ایران پرسمان

آخرين مطالب

متفکر آمریکایی: عملیات کورسک خودزنی زلنسکی بود؟ تحلیل روز

متفکر آمریکایی: عملیات کورسک خودزنی زلنسکی بود؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
یورش موفقیت‌آمیز کی‌یف به روسیه نشان می‌دهد که خطوط قرمز مسکو و سایر محدودیت‌ها بر عملیات‌های اوکراین باید کنار گذاشته شود. اینکه نیروهای اوکراینی توانسته‌اند بدون تحریک شدید روسیه، به خاک این کشور حمله کنند، ثابت می‌کند که پوتین یک ببر کاغذی است و تهدیدهای قبلی او برای تشدید درگیری، از جمله برخی اشاره‌های نه‌چندان پنهانش به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای، بلوف‌هایی بوده‌اند که اکنون رو شده‌اند.
 آیا ضدحمله غافلگیرانه اوکراین به روسیه نقطه‌عطفی حیاتی در جنگ، نمایشی بی‌معنی یا اشتباهی استراتژیک از سوی کی‌یف است؟ این عملیات تا حد زیادی در کوتاه‌مدت موفقیت‌آمیز بوده، اما پیامدهای میان‌مدت تا بلندمدت است که اهمیت دارد. آیا این حمله تأثیری بزرگ و جامع بر سیاست غرب در قبال روسیه و جنگ در اوکراین خواهد داشت؟

به نوشته استفان والت برای وبگاه فارن پالیسی ، سرنوشت جنگ اوکراین چندین‌بار از زمان حمله روسیه در فوریه 2022 به عقب و جلو تغییر کرده و هیچ ناظری همه چیز را درست متوجه نشده است. به همین دلیل، باید کمی فروتنی به خرج داد. مانند اکثر جنگ‌ها، غیرممکن است که دقیقاً بدانیم نقطه شکست هر یک از طرف‌ها، از نظر توانایی‌ها یا عزم، کجاست و پیش‌بینی واکنش طرف سوم به تحولات جدید دشوار است. با این حال، دلیل کمی وجود دارد تا بگوییم یورش اوکراین به منطقه کورسک تأثیر مثبت قابل‌توجهی بر سرنوشت آن خواهد داشت.
دستاوردهای زودگذر
البته این حمله قبلاً مزایای روشنی برای کی‌یف به ارمغان آورده است. این عملیات روحیه ضعیف نیروهای اوکراین را قوی کرده و به مقابله با نگرانی‌ها از اینکه کی‌یف در جنگی فرسایشی علیه یک دشمن بزرگتر گرفتار شده که نمی‌تواند آن را شکست دهد یا از آن پیشی بگیرد، کمک کرده است. حمله به کورسک جنگ را دوباره به صفحات اول روزنامه‌ها بازگرداند و صداهایی که خواستار حمایت بیشتر غرب بودند را تقویت کرد. این عملیات جسورانه ضعف‌های جدی در اطلاعات و آمادگی روسیه را آشکار ساخت و احتمالاً ولادیمیر پوتین را شرمنده کرده است؛ اگرچه هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که این یورش عزم او را کاهش داده یا پیشروی روسیه در دونباس را کند کرده باشد.
مایه خوشحالی است که شاهد موفقیت‌های اوکراین در میدان جنگ هستیم، اما بعید است که این عملیات بر نتیجه جنگ تأثیر بگذارد. از طرف مثبت، این حمله ابتکارعمل تحسین‌برانگیزی از سوی اوکراین و سطح چشمگیری از پنهان‌کاری را به نمایش گذاشت و به همین دلیل بود که نیروی مهاجم با تعداد ناکافی مدافعان روسی آموزش‌ندیده روبرو شد. از برخی جهات، این حمله شبیه ضدحمله موفقیت‌آمیز پاییز 2022 اوکراین در خارکیف بود که همچنین به غافلگیری تاکتیکی دست یافت و با نیروهای اندک بی‌تجربه روس روبرو شد.
موفقیت پوشالی
متأسفانه این موفقیت‌ها اطلاعات زیادی در مورد توانایی اوکراین برای پیشروی در برابر دفاع آماده و مجهز روسیه که یک سال پیش تهاجم اوکراین را خنثی کرد، به ما نمی‌دهند. علاوه بر این، عملیات کورسک ممکن است تلفات بیشتری برای کی‌یف نسبت به روسیه داشته باشد و کی‌یف در موقعیتی نیست که بتواند آن را تحمل کند. اشتباه بزرگی خواهد بود که نتیجه بگیریم موفقیت‌های اخیر در جبهه کورسک به این معنی است که کمک‌های اضافی غرب به اوکراین امکان باز پس گیری دونباس یا کریمه را فراهم خواهد کرد.
نکته آخر بسیار مهم است، زیرا دو کشور با شرایط کاملاً متفاوتی روبرو هستند. هر دو طرف سربازان و تجهیزات زیادی از دست داده‌اند، اما اوکراین قلمروی بسیار بیشتری را باخته است. طبق گزارش‌های منتشرشده، اوکراین اکنون حدود 400 مایل مربع از خاک روسیه را تصرف کرده و حدود 200 هزار روس را مجبور به تخلیه این مناطق کرده است. این ارقام 0.0064 درصد از کل مساحت زمین روسیه و 0.138 درصد از جمعیت آن را تشکیل می‌دهند. در مقابل، روسیه اکنون حدود 20 درصد از اوکراین را کنترل می‌کند و گزارش شده که این جنگ تقریباً 35 درصد از جمعیت اوکراین را مجبور به فرار از خانه‌های خود کرده است. حتی اگر کی‌یف بتواند قلمرویی که اخیراً تصرف کرده را حفظ کند، مزیت چانه‌زنی زیادی نخواهد داشت.
از این روی، سرنوشت اوکراین در درجه اول توسط آنچه در اوکراین اتفاق می‌افتد تعیین خواهد شد، نه به واسطه عملیات کورسک. تمایل و توانایی هر طرف برای ادامه قربانی‌دادن در میدان نبرد، سطح حمایت متحدان از اوکراین و اینکه آیا نهایتاً می‌توان به توافقی رسید که قسمت‌های اشغال‌نشده اوکراین را دست‌نخورده و امن نگه داشت، عوامل کلیدی سرنوشت این جنگ خواهد بود.
به این منظور، ایالات متحده و اروپا باید به حمایت از اوکراین ادامه دهند، اما این حمایت باید با تلاش جدی برای مذاکره آتش‌بس و حل‌وفصل نهایی همراه باشد. متأسفانه به نظر می‌رسد مقامات آمریکایی فراموش کرده‌اند که چگونه حتی متحدان نزدیک را برای توافق بر سر آتش‌بس متقاعد سازد، در حالی که این کشورها وابسته به حمایت آمریکا بوده و آتش‌بس نیز به وضوح به نفع آمریکا است.
درس‌هایی از عملیات کورسک
عملیات کورسک حداقل دو مسئله دیگر را مطرح می‌کند، اما مهم است که درس‌های درست از آن‌ها گرفته شود. اولین و واضح‌ترین درس یادآوری محدودیت‌های روسیه و عملکرد نظامی ناچیز آن است. از سال 2022، شاهین‌های غرب اصرار داشته‌اند که پوتین مصمم به بازگرداندن امپراتوری روسیه و شاید حتی پیمان ورشو بوده و اوکراین تنها اولین قدم قبل از تجاوزات جدید او به نظم موجود است. با توجه به اشتباهات مکرر روسیه در این جنگ و با توجه به اینکه حتی پیشروی‌های موفقیت‌آمیز آن با سرعت لاک‌پشتی پیش رفته، آیا هنوز هم کسی می‌تواند باور کند که روسیه تهدید نظامی جدی برای بقیه اروپاست؟ شاهین‌های از این لولوخورخوره برای تقویت حمایت از اوکراین استفاده کرده‌اند، اما تکیه بر تاکتیک ترس معمولاً منجر به تصمیمات استراتژیک اشتباه می‌شود.
ثانیاً، چندین مفسر، از جمله خود ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرده‌اند که یورش موفقیت‌آمیز کی‌یف به روسیه نشان می‌دهد که خطوط قرمز مسکو و سایر محدودیت‌ها بر عملیات‌های اوکراین باید کنار گذاشته شود و غرب باید به کی‌یف اجازه دهد تا هر طور که می‌خواهد با روسیه بجنگد. اینکه نیروهای اوکراینی توانسته‌اند بدون تحریک شدید روسیه، به خاک این کشور حمله کنند، ثابت می‌کند که پوتین یک ببر کاغذی است و تهدیدهای قبلی او برای تشدید درگیری، از جمله برخی اشاره‌های نه‌چندان پنهانش به استفاده از سلاح‌های هسته‌ای، بلوف‌هایی بوده‌اند که اکنون رو شده‌اند.
منفعت‌طلبی یا وظیفه اخلاقی؟
چنین استدلال‌هایی با هدف دریافت تسلیحات بیشتر و بهتر برای اوکراین و لغو محدودیت‌های استفاده از آن‌ها مطرح شده و نمی‌توان رهبران اوکراین را برای ترویج این ایده سرزنش کرد. اما ادعای اینکه فارغ از اقدامات اوکراین، خطر تشدید وجود ندارد، قاطعانه مردود است. زمانی که کشورها در حال باختن یک جنگ هستند، احتمال تشدید از سوی آن‌ها بیشتر می‌شود. در واقع، تصمیم اوکراین برای حمله به خاک روسیه را می‌توان تلاشی خطرناک برای معکوس‌کردن جریانی که علیه آن بود، دید. برعکس، اگر نیروهای پوتین همچنان در دونباس غالب باشند، او هیچ انگیزه‌ای برای تشدید ندارد. خطر تشدید از سوی روسیه فقط در صورتی ایجاد می‌شود که مسکو با شکستی فاجعه‌بار روبرو شود، اما امروز اوضاع چنین نیست.
مسئله فقط خطر ادامه‌دار تشدید جنگ نیست. باید از خود بپرسد که آیا از نظر اخلاقی، با کمک به کارزار جنگی که اهداف اعلام‌شده آن احتمالاً دست‌نیافتنی هستند و در عین حال، نادیده‌گرفتن تلاش دیپلماتیک جدی برای پایان‌دادن به جنگ راحت هستیم؟
نتیجه احتمالی سیاست فعلی غرب این است که افراد بیشتری برای هیچ هدف سیاسی واضحی خواهند مرد. اصرار بر راه‌حلی مذاکره‌شده برای جنگ روسیه-اوکراین یکی از مواردی است که خودخواهی و اخلاق با هم در یک راستا قرار گرفته‌‌اند. غرب و اوکراینی‌ها از فرصت‌های مذاکره برای جلوگیری یا پایان‌دادن به این جنگ دور شده و موفقیت اخیر نظامی اوکراین باید به عنوان فرصتی برای آغاز مذاکرات جدی آتش‌بس دیده شود، نه به عنوان بهانه‌ای برای طولانی‌کردن جنگی پرهزینه که اوکراین می‌تواند از آن جان سالم به در ببرد، اما بعید است که برنده شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1165922/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر نیرو: تعداد زیادی ماینر که از برق غیر مجاز استفاده می‌کردند، کشف شده است و با آن‌ها برخورد می‌شود

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار در کانال 81 هزار تومان ماند

تعیین‌ تکلیف گوشی‌های آیفون 14 و 15 کارکرده طی چند هفته آینده

کاهش محدود شاخص کل بورس تهران

بیت‌کوین سطح مقاومتی را شکست

جونمم میدم پای خلافت علی(ع)...

‏نحوه خاموش کردنِ آتش از روی لباس

علی(ع) همه‌چیز است...

لحظه سرقت یک خودرو در پمپ بنزین

دانشمندان یک لرزه‌نگار با شن و ماسه ساختند

خودنمایی یک جرم بسیار درخشان کنار ماه

«رصدخانه ورا روبین» اولین عکس خود را گرفت

اعلام برگزیدگان جایزه ادبی «نِرو»

حراج نامه‌های کمیاب خالقان شخصیت «پو خرسه»

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

واکنش معاون رئیس جمهور به اعتراض نمایندگان به FATF

سرلشکر باقری از ناو اطلاعاتی زاگرس بازدید کرد

عضو کمیسیون برنامه و بودجه: مجمع با توجه به شرایط کشور در مورد FATF تصمیم بگیرد

اظهارات جدید معاون رئیس‌جمهور درباره انتقال پایتخت: گروه کارشناسی بصورت جدی تشکیل نشده است

واکنش سخنگوی دولت به صحبت‌های کوچک‌زاده: تاکنون به مردم لس‌آنجلس کمکی نکردیم

تاکید پزشکیان بر رفع موانع تکمیل سامانه هوشمندسازی خدمات دولت

حمله پهپادی آمریکا به یک هدف در مرز سوریه و ترکیه

تلاش اربیل برای متحد کردن کردهای سوریه

مذاکرات چین و فیلیپین درباره دریای جنوبی

سرمقاله همشهری/ اعتکاف به مثابه رزمایش معنوی میلیونی

سرمقاله شرق/ قانون، توهم، کابوس

ارزش کل بازار سهام ایران از مرز 11 هزار همت عبور کرد

افزایش ملموس قیمت لبنیات در سفره مردم

شکوه اعتکاف به بیان آیت الله جوادی آملی

مرغی عجیب با چهار پا!

تصاویری از کل و بزهاى با شکوه البرز مرکزى

گام مهم دانشگاه مینه‌سوتا در مقابله با آنفلوانزای پرندگان ‏

پزشکیان: اگر ترامپ ثابت کند که به حرف‌هایش عمل می‌کند با او گفتگو خواهیم کرد

ظهره‌وند: بنده با مذاکره مخالف نیستم اما نباید ساده وارد میز مذاکره شویم‌

معاون پارلمانی رئیس جمهور: هیچ استیضاحی اعلام وصول نشده است

اشتریان: اگر سعید جلیلی رئیس جمهور می‌شد، حتی از اصولگراهای میانه‌رو هم در دولتش استفاده نمی‌کرد

اسلامی: پروژه 20 هزار مگاواتی نیروگاه اتمی در حال پیشرفت است

عراقچی: با اروپایی‌ها فقط مذاکره هسته‌ای داشتیم

زارع: در عمل بندهای «FATF» را انجام می‌دهیم، باید در ظاهر هم به آن بپیوندیم

اولین نیروگاه هسته‌ای نسل سوم چین وارد مدار شد

وقتی بایدن فراموش کرد که چگونه اسناد رسمی را پر کند!

درگیری خشونت‌آمیز پلیس اسرائیل با یهودیان حریدی

اسکورت هواپیمای پادشاه بحرین توسط جنگنده های عمانی

نامزدی دوباره اردوغان در دستورکار حزب حاکم

سرمقاله کیهان/ اظهاراتی که حاکی از «نفوذ» است

عضو فدراسیون طیور: ذرتِ 250 دلاری را 340 دلار و کنجاله سویایِ 470 دلاری را 770 دلار وارد کردند!

معافیت مالیاتی واردات طلا، پلاتین و نقره به صورت خام ابلاغ شد

میعادگاه تداوم روحیه جهادی در جانبازان «ورزش» است

تویی که زنده کردی قیام اهل بیت رو...

گوشه هایی از مراسم اعتکاف در حرم مطهر رضوی