ایران پرسمان

آخرين مطالب

چند جانبه‌گرایی و سیاست امریکا در خاورمیانه خبر خوب

چند جانبه‌گرایی و سیاست امریکا در خاورمیانه
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایران / متن پیش رو در ایران منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
دانیل سی. کورتزر، آرون دیوید میلر/ «جو بایدن» یک ماه دیگر در حالی وارد کاخ سفید می‌شود که در بحث سیاست خارجی خود با خاورمیانه‌ای سرشار از چالش و خالی از فرصت روبه رو است. اکنون سؤال این است با وجود همه اینها، خاورمیانه هنوز هم در دایره منافع امریکا جای دارد. اما در منطقه‌ای که در دو دهه گذشته هیچ چیز جز ناکامی را برای امریکا در بر نداشته است، راهکار «بایدن» برای حفظ این منافع چه خواهد بود؟
دو راهکار پیش روی رئیس جمهوری منتخب امریکا دیده می‌شود. او هم می‌تواند مانند «دونالد ترامپ» به یکجانبه‌گرایی ادامه دهد و هم می‌تواند رو به سیاست‌های چند جانبه‌گرایی آورد. شاید یکجانبه‌گرایی جذابیت‌هایی داشته باشد و چند جانبه‌گرایی هژمونی امریکا را به خطر اندازد. اما مخلوطی از این دو انتخابی شایسته‌تر برای دیپلماسی امریکا در هر نقطه‌ای و بویژه در مناطق پر درگیری است. خاورمیانه هم با درگیری‌های فراوانی که در سوریه، یمن و لیبی دارد، از این امر مستثنی نیست.
تجربه امریکا در مواردی که رو به چند جانبه‌گرایی آورده است، مفید بودن این رویکرد را نشان می‌دهد. پس از کنفرانس صلح مادرید در سال 1991 کشورهایی که حامی مالی این پروژه بودند، شامل روسیه و امریکا فرآیندی چند جانبه را برای حل بحران خاورمیانه آغاز کردند. در همین ارتباط ما (نویسندگان مقاله) به یک تیم امریکایی که جیمز بیکر، وزیر خارجه وقت امریکا را در سفر به مسکو همراهی می‌کرد، پیوستیم تا کارگروه‌هایی درمورد وضعیت پناهندگان و توسعه اقتصادی و... تشکیل شود. این کارگروه‌ها به موفقیت‌های قابل توجهی دست یافتند، زیرا در تشکیل همه آنها کشورهای زیادی از خاورمیانه مشارکت داشتند و جزئیات آنها را بررسی می‌کردند.
چند سال بعد از آن امریکا دست به تجربه‌ای دیگر زد و چهارکنفرانس در امان، قاهره، کازابلانکا و دوحه برگزار کرد. جایی که مقامات اسرائیلی، عربی، امریکایی و بین‌المللی گرد هم آمدند تا در مورد چالش‌های سرمایه‌گذاری و اقتصادی با یکدیگر مذاکره کنند.
در هر دو این تلاش‌ها که با تکیه بر سیاست چندجانبه‌گرایی انجام شد، نتایج به دست آمده شاید در حد عالی نبود اما مبتنی بر واقعیت‌ها و تأثیرگذار بود. این روش باعث شد، امریکا به دستاوردهایی برسد که به تنهایی قادر نبود به آنها دست یابد. یکی از آنها این بود که اسرائیل به‌عنوان متحد امریکا توانست ولو به طور غیرمستقیم وارد مذاکره با اعراب شود و زمینه آنچه که امروز در عادی‌سازی روابط تل آویو با اعراب شاهد هستیم و در راستای منافع و اهداف امریکا است، فراهم شود. در آن زمان ما از نزدیک شاهد بودیم که چگونه در یک جلسه کمیته راهبری در کانادا نمایندگان هیأت عربی و اسرائیلی در ساعت‌های غیر کاری با هم تعامل داشتند و گاه درباره برخی مسائل فیمابین مثل مسأله پناهندگان و ماهیگیری صحبت می‌کردند. در مجموع هرگز نمی‌توان از فواید چندجانبه‌گرایی چه اکنون و چه در آینده چشم پوشی کرد.
اگر نگاهی رو به جلو داشته باشیم، با چندجانبه‌گرایی می‌توانیم تعداد بیشتری از این همکاری‌ها و ائتلاف‌ها را تشکیل دهیم و به دستاوردهایی در موضوعاتی که برای امریکا مهم هستند اما حیاتی نیستند، برسیم که با اقدامات یکجانبه امریکا هرگز به دست نمی‌آمدند. اما مسأله این است که مدیریت چنین تلاش‌هایی به زمان و صبر زیادی نیاز دارد.
مدل جدید چندجانبه‌گرایی چگونه باید باشد
در حال حاضر فرآیند چندجانبه‌گرایی در چند منطقه درگیری در جهان دنبال می‌شود و امریکا نیز می‌تواند به آنها بپیوندد. از جمله امریکا باید به فرآیند چند جانبه‌گرایی در سوریه، یمن و لیبی بپیوندد. دستور کار چندجانبه‌گرایی در هر کدام از اینها شاید متفاوت باشد اما وجوه مشترک زیادی هم دارند. برای چندجانبه‌گرایی می‌توان مدل‌های مختلفی را در نظر گرفت. بلند پروازانه‌ترین این مدل‌ها می‌تواند مدلی خاورمیانه‌ای از کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا باشد که در طول جنگ سرد شکل گرفت و به مدیریت روابط شرق و غرب در این دوره کمک کرد. چنین گردهمایی‌هایی در خاورمیانه می‌توانند مسائل مختلف را در دسته‌بندی‌های مختلف قرار دهند. برای مثال می‌توان گروه‌هایی مختلف را تشکیل داد تا به بررسی درگیری‌های منطقه‌ای، پتانسیل همکاری‌ها در علم و فناوری و پیشرفت‌های احتمالی در امور بشر دوستانه و حقوق بشر پرداخت. در رویکردی آرام‌تر نیز می‌توان گردهمایی‌هایی را درباره مسائل مورد مناقشه و بحران‌ها برگزار کرد. همانند آنچه که در نشست‌های ژنو برای حل بحران سوریه شاهد بودیم.
حرکت بر مبنای طرح‌های موجود
برنامه توسعه سازمان ملل که از توسعه انسانی اعراب حمایت می‌کند، برنامه‌ای جدی را در این خصوص تدوین کرده اما در آن به نتایج ملموسی دست نیافته است. اکنون می‌توان با تکیه بر فروم‌های چندجانبه به اصلاحات آموزشی و ارتقای توانمندی‌های زنان برای ورود آنها به فعالیت‌های اجتماعی پرداخت. در حال حاضر نیز زمان و نیروی زیادی صرف این کار شده است. اما با تلاش‌های چند جانبه و مشارکت شمار بیشتری از دولت‌ها، سازمان‌های غیردولتی و آژانس‌های مختلف سازمان ملل، می‌توان بهره بیشتری از این سرمایه‌گذاری انسانی و زمانی برد.
در این راستا همکاری‌های مختلفی می‌تواند شکل بگیرد. همکاری‌های امنیتی منطقه‌ای در خلیج فارس و مدیترانه شرقی که از سال‌ها قبل دست نیافتنی به نظر می‌رسیدند، می‌توانند یکی از اهداف مورد نظر برای آغاز همکاری‌های چند جانبه باشند. در حال حاضر سه طرح همکاری در حوزه خلیج فارس با مشارکت ایران، روسیه و امریکا روی میز است. اما اگر این سه همکاری در کنار یکدیگر قرار گیرد، می‌توان به اجماع بهتری رسید و بهترین ایده‌ها را از دل آن بیرون کشید. سایر همکاری‌های منطقه‌ای در زمینه بهداشت عمومی، دسترسی به آب، تغییرات جوی و محیط زیست نیز می‌تواند نتیجه‌ای مشابه داشته باشد. ضمن آنکه اهمیت همکاری‌های چند جانبه روی مسائل انسانی، کمتر از اهمیت چنین همکاری‌هایی روی مسائل امنیتی و نظامی نیست.
هیچ توهمی در این خصوص نداریم که با یک اقدام مؤثر چند جانبه بتوان هزاران چالش سخت منطقه را برطرف کرد. اما این باور را داریم که با تعامل چندجانبه می‌توان به راهی برای پیشرفت منطقه در مقابله با مشکلات خود دست یافت.
ترجمه بنفشه غلامی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/233803/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اطلاعیه سرکنسولگری ایران در خصوص حادثه دانشگاه فدرال کازان و بازداشت دو دانشجوی ایرانی

توئیت جدید علی لاریجانی در مورد اتفاقات اخیر هسته‌ای با عنوان "برداشت درست"

روسیه: صدور قطعنامه ضدایرانی گامی در جهت نادرست است

سخنگوی وزارت خارجه: از هر گامی برای مجازات رژیم اسرائیل استقبال می‌کنیم

ظهره وند: در آستانه ایران هسته ای قرار داریم

کمالوندی: غنی سازی 60 درصد به هیچ وجه بنا نبود متوقف شود

تصاویری از خانواده گرگ‌های خاکستری در سرزمین هیرکانی

اختاپوسی عجیب در اعماق اقیانوس

ویدیو بازسازی شده یونان در 375 سال پیش از میلاد مسیح

زنان می‌توانند نقش خلاقانه در کاهش پسماند داشته باشند

شعرخوانی شنیدنی دکتر کاکاوند

مهاجری خطاب به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟

فیلمی از حضور رهبر انقلاب در جمع مردم زلزله‌زده‌ کرمانشاه در سال 96

محله شهید رئیسی چابهار با حضور پزشکیان افتتاح می‌شود

ویرانی گسترده در صور بعد از جنایت رژیم صهیونیستی

اقدام نمادین یمنی‌ها علیه ناوهواپیمابر آمریکا

حزب‌الله تصاویر حمله موشکی به پایگاه ارتش اسرائیل در حیفا را منتشر کرد

پیام موشکی روسیه به غرب: عقب‌نشینی کنید

دارندگان سهام عدالت بخوانند/سود جدید تا پایان آذر واریز می‌شود؟

همزیستی عجیب درختان اقاقیا و مورچه ها

حضور پراید در آلمان!

ثبت واضح‌ترین تصاویر از سطح خورشید

شعر انتخابی طیبه عباسی در مرحله دوم رقابت شاعران

مالک شریعتی زیر بار حرف فضائلی نرفت

اقدام نروژی‌ها در به تصویر کشیدن جنایات رژیم صهیونیستی

پوتین: درحال تولید انبوه سامانه موشکی اورشنیک هستیم

خودکشی دست کم 6 نظامی صهیونیست طی ماه‌های اخیر

تصویری از لحظه هدف قرار دادن یک ساختمان در بیروت توسط رژیم صهیونیستی

ناچیز بودن عملکرد بانک‌ها در حوزه مسکن تایید شد

نفت در مدار افزایش قیمت

لحظه شگفت انگیز بلعیده شدن شکار توسط فلامینگو

شبیه سازی انفجار ابرنواختر SN 1054

از همه طرف داره رنج و اندوه میباره!

بمباران مجدد ضاحیه جنوبی بیروت

ایرلند: نتانیاهو به کشورمان بیاید دستگیرش می‌کنیم

موشکباران پایگاه تیپ گولانی ارتش اسرائیل در شمال عکا

تصاویری از حیفا در پی حملات موشکی حزب‌الله

به تعویق افتادن محاکمه ترامپ به مدت نامعلوم؛ احتمال مختومه شدن پرونده

راز شکست این تیم پرستاره چه بود؟

حباب سکه چقدر است؟

توزیع برنج تنظیم بازار با قیمت 45 هزار تومان

کشف معدن 1000 تنی طلا در چین

پوشش مردان ایرانی از قاجار تا به امروز

اسکیت روی یخ در زیر ماه و شفق شمالی

هوش مصنوعی چهره برجسته

واقعا زمین گرد است؟ / پس چرا تخت به نظر می‌رسد؟

شعری جذاب از سعدی

واکنش دولت به اظهارات خارج از عرف یک فرماندار درباره خبرنگاران

جلیلی: برای کمک به موفقیت یک دولت، نیاز به گرفتن مسئولیت نیست

روسیه: قطعنامه ضدایرانی شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است