ایران پرسمان
پرتاب 6 ماهواره در سال جدید؛ کپسول حمل انسان به فضا ساخته می‌شود
دوشنبه 18 فروردين 1404 - 11:43:58
ایران پرسمان - مهر /رییس سازمان فضایی با اشاره به اینکه امسال ماهواره های سیمرغ، سیمرغ بهینه، ماهواره بر ذوالجناح و ماهواره بر قائم 100 پرتاب می‌شوند؛ گفت: کپسول زیستی حمل انسان به فضا در دست ساخت است.
حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران و معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به این سوال که در سال 1404 چند ماهواره ایرانی به فضا پرتاب خواهند شد؛ گفت: ما برنامه‌های متعددی برای پرتاب داریم که شامل پرتاب‌های داخلی و خارجی می‌شود. در زمینه پرتاب‌های خارجی، ماهواره‌های ظفر و پایا قرار بود در سال 1403 به فضا پرتاب شوند، اما به تأخیر افتاده‌اند.
پرتاب 2 ماهواره و 2 ماهواره بر در سال 1404
سالاریه گفت: در زمینه پرتاب‌های داخلی، برنامه‌های فراوانی داریم؛ از جمله پرتاب ماهواره‌های «سیمرغ»، «سیمرغ بهینه» و هم «ماهواره بر ذوالجناح» و «ماهواره بر قائم 100» در دستور کار است که برخی از اینها مثل پرتاب‌هایی که توسط سیمرغ بهینه و ذوالجناح انجام می‌شود، پرتاب‌های آزمایشی اند و برخی‌ها نیز پرتاب‌های عملیاتی محسوب می‌شوند.
نمونه آزمایشی و عملیاتی منظومه شهید سلیمانی در صف پرتاب قرار دارد
وی با اعلام اینکه برخی پرتاب‌های نمونه آزمایشی و عملیاتی منظومه شهید سلیمانی در سال 1404 و برخی دیگر نیز در سال 1405 انجام می‌شود؛ گفت: همچنین، پرتاب ماهواره ناهید 2 (شامل نمونه کیفی و نمونه پروازی) برای سال 1404 برنامه ریزی شده که برای پرتاب آن از هر دو نوع پرتابگر خارجی و داخلی استفاده خواهیم کرد.
اتمام فاز اول پایگاه فضایی چابهار در سال 1404
معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به این سوال که پایگاه فضایی چابهار چند درصد پیشرفت داشته و فاز اول آن تا چه زمانی به اتمام می‌رسد و از چه زمانی به طور کامل آماده بهره‌برداری خواهد بود؛ گفت: پایگاه چابهار یکی از زیرساخت‌های مهم صنعت فضایی ما محسوب می‌شود. این پایگاه دارای 3 فاز است؛ فاز اول که مربوط به سوخت جامد است از نیمه سال 1401 کار خود را آغاز کرده و طراحی آن به خوبی انجام شده است. این پروژه در سال 1402، کلنگ‌زنی و عملیات احداث آغاز شد و ما ان‌شاءالله در سال 1404 شاهد اتمام فاز اول پایگاه خواهیم بود.
وی ضمن بیان این مطلب که از پایان سال 1403 با توجه به آماده شدن بخش‌های مهمی از این زیرساخت، امکان انجام عملیات پرتاب فراهم شده است؛ گفت: در ابتدا، پرتاب‌های آزمایشی از این پایگاه انجام می‌شود و به تدریج، با انجام این پرتاب‌ها، پایگاه برای ارائه خدمات و سرویس آماده خواهد شد.
پرتابگرهای سوخت مایع و پرتابگرهای نیمه‌سنگین در فاز دوم پایگاه چابهار
معاون وزیر ارتباطات همچنین به فاز دوم پایگاه فضای چابهار اشاره کرد و گفت: فاز دوم این پایگاه مربوط به پرتابگرهای سوخت مایع و پرتابگرهای نیمه‌سنگین است که در حال حاضر کارهای اولیه این فاز انجام شده و ما آماده انعقاد قرارداد هستیم. همچنین در سال 1404 نیز کلنگ‌زنی فاز دوم را در برنامه داریم.
پرتاب منظومه شهید سلیمانی از پایگاه فضایی چابهار انجام می‌شود
وی ادامه داد: در سال 1404، ما منظومه شهید سلیمانی را داریم که ان‌شاءالله پرتاب آن از پایگاه فضایی چابهار انجام خواهد شد. همچنین، پرتاب آزمایشی نیز از طریق همین پایگاه چابهار در نظر گرفته شده که امیدواریم به زودی محقق شود.
رئیس سازمان فضایی در پاسخ به این سوال که پیش از این درباره طراحی کپسول‌های زیستی جدید ایرانی خبر داده بودید، جزئیات بیشتری از مشخصات این کپسول‌ها ارائه دهید، پرتاب‌های آزمایشی زیرمداری آن چه زمانی انجام می‌شود و آیا زمان پرتاب کپسول مشخص شده است؟ گفت: در حال حاضر، ما در حال توسعه کپسول‌های فضایی با دو کلاس وزنی 1500 کیلوگرم و 500 کیلوگرم هستیم که نسبت به کپسول‌هایی که در سال 1402 پرتاب شدند، ارتقا یافته‌اند. فاز طراحی این کپسول‌ها در پژوهشگاه هوافضا در حال انجام است و تلاش‌های زیادی برای پیشرفت در این حوزه صورت می‌گیرد.
کپسول زیستی 1500 کیلوگرم با قابلیت حمل انسان در حال ساخت است
وی افزود: علوم و اکتشافات فضایی شامل شاخه‌های متعددی است که عبارت است از ساخت کپسول‌های زیستی، بخش رصد فضا و برنامه‌های مربوط به ماه‌نورد و ماه‌گرد. کپسول‌های زیستی در کلاس‌های 500 کیلوگرم و 1500 کیلوگرم در حال ساخت هستند که کپسول کلاس 1500 کیلوگرم قابلیت حمل موجود زنده‌ای به اندازه انسان را دارد.
سالاریه خاطرنشان کرد: کپسول کلاس 500 کیلوگرم به نوعی تکنولوژی جدیدی را در خود جای داده است که قابلیت‌های ویژه‌ای را در زمینه هدایت، ناوبری و کنترل ارائه می‌دهد. همچنین، این کپسول توانایی اصلاح مداری، فرود آرام و بازگشت به جو را نیز دارد. کپسول کلاس 1500 کیلوگرم نیز به همین شکل طراحی شده است.
آزمایش اولین نمونه آزمایشگاهی کپسول زیستی در سال 1404
وی از آزمایش اولین نمونه آزمایشگاهی کپسول زیستی در سال 1404 خبر داد و گفت: ما در فاز طراحی این کپسول‌ها قرار داریم و هدف ما این است که ان‌شاءالله در سال آینده، اولین نمونه آزمایشگاهی این محصولات جدید را آزمایش کنیم. به محض اینکه نمونه‌های اولیه ساخته شوند، جزئیات بیشتری را در اختیار عموم قرار خواهیم داد. امیدواریم که با این پیشرفت‌ها، گام‌های مهمی در حوزه فضایی کشور برداریم.
بهره برداری از آزمایشگاه ماهواره کلاس یک تن در دستور کار
سالاریه با اشاره به زیرساخت‌های ساخت و تجمیع ماهواره گفت: در مورد «آزمایشگاه ماهواره کلاس یک تن» نیز پیشرفت‌های خوبی داشتیم و قریب به 60 درصد از فاز فیزیکی این ازمایشگاه تکمیل شده است. بخش عمده‌ای از تجهیزات آزمایشگاه نیز در حال تأمین است، البته طبق برنامه هفتم پیشرفت، بهره‌برداری از این آزمایشگاه در سال 1406 پیش‌بینی شده، اما پیش بینی ما این است که زودتر از این، از سال 1404 بخش‌هایی از این مرکز را مورد بهره برداری قرار دهیم.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/1237641/پرتاب-6-ماهواره-در-سال-جدید؛-کپسول-حمل-انسان-به-فضا-ساخته-می‌شود
بستن   چاپ