ایران پرسمان

آخرين مطالب

گم شدن کهکشان راه شیری در سایه آلودگی نوری/از کرم شبتاب تا درختان؛ لیست قربانیان روشنایی بی‌مرز شهرها اقتصاد روز

گم شدن کهکشان راه شیری در سایه آلودگی نوری/از کرم شبتاب تا درختان؛ لیست قربانیان روشنایی بی‌مرز شهرها
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / در دنیایی که نورهای مصنوعی شب‌ها را تسخیر کرده‌اند، دیگر کمتر کسی شگفتی کهکشان راه شیری را با چشم دیده است. آلودگی نوری نه‌تنها علم نجوم را به چالش کشیده، بلکه آرام‌آرام آسمان شب را از حافظه نسل‌های آینده پاک می‌کند.
کهکشان راه شیری، یکی از شگفت‌انگیزترین نماهای طبیعت، قرن‌ها الهام‌بخش شعر، فلسفه، علم و حتی جهت‌یابی بشر بوده است. اما امروزه این تصویر باشکوه، در هیاهوی نورهای مصنوعی شهرها گم شده؛ تا جایی‌که میلیاردها نفر دیگر فرصتی برای تماشای آن ندارند. آلودگی نوری، پدیده‌ای ناشی از گسترش نابسامان نورپردازی‌های شهری، نه‌تنها زیست شبانه جانداران را دستخوش تهدید کرده، بلکه آسمان شب را ـ که زمانی جزئی جدانشدنی از حافظه زیباشناختی انسان بود ـ به حاشیه رانده است.
شاید زمانی نه‌چندان دور، کودکانی با نگاه به ستارگان، رؤیای سفر در فضا را در سر می‌پروراندند؛ امروزه اما بسیاری از همین کودکان، حتی معنای «آسمان پرستاره» را نمی‌دانند. شب‌ها دیگر تاریک نیستند، بلکه غرق در نورند؛ نوری که نه گرما دارد، نه آرامش و تنها یک چیز را از ما گرفته است: شگفتی.
در هفته جهانی آسمان تاریک، فرصت آن فراهم می‌شود تا از خود بپرسیم: آیا هنوز می‌توان ستاره‌ها را به آسمان برگرداند؟ یا باید آنها را تنها در کتاب‌ها و عکس‌ها جست‌وجو کرد؟
ستاره‌هایی که در خاطره جمعی خاموش می‌شوند
حامد میرزا خلیلی، نماینده انجمن بین‌المللی آسمان تاریک در ایران در گفت‌وگو با ایسنا ، با بیان اینکه در تاریخ بشریت هر زمان که انسان چیزی را از دست داده است، رویدادی برای آن طراحی کرده است، گفت: با پیشرفت فناوری و توسعه نورهای مصنوعی و آلودگی نوری، به نظر می‌رسد که نمای کهکشان راه شیری از خاطره جمعی در حال حذف شدن است، از این رو از سال 93 هفته جهانی «آسمان تاریک» تعریف شد.
وی این هفته را از دوم تا هشتم اردیبهشت دانست و افزود: طبق آمارها، 80 درصد از جمعیت کره زمین در جاهایی زندگی می‌کنند که آلودگی نوری به اندازه‌ای است که کهکشان راه شیری را نمی‌بینند، به این معنا که شانس دیدن ستارگان را ندارند، در حالی که از شب به عنوان بزرگترین ساختار طبیعی یاد می‌شود.
میرزاخلیلی اظهار کرد: زمانی که این بخش از زندگی به واسطه استفاده از نورهای مصنوعی حذف می‌شود، کودکان دیگر خاطره‌ای از چنین نماهایی از طبیعت ندارند و برای سخن گفتن از ستارگان برای کودکان باید به کتاب‌ها رجوع کرد، چون دیگر حتی تلسکوپ‌های بزرگ در شهرها قادر به نمایش اجرام آسمانی نخواهند بود، مگر آنکه اجرام نورانی مانند سیاره مشتری، زحل و یا ماه در دیدرس آنها قرار گیرد.
وی تاکید کرد: برای دیدن اجرام آسمانی باید حداقل 200 کیلومتر از شهرها فاصله گرفت، مثلا در نزدیکی تهران رصدگاه :کاروانسرای دیر گچین» که در مسیر قم به گرمسار واقع شده، 5 سال پیش کیفیت آسمان شب آن 6.3 (در مقیاس روشنایی آسمان) سنجیده می‌شد.
وی گفت: در حال حاضر این عدد به کمتر از 6 رسیده است و هر یک دهم افت در این شاخص به معنای حذف و دیده نشدن شمار بیشتری از ستارگان قابل مشاهده است. از این رو است که برای دیدن اجرام آسمانی باید 200 کیلومتر از شهرها دور شویم، البته این در حالی است که آسمان تابش شهرها حذف نخواهد شد و همچنان اثر روشنایی شهرها در افق دیده می‌شود و ستارگان آن بخش از آسمان که نزدیک شهرها است، دیده نمی‌شود.
شعار سال هفته آسمان تاریک 2025
میرزا خلیلی شعار هفته جهانی آسمان تاریک 2025 را «کاهش، تعهد و همرسانی» عنوان کرد و ادامه داد: چندین سال است که پژوهش‌های جانورشناسان و طرفداران محیط زیست نشان می‌دهد که روشن شدن محیط شهرها بر روی گونه‌های مختلف جانوران اثرات مخربی دارد، به ویژه گونه‌هایی که زندگی آنها با تاریکی شب عجین شده است.
نماینده انجمن بین‌المللی آسمان تاریک، کرم شب‌تاب، خفاش، جغد، لاک پشت دریایی، سوسک سرگین غلتان، انواع قورباغه‌ها، وزغ‌ها و ملخ‌ها و شب پره‌ها را نمونه‌ای از جانورانی نام برد که زندگی آنها با شب عجین شده‌اند و یادآور شد: آلودگی نوری موجب تخریب زیستگاه‌های این جانوران شده است؛ چرا که وقتی ستاره‌ها به دلیل آلودگی نوری حذف می‌شوند، این جانوران مسیر کریدورهای حرکتی خود را گم می‌کنند.
به گفته وی، نور کرم شبتاب برای جفت‌یابی تا 14 متر دیده می‌شود و به دلیل آلودگی نوری این نور از آنها ساطع نمی‌شود و منجر به کاهش جمعیت آنها خواهد شد، در حالی که این جانوران از منابع غذایی پرندگان هستند.
میرزاخلیلی با اشاره به بخش تعهد شعار هفته جهانی آسمان تاریک، توضیح داد: باید به خودمان قول دهیم که کاری برای رفع این چالش انجام دهیم و از طریق همرسانی، نسبت به پیامدهای این وضعیت، اطلاع رسانی صورت گیرد.
وی اضافه کرد: در کنار آن انجمن بین‌المللی آسمان تاریک در سال جاری، تاکیدی بر وضعیت کشته شدن پرندگان به ویژه پرندگان مهاجر در هنگام برخورد با شیشه ساختمان‌ها و برج‌ها داشتند. این برخورد در شب به دلیل آلودگی نوری و جذب پرندگان به رنگ نورهای فریبنده که برای زیبایی و روشنایی برج‌ها استفاده می‌شود، رخ می‌دهد. آمارها نشان می‌دهد که تنها در امریکا در طول یک سال، یک میلیارد پرنده به دلیل برخورد با شیشه ساختمان‌ها و برچ‌ها کشته می‌شوند.
وی افزود: در نزدیکی تگزاس، با خاموش کردن نورهای یک مرکز تجاری در فصل مهاجرت پرندگان، میزان مرگ‌ومیر آن‌ها 16 درصد کاهش یافت. این تجربه نشان داد که حتی اقدامات ساده هم می‌توانند مؤثر باشند.
شکست مرزهای نوری؛ تهران و کرج یکی شده‌اند
میرزاخلیلی با بیان اینکه ایران در مسیر کریدور مهاجرتی پرندگان قرار دارد، گفت: در این کریدور شهرهای بزرگی با آلودگی نوری بالا قرار دارند و شاهدیم به اندازه‌ای آلودگی نوری تهران افزایش یافته که آسمان تاب تهران به کرج پیوسته است و قابل تفکیک نیست. شهرهایی مانند تهران،‌ مشهد، شیراز، یزد، تبریز و قم دارای نورپردازی‌های غیراستاندارد هستند.
وی با تاکید بر اینکه مفهوم آلودگی نوری بر خاموش کردن روشنایی تاکید ندارد، ادامه داد: زندگی باید در شهرها به صورت ایمن در جریان باشد، ولی باید مراقب باشیم که جهت روشنایی، زمین باشد و زمین را روشن کند و زاویه نصب پروژکتورها در برج‌ها درست نیست، به گونه‌ای که بخش اعظمی از نور آنها به سمت آسمان می‌رود. من تصاویری از شب‌های مه‌آلود تهران تهیه کردم که نشان می‌دهد چه نور فزاینده‌ای توسط پروژکتورهای بیلبوردها، چه سطح وسیعی از آسمان را روشن می‌کند و کسی متوجه آن نیست.
نماینده انجمن آسمان تاریک، ضمن هشدار نسبت به رنگ نورهای مورد استفاده در شهرها، یادآور شد: در چند سال اخیر فناوری روشنایی، از استفاده از لامپ‌های فلورسنتی به سمت LED رفته و طول عمر این لامپ‌ها هر چند بیشتر و مصرف برق کاهش یافته است، ولی علاقه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به سمت نور سفید است و این امر موجب تشدید آلودگی نوری شده است. قبلا اگر یک خیابان با 10 لامپ زرد رنگ روشن می‌شد، اکنون این نورها، سفید شده و این مشکل را ایجاد کرده که به دلیل ماهیت مولکول‌های کره زمین، رنگ سفید، بیشتر در اتمسفر پخش می‌شود و این امر موجب تشدید آلودگی نوری می‌شود.
میرزاخلیلی اضافه کرد: هر چقدر تلاش شود تا سمت کانون نوری به سمت زمین باشد، باز هم انعکاس نوری از زمین به آسمان را داریم که به افزایش آلودگی نوری دامن می‌زند.
اثرپذیری درختان از آلودگی نوری
وی با اشاره به نورپردازی درختان در شهرها، یادآور شد: بر عکس گونه‌های جانوری، درختان در شرایط تنش اکوسیستم قابلیت جابه‌جایی ندارند و متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد نورپردازی درختان هستیم که در میان مدت باعث تضعیف سیستم ایمنی درختان می‌شود، چرا که نورپردازی موجب اختلال در فتوسنتز درخت می‌شود و در نهایت درختان خشک خواهند شد.
میرزاخلیلی ادامه داد: راهکاری که در این سال‌ها انجمن بین‌المللی آسمان تاریک در این زمینه ارائه می‌دهد، احداث پارک‌های بین‌المللی آسمان تاریک است. تاکنون 220 نوع از این پارک‌ها در دنیا راه‌اندازی شده‌اند. در خاورمیانه 5 پارک آسمان تاریک احداث شد و اخیرا کشور عربستان پنجمین پارک بین‌المللی آسمان تاریک را ایجاد کرد.
وی پارک‌های آسمان تاریک را اراضی‌ای دانست که ضوابط روشنایی سختگیرانه‌ای در آنها جاری است و افزود: در این نواحی اگر گونه جانوری وجود دارد، طوری به نورپردازی توجه می‌شود که حیات آنها به خطر نیفتد، ضمن آنکه زیرساخت‌هایی برای رصدگران در این نواجی ایجاد می‌شود. تابلوهای راهنما نیز در این پارک‌ها به گونه‌ای طراحی می‌شود که برای خواندن آن نیازی به نور و روشنایی نیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1244752/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توصیه رئیس اتحادیه طلا به خریداران مسکوکات

برداشت غیرمجاز 7 میلیارد مترمکعب از منابع آبی کشور

لحظه ی سقوط هواپیمای پلیس در تایلند

جاده چالوس از فراز آسمان

جایی که طبیعت با تو حرف می‌زند

آتشفشان مشهور کاستاریکا بار دیگر فوران کرد

از دانه کاکائو تا شکلات اصل!

لاک‌پشت‌های بی‌جان ساحل جاسک‌

نمایی از یکی از خطرناک‌ترین و خاص‌ترین فرودگاه‌های دنیا

پرسه‌زنی اسب‌ها در ارتفاعات زیبای مازندران

حکمت/ زندگانی انسان حسود

شهر گل رز صورتی در عربستان

18 میلیون یورو برای شکار CO₂ و تولید نانولوله‌کربنی

شعرخوانی زیبای امیرحسین ماحوزی

شمخانی: مذاکرات مسقط، فرصتی برای موفقیت مشترک است

بسته شدن مرز« واگه» تجارت افغانستان و هند را متوقف کرد

ترامپ، کریمه را برای روسیه می‌داند؛ اوکراین و اروپا ابتدا آتش‌بس می‌خواهند

دستیاران پوتین هم در نشست با ویتکاف حضور دارند

کشتی کج میلیاردرها در کاخ سفید؛ ماسک و بسنت دست به یقه شدند

مهلت اخراج پناهجویان افغان در پاکستان تا 2 ماه دیگر تمدید شد

چند روزه می توان 1500 واحد را ساخت؟

توافقنامه هجدهمین کمیسیون همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه امضا شد

قلعه ی قرون وسطایی در انگلیس

غذا دادن هما به جوجه‌اش در ارتفاعات طالقان

تا به حال قورباغه میمونی دیده اید؟

معماری بی‌نظیر مسجد وکیل شیراز

گوناگون/ بزرگترین کشتی جهان به آب انداخته شد

زیارت کربلا در بیان امام صادق(ع)

بادمجان کبابی به سبک کفش بنددار؛ خلاقیت در آشپزی با چاشنی هنر

شهر گل رز در عربستان

تصاویری از آتش‌سوزی گسترده در هند

محققان: پیاده‌روی روزانه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را تا 26 درصد کاهش دهد

ایران‌شناس و ادیب برجسته، دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن

پورمحمدی: تدبیر حکیمانه رهبری جنگ روانی ترامپ را خنثی کرد

مولوی عبدالحمید: اقدامات مدیران صدا و سیما در برخورد سریع با عوامل اهانت اخیر مایه تسکین است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عازم رم شد

ترامپ: فکر می‌کنم ما با ایران به توافق خواهیم رسید

درخواست دموکرات‌ها از پنتاگون برای توضیح حملات به غیرنظامیان یمن

تظاهرات در استکهلم، در حمایت از مردم فلسطین

اندیشکده استرالیایی: چرا ایران و آمریکا توافق می‌خواهند؟

ایران از لحاظ بحران فرونشست در رتبه سوم جهانی قرار دارد

قشنگترین و با احساس ترین نمایش هستی خداوندگار زیبایی ها

کشف بیش از 200 سنجاب ایرانی از قاچاقچیان در کردستان

صحنه‌ای نادر از درگیری مرگبار میان کروکودیل‌ها

چینی‌ها زرگریِ خودکار راه انداختند!

ویدئویی جالب از زیر تخت جمشید

اسرائیل تسلیت به واتیکان را ممنوع کرد

تاریخ دقیق حذف کارت سوخت اعلام شد

مشهدِ زیبا از نمای قله زو

تصاویری زیبا از دنیای حیوانات در نشنال جئوگرافیک