ایران پرسمان

آخرين مطالب

یک کشف غیر عادی درباره کهکشان‌های اقماری دانش و فناوری

یک کشف غیر عادی درباره کهکشان‌های اقماری
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / یک پژوهش 12 ساله جدید روی کهکشان‌های گروه محلی نشان می‌دهد که منظومه کهکشان‌های اقماری کوچک و در حال گردش در راه شیری کاملا غیرعادی است.
پروژه «SAGA» توسط گروه کوچکی از ستاره‌شناسان انجام می‌شود تا بدانند کهکشان راه شیری و مجموعه کوچک کهکشان‌های اقماری کوتوله چگونه با سایر منظومه‌های کهکشانی مقایسه می‌شوند.
به نقل از اسپیس، «مارلا گها»(Marla Geha) استاد نجوم و فیزیک «دانشگاه ییل»(Yale University) و یکی از بنیانگذاران پروژه SAGA گفت: جمعیت اقماری کهکشان راه شیری یک ترکیب منحصربه‌فرد از کهکشان‌های اقماری کوچک است که فقط ستاره‌های قدیمی‌تر را در خود جای داده‌اند و دو کهکشان‌ اقماری بزرگ که فعالانه در حال تشکیل دادن ستاره‌های جدید هستند.
این دو کهکشان‌ اقماری بزرگ، ابرهای ماژلانی بزرگ و کوچک هستند که به اختصار LMC و SMC نامیده می‌شوند. این دو کهکشان‌ اقماری بزرگ‌ترین نمونه‌های نوع خود در خانواده راه شیری هستند و می‌توان آنها را به راحتی با چشم غیر مسلح از نیم‌کره جنوبی زمین مشاهده کرد. بیشتر 59 کهکشان ماهواره‌ای دیگر کهکشان راه شیری، بسیار کم‌نور هستند و برای شناسایی آنها به «تلسکوپ فضایی هابل» یا تلسکوپ‌های بزرگ زمینی نیاز است.
پروژه SAGA یک سرشماری را از 101 کهکشان مشابه از نظر اندازه و جرم به کهکشان راه شیری انجام داد و در مجموع میزبان 378 کهکشان اقماری بود. تعداد کهکشان‌های اقماری مرئی در هر کهکشان میزبان از صفر تا 13 متغیر بود.

ایران پرسمان

یک کهکشان از نوع راه شیری که کهکشان های اقماری آن برجسته شده‌اند
«یائو یوآن مائو»(Yao-Yuan Mao) پژوهشگر «دانشگاه یوتا»(U of U) و از بنیانگذاران SAGA گفت: اگر وجود ابر ماژلانی بزرگ را در نظر بگیرید، به نظر می‌رسد کهکشان راه شیری میزبان کهکشان‌های اقماری کمتری است زیرا روند کشف‌شده توسط SAGA این است که اگر حداقل یک کهکشان از نوع ماژلانی به دور کهکشان‌های میزبان بچرخد، کهکشان‌های میزبان به طور کلی دارای کهکشان‌های اقماری بیشتری هستند.
با وجود این، کهکشان‌های بدون نوع ماژلانی، کهکشان‌های اقماری کمتری دارند. یک توضیح این است که ابرهای ماژلانی اخیرا به خانواده راه شیری اضافه شده‌اند. به عنوان مثال، پژوهشی که در سال 2007 توسط «گورتینا بسلا»(Gurtina Besla) پژوهشگر «رصدخانه استوارد»(Steward Observatory) در آریزونا انجام شد، نشان داد که ابرهای ماژلانی اولین بازدیدکنندگانی هستند که سه میلیارد سال گذشته در دام گرانش کهکشان راه شیری افتادند. بنابراین براساس روند مشاهده‌شده توسط SAGA، پیش از رسیدن ابرهای ماژلانی انتظار نمی‌رفت کهکشان راه شیری دارای کهکشان‌های اقماری درخشان باشد. فرض بر این است که کهکشان‌های دیگر از نوع ماژلانی در سایر منظومه‌های اطراف کهکشان میزبان خود شکل گرفته‌اند.
به علاوه، کهکشان‌های ماژلانی به خودی خود بسیار نادر هستند. پژوهش انجام‌شده در سال 2012 به سرپرستی «آرون روباتام»(Aaron Robotham) پژوهشگر «دانشگاه استرالیای غربی»(UWA) نشان داد که تنها سه درصد از کهکشان‌های مارپیچی مشابه راه شیری دارای نمونه‌هایی از نوع ابر ماژلانی هستند.
ستاره‌شناسان در جدیدترین اطلاعات منتشرشده از SAGA، اطلاعات دیگری را نیز درباره کهکشان‌های اقماری کوتوله یاد گرفتند. برای مثال، آنها دریافتند هرچه یک کهکشان اقماری به کهکشان میزبان خود نزدیک‌تر باشد، احتمال اینکه میزان ستاره‌زایی ماهواره صفر یا نزدیک به آن باشد، بیشتر می‌شود. هرچه کهکشان اقماری به کهکشان میزبان نزدیک‌تر باشد، در عمق بیشتری از چاله گرانش میزبان و هاله ماده تاریک فرومی‌رود و به همه تشعشعات ساطع‌شده از ستاره‌های داغ و جوان یا انفجارهای ابرنواختر که می‌توانند گاز ستاره‌ساز را از یک کهکشان اقماری در حال گردش خارج کنند، نزدیک‌تر است.
ستاره‌شناسان توقف تشکیل ستاره در یک کهکشان را «خاموش شدن» می‌نامند و یافته‌های SAGA مستقیما خاموش شدن را به محیط اطراف کهکشان میزبان مرتبط می‌کنند. بیشتر کهکشان‌های اقماری کهکشان راه شیری خاموش شده‌اند و حداقل تا حدی به همین دلیل است که بسیار کم‌نور هستند زیرا نتوانسته‌اند ستاره‌های زیادی را تشکیل دهند. همچنین، نتایج SAGA نشان می‌دهد که کهکشان‌های خاموش‌شده باید در محیط‌های ایزوله‌تر باشند، نه در منظومه‌های مملو از سایر کهکشان‌های اقماری که می‌توانند با آنها تعامل داشته باشند و تشکیل ستاره‌های بیشتری را در آنها تحریک کنند.
کهکشان‌های اقماری کوتوله در هاله بزرگ ماده تاریک که همه کهکشان‌های بزرگ را احاطه کرده است، وجود دارند. این هاله به عنوان چارچوب گرانشی برای تشکیل کهکشان‌ها عمل می‌کند. کهکشان‌های کوتوله، عناصر سازنده کهکشان‌های میزبان خود هستند. مدل شکل‌گیری سلسله‌مراتبی کهکشان‌ها که توسط مدل استاندارد کیهان‌شناسی توصیف شده است و در آن کهکشان‌های بزرگ‌تر از کهکشان‌های کوچک تشکیل می‌شوند، پیش‌بینی می‌کند که در واقع باید تعداد بیشتری از کهکشان‌های اقماری کوتوله در اطراف کهکشان راه شیری وجود داشته باشد که بیش از تعداد شناسایی‌شده کنونی هستند.
این که کهکشان‌های گمشده کجا هستند هنوز یک راز باقی مانده است اما دانشمندان با نمونه‌برداری و مطالعه کهکشان‌های کوتوله در اطراف کهکشان‌های دیگر می‌توانند درباره هاله‌های ماده تاریک اطراف کهکشان‌های دیگر، تأثیر آنها بر شکل‌گیری و تکامل کهکشان‌ها و محل پنهان شدن کهکشان‌های اقماری کوچک بیاموزند.
این پژوهش در «The Astrophysical Journal» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1171588/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عراقچی: اکنون زمان اقدام قاطع فرا رسیده است

آمریکا: به‌دنبال تقویت تحریم‌های موجود علیه ایران هستیم

دستور اسرائیل به نظامیانش؛ مراقب باشید تکاوران حزب‌الله شما را نربایند

خیر و برکت!

خواب اسرائیل برای لبنان

ایران حمله کرد تا از وزن ژئوپلیتیک خود حفاظت کند

کدام موشک‌ها در «وعده صادق2» شلیک شدند؟

واکنش دلار به تنش‌های سیاسی کند شد

تمساحی که سگ را شکار کرد!

دریاچه زیبای لوئیز در کانادا

تا به حال تبلیغات 3 بُعدی دیده اید؟

تفاوت آسیبِ BMW و آئودی در تصادف

وقتی هنوز عمرت به دنیا هست

قابی از پرنده طلاییِ بهشتی

وقتی خیابان رو با جت اسکی اشتباه میگیری!

گوناگون/ کشف راز تابوت سربی 500 ساله که اتفاقی پیدا شد

عجیب‌ترین حیوانات شفاف؛ موجودات نامرئی در دنیای واقعی

ساخت طولانی‌ترین تونل بزرگراه زیر دریا در جهان

دانشمندان سریع‌ترین تصاویر جهان از اتم‌ها را ثبت کردند

فضاپیما استارشیپ از روی مجموعه باز شد!

نظر مولانا پیرامون اشعارش از زبان بهمن بنی‌هاشمی

دلا دیشب چه میکردی

«فتاح»، موشک هایپرسونیک سپاه چه ویژگی‌هایی دارد؟

عراقچی: بعید می‌دانم اسرائیل جرئت حمله به تاسیسات هسته‌ای ما را داشته باشد

نماینده مجلس: حاضرم برای رئیس‌جمهور شهادت‌طلب و ضداسراییلی، کُشته شوم

دستغیب: روسای دیوان محاسبات کشورهای جهان مانع از ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی شوند

بازتاب سفر رئیس‌جمهور ایران به قطر در رسانه‌های عربی

پزشکیان: سفر قطر خطرناک نیست؛ اگر قراره بمیرم با شهادت بمیرم بهتر است

سی ان ان: دولت بایدن تخمین می‌زند که اسرائیل به احتمال زیاد به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله نخواهد کرد

فیلم کامل بیانات رهبر انقلاب در دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی

حملات پیاپی حزب‌ الله به تحرکات نظامیان صهیونیست

حمله موشکی حزب‌الله به عکا و نهاریا در سرزمین‌های اشغالی

تحریم‌های جدید واشنگتن علیه انصارالله یمن

حزب‌الله نظامیان صهیونیست را موشک‌باران کرد

خودروهای نظامی اشغالگران در رفح زیر آتش رزمندگان قسام

ترک مدرسه؛ چاره امروز، بیچارگی فردا

زیدآبادی نوشت: نکته و پرسشی دربارۀ بازداشت ابوالفضل قدیانی

سانسور درد؛ بیماری خطرناکی که در ایران درباره‌اش مخفی‌کاری می‌شود

اسب پیشکشی دندان نداشت

ماجرای شبی که آسمان و زمین اسرائیل را موشک‌های ایران روشن ساخت

شناسایی عامل تشدید فشار در بازار اجاره‌بها

یک نوآوری جالب در کوهستان های چین!

سلفی به این خفنی دیده بودین؟

کار زیبای یک شهروند یزدی برای پرندگان

تصاویری از تیک آف نرم و زیبای بوئینگ 747

فرآیند جالب ساخت کفش چوبی باستانی به روش استاد اسپانیایی

نمایی باشکوه از یک گوزن در البرز

آتش سوزی مرگبار یک اتوبوس مدرسه در تایلند

نمایی از بازیگوشی های یک پلنگ سیاه

لحظاتی نفس‌گیر از نجات پلنگ غول پیکر در سیل