ایران پرسمان

آخرين مطالب

گنج‌یاب‌ها کتیبه خط میخی در شمال غرب ایران را تخریب کردند خواندنی ها

گنج‌یاب‌ها کتیبه خط میخی در شمال غرب ایران را تخریب کردند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / جویندگان گنج به جان گورستان عصر آهن و کتیبه خط میخی اورارتوها در آذربایجان شرقی افتاده‌اند. گورستان، سوراخ سوراخ و زیر و رو شده و سنگ‌های ایستاده روی قبرها از دست‌درازی قاچاقچیان در امان نمانده و کتیبه خط میخی هم تقریبا تخریب شده است. باستان‌شناسان وضعیت محوطه باستانی «نشتبان» را «بحرانی» توصیف کرده‌اند.
 محوطه باستانی «نشتبان» در روستایی به همین نام در شهرستان سراب در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این محوطه دارای قلعه، گورستانی با ویژگی‌های بسیار خاص و سنگ‌های ایستاده و همچنین کتیبه‌ای اورارتویی به خط میخی است. قدمت این محوطه حدود 2800 سال تخمین زده شده است.
باستان‌شناسان قدمت کتیبه میخی اورارتویی نشتبان را به سدهٔ هشتم قبل از میلاد نسبت داده‌اند که در اول فروردین‌ماه سال 1347 با شمارهٔ 792 در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده است. این کتیبه روی صخره‌ای حکاکی شده که تازه‌ترین تصاویر از آن نشان می‌دهد قاچاقچیان آثار تاریخی در تلاش برای غارت آن بوده‌اند. روی این کتیبه آثار تیشه و مته برقی نیز به وضوح مشاهده می‌شود.
کلان سنگ‌های ایستاده روی قبور که این حالت در ایران نادر است. در این محوطه کتیبه‌ای به قدمت 2800 سال از دوره امپراتوری اورارتویی که به خط میخی نوشته شده یکی از مهمترین اسناد نوشتاری در کل شمال غرب کشور محسوب می‌شود.

ایران پرسمان

گورستان (عصر آهن) «اورارتو» ها در نشتبان
حیان جبارزاده، باستان‌شناس که به تازگی محوطه باستانی نشتبان را بررسی میدانی کرده است، تصاویری را در اختیار ایسنا قرار داده که از حضور گسترده قاچاقچیان و جویندگان گنج در این محوطه باستانی و وضعیت رها شده آن حکایت دارد.
او این گورستان را به دلیل وجود کلان‌سنگ‌های ایستاده که قبور را قابل شناسایی می‌کند و حالتی نادر در ایران است، «خاص» توصیف کرد و به ایسنا گفت: در این محوطه، کتیبه‌ای به قدمت 2800 سال از دوره امپراتوری اورارتویی به خط میخی وجود دارد که یکی از مهمترین اسناد نوشتاری در کل شمال غرب کشور محسوب می‌شود.
این باستان‌شناس درباره وضعیت این محوطه باستانی براساس تازه‌ترین مشاهداتش به ایسنا گفت: متاسفانه این محوطه از نظر شرایط حفاظتی و نگهداری در وضعیت بسیار نامناسبی قرار گرفته است که نه تنها شرایط آب و هوایی باعث تخریب این آثار ارزشمند شده است، بلکه تخریب عمده توسط جویندگان گنج که به صورت مستمر و روزانه درحال انجام است، اتفاق افتاده است، بی‌آنکه مسئولان را برای حفاظت بیشتر نگران کند.
جبارزاده ادامه داد: گورستان این محوطه زیر حفاری‌های غیرقانونی قاچاق تقریبا تخریب شده و کار به جایی رسیده است که بخش‌هایی از کتیبه خط میخی نیز کنده شده و کتیبه شکل اولیه خود را از دست داده است و اگر این شرایط ادامه‌دار شود شاید به‌زودی هیچ اثری از این محوطه ارزشمند و سند تاریخی باقی نماند.

ایران پرسمان

وضعیت کتیبه اورارتویی خط میخی که بخش‌هایی از آن جدا شده و زیر صخره نیز تخلیه شده است.
این باستان‌شناس گفت: حدود پنچ سال پیش که این منطقه را دیدم، کتیبه اورارتویی وضعیت بهتری داشت و تقریبا سالم بود ولی با گذشت این پنج سال می‌توان گفت نصف کتیبه از بین رفته و بخش‌هایی از آن جدا شده و وسط کتیبه سوراخ شده و سنگی که کتیبه روی آن نوشته شده، کج شده و هر زمان ممکن است بیفتد و کاملا نابود شود. امیدوارم مسئولان و متولیان برای وضعیت نگران‌کننده محوطه باستانی نشتبان فکری کنند.

ایران پرسمان

همان کتیبه پیش از تخریب‌های گسترده‌تر
عکس از یوسف گل‌محمدی
پژوهش‌های باستان‌شناسان مبین آن است که «پادشاهی اورارتو» یا «پادشاهی وان»، از تمدن‌های عصر مفرغ و عصر آهن بود که در سدۀ نهم پیش از میلاد در محل کنونی ارمنستان در شرق ترکیه و شمال غربی ایران شکل گرفت. پس از استقرار ساختار سیاسی خود با قدرت نظامی و ساخت دژها و قلعه‌های دفاعی به پاسداری از تمامیت ارزی و نیز کشورگشایی پرداخت و در همان حال در تولید دست‌ساخته‌های هنری، به‌ویژه فلزی، سرآمد شد. با این همه، پادشاهی اورارتو دویست سالی بیشتر دوام نیاورد و در سدۀ ششم میلادی به‌طور اسرارآمیزی از صفحۀ روزگار محو شد، و فقط با کاوش‌های باستان‌شناسی سدۀ نوزدهم میلادی بود که این تمدن باستانی ممتاز و متمایز بار دیگر از دل خاک بیرون آمد.
تاریخچۀ اورارتو به دلیل کمبود شواهد نوشتاری هنوز پاره پاره است و برای بازیافت آن ناگزیر باید بیش از حد به نوشته‌های اغلب غرض‌ورزانۀ دشمنانش، به ویژه آشوریان، تکیه کرد. با این همه، کهن‌نوشت‌ها، آثار معماری، و دست‌ساخته‌های به‌جا مانده در کنار کندوکاوهای مداوم در ویرانه‌ها به بازآفرینی سرگذشت کم و بیش دقیقی از اورارتو کمک کرده که بی‌تردید نشان از اهمیت و نفوذ این فرهنگ کهن در منطقه دارد.
دولت اورارتو به احتمال زیاد پس از ده‌ها سال نبرد با آشور بسیار ضعیف شده بود، و می‌توان گمان برد که گسترش بیش از حد مرزهای آن نیز اداره و نگهداری کل سرزمین را دشوار می‌کرد. سرزمین‌هایی که پادشاهان اورارتو روزگاری فتح کرده و بر آنها فرمان می‌راندند سرانجام به‌دست مادها افتاد که از حدود 585 پیش از میلاد بر منطقه حاکم شدند و پس از آنها نیز به شاهنشاهی هخامنشی منتقل شد که کورش دوم در میانۀ سدۀ ششم پیش از میلاد آن را بنیان گذاشت. از آنجا که اورارتو برای تاریخ‌نویسان یونان باستان سرزمینی ناشناخته بود کلامی دربارۀ آن وارد نوشته‌های آنان نشد، به همین خاطر ناگزیر تا قرن نوزدهم میلادی منتظر ماند تا کاوش‌های باستان‌شناسی هویت این فرهنگ مهم عصر مفرغ را از نو آشکار کنند. (تمدن اورارتو ـ Mark Cartwright)

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1166186/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد

هنر و خلاقیت ایرانی در طراحی قاشق

یک روز عادی در استرالیا

فضانوردان طاس چگونه موهای خود را در فضا می شویند؟

درد فراق و هجران

تعطیلی اتاق مرگ واشنگتن؛ 78 نفر در 106 سال در این اتاق اعدام شدند

هریس تقلب کرد؟

سفر قریب الوقوع گروسی به ایران

شیب منفی رشد اقتصادی

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت منصوب شد

پیش‌بینی رشد 30 درصدی تولید زعفران برای امسال

برگی از تاریخ/ ابوعلی سینا کدام محله تهران را قرنطینه کرد؟

زیبایی خلیج فارس

سرلشکر سلامی: اقدامات تروریستی به زودی با پاسخ کوبنده جبهه مقاومت روبه رو خواهد شد

دیپلمات طالبان این‌ بار به احترام سرود ملی ایران نایستاد

انتقاد عضو خبرگان از بازگشت دانشجویان اخراجی به دانشگاه

پوتین: تولید تسلیحات را چند برابر کرده‌ایم

ایران، سلطان چاپ پول جهان است؟

پرتاب صندلی در مناظره انتخاباتی برای شهردار در برزیل

گوناگون/ کشف حقیقتی جالب در مورد نقاشی شب پرستاره ون‌گوگ

سوپرشارژ کردن سلول‌های بدن به مقابله با سرطان کمک کرد

دعا کردن از دید مولانا

بهشتی پور درخصوص انفجار پیجرها در لبنان: باید گذرگاه‌های نفوذ را کور کنیم

فرمانده برجسته نظامی کومله به هلاکت رسید

حملات موشکی حزب‌الله به مواضع اشغالگران

وزیر دفاع یمن: آماده جنگ طولانی‌مدت با رژیم صهیونیستی هستیم

سید حسن نصرالله: کشتار سه‌شنبه و چهارشنبه اعلام جنگ علیه لبنان است

سیمپسون‌ها این را پیش‌بینی نکرده بودند!

کشف 29 همت فرار مالیاتی از 60 دانه درشت

پس از لبنیات، رب گوجه‌فرنگی هم گران شد

نماینده مجلس: مسئول کنترل تورم فقط بانک مرکزی نیست

گل آرایی حرم امیرالمومنین علی (ع) به مناسبت میلاد پیامبر(ص)

گوناگون/ فروش فراتر از انتظار یک خودنگاره پرابهام

دانشمندان به یک روش برای بازیابی حافظه دست یافته‌اند!

چه قدر کتاب میخونی؟

سودای گنج سه نفر را به کام مرگ کشاند

فاتحه خوانی قالیباف بر مزار سهراب سپهری

اهداف و پیامدهای ترورهای کور صهیونیست‌ها در لبنان

افزایش آمار شهدای جنایت تروریستی اسرائیل در لبنان

سه داعشی در عراق به اعدام محکوم شدند

از مرصاد تا شورش دراوین

جنایت سایبری از موضع انفعال

سنت‌شکنیِ دولت پزشکیان

مطالبه 29 همت مالیات از محل کشف فرار مالیاتی

موزه جواهرات ملی به‌زودی بازگشایی می‌شود

پیروی از مشی شهدا بهترین الگو برای جامعه به ویژه برای نسل جوان است

کارکنان بنیاد خدمت به جامعه ایثارگری را سرلوحه کارها قرار دهند

دیدار سرپرست بنیاد شهید آذربایجان شرقی با 5 خانواده شهید و 3 جانباز در تبریز

تصاویر شوکه‌کننده از شکست یک مار بزرگ مقابل حمله گروهی مورچه‌ها

داستانک/ روی به‌سوی تو کنم با چه رو؟