ایران پرسمان - همشهری / « حامی پلیس باشیم » عنوان یادداشت روزنامه همشهری نوشته علی نجفیتوانا است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
پلیس حضورش در جامعه نهتنها برای استقرار و حفظ نظم است، بلکه برای پیشگیری از وقوع جرم و درنهایت ایجاد احساس امنیت روانی در جامعه تلاش میکند. نیروهای پلیس در حمایت از مردم جانشان را کف دست گرفتهاند و در حمایت از آنها به وظایف قانونی خود عمل میکنند. براساس استانداردهای حقوقی و اجتماعی، معمولا وقتی پلیس در جامعه حضور دارد نوعی احساس امنیت و آرامش به مردم منتقل میشود. اما برای توانمند کردن پلیس و در نتیجه افزایش احساس امنیت در شهروندان چه باید کرد؟
برای رسیدن به این مقصود مأموران پلیس باید از لحاظ معیشت تامین باشند و آموزش مستمر و مناسب ببینند. در عین حال نیروهای پلیس باید مورد حمایت قوای سه گانه باشند تا بتوانند با مردم رابطهای تنگاتنگ برقرار کنند.
پلیس از بدنه جامعه و از مردم است؛ همین مردمیبودن نیروهای حافظ امنیت سبب میشود که در بزنگاهها و در مواقعی که نیاز به حمایت مردمی وجود دارد، پلیس آنها را کنار خود میبیند.
در کشورهایی که مردم از عملکرد پلیس رضایت دارند، وقتی جرمی اتفاق میافتد، مردم چشم و گوش پلیس هستند و برای کشف حقیقت نهایت همراهی را میکنند. در کشورما در سالهای اخیر نیروی انتظامی با استفاده از آخرین فناوریها در 2مسیر بهخوبی گام برداشته است؛ اول پیشگیری از وقوع جرم و دیگری در جهت حفظ نظم و ایجاد آرامش. هرچند تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله داریم، این فاصله با آموزش و حمایت از پلیس امکان ترمیم خواهد داشت.
در چارچوب آموزههای جامعهشناسی جنایی و جرمشناسی اعتقاد داریم پلیس در گفتمان پیشگیرانه خود نباید از ادبیاتی تند و تیز یا همراه با تهدید استفاده کند، بلکه باید با بهدست آوردن قلوب مردم همکاری آنها را جلب و بهگونهای عمل کند که مردم احساس کنند نیروهای انتظامی همیشه همراه و حامی آنها هستند و میتوانند در جهت ایحاد امنیت پایدار با آنها همراهی و همدلی کنند. وقتی مردم پلیس را از خود بدانند همیشه در کنار نیروهای خدوم پلیس خواهند ماند و سرمایههای گرانبهایی برای پلیس خواهند بود.
تنها بخشی از وظیفه پلیس اقدامات پلیسی است و بخش اصلی آن باید اقدامات فرهنگی باشد. بهعنوان مثال میشود در همکاری مشترک بین پلیس و شهرداریها در سراهای محله به مردم درباره پیشگیری از وقوع جرم آموزشهای لازم ارائه شود و شهروندان روشهای حفاظت از خود و اموالشان را فرا بگیرند. البته در سالهای اخیر تلاشهای مؤثری از سوی پلیس و معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوهقضاییه انجام شده و شاهد ارسال پیامکهای هشداردهنده در زمینه پیشگیری از جرائم سایبری و کلاهبرداری هستیم اما انتظار این است که اقدامات فرهنگی پلیس بر سایر اقدامات برتری داشته باشد؛ چراکه هرچه در این حوزه سرمایهگذاری و تلاش شود احتمال وقوع انواع جرائم کاهش پیدا میکند.
انتظار عمومی این است که قوای سهگانه با تامین نیازهای نیروهای انتظامی به آنها در انجام وظایفشان کمک کنند؛ چراکه مأموران پلیس همواره در معرض خطر هستند؛ بهخصوص در مواقعی که باید با بهخطر انداختن جان خود از امنیت شهروندان حمایت کنند. آنها باید این اطمینان را داشته باشند که از تامین مناسب برخوردار خواهند بود. مردم و حاکمیت باید در تقویت نیروی انتظامی گام بردارند. تقویت پلیس، بالا بردن احساس امنیت در جامعه است. حامی پلیس باشیم.