ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ دولت سیزدهم از این سه چالش غافل نشود خبر خوب

سرمقاله فرهیختگان/ دولت سیزدهم از این سه چالش غافل نشود
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان / « دولت سیزدهم از این سه چالش غافل نشود » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم حسین جعفری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حال که پس از پایان یافتن انتخابات و مشخص شدن سکاندار دولت سیزدهم، کشور خود را مهیای ورود دولت جدید می‌کند؛ لازم است نگاهی به اساسی‌‌ترین چالش‌هایی که دولت بعدی با آنها روبه‌رو می‌شود، داشته باشیم. طبیعتا اساسی‌ترین چالش‌های دولت سیزدهم موضوعاتی نظیر تورم، رشد اقتصادی، معضل بیکاری، واکسیناسیون عموم مردم، مسائل مربوط به برجام و مذاکرات هسته‌ای، تامین اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی و این قبیل موضوعات است که در رسانه‌های گوناگون بارها درخصوص آنها صحبت شده است. هرچند این مسائل جزء اساسی و اصلی‌ترین موضوعات هستند اما نباید از مسائلی هم چون بحران کم‌آبی، خروج سرمایه از کشور و خصوصی‌سازی که درمورد آنها کمتر صحبت شده، غافل شد؛ چراکه نادیده گرفتن این مسائل، تبعات اقتصادی بسیار سنگینی خواهد داشت که می‌تواند در بلندمدت زندگی ایرانیان و قدرت اقتصادی ایران را به‌شدت مورد تهدید قرار دهد.
بحران کم‌آبی
یکی از مسائل و چالش‌هایی که آینده کره‌زمین را به‌شدت تهدید می‌کند؛ مساله کم‌آبی است. در واژگان مدیریت منابع آب به ناهمگونی و عدم توازن میان منابع محدود آب و تقاضای روزافزون برای آن از یک‌سو و تجمع پساب و فاضلاب‌های آلاینده ازسوی دیگر، بحران کم‌آبی گفته می‌شود. این بحران علاوه‌بر اینکه می‌تواند مسائلی نظیر تامین مواد غذایی، بهداشت جامعه و حفاظت از محیط‌زیست را با چالش‌هایی اساسی روبه‌رو کند؛ می‌تواند قدرت اقتصادی کشورها را نیز دستخوش تغییراتی کند که در ادبیات اقتصادی از آن با عنوان کمبود آب اقتصادی یاد می‌شود. طی بررسی‌هایی که نشریه نیچر از منابع آب زیرزمینی ایران داشته است مشخص شد که طی سال‌های 2002 تا 2015 میلادی چیزی در حدود 74کیلومترمکعب از آب‌های زیرزمینی ایران از دست رفته است و ادامه این روند نه‌تنها زندگی ایرانیان را به خطر خواهد انداخت بلکه از لحاظ اقتصادی نیز برای ایران بسیار گران تمام خواهد شد. اولین تاثیر اقتصادی بحران کم‌آبی طولانی‌مدت را می‌توانیم در بیکاری گسترده در بخش کشاورزی عنوان کنیم. در ایران تنها 15درصد اراضی تحت کشت وجود دارد ولی بخش کشاورزی بیش از 92درصد از مصارف آب را به خود اختصاص داده و این ارقام نشان‌دهنده وابستگی شدید کشاورزی به منابع آبی است. درحال حاضر در بخش کشاورزی بیش از 23درصد نیروی کار فعال بوده و از تولید ناخالص داخلی نیز در حدود 13درصد سهم دارد. درصورتی که طی سالیان بعد به بحران کم‌آبی، توجهی از سمت دولت نشود این بحران علاوه‌بر بیکاری که در بخش کشاورزی رقم می‌زند؛ امنیت غذایی ایرانیان را نیز به‌شدت تهدید می‌کند. از طرفی دیگر همگام با بحران کم‌آبی و کاهش بارندگی، مراتع دامی نیز رو به کوچکی گذاشته‌اند و درکنار کاهش 40درصدی تولید علوفه دامی طی ماه‌های اخیر، موجب فروش دام در سطح بسیار زیادی در کشور شده است که ادامه این روند می‌تواند منتهی به فروش دام مولد و درنهایت تهدید دوباره امنیت غذایی ایرانیان شود.
خروج سرمایه از کشور
براساس آمارهای موجود در بانک مرکزی، به‌دلیل نبود آمارهای جزئی‌تر می‌توانیم تغییرات خالص حساب سرمایه ایران را معادل ورود یا خروج سرمایه از کشور تلقی کنیم. براساس این آمارها طی 15سال اخیر رقم خالص حساب سرمایه ایران چیزی در حدود منفی 165میلیارد دلار بوده که به‌معنی خروج 165میلیارد دلار سرمایه از کشور است. در سال1398 چیزی در حدود 6میلیارد دلار از ایران خارج شد که نقش بسیاری در شکل‌گیری و تقویت بحران ارزی سال‌های اخیر ایفا کرد. خرید خانه در ترکیه توسط ایرانیان، یکی از مصداق‌های بارزی است که در مساله خروج سرمایه از کشور طی سال‌های اخیر می‌توانیم مثال بزنیم. همچنین در بحث خروج سرمایه از کشور نیز باید نیم‌نگاهی هم به سرمایه انسانی داشته باشیم که در سال‌های گذشته بسیاری از نخبگان و کارآفرینان از ایران مهاجرت کرده یا بسیاری از دانشجویان حاضر ایرانی نیز در فکر مهاجرت از ایران هستند که این عوامل موجب شده سرمایه انسانی در ایران رو به تضعیف و از بین رفتن آورد. در هر حال ادامه خروج سرمایه از کشور موجب می‌شود تا در بازار ارز با نوسانات شدید قیمتی و کاهش حجم سرمایه‌گذاری در ایران دسته و پنجه نرم کنیم و به‌طور خلاصه ادامه این روند می‌تواند مانعی برای رشد اقتصادی در کشور شود. بنابراین لازم است دولت نگاه جدی‌تری به این مساله داشته باشد و بتواند با پدیدار کردن آرامش اقتصادی و سیاسی در کشور درکنار رفع نااطمینانی‌های موجود، روند 15ساله خروج سرمایه از کشور را قطع کند و درنهایت موجب مثبت‌شدن خالص حساب سرمایه ایران و ورود سرمایه به ایران شود.
خصوصی‌سازی
هدف از خصوصی‌سازی در ایران، ارتقای کارایی بنگاه‌های اقتصادی است که در صدر سیاست‌های کلی اصل44 نیز قرار دارد. از آنجاکه اغلب خصوصی‌سازی‌های انجام‌شده در جهان، رشد بهره‌وری شرکت‌ها را به‌همراه داشته اما در دهه‌های 70 و 80 در ایران شاهد تجربه‌های ناموفقی از خصوصی‌سازی در کشور بوده‌ایم. از طرفی بهره‌وری پایین شرکت‌های دولتی موجب شده برخی از این شرکت‌ها به لطف حمایت‌های مالی و غیرمالی دولت زیان خود را جبران کنند. بنابراین خصوصی‌سازی برای توسعه اقتصادی ایران امری گریزناپذیر تلقی می‌شود؛ اما خصوصی‌سازی زمانی موفق خواهد شد که همراه با رعایت‌کردن الزاماتی باشد که به‌صورت کلی به الزامات قبل از خصوصی‌سازی، حین خصوصی‌سازی و بعد از خصوصی‌سازی تقسیم می‌شود. بنابراین اصلی‌ترین مواردی که دولت سیزدهم برای حل این مشکل ملزم به رعایت آن است در نظارت فرآیند خصوصی‌سازی و بررسی صلاحیت خریداران و پس از واگذاری نظارت و حمایت از توانمندسازی بنگاه خلاصه می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/301031/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

رکورد تاریخی توزیع بنزین در کشور ثبت شد

محبوب‌ترین خودروی عراقی‌ها

پیامبری که اولین خیاط عالم بود؟

با علی(ع) کار را تمام کن!

تحقیق جدید ناسا از اثرات نگران‌کننده فضا بر استخوان‌ موش‌ها خبر می‌دهد

دفتر دوم «زندگی با آیه‌ها»؛ کتابی برای اصلاح سبک زندگی مومنان

گاردین: عربستان و امارات مخالفت با حمله نظامی علیه ایران را به گوش ترامپ می‌رسانند

عراقچی در گفت‌وگو با گروسی: ایران هر تدبیر لازمی را برای صیانت از برنامه هسته‌ای خود اتخاذ خواهد کرد

محاکمه 5 نفر در بلغارستان به دلیل مرگ پناهجویان افغان

روسیه اسناد تخلفات اوکراین را به آمریکا و سازمان ملل ارائه کرد

تماس تلفنی ترامپ و السیسی درباره غزه و یمن

عربستان و قطر؛ اولین مقصد خارجی ترامپ

پایان سلطه صهیونیست‌ها بر هالیوود؛ سکوت دیگر کافی است!

ابوسعید ابولخیر که بود؟

طلوع هم‌زمان 2 خورشید

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

اعلام جرم علیه مدعی دروغینِ استعفای جمعی از نمایندگان مجلس

«ساگینتایف» به پزشکیان پیام تبریک داد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

رمزگشایی از اعلام موضع صریح لاریجانی؛ آیا ایران به سمت ساخت سلاح هسته‌ای می‌رود؟

حزب الله در واکنش به حمله به ضاحیه: صبر ما هم حدی دارد

پاکستان اخراج اتباع افغان را آغاز کرد

جان باختن بیش از 300 کودک از زمان از سرگیری عملیات اسرائیل در غزه

سفیدبازی منافقین

گرگیجه ترامپ در مقابل ایران

احتمال افزایش سقف وام مسکن به 2 میلیارد تومان

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

گوناگون/ تاریخچه سیزده بدر را می‌دانید؟

سقوط یک هواپیما حین اجرای حرکات نمایشی در استرالیا

ماجرای جالب خواستگاری یک رزمنده از همسرش

چرا زنان در برابر استرس‌های فضایی مقاوم‌ترند؟

راهنمای جامع گشت‌وگذار در 50 ساحل جذاب ایران

رهبر انقلاب روز رای‌گیری برای جمهوری اسلامی در کدام شهر بودند؟

شکوری راد: در انتخابات اخیر مجلس، جبهه پایداری علیه قالیباف کودتا کرد

آلمان: پوتین به دنبال صلح نیست

حزب‌الله شهادت حسن علی بدیر را تأیید کرد

کابل: گفت‌وگوی فشرده با روسیه، پس از لغو ممنوعیت طالبان آغاز می‌شود

دمشق: آماده همکاری با جامعه جهانی هستیم

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

وضعیت بازار مسکن در روزهای عید نوروز

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404؛ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

آتش سوزی هولناک در یک پمپ بنزین مالزی

گوناگون/ بازی‌های خاطره‌انگیز و آیین‌های کهن در سیزده‌بدر

آتش‌سوزی یک خط لوله گاز در مالزی

داور برنامه محفل: پخش قرآن از مناره مسجد من رو قاری کرد

«اوپن‌ای‌آی» در ماه‌های آینده یک مدل زبانی وزن باز را معرفی می‌کند

صحبت های شنیدنی دکتر گبور مته نویسنده کتاب«وقتی بدن نه می گوید»

شورای نگهبان بیانیه داد