکمنستان در حوزه‌هایی همچون واردات و سوآپ گاز طبیعی همکاری‌های راهبردی را آغاز کرده و از این حیث منافع همکاری دو کشور در این حوزه نه‌تنها در تهران و عشق‌آباد، بلکه در کشورهای همسایه نیز قابلیت بازتولید دارد. در عین‌ حال ایران و ترکمنستان در حوزه فرهنگی نیز ارتباطات عمیقی دارند که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به مختومقلی فراغی که اصلی‌ترین چهره ملی و مطرح ترکمنستان است و زادگاه و آرامگاه کنونی وی نیز در ایران است، اشاره کرد که به‌ تنهایی عامل سطح بالایی از همکاری‌های دوجانبه بوده است. از این حیث، ترکمنستان معمولاً به ‌عنوان مقصد نخستین سفرهای رؤسای‌جمهور ایران قرار می‌گیرد؛ شهید رئیسی پس از ریاست‌جمهوری، در دومین سفر خارجی خود در آذر سال 1400 به عشق‌آباد سفر کرد. دکتر پزشکیان نیز پس از سفرهای خارجی به عراق و قطر، اکنون ترکمنستان را به‌ عنوان سومین مقصد سفرهای خارجی خود تعیین کرده است.
در جریان این سفر، چند محور و موضوع مهم از جمله در حوزه‌های سیاسی و امنیتی، اقتصادی و تجاری و البته فرهنگی و اجتماعی می‌تواند در دستور کار طرفین قرار بگیرد. نخستین حوزه، سیاسی و امنیتی است. روابط ایران و ترکمنستان در سال‌های 1395 تا 1400 با برخی چالش‌ها مواجه شد که تأثیرات عمیقی بر حوزه‌های دیگر داشت. با این ‌حال با روی کار آمدن دولت سیزدهم این روابط از طریق حل‌و‌فصل برخی چالش‌های سیاسی دوجانبه در حوزه تعاملات گازی و موضوعات دیگر برطرف شد و پس ‌از آن شاهد توسعه روابط سیاسی با سفرهای متقابل مقامات عالی‌رتبه دو کشور بودیم. در ابتدای آغاز به کار دولت چهاردهم نیز نشانه‌هایی از این روابط قابل مشاهده است. در مراسم بزرگداشت شهادت آیت‌الله رئیسی، قربانقلی بردی‌محمداف، رهبر ملی ترکمنستان و رئیس خلق‌ مصلحتی، به‌ عنوان عالی‌ترین مقام رسمی این کشور برای عرض تسلیت به تهران سفر کرد. در مراسم تحلیف دکتر پزشکیان نیز یک هیأت عالی‌رتبه از ترکمنستان به رهبری رشید مرداف، وزیر خارجه و معاون نخست‌وزیر این کشور به تهران سفر کردند. به فاصله کوتاهی پس‌ از آن در شهریور سال ‌جاری هم شاهد سفر مجدد قربانقلی بردی‌محمداف، رهبر ملی ترکمنستان به تهران بودیم. این تعاملات متقابل نشانگر سطح بالای تعاملات دوجانبه در سطح سیاسی است. در عین ‌حال در حوزه امنیتی نیز همکاری‌های مشترکی در مورد افغانستان و برخی موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای وجود دارد. به ‌طور ویژه دو کشور چشم‌اندازهای مشترکی در قبال افغانستان بویژه برقراری ثبات و امنیت در این کشور خواهند داشت.
در حوزه اقتصادی و ژئواکونومیک به نظر می‌رسد فرصت‌ها و محورهای همکاری بسیار بیشتر است. دو کشور اقدامات مهمی برای بازیابی مبادلات تجاری حدوداً 2 میلیارد دلاری که در گذشته داشتند، صورت داده‌اند. در فرآیند بازیابی مبادلات تجاری پس از پاندمی کرونا اقدامات متقابلی صورت گرفته و مبادلات تجاری دو کشور از 155 میلیون دلار در سال 1399 به 485 میلیون دلار در سال 1402 رسیده است. در حوزه صادرات گاز هم به نظر می‌رسد علاوه بر مذاکرات دوجانبه برای واردات گاز طبیعی به ایران از دو خط لوله در خانگیران و کردکوی که ظرفیتی بالغ ‌بر 30 میلیارد مترمکعب در سال دارد، فرصت‌های سوآپ گاز به جمهوری‌آذربایجان، ترکیه و عراق در حال گسترش است. در صورت توسعه این تعاملات گازی منطقه‌ای، ایران می‌تواند به یک هاب گازی مهم برای صادرات ترکمنستان و تأمین نیاز کشورهای همسایه تبدیل شود. همچنین چشم‌اندازهای مشارکت شرکت‌های خدمات فنی و زیرساختی ایران در پروژه‌های ترکمنستان، یکی از حوزه‌هایی است که می‌تواند در این چهارچوب مورد توجه طرفین قرار بگیرد. ترکمنستان و ایران همچنین در حوزه ترانزیت با حضور در پلتفرم‌های بین‌المللی همچون کریدور بین‌المللی شمال-جنوب و نیز موافقتنامه عشق‌آباد، پتانسیل‌های زیادی برای توسعه همکاری‌ها خواهند داشت.
سومین حوزه همکاری دو کشور، فرهنگی-اجتماعی است. مختومقلی فراغی به ‌عنوان یکی از مشاهیر مشترک ایران و ترکمنستان، قابلیت‌های منحصربه‌فردی در حوزه فرهنگی دارد که تولیدات مشترک بویژه در حوزه سینما و تلویزیون می‌تواند منجر به ظهور قدرت نرم دو کشور در سطح بین‌المللی شود. درعین‌ حال در حوزه محیط‌‌زیست هم ایران و ترکمنستان در موضوعاتی نظیر مسائل زیست‌محیطی دریای خزر، بحران ریزگردها در شمال شرق ایران که بخشی از کانون آن در ترکمنستان و صحرای قره‌قوم است، موضوعات مربوط به حقابه در رودهای مشترک در تعامل با افغانستان به‌ عنوان یک پلتفرم زیست‌محیطی منطقه‌ای و همچنین بحران خشک شدن دریاچه آرال که از آن به‌ عنوان فاجعه زیست‌محیطی قرن یاد می‌شود، از محورهای دیگر تعاملات دو کشور است.

موقعیت منحصربه‌فرد ترکمنستان در حوزه همسایگی جمهوری اسلامی ایران، سطح بالا و راهبردی این تعاملات و فرصت‌های تحقق ظرفیت‌های ژئوپلیتیکی، ژئواکونومیکی و ژئوکالچری دو کشور در محیط‌های پیرامونی مشترک، شرایطی را به وجود آورده که دو کشور قابلیت ارتقای سطح روابط خود را به «مشارکت راهبردی» خواهند داشت. این مهم بویژه با تداوم رویکرد دولت سیزدهم و ارائه ابتکارهای جدید از سوی دولت چهاردهم قابلیت تحقق خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1174106/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحنه هولناک شکار گراز به دست تمساح غول‌پیکر

بلندشو علمدار....

عیادت معاون بهداشت و درمان بنیاد از سه جانباز 70 درصد و فرزند شهید در بیمارستان خاتم الانبیا(ص)

فدایی ایران...

هجوم عربستانی‌ها به فروشگاهی مصدوم بر جای گذاشت!

درخواست خاص حاج قاسم از میانه میدان نبرد!

استدلال های جالب یک زن اروپایی در مورد مسلمانان

بریزید خون‌ها را، زندگی ما دوام پیدا می‌کند

نماهنگ «سرباز آقا» با نوای 6 مداح مشهور

توئیت قالیباف درباره سردار سلیمانی

انفجار شدید فرودگاه نظامی خلخله سوریه را لرزاند

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: مذاکرات آتش بس غزه شاهد پیشرفت بوده است

نماهنگ حماسی «ناصر الحسین، قاسم سلیمانی» با صدای محمود کریمی

یک خنده هم می‌تواند تو را شریک گناه دیگران کند!

گذر ایستگاه فضایی بر فراز طوفانِ Milton

زیباترین اشعار ایرانی

تصویری از همنشینی نرجس سلیمانی و زهرا پزشکیان

حضور بازیگر مشهور سینما و تلویزیون در مجمع عمومی حزب موتلفه اسلامی!

درست ترین کار حمید رسایی در مجلس!

وزیر کار: پژوهشگران دانشگاهی آماده برخورد با مسائل واقعی نیستند

قیمت تارا از جا پرید

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

تأکید سرپرست سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر بر ضرورت اقدام به موقع و مدیریت بهینه زمان

مکتب حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک الگوی مدیریتی مورد توجه قرار گیرد

روایت عجیب از حاج قاسم سلیمانی در میدان نبرد

استوری/ نام مبارک امیرالمؤمنین علی(ع)

طلا چگونه به سطح زمین می‌رسد؟

داستان‌هایی از شکوه سیرت امام جواد(ع)

نماینده مجلس: بیشتر مردم به‌وضوح خواهان رفع فیلتر هستند

وزیر دفاع: باید به دنبال انجام کارهای غیرممکن باشیم

تداوم حملات رژیم اسرائیل به جنوب لبنان

همزمانی یک حمله تروریستی و یک انفجار در آمریکا

آتش‌سوزی هم‌زمان چندین پست توزیع برق دیگر در اسراییل

بلومبرگ: ذخایر گاز اروپا به سرعت در حال کاهش است

امیر امر ملّی

موانع حضور جلیلی در پاستور

شرق آسیا؛ نگران ترامپ

رخنه تندروها در اردوگاه اصولگراها

تهدید صعب‌العلاج تل‌آویو

تاخیر در چند پرواز شرکت‌های هواپیمایی، دادِ مسافران را درآورد

آخرین وضعیت پرداخت یارانه؛ کدام دهک‌ها یارانه می‌گیرند؟

استوری/ داروی درد من شهادت است

سیل در خیابن های مکه!

کندن پارکومتر و سرقت پول در لندن!

زندگی بزرگان/ صاحب مظلوم‌ترین تصویر جنگ؛ این غواص دست‌بسته کیست؟

ردیابی گاز‌های ضروریِ حیات در سیاره‌ای فراخورشیدی توسط تلسکوپ جیمز وب

اگر تو فارغی از حال دوستان یارا

مسیر مشترک؛ روایتی از دیدار و سخنرانی رهبر انقلاب در پنجمین سالگرد شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی

پزشکیان: پوزه دشمنانمان را به خاک خواهیم زد

الحوثی: امید به صلح از طریق مذاکره، توهم است