ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ نه تعلل و نه شتابزدگی و تاب‌آوری ملی پویا تحلیل روز

سرمقاله اعتماد/ نه تعلل و نه شتابزدگی و تاب‌آوری ملی پویا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / « نه تعلل و نه شتابزدگی و تاب‌آوری ملی پویا » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته سیدعطاءالله سینایی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 بیان سیاست راهبردی فعال نه تعلل و نه شتابزدگی، پاسخ بسیار هوشمندانه‌ای به انتظارات برای شنیدن چشم‌انداز سیاست کشور در موقعیت بسیار پیچیده کنونی خاورمیانه است. این سخنان مقام معظم رهبری که مورد توجه گسترده رسانه‌ها و تحلیلگران قرار گرفته است، افق روشنی از تاب‌آوری ملی پویا در برابر چالش‌ها را ترسیم و صورتبندی جدیدی از مفاهیم کلیدی و قابل لمس را شکل داده است. همچنین این رویکرد دفاعی پرده دیگری از خطوط سیاستی کشور در دهه اخیر که با مولفه‌های راهبردی اقتصاد مقاومتی، صبر استراتژیک و نرمش قهرمانانه شناخته می‌شود را روشن کرد و سیاست دفاعی را به سطحی از موازنه مثبت در برابر امواج تحولات ارتقا داد. 
این رویکرد ایجابی و فعال در طول سیاست صبر و تاب‌آوری استراتژیک قرار دارد و فاز جدید و فعال‌تری از صحنه سیاست دفاعی کشور را ترسیم می‌کند. موقعیت‌های متعارض، انتخاب‌های بسیار دشواری از بی‌تابی، هیجان‌زدگی و شتابزدگی در برابر تعلل، وادادگی و تسلیم، در رویارویی با فشارها و چالش‌های روزمره را فرا روی سیاستمداران قرار می‌دهد. اینها می‌توانند دو سر این یک فرآیند خطی باشند. اما درک سیاست به مثابه یک چرخه و بده‌بستان با شرکا و نیز رقبای سیاسی، بیانگر قرائت پیچیده، عمیق و تکامل یافته‌تری از سیاست‌ورزی مدرن است. آنچه به خوبی می‌دانیم، این است که تعلل و وادادگی و در برابر آن هیجان و شتابزدگی هر دو از آفت‌های ویرانگر سیاست‌ورزی دوراندیشانه هستند. سیاست نه تعلل و نه شتابزدگی، نه یک فضیلت اخلاقی که یک نظام عمل و عکس‌العمل فعال و چرخه‌ای را نشان می‌دهد. کنش، تحلیل شرایط، واکنش و کنش متقابل است. این نظام کنشی، نیروی محرکه سازوکارهای سیاست را تامین می‌کند.
الزامات راهبرد نه تعلل و نه شتابزدگی 

تحقق راهبرد نه تعلل و نه شتابزدگی، به مثابه سیاست دفاعی، مستلزم تنظیم سیاست‌های پایین‌دستی و تمهید و تدارک اقداماتی است: 
1) هوشیاری: وقتی جامعه را به مثابه یک اندام واره تحلیل می‌کنیم، در آن صورت هوشیاری در مورد جامعه در معرض تهدید شامل 
 دو بخش بیدار و آگاه بودن نظام حکمرانی و نظام اجتماعی است. هوشیاری یک پیش‌نیاز اولویت‌دار است.
2) هوشمندی: به معنای توانایی نظام حکمرانی و نظام اجتماعی برای درک صحیح واقعیت‌های اطراف، ارزیابی درستی و نادرستی آن و برقراری رابطه مستدل میان مصالح و منافع ملی و رخدادها و نیز داوری ملی در مورد این واقعیت‌هاست. 
3) صبر و شکیبایی: امام علی (ع) فرمود: صبر کلید گشایش است. صبر در دشواری‌ها موجب گشودن راه‌ها می‌شود. بسیاری از جوامع و رهبران سیاسی توانسته‌اند با صبوری و استمرار تلاش‌ها افق‌های ملی جدیدی را به روی خود بگشایند. خویشتنداری و بردباری در برابر تحریکات و فشارهایی که به منظور آشفته کردن شرایط و به خشم آوردن نظام حکمرانی و اجتماعی هدف‌گذاری شده‌اند، بسیار با اهمیت است. مشاهده و مراقبت از این رخدادها و درک صحیح آن و اجتناب از واکنش‌های احساسی و خشمگینانه، محاسبه عواقب اقدامات و مراقبت همزمان از غلبه ترس و خشم و واگذار کردن به واکنش توام با آرامش، ضرورتی عقلانی است.
4) حسابگری: در واقع پردازش متقارن اطلاعات و ارزیابی عملکرد با توجه به دستاوردها و داده-ستانده سیستم است. این نظام داده- ستانده به ارزیابی دقیق دستاوردهای سیاست‌ها، با توجه به شاخص‌های رضایت‌مندی و آرامش و امنیت ملی و نیز آسایش و رفاه ملی می‌پردازد. ارزیابی سیاست‌ها بسیار با اهمیت‌تر از طراحی و اجرای سیاست است. ساختار حکمرانی به مثابه سیستم ‌باید به‌طور پیوسته از عملکرد و نتایج سیاست‌های خود بازخورد بگیرد و سیاست‌های بازنگری و اقدامات را رگلاژ و باز تنظیم کند.
5) در کمین فرصت بودن: سیاستمدار نباید شتابزده عمل کند و تنها زمانی دست به ‌کار شود که ریسک موفقیت اقدامات در پایین‌ترین حد است.
6) سناریوسازی: سیاستمداران، در جهان متغیر کنونی با احتمالات مختلفی روبه‌رو هستند. داشتن سناریوهای متعدد و متناسب و انعطاف‌پذیری می‌تواند به بیشینه‌سازی منافع ملی کمک کند. سیاست نه تعلل و نه شتابزدگی نیازمند داشتن سناریوهای متعدد، متفاوت و ‌ای بسا متعارض است. انعطاف‌پذیری جوهره سیاست نه تعلل و نه شتابزدگی است. بنابراین برنامه‌های اقدام و راهبردهای کوتاه‌مدت نیز باید با این رویکرد برنامه‌ریزی شده و متناسب با شرایط، سناریوی‌های پاسخگویی اجرایی شوند. پرهیز از خشم و شتابزدگی و توانایی تعدیل هدف‌گذاری‌ها و متناسب‌سازی استراتژی‌ها و اقدامات حایز اهمیت بسیار است.
7) تاب‌آوری ملی پویا: بحران‌هایی از قبیل تهدید، تروریسم، جنگ، چالش‌های زیست محیطی، شوک‌های طبیعی و اقتصادی و اجتماعی موجب بهت و سردرگمی و آشفتگی اجتماعی و سیاسی و تنش‌های ملی می‌شود. واژه تاب‌آوری در گفتمان سیاسی معاصر حایز اهمیت است. تاب‌آوری ملی پیامد سازگاری ملی موفق و توانایی عمل کردن به‌طور اثربخش، در موقعیت‌های آسیب‌زا و توانایی به دست آوردن مجدد تعادل درونی و عملکردی باثبات در شوک‌ها، ناملایمات یا شکست‌هاست. تاب‌آوری ملی پویا وضعیتی است که در آن نظام حکمرانی و نظام اجتماعی، قادر باشند هنگام مواجهه با تهدیدهای مستمر یا بعد از تجربه کردن یک حادثه نامعمول و استرس‌زا، انسجام و استمرار اثربخش کارکردهای خود را حفظ کرده و نسبت به محیط‌های تهدید واکنش کارآمد بروز دهند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1172606/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش 5 هزار واحدی شاخص کل بورس

تعطیلی و تخلیه بنادر هرمزگان تکذیب شد

آذری جهرمی: کارت ملی هوشمند کارآیی ندارد

تصاویر زیبای قو فریاد کش در مازندران

روش پربار شدن درخت زرشک

وقتی سوخو 35 روسی سربه سر یک F16 در آسمان می گذارد

واکنش مردم نسبت به خرید عروسک‌هایی با لباس‌های سنتی

برترین های تونل ماشین رو در جهان

ویدیوی بسیار بامزه کودکان با لباس‌های غذایی

بلعیدن یک بزغاله توسط اژدهای کومودو

تا به حال خودروی چرمی دیده اید؟

کمیاب ترین چیزها روی کره زمین!

ایستگاه فضایی کجاست؟

چین به اولین ارتباط تراهرتز راه دور دنیا دست یافت

ایلان ماسک کل صنعت فضایی را بلعیده است!

شهری زیبا از استاد شهریار

نخستین ایرانی که در ادبیات عرب دکتری گرفت!

معرفی کتاب توسط سروش صحت

تذکر سخنگوی هیئت‌ رئیسه مجلس درباره لوایح پالرمو و CFT؛ قالیباف پاسخ داد

واکنش دو عضو مجمع به ماجرای ارسال نامه دولت برای بررسی مجدد FATF

حاجی بابایی: مقاومت بداند ملت بزرگ ایران از صفر تا صد پشت سرشان ایستاده است

کنعانی‌ مقدم: به نقطه بدون بازگشت رسیده‌ایم

سردار نقدی: جوانان برای اعزام پاشنه در دفاتر ما را کندند؛ فرماندهان جبهه مقاومت درخواستی ندارند

اظهارات گلرو درباره سلامت سردار قاآنی: انشاالله خود سپاه و دوستان عزیز بیانیه بدهند

سردار نقدی: رژیم صهیونیستی یک یگان از ارتش آمریکاست

بازدید رهبر کره‌ شمالی از رزمایش نیروهای توپخانه‌ای با گلوله‌های واقعی

حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مرز سوریه با لبنان

اعتراض دانشجویان کلمبیا علیه نسل‌کشی فلسطینیان

پدافند هوایی سوریه در حمص فعال شد

آخرین وضعیت همسان‌سازی حقوق بازنشستگان؛ دولت لایحه را پس گرفت

فرصت یک هفته‌ای دادستانی برای ترخیص خودروی وارداتی

وزیر نفت وارد جزیره خارک شد

رکوردشکنی قیمت‌ها در بازار طلا؛ سکه به کانال 49 میلیون تومان رسید

کاشان؛ عروس خانه‌های ایران

ترفند دزد برای سرقت از یک فرد بازنشسته!

تمرکز و دقت به روایت تصویر

گوناگون/ چه کسی ایرانی‌ها را پفک‌خور کرد؟

تصویر اشتباه مردم از صحنه غرق شدن کشتی تایتانیک

پشم این گوسفند به گرانی الماس است

ماه ما ممکن است دزدیده شده باشد

خورشید مصنوعی ژاپن گوی سبقت را از چین ربود

مولوی خیلی به دل اهمیت می‌دهد

تعطیلی تالارهای کتابخانه ملی

در بیستمین جلسه دادگاه منافقین چه گذشت؟

عضو کارگزاران: باید قدرت نظامی کشور را ارتقا داده و به‌روز کنیم

پیشنهاد یک نماینده برای تجدیدنظر در دکترین هسته‌ای

بیانیه مجلس در حمایت از محور مقاومت

نامه نیوز به نقل از یکی از نزدیکان سردار قاآنی: ایشان در سلامت کامل است

طرح نحوه برگزاری تجمعات و راهپیمایی‌ها اعلام وصول شد

سخنگوی هیئت‌ رئیسه مجلس: لوایح پالرمو و CFT باید به مجلس بازگردد