ایران پرسمان

آخرين مطالب

دو راهی جبران کسری بودجه خبر خوب

دو راهی جبران کسری بودجه
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اگرچه برخی کارشناسان مالیات‌ستانی را راهکاری برای جبران کسری بودجه 1400 معرفی می‎‌کنند، اما ارقام متفاوت اعلام‌شده درباره کسری بودجه 1400، این سؤال را در ذهن ایجاد می‌کند که آیا مالیات می‌تواند این میزان کسری را پوشش دهد؟
همه کارشناسان به‌جز مسئولان سازمان برنامه‌و‌بودجه معتقدند که بودجه سال آینده بسیار خوشبینانه بسته شده است. معلوم نیست فرض دولت برای لحاظ‌کردن فروش 2.3 میلیون بشکه نفت در شرایطی که این روز‌ها میزان فروش نفت به زیر 300 هزار بشکه رسیده است، چه بوده است. اما آنچه مسلم است این است که تقریبا هیچ‌کس باور ندارد که بتوان سال آینده فروش نفت را به شرایط عادی بازگرداند.
شاید به خاطر همین رویکرد خوشبینانه بود که دیوان محاسبات در سه سناریو، دست به پیش‌بینی میزان کسری بودجه 1400 می‌زند. از نگاه این مجموعه در خوشبینانه‌ترین حالت، 23 درصد رقم بودجه 841 هزار میلیارد تومانی دولت محقق نخواهد شد. از نگاه دیوان محاسبات در صورت وقوع سناریوی خوشبینانه که میزان فروش نفت آن همان رقم پیش‌بینی شده در لایحه بودجه است، بودجه سال 1400 دچار 195 هزار میلیارد تومان کسری است که این رقم با پیش‌بینی مرکز پژوهش‌های مجلس متفاوت است.
مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارشی که درباره کلیات لایحه بودجه 1400 پیش‌بینی کرده است، رقم کسری بودجه سال آینده را 320 هزار میلیارد تومان تعیین کرده است. بر اساس گزارش این مرکز، در لایحه تقدیمی دولت، تمرکز بر افزایش هزینه‌های جاری و همچنین تکیه بر منابع غیر‌واقعی و غیر‌قابل‌تحقق بوده است.
برای جبران کسری بودجه دوراه بیشتر وجود ندارد
وحید شقاقی شهری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه درآمد نفتی در نظر گرفته شده در بودجه 1400 به نظر می‌رسد قابل تحقق نیست، گفت: در حالی که دولت پیش بینی فروش روزانه دو میلیون و 300 هزار بشکه در روز را کرده، اما با توجه به تحریم‌های نفتی، به نظر می‌رسد، این عدد حداکثر به میلیون بشکه در روز برسد، با رخ دادن چنین اتفاقی به طور قطع کسری بودجه شدیدی بار دیگر ایجاد خواهد شد، که این مسئله می‌تواند عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: از سوی دیگر کمیسیون انرژی مجلس نیز موضوع انتشار اوراق سلف نفتی به ارزش 70 هزار میلیارد تومان را رد کرد، عملا با توجه به این دو موردی که به آن‌ها اشاره شد، مهم‌ترین راهی که دولت برای جبران کسری بودجه خود دارد، افزایش مالیات‌ها است، در این رابطه درآمد‌های مالیاتی در بودجه امسال حدود 190 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده، در حالی که این عدد در بودجه 1400 به 251 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
شقاقی با بیان اینکه دولت دو راه بیشتر ندارد برای جبران کسری بودجه، اظهار داشت: یا اینکه باید دولت در بخش هزینه‌ها یک سری اصلاحات ساختاری را ایجاد کند و از برخی هزینه‌هایی که ضرورت ندارد، صرف نظر کند و یا در مورد بخش‌های درآمدی تغییراتی را دنبال کند، هر دو بخش نیاز به انجام اصلاحات جدی است که باید تا ماه‌های باقیمانده سال انجام شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون سهم درآمد‌های مالیاتی از بودجه عمومی حدود 30 درصد است، بیان داشت: بودجه عمومی حدود 840 هزار میلیارد تومان است، که برای تامین آن دولت باید راهکار‌های موجود را در نظر بگیرد، در این رابطه برای افزایش درآمد‌های مالیاتی دولت و مجلس با همکاری یکدیگر باید پایه‌های جدید مالیاتی را عملیاتی کنند، پایه‌هایی نظیر مالیات بر عایدی سرمایه، ثروت، مجموع درآمد، خانه‌های خالی و...، بر این اساس باید یک تصمیم جدی گرفته شود که سهم مالیات را در بودجه افزایش دهند.
این کارشناس مسائل اقتصادی اضافه کرد: نکته مهم این است که در بودجه بسیاری از کشورها، مهم‌ترین منبع درآمدی مالیات است، که سهم بیش از 90 درصدی دارد، اما در ایران همان طور که اشاره شد این سهم حدود 30 درصد است، در قدم اول به نظر می‌رسد برای افزایش سهم مالیات باید حداقل این عدد دو برابر یعنی 60 شود که این مسئله نیز تنها از طریق افزایش پایه‌های مالیاتی امکان پذیر خواهد بود.
دولت برای فروش سهام شرکت‌های دولتی، باید اعتماد را به بورس برگرداند
شقاقی با اشاره به اینکه میزان فرار مالیاتی حدود 50 هزار میلیارد تومان است، ادامه داد: هرچند که باید با فرار مالیاتی مبارزه شود، اما اگر جلوی تمام فرار مالیاتی را نیز بگیرند، باز هم کسری بودجه دولت تامین نخواهد شد و تنها راه همان افزایش پایه‌های مالیاتی است که باید در دستور کار قرار بگیرد.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه دولت برای فروش اموال مازاد خود در بورس باید اعتماد از دست رفته مردم نسبت به این بازار را بازگرداند، یادآورشد: دولت تا به الان دو صندوق شامل سهام بانک‌ها و پالایشگاه‌های دولتی را عرضه کرده، اما به دلیل عدم حمایت لازم و رها کردن این صندوق‌ها به حال خود امروز مشامده می‌کنیم که این صندوق‌ها حال و روز خوبی ندارند، پالایش یکم در حال حاضر با ضرر مواجه شده است.
وی گفت: هر واحد این صندوق 10 هزار تومان به مردم واگذار شد، اما الان در بورس هر واحد آن حدود 9 هزار تومان معامله می‌شود، این به معنای آن است که سهام داران این صندوق در حال حاضر در ضرر 10 درصدی قرار دارند، قدر مسلم اگر این وضعیت قرار باشد، ادامه پیدا کند، مردم به هیچ عنوان از صندوق بعدی که دولت می‌خواهد آن را پذیره نویسی کند، استقبال نخواهند کرد، همان طور که استقبال از پالایش یکم نسبت به دارا یکم خیلی کمتر بود.
این استاد دانشگاه افزود: دولت باید برنامه مدونی برای حمایت از بازار سرمایه داشته باشد، نه این بورس را به حال خود رها کند، این فقط نیست که دولت بیاید سهام شرکت‌های خود را در بورس به مردم بفروشد و بعد از اینکه تامین مالی خود را انجام داد، کار را رها کند و برود، بلکه باید از بازار حمایت کرد، تا مردم نیز در این بین متضرر نشوند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/234463/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در چه صورتی مالیات بر خانه‌های خالی 12 برابر می‌شود؟

موتور خودروهای برقی روشن شد

ارائه بسته‌های «بانکی» به خانواده‌های دارای بیش از سه فرزند

نماینده مجلس: قانون درباره طلافروشان باید اجرا شود

سهم بالای ترکیه در بازار چاپ و بسته‌بندی منطقه

با کریمان کارها دشوار نیست

تصاویری زیبا و متفاوت از گل‌آرایی حرم مطهر رضوی

حال و هوای حرم رضوی هنگام زیباسازی صحن ها به مناسبت ولادت امام رضا(ع)

صوت/ خواننده‌ای که فکر کرد لایق آوازخوانی برای امام رضا(ع) نیست

چگونه قرآن بخوانیم؟

با هر زبون و گویشی؛ تولدتون مبارک آقا جان

کجای جهان را چنین جایی است؟

آشنایی با زندگانی و سیره امام رضا(ع)

گوناگون/ موزه‌هایی که حداقل یک‌بار در طول عمر باید دید

خدام درحال گل‌آرایی زیبای پنجره‌ای رو به آسمان...

وقتی بجای شش موتور بیست هزار موتور سوار برای دیدن کودک سرطانی می‌آیند!

اینشتین در مورد منطقه عجیب اطراف سیاهچاله‌ها درست می‌گفت

تأثیر مطالعه بر سلامت روان

وزیر ارشاد: بیش از 75 درصد مردم ایران از عملیات وعده صادق احساس غرور کردند

متکی: به چیزی جز ریاست مجلس فکر نمی‌کنم

گزارش صداوسیما از جزئیات سفر رئیس جمهور به آذربایجان و دیدار با علی‌اف

کاندیدای نایب رییسیِ مجلس: دو گزینه مطرح ریاست از من درخواست داشتند که کمکشان کنم

تندروهای کابینه نتانیاهو خواستار انحلال شورای جنگ شدند

حمله پهپادی اوکراین به مینی بوس حامل غیرنظامیان در خرسون

جان فیتسو دیگر در خطر نیست

راهبه‌ها دور پاپ حلقه زدند و دستش را بوسیدند

اردوگاه جبالیا زیر بمباران ارتش رژیم صهیونیستی

موضع‌گیری جدید اردن درباره غزه

مدیرعامل راه آهن: پیشرفت برقی‌سازی خط آهن تهران - مشهد صفر است

مهر مدعی شد: حقوق همه بازنشستگان تأمین اجتماعی تا آخر وقت فردا واریز می شود

قیمت شکر بسته بندی اعلام شد

آغاز به کار نخستین خط مونوریل معلق تجاری چین

نوجوان عاشق امام رضا(ع) به آرزویش رسید

آنباکس آیفون 14 پرومکس گلد با طلای 24 عیار

گوناگون/ عجیب اما واقعی؛ در این کشور هیچ باغ‌ وحشی وجود ندارد!

گونه‌های خروس سیاه در کشور آذربایجان

آبشار نگین دشت شیمبار

تصویر روز ناسا؛ شفق شمالی آسمان

طرح جدید ناسا برای ساخت اولین موتور هیبریدی-الکتریکی موشک

نمایشگاه کتاب دوحه میزبان رونمایی از مصحف مشهد رضوی

متکی: آقای رئیسی الا ماشاءالله قول می‌دهد اما...

زمان انتخاب رییس فراکسیون انقلاب اسلامی اعلام شد

مشاور امنیت ملی کاخ سفید وارد تل‌آویو شد

ترکیه پیر می‌شود

بازگشت طلا به مسیر افزایش قیمت؛ سکه کانال 40 میلیون را پس گرفت

حقوق ورودی خودروهای برقی و هیبریدی اعلام شد

لایحه جداول بودجه 1403 به مجمع تشخیص رفت

وزیر نیرو: ایران جزو چهار کشور دنیا در حوزه سدسازی است

جارو شارژی فندکی!! دیگه نگران نظافت ماشین نباشید

ریزش سنگین بورس با کاهش 62 هزار واحدی شاخص کل