ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ نه تعلل و نه شتابزدگی و تاب‌آوری ملی پویا تحلیل روز

سرمقاله اعتماد/ نه تعلل و نه شتابزدگی و تاب‌آوری ملی پویا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / « نه تعلل و نه شتابزدگی و تاب‌آوری ملی پویا » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته سیدعطاءالله سینایی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 بیان سیاست راهبردی فعال نه تعلل و نه شتابزدگی، پاسخ بسیار هوشمندانه‌ای به انتظارات برای شنیدن چشم‌انداز سیاست کشور در موقعیت بسیار پیچیده کنونی خاورمیانه است. این سخنان مقام معظم رهبری که مورد توجه گسترده رسانه‌ها و تحلیلگران قرار گرفته است، افق روشنی از تاب‌آوری ملی پویا در برابر چالش‌ها را ترسیم و صورتبندی جدیدی از مفاهیم کلیدی و قابل لمس را شکل داده است. همچنین این رویکرد دفاعی پرده دیگری از خطوط سیاستی کشور در دهه اخیر که با مولفه‌های راهبردی اقتصاد مقاومتی، صبر استراتژیک و نرمش قهرمانانه شناخته می‌شود را روشن کرد و سیاست دفاعی را به سطحی از موازنه مثبت در برابر امواج تحولات ارتقا داد. 
این رویکرد ایجابی و فعال در طول سیاست صبر و تاب‌آوری استراتژیک قرار دارد و فاز جدید و فعال‌تری از صحنه سیاست دفاعی کشور را ترسیم می‌کند. موقعیت‌های متعارض، انتخاب‌های بسیار دشواری از بی‌تابی، هیجان‌زدگی و شتابزدگی در برابر تعلل، وادادگی و تسلیم، در رویارویی با فشارها و چالش‌های روزمره را فرا روی سیاستمداران قرار می‌دهد. اینها می‌توانند دو سر این یک فرآیند خطی باشند. اما درک سیاست به مثابه یک چرخه و بده‌بستان با شرکا و نیز رقبای سیاسی، بیانگر قرائت پیچیده، عمیق و تکامل یافته‌تری از سیاست‌ورزی مدرن است. آنچه به خوبی می‌دانیم، این است که تعلل و وادادگی و در برابر آن هیجان و شتابزدگی هر دو از آفت‌های ویرانگر سیاست‌ورزی دوراندیشانه هستند. سیاست نه تعلل و نه شتابزدگی، نه یک فضیلت اخلاقی که یک نظام عمل و عکس‌العمل فعال و چرخه‌ای را نشان می‌دهد. کنش، تحلیل شرایط، واکنش و کنش متقابل است. این نظام کنشی، نیروی محرکه سازوکارهای سیاست را تامین می‌کند.
الزامات راهبرد نه تعلل و نه شتابزدگی 

تحقق راهبرد نه تعلل و نه شتابزدگی، به مثابه سیاست دفاعی، مستلزم تنظیم سیاست‌های پایین‌دستی و تمهید و تدارک اقداماتی است: 
1) هوشیاری: وقتی جامعه را به مثابه یک اندام واره تحلیل می‌کنیم، در آن صورت هوشیاری در مورد جامعه در معرض تهدید شامل 
 دو بخش بیدار و آگاه بودن نظام حکمرانی و نظام اجتماعی است. هوشیاری یک پیش‌نیاز اولویت‌دار است.
2) هوشمندی: به معنای توانایی نظام حکمرانی و نظام اجتماعی برای درک صحیح واقعیت‌های اطراف، ارزیابی درستی و نادرستی آن و برقراری رابطه مستدل میان مصالح و منافع ملی و رخدادها و نیز داوری ملی در مورد این واقعیت‌هاست. 
3) صبر و شکیبایی: امام علی (ع) فرمود: صبر کلید گشایش است. صبر در دشواری‌ها موجب گشودن راه‌ها می‌شود. بسیاری از جوامع و رهبران سیاسی توانسته‌اند با صبوری و استمرار تلاش‌ها افق‌های ملی جدیدی را به روی خود بگشایند. خویشتنداری و بردباری در برابر تحریکات و فشارهایی که به منظور آشفته کردن شرایط و به خشم آوردن نظام حکمرانی و اجتماعی هدف‌گذاری شده‌اند، بسیار با اهمیت است. مشاهده و مراقبت از این رخدادها و درک صحیح آن و اجتناب از واکنش‌های احساسی و خشمگینانه، محاسبه عواقب اقدامات و مراقبت همزمان از غلبه ترس و خشم و واگذار کردن به واکنش توام با آرامش، ضرورتی عقلانی است.
4) حسابگری: در واقع پردازش متقارن اطلاعات و ارزیابی عملکرد با توجه به دستاوردها و داده-ستانده سیستم است. این نظام داده- ستانده به ارزیابی دقیق دستاوردهای سیاست‌ها، با توجه به شاخص‌های رضایت‌مندی و آرامش و امنیت ملی و نیز آسایش و رفاه ملی می‌پردازد. ارزیابی سیاست‌ها بسیار با اهمیت‌تر از طراحی و اجرای سیاست است. ساختار حکمرانی به مثابه سیستم ‌باید به‌طور پیوسته از عملکرد و نتایج سیاست‌های خود بازخورد بگیرد و سیاست‌های بازنگری و اقدامات را رگلاژ و باز تنظیم کند.
5) در کمین فرصت بودن: سیاستمدار نباید شتابزده عمل کند و تنها زمانی دست به ‌کار شود که ریسک موفقیت اقدامات در پایین‌ترین حد است.
6) سناریوسازی: سیاستمداران، در جهان متغیر کنونی با احتمالات مختلفی روبه‌رو هستند. داشتن سناریوهای متعدد و متناسب و انعطاف‌پذیری می‌تواند به بیشینه‌سازی منافع ملی کمک کند. سیاست نه تعلل و نه شتابزدگی نیازمند داشتن سناریوهای متعدد، متفاوت و ‌ای بسا متعارض است. انعطاف‌پذیری جوهره سیاست نه تعلل و نه شتابزدگی است. بنابراین برنامه‌های اقدام و راهبردهای کوتاه‌مدت نیز باید با این رویکرد برنامه‌ریزی شده و متناسب با شرایط، سناریوی‌های پاسخگویی اجرایی شوند. پرهیز از خشم و شتابزدگی و توانایی تعدیل هدف‌گذاری‌ها و متناسب‌سازی استراتژی‌ها و اقدامات حایز اهمیت بسیار است.
7) تاب‌آوری ملی پویا: بحران‌هایی از قبیل تهدید، تروریسم، جنگ، چالش‌های زیست محیطی، شوک‌های طبیعی و اقتصادی و اجتماعی موجب بهت و سردرگمی و آشفتگی اجتماعی و سیاسی و تنش‌های ملی می‌شود. واژه تاب‌آوری در گفتمان سیاسی معاصر حایز اهمیت است. تاب‌آوری ملی پیامد سازگاری ملی موفق و توانایی عمل کردن به‌طور اثربخش، در موقعیت‌های آسیب‌زا و توانایی به دست آوردن مجدد تعادل درونی و عملکردی باثبات در شوک‌ها، ناملایمات یا شکست‌هاست. تاب‌آوری ملی پویا وضعیتی است که در آن نظام حکمرانی و نظام اجتماعی، قادر باشند هنگام مواجهه با تهدیدهای مستمر یا بعد از تجربه کردن یک حادثه نامعمول و استرس‌زا، انسجام و استمرار اثربخش کارکردهای خود را حفظ کرده و نسبت به محیط‌های تهدید واکنش کارآمد بروز دهند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1172606/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر گروه جهادی درمان و سلامت تشکل‌های شاهد و ایثارگر به بیرجند

نشست استاندار همدان با بانوان استان و تجلیل از مادر سه شهید چنگیزی

نحوه ی خوابیدن جغدهای کوچک

چشم نواز و زیبا مثل دریاچه برفی گلبهار

مولودی خوانی زیبایی از محمود کریمی

ژست و فیگورهای بامزه یک طوطی مقابل آینه بعد از دیدن خودش

گوناگون/ نظر مستشرقین غیرمسلمان در مورد شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟

دستورالعمل پیامبر(ص) به حضرت زهرا (س)

مراسم شب یلدا در پاکستان

شناساگری حساس برای تشخیص مادون قرمز

ابداع یک ماده شبیه به پوست برای کاهش عفونت کاتترهای داخل وریدی

شناساگری حساس برای تشخیص پرتوهای فروسرخ

یکی از کم تعدادترین شعرها برای حضرت زهرا(س) بوده است!

خواندن شعری زیبا در وصف حضرت فاطمه (س)

حال و هوای حسینیه امام خمینی(ره) پیش از دیدار مداحان و شاعران اهل بیت‌ با رهبر انقلاب

تل‌آویو زیر آتش مقاومت یمن؛ 18 صهیونیست زخمی شدند

انصارالله: جنگ ما با اسرائیل و آمریکا ادامه دارد

حملۀ هایپرسونیکی یمن به روایت صهیونیست‌ها

نابودی حداقل 30 سامانه پدافندی آمریکا در اوکراین

گاردین: کی‌یف به متخصصان دفاع هوایی در خط مقدم جنگ روی آورده است

سرمقاله اعتماد/ ناترازی نظام رسانه‌ای ایران

سرمقاله هم میهن/ استقبال از یک موضع

کیهان نوشت: دور افتخار مدعیان اصلاحات با میراث شهید رئیسی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ الزامات نگاه به مردم

سرمقاله آرمان امروز/ «پزشکیان»؛ مـرد گذار از کلیشه‌ها

اشغال سوریه از 3 جهت؛ آمریکا از شرق، اسرائیل از غرب، ترکیه از شمال

زنگنه: با اجرای پیشنهاد مجلس توسط دولت، مشکل ناترازی انرژی حل می‌شود

نهال روی کاج شکسته

مولودی خوانی زیبا به لهجه‌ مشهدی در حرم امام رضا(ع)

فرمول محاسبه تعداد مبل برای خانه

درهم‌تنیدگی کوانتومی زنده در کابل‌های اینترنت به دست آمد

دل بیدار من بر مردم خوابیده می گرید!

حرکت روح در بدن را نمیبینی!

روایت یک منبع آگاه از جزئیات جلسه کمیته بررسی رفع فیلترینگ

توصیه‌های محمد فاضلی به پزشکیان؛ نگذارید در پستوها تصمیم بگیرند

تظاهرات گسترده صهیونیست‌ها در تل آویو

پسکوف: موشک اورشنیک یک انقلاب مطلق در فناوری تسلیحاتی است

سرمقاله سازندگی/ درس از گذشته

«کشاورزی صنعتی»؛ راه‌حلی اجتناب‌ناپذیر برای بحران غذایی آینده

تقویم تاریخ/ ولادت حضرت "فاطمه‏ ی زهرا"(س)

بهترین دعا به فرموده خدا چیست؟

شرکت چینی در رقابت با ایلان ماسک 1000 ربات انسان‌نما می‌سازد

صحبت های جالب دکتر شکوری

سفیر یمن در ایران: ما آنهایی نیستیم که در مقابل سختی ها بترسیم و عقب بنشینیم

جلسه غیرعلنی مجلس درباره نوسانات ارزی

عاملی: مسئله رفع فیلترینگ ممکن است این هفته در شورای عالی فضای مجازی به نتیجه برسد

تظاهرات مخالفان و حامیان رئیس‌جمهور کره جنوبی یک هفته پس از استیضاح

نخست وزیر اسپانیا خواستار به رسمیت شناخته شدن فلسطین شد

گزارشی از حادثه در بازار کریسمس آلمان

8 شهید در بمباران مدرسه‌ای در غزه