ایران پرسمان

آخرين مطالب

گوناگون/ چرا قله اورست دائما قد می‌کشد؟ خواندنی ها

گوناگون/ چرا قله اورست دائما قد می‌کشد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین / طبق گزارش‌های منتشره ارتفاع قله اورست نزدیک به 50 متر افزایش‌یافته است.
نتایج یک بررسی حکایت از آن دارد که ارتفاع قله اورست به دلیل فرسایش رودخانه‌ای به نام آرون که در نزدیکی آن جریان دارد ، حدود 50 متر افزایش‌یافته است. فرآیند فرسایش باعث می‌شود که با واکنش ایزواستاتیک، ارتفاع کوه هرسال حدود 2 میلی‌متر بیشتر شود و بدین ترتیب قله اورست به‌طور عجیبی بلندتر از سایر قله‌های هیمالیا شده است.
این فرسایش باعث واکنش ایزواستاتیک می‌شود (فرآیندی که طی آن پوسته زمین به دلیل کاهش جرم سطحی، بالا رفته و باعث افزایش ارتفاع سالانه 2 میلی‌متری اورست می‌گردد.)

ایران پرسمان

مکانیسم افزایش ارتفاع اورست
مطالعه جدید محققان دانشگاه UCL حاکی از آن است که وقوع فرسایش در دره رودخانه باعث شده تا ارتفاع قله اورست حدود 15 تا 50 متر بلندتر شود و به دلیل همین فرسایش هم قله اورست همچنان به رشدش ادامه می‌دهد.
نتایج این مطالعه در Nature Geoscience منتشر شد و نشان می‌دهد که فرسایش شبکه رودخانه‌ای که در حدود 75 کیلومتری کوه اورست واقع‌شده ، دره بزرگی را از بین می‌برد و همین اتفاق باعث می‌شود که ارتفاع کوه اورست سالانه به‌اندازه 2 میلی‌متر افزایش یابد و در 89000 سال گذشته بین 15 تا 50 متر افزایش ارتفاع داشته است.
ارتفاع غیرعادی اورست
قله اورست با ارتفاع 8849 متر، در زبان تبتی Chomolungma یا Sagarmāthā نامیده می‌شود که به معنای الهه مادر کوه‌هاست؛ اورست بلندترین کوه روی زمین است و حدود 250 متر بیشتر از دومین قله بلند هیمالیا ارتفاع دارد. این قله تفاوت ارتفاع محسوسی با دیگر قله‌های بلند هیمالیا دارد؛ چراکه سه قله بلند بعدی یعنی K2، کانگچنجونگا و لهوتسه همه فقط حدود 120 متر با یکدیگر تفاوت ارتفاع دارند.

ایران پرسمان

بخش قابل‌توجهی از این ناهنجاری را می‌توان با نیروی بالابرنده ناشی از فشار از زیرپوسته زمین، پس از فرسایش رودخانه‌ای در نزدیکی اورست که حجم زیادی از سنگ‌ها و خاک‌ها دچار فرسایش می‌کند، توضیح داد. این اثر به نام بازگشت یا واکنش ایزواستاتیک شناخته می‌شود که در آن بخشی از پوسته زمین که جرمش از دست می‌دهد، خم‌شده و به سمت بالا شناور می‌شود؛ به این دلیل که با از دست دادن جرم، فشار شدید گوشته مایع زیرین، بیشتر از نیروی گرانش رو به پایین است.
این فرآیندی تدریجی است که معمولاً سالانه تغییراتی چند میلی‌متری را ایجاد می‌کند؛ اما در بازه‌های زمانی زمین‌شناسی تفاوت قابل‌توجهی را در سطح زمین رقم خواهد زد.
رشد مداوم کوه اورست
محققان دریافتند که به دلیل این فرآیند است که قله اورست در 89000 سال گذشته حدود 15 تا 50 متر بلندتر شده؛ چراکه رودخانه آرون در نزدیکی این قله، با شبکه رودخانه مجاورش ادغام‌شده است.
آدام اسمیت، یکی از نویسندگان این مقاله و دانشجوی دکترای علوم زمین UCL دراین‌باره گفت: «کوه اورست کوه مهمی در افسانه‌هاست و هنوز هم در حال رشد است. تحقیقات ما نشان می‌دهد که وقتی سیستم رودخانه‌ای نزدیک آن عمیق‌تر می‌شود، از دست رفتن مواد باعث می‌شود که کوه به سمت بالا قد بکشد.»
در حال حاضر رودخانه آرون در شرق کوه اورست جریان دارد و در پایین‌دست، با سیستم بزرگ‌تر رودخانه کوسی ادغام می‌شود. در طی هزاران سال گذشته، رود آرون دره بزرگی را در کناره‌هایش ایجاد کرده و میلیاردها تن خاک و رسوب را از بین برده است. دکتر جین ژن دای از دانشگاه علوم زمین چین دراین‌باره گفت: «سیستم رودخانه‌ای جالبی در منطقه اورست وجود دارد. رودخانه آرون در بالادست با دره‌ای مسطح به سمت شرق در ارتفاع بالا جریان دارد. سپس به‌طور ناگهانی به سمت رودخانه کوسی در جنوب می‌پیچد و شیب بیشتری گرفته و از ارتفاعش کاسته می‌شود. این توپوگرافی منحصربه‌فرد، نشان‌دهنده وضعیتی ناپایدار است و احتمالاً به ارتفاع شدید اورست مرتبط است.»

ایران پرسمان

تأثیر منطقه‌ای فراتر از اورست
این رشد ارتفاع تنها محدود به قله اورست نیست و قله‌های همسایه ازجمله لهوتسه و ماکالو را که به ترتیب چهارمین و پنجمین قلل مرتفع جهان هستند را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. واکنش‌های ایزواستاتیک ارتفاع این قله‌ها را نیز به‌اندازه اورست افزایش می‌دهد؛ هرچند که ماکالو که نزدیک‌ترین فاصله را به رودخانه آرون دارد، نرخ افزایشی بیشتری نسبت به اورست را تجربه می‌کند.
دکتر متیو فاکس یکی از نویسندگان این مقاله گفت: «ارتفاع کوه اورست و قله‌های همسایه آن در حال افزایش است؛ چراکه سرعت واکنش ایزواستاتیک سریع‌تر از فرسایش عمل کرده و باعث افزایش ارتفاع آن‌ها می‌شود. ما با استفاده از ابزارهای جی‌پی‌اس شاهد رشد سالانه دو میلی‌متری ارتفاع آن‌ها هستیم و بدین ترتیب درک بهتری از عوامل ایجاد این فرآیند داریم.»

ایران پرسمان


محققان با بررسی نرخ فرسایش رودخانه‌های آرون، کوسی و دیگر رودهای منطقه، به این نتیجه رسیدند که حدود 89000 سال پیش رودخانه آرون با شبکه رودخانه کوسی ادغام شد (فرآیندی که به آن دزدی دریایی زهکشی می‌گویند.) با این اتفاق، آب بیشتری از رودخانه کوسی عبور کرد و قدرت فرسایشی آن افزایش یافت تا خاک و رسوبات بیشتری را با خود ببرد. شسته شدن بیشتر زمین، باعث سرعت افزایش ارتفاع قله‌های کوه را بیشتر کرد.
دکتر زو هان، نویسنده اصلی دانشگاه علوم زمین چین دراین‌باره گفت: «تغییر ارتفاع کوه اورست، از ماهیت پویای سطح زمین خبر می‌دهد. فعل‌وانفعال بین فرسایش رود آرون و فشار رو به بالای گوشته زمین، باعث افزایش ارتفاع قله اورست می‌شود.»
منبع: scitechdaily

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1171590/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عراقچی: اکنون زمان اقدام قاطع فرا رسیده است

آمریکا: به‌دنبال تقویت تحریم‌های موجود علیه ایران هستیم

دستور اسرائیل به نظامیانش؛ مراقب باشید تکاوران حزب‌الله شما را نربایند

خیر و برکت!

خواب اسرائیل برای لبنان

ایران حمله کرد تا از وزن ژئوپلیتیک خود حفاظت کند

کدام موشک‌ها در «وعده صادق2» شلیک شدند؟

واکنش دلار به تنش‌های سیاسی کند شد

تمساحی که سگ را شکار کرد!

دریاچه زیبای لوئیز در کانادا

تا به حال تبلیغات 3 بُعدی دیده اید؟

تفاوت آسیبِ BMW و آئودی در تصادف

وقتی هنوز عمرت به دنیا هست

قابی از پرنده طلاییِ بهشتی

وقتی خیابان رو با جت اسکی اشتباه میگیری!

گوناگون/ کشف راز تابوت سربی 500 ساله که اتفاقی پیدا شد

عجیب‌ترین حیوانات شفاف؛ موجودات نامرئی در دنیای واقعی

ساخت طولانی‌ترین تونل بزرگراه زیر دریا در جهان

دانشمندان سریع‌ترین تصاویر جهان از اتم‌ها را ثبت کردند

فضاپیما استارشیپ از روی مجموعه باز شد!

نظر مولانا پیرامون اشعارش از زبان بهمن بنی‌هاشمی

دلا دیشب چه میکردی

«فتاح»، موشک هایپرسونیک سپاه چه ویژگی‌هایی دارد؟

عراقچی: بعید می‌دانم اسرائیل جرئت حمله به تاسیسات هسته‌ای ما را داشته باشد

نماینده مجلس: حاضرم برای رئیس‌جمهور شهادت‌طلب و ضداسراییلی، کُشته شوم

دستغیب: روسای دیوان محاسبات کشورهای جهان مانع از ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی شوند

بازتاب سفر رئیس‌جمهور ایران به قطر در رسانه‌های عربی

پزشکیان: سفر قطر خطرناک نیست؛ اگر قراره بمیرم با شهادت بمیرم بهتر است

سی ان ان: دولت بایدن تخمین می‌زند که اسرائیل به احتمال زیاد به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله نخواهد کرد

فیلم کامل بیانات رهبر انقلاب در دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی

حملات پیاپی حزب‌ الله به تحرکات نظامیان صهیونیست

حمله موشکی حزب‌الله به عکا و نهاریا در سرزمین‌های اشغالی

تحریم‌های جدید واشنگتن علیه انصارالله یمن

حزب‌الله نظامیان صهیونیست را موشک‌باران کرد

خودروهای نظامی اشغالگران در رفح زیر آتش رزمندگان قسام

ترک مدرسه؛ چاره امروز، بیچارگی فردا

زیدآبادی نوشت: نکته و پرسشی دربارۀ بازداشت ابوالفضل قدیانی

سانسور درد؛ بیماری خطرناکی که در ایران درباره‌اش مخفی‌کاری می‌شود

اسب پیشکشی دندان نداشت

ماجرای شبی که آسمان و زمین اسرائیل را موشک‌های ایران روشن ساخت

شناسایی عامل تشدید فشار در بازار اجاره‌بها

یک نوآوری جالب در کوهستان های چین!

سلفی به این خفنی دیده بودین؟

کار زیبای یک شهروند یزدی برای پرندگان

تصاویری از تیک آف نرم و زیبای بوئینگ 747

فرآیند جالب ساخت کفش چوبی باستانی به روش استاد اسپانیایی

نمایی باشکوه از یک گوزن در البرز

آتش سوزی مرگبار یک اتوبوس مدرسه در تایلند

نمایی از بازیگوشی های یک پلنگ سیاه

لحظاتی نفس‌گیر از نجات پلنگ غول پیکر در سیل