ایران پرسمان

آخرين مطالب

انتقاد از سخنان عجیب سرپرست وزارت صمت خبر خوب

انتقاد از سخنان عجیب سرپرست وزارت صمت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسین مدرس خیابانی سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در اظهار نظری عجیب عنوان کرده، «چیزی که اکنون در بازار با آن روبرو هستیم، کمبود و گرانی نیست بلکه بخش عمده‌ای از کالا‌ها متاثر از فضای کلی اقتصادی کشور است». حال پرسشی که مطرح می‌شود، این است که چه چیزی در فضای اقتصادی کشور جزء افزایش بی‌رویه قیمت‌ها و گرانی‌ها پی در پی که ناشی از افزایش تورم، رشد نرخ دلار و کاهش ارزش پول ملی است، حکمرانی می‌کند.
مدرس خیابانی سرپرست وزارت صمت: گرانی نداریم!
 سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به افزایش قیمت‌ها در برخی کالا‌ها مثل لبنیات و حبوبات افزود: باید بین تغییرات قیمت که متاثر از شاخص‌های کلان اقتصادی است و گرانی که با سوء استفاده، احتکار و امتناع از فروش پیش می‌آید، تفاوت قائل شویم.
به گفته مدرس خیابانی، اگر بخواهیم جلوی این تغییرات طبیعی قیمت‌ها را که ماحصل افزایش عوامل تولید است، بگیریم و آن را سرکوب کنیم، مفهومش این است که در سال جهش تولید جلوی تولید را می‌گیریم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تغییر شاخص‌های کلان اقتصادی، گفت: وقتی نرخ ارز، تورم و دستمزد تغییر کرده، روی کالا‌ها هم تاثیر گذاشته است.
این مقام دولتی نیز در انتها مدعی شده «بانک مرکزی هم تلاش‌های خوبی کرد و موفق شد، رشد بی حد و حصر نرخ ارز را کنترل کند» این درحالیست که ریشه اصلی این گرانی‌های اخیر از افزایش سرسام‌آور نرخ دلار سرچشمه می‌گیرد و ارز‌هایی مانند یورو و دلار در سقف تاریخی قیمتی خود بسر می‌برند، و معلوم نیست که بانک مرکزی چگونه مقابل رشد بی حد و حصر نرخ ارز را گرفته است.
مقامات دولتی بهتر است به جای حرف عمل کنند
وحیدشقاقی شهری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو در واکنش به سخنان سرپرست وزارت صمت مبنی بر اجتناب‌ناپذیر بودن افزایش قیمت کالا در بازار با توجه به افزایش نرخ تورم، گفت: این سخنان به نظر می‌رسد باید معطوف به این باشد که دولت هنوز نتوانسته برای علت اصلی این نا به سامانی‌ها چاره‌جویی کند، اگر خواهان جلوگیری از سونامی مدام افزایش قیمت‌ها هستیم، باید موتور محرک رشد نقدینگی مهار شود، در غیر این صورت باید در نیمه دوم سال نیز منتظر موج بعدی گرانی‌ها باشیم.
وی با اشاره به اینکه ریشه رشد نقدینگی را باید در سه عامل جستجو کرد، اظهار داشت: عامل اول در افزایش کسری بودجه دولت مستتر است، در زمان بستن بودجه طی سال گذشته برآورد‌ها نشان می‌داد که، کسری بودجه دولت امسال حدود 150 هزار میلیارد تومان است، اما شیوع کرونا وضع را وخیم‌تر کرد و به نظر می‌رسد این میزان الان به بیش از 200 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است، در چنین شرایطی دولت با استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول بدون پشتوانه نقدینگی زیادی را خلق می‌کند که این منایع به بازار‌های مختلف هجوم برده و باعث التهاب می‌شود.
شقاقی با بیان اینکه افزایش سود بانکی نیز دیگر عاملی است که نقدینگی موجود را در جامعه را افزایش می‌دهد، اظهار داشت: زمانیکه سود سپرده‌های بانکی زیاد می‌شود، بانک‌ها برای پرداخت سود سپرده‌گذارن خود نیز روی به خلق پول می‌آورند که این خود به افزایش تورم دامن می‌زند، این درحالیست که بانک مرکزی اول آمد به دلیل اینکه پرداخت سود بالا به بانک‌ها فشار می‌آورد و تراز مالی آن‌ها را منفی می‌کند، نرخ سود را کاهش داد، اما دوباره و به فاصله زمانی کوتاهی نرخ سود‌ها با افزایش همراه شد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه ناترازی بانک‌ها عامل سوم افزایش نقدینگی است، اضافه کرد: در حال حاضر میزان دارایی‌ها و بدهی‌های بانک‌ها به هیچ عنوان تناسبی با هم ندارد، به بیان دیگر بدهی‌های بانک‌ها خیلی بیشتر است و برای اینکه این نسبت را متناسب جلوه دهند، اقدام به خلق پول می‌کنند، از سوی دیگر دارایی‌های موهومی بانک‌ها نیز زیاد است بدین معنی که آن‌ها تسهیلات معوق با سود و دیرکرد آن را جزء درآمد و دارایی خود حساب می‌کنند، درصورتیکه این تسهیلات به هیچ عنوان وصول نشده است.
با رفتار پلیسی نمی‌توان گرانی‌ها را مهار کرد
وی با اشاره به اینکه دولت نمی‌تواند به شیوه پلیسی با گرانی‌ها مقابله کند، یادآورشد: مدام در رسانه‌ها از طرف مسئولان اعلام می‌شود که با گران‌فروشان مقابله جدی می‌شود، اما در عمل شاهد آن هستیم، این روش‌های تعزیراتی به هیچ عنوان جوابگو نیست، از طرفی اینکه مسئول ستاد تنظیم بازار نیز بیاید و بگوید افزایش قیمت‌ها در کالا‌ها و خدمات مختلف ناشی از تغییر شاخص‌های کلان اقتصادی بوده و در این زمینه برای کنترل وضعیت موجود اقدامی صورت ندهد، به هیچ عنوان منطقی نیست، بالاخره این چرخه یک معادله دو طرف متشکل از عرضه و تقاضا است، اگر طرف تقاضا قدرت خرید متناسب با افزایش قیمت‌ها را از دست بدهدد، طبیعتا رکود موجود در اقتصاد تشدید خواهد شد، بنابراین دولت به عنوان سیاست‌گذار باید تمهیداتی را بیاندیشد تا از این وضعیت نابه سامان اقتصاد کشور خارج شود.
شقاقی تصریح کرد: در حال حاضر بر اساس آمار بانک مرکزی رشد نقدینگی در خرداد ماه با رشد 34 درصدی روبرو بوده این مسئله یکی از بالاترین نرخ‌ها طی سالیان گذشته است، از سو دیگر با توجه به نرخ رشد اقتصادی منفی یک درصد غیر نفتی و رشد اقتصادی منفی هفت درصدی نفتی، این مسئله یکی از تبعات منفی آن تورم 40 درصدی است، اما نکته مهم این است که تورم سبد مصرفی خانوار‌ها بیش از این حرف‌ها است، زیرا این تورم اعلامی میانگین تورم 180 قلم کالا است، درصورتیکه سبد مصرفی مردم مشتکل از چند قلم عمده است که با توجه به این افزایش فزاینده قیمت‌ها از ابتدای سال تاکنون، این تورم یه طور سرسام‌آوری با رشد همراه بوده است.
این استاد اقتصاد اذعان داشت: در حال حاضر بورس به عنوان بازاری که می‌توان دولت از طریق آن اقدام به تامین مالی کند، بسیار مورد توجه است، البته نکته مهم این است که باید تامین مالی از طریق بازار اولیه بورس صورت گیرد، نه ثانویه که سهام شرکت‌ها در آن معامله می‌شود، در صورتیکه دولت بتواند چنین رویکردی را در پیش بگیرد، قدر مسلم اوضاع به سمتی خواهد رفت که دولت بدون استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول می‌تواند کسری بودجه خود را جبران کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/169955/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیرعامل راه آهن: پیشرفت برقی‌سازی خط آهن تهران - مشهد صفر است

مهر مدعی شد: حقوق همه بازنشستگان تأمین اجتماعی تا آخر وقت فردا واریز می شود

قیمت شکر بسته بندی اعلام شد

آغاز به کار نخستین خط مونوریل معلق تجاری چین

نوجوان عاشق امام رضا(ع) به آرزویش رسید

آنباکس آیفون 14 پرومکس گلد با طلای 24 عیار

گوناگون/ عجیب اما واقعی؛ در این کشور هیچ باغ‌ وحشی وجود ندارد!

گونه‌های خروس سیاه در کشور آذربایجان

آبشار نگین دشت شیمبار

تصویر روز ناسا؛ شفق شمالی آسمان

طرح جدید ناسا برای ساخت اولین موتور هیبریدی-الکتریکی موشک

نمایشگاه کتاب دوحه میزبان رونمایی از مصحف مشهد رضوی

متکی: آقای رئیسی الا ماشاءالله قول می‌دهد اما...

زمان انتخاب رییس فراکسیون انقلاب اسلامی اعلام شد

مشاور امنیت ملی کاخ سفید وارد تل‌آویو شد

ترکیه پیر می‌شود

بازگشت طلا به مسیر افزایش قیمت؛ سکه کانال 40 میلیون را پس گرفت

حقوق ورودی خودروهای برقی و هیبریدی اعلام شد

لایحه جداول بودجه 1403 به مجمع تشخیص رفت

وزیر نیرو: ایران جزو چهار کشور دنیا در حوزه سدسازی است

جارو شارژی فندکی!! دیگه نگران نظافت ماشین نباشید

ریزش سنگین بورس با کاهش 62 هزار واحدی شاخص کل

گوناگون/ تا حالا فکر کرده‌اید که پس‌زمینه نقاشی مونالیزا کجاست؟

محبت کردن حیوانات به یک پسربچه

جکی و جیل در مازندران آفتابی شدند

غم و غصه گذشته را نخور

دیدن خرس قهوه‌ای در جنگل‌های ارس باران

ویدیو عجیبی که در طول یک روز 12 میلیون لایک گرفت!

لحظه وحشتناک آتش گرفتن موتور هواپیمای بوئینگ اندونزی

اتفاق عجیب در پی برخورد صاعقه به میله پرچم

کشف اسکلت 6800 ساله یک شهردار

دیگر نیازی به قفل ساز ندارید؛ سه روش برای باز کردن قفل بدون کلید!

دهکده 8000 ساله راز بقا پس از بلایای طبیعی را فاش می‌کند

تا می‌توانید حسرت گذشته را نخورید و از گذشته عبرت بگیرید

شعر خوانی دختر شیرین زبان

فرمانده سپاه: هدف از «وعده صادق» ضربه زدن به دو نقطه برای تنبیه یک رژیم خشن بی عقل بود

افتتاح سد قیز قلعه‌سی با حضور رئیسی و علی‌اف/ رئیس جمهور: ملت ایران و آذربایجان نسبت به نفرت از رژیم صهیونیستی تردید ندارند

حضور ناو بالستیک‌زن سپاه در نزدیکی جزیره دیگو گارسیا

حمله پلیس به تجمع معترضان در تل‌آویو

هزاران نفر در خیابان‌های مونیخِ آلمان خواستار آتش‌بس در غزه شدند

مانور نظامی امروز ارتش رژیم صهیونیستی در کرانه باختری

تیراندازی در اوهایوی آمریکا؛ 6 نفر کشته و زخمی شدند

اوگاندا متخصص بمب‌سازی داعش را دستگیر کرد

راهکار تازه واشنگتن برای کمک به اسرائیل

فهرست کالاهای دریافت کننده ارز اعلام شد

آبشار دتیان؛ چهارمین آبشار بزرگ آسیا

تلاش خادمان رضوی برای گل آرایی حرم سلطان زیر بارش شدید باران

تصاویر هولناک از شلیک یک پدر به سمت نوزادش و به آتش کشیدن خانه!

شمارش معکوس برای پرتاب ماموریت کشف اسرار قطب‌های زمین

معنای لغوی کلمات در فرهنگ و ادبیات فارسی