ایران پرسمان

آخرين مطالب

رئیس پیشین سیا: مذاکرات ایران و آمریکا با شرایط فعلی کار آسانی نخواهد بود جهان ما

رئیس پیشین سیا: مذاکرات ایران و آمریکا با شرایط فعلی کار آسانی نخواهد بود
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / رئیس پیشین سازمان سیا و وزیر دفاع پیشین آمریکا با استقبال از مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن با میانجیگری عمان، تاکید کردند که این مذاکرات با شرایط فعلی، کار آسانی نخواهد بود.
«ویلیام برنز» رئیس پیشین سازمان سیا و «چاک هگل» وزیر دفاع پیشین آمریکا با حضور در یک جلسه پرسش و پاسخ به میزبانی «پروژه امنیت و تهدیدها» در دانشگاه شیکاگو که تصاویر ویدیویی آن در کانال یوتوب این دانشگاه قرار گرفته، به سوالاتی درباره پرونده هسته‌ای ایران و رویکرد دولت آمریکا نسبت به این موضوع پاسخ دادند.
برنز که در سال 2013 در دولت «باراک اوباما» نقش فعالی در مذاکراتی داشت که حدود 2 سال بعد منجر به توافقی با ایران در زمینه برنامه هسته‌ای آن شد در پاسخ به این سوال که مزایا و خطرات توافق سال 2015 چه بود و چرا آمریکا در آن زمان قادر به رسیدن به توافقی با ایران بود اما در دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور پیشین آمریکا موفق به این کار نشد، گفت: نه توافق موقتی که در سال 2013 داشتیم و نه توافق جامعی که در سال 2015 حاصل شد، کامل نبودند. با توجه به تجربه‌ای که از خاورمیانه در طی 40 سال گذشته کسب کرده‌ام، کامل و بی‌نقص بودن وضعیت نادری است.
او بیان کرد: کاری که این توافق انجام داد، در واقع محدود کردن قابل توجه توانمندی ایران برای فراتر رفتن از یک برنامه محدود غیرنظامی به برنامه‌ای تسلیحاتی بود. این توافق باعث اعمال مقررات واقعا سختگیرانه نظارتی و راستی‌آزمایی شد که به ما و جامعه بین‌المللی کمک می‌کرد بدانیم که آیا ایران به دنبال تقلب یا نظامی‌سازی برنامه هسته‌ای خود هستند.
رئیس پیشین سازمان سیا با مطرح کردن ادعای «تروریسم» علیه ایران، مدعی شد که تهدیدها ناشی از ایران پابرجا بوده و ایران کشور خطرناکی برای آمریکاست.
برنز با گفتن اینکه این تهدیدها در زمان خروج دولت اول ترامپ از توافق هسته‌ای در سال 2018 نیز وجود داشت، این اقدام را «اشتباه» دانست.
دولت ترامپ در سال 2018 با ادعای ناقص بودن توافق هسته‌ای از آن خارج شد و سیاست «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران را دنبال کرد. واشنگتن با این رویکرد ضمن بازگردانی تحریم‌هایی که ذیل توافق هسته‌ای لغو شده بود، تحریم‌های تازه‌ای نیز علیه ایران اعمال کرد.
دولت اول ترامپ گفته بود به دنبال توافق «قوی‌تری» با ایران است اما موفق نشد روند دیپلماتیکی را با مقام‌های ایرانی در این راستا آغاز کند.
«دولت جو بایدن» از مارس 2021 تلاش کرد در چارچوب مذاکرات وین توافق هسته‌ای را احیا کند اما در نهایت، این مذاکرات نیز با وجود پیشرفت‌هایی که حاصل شده بود، به گفته مقام‌های ایرانی به دلیل مطرح شدن مسائل غیرمرتبط با این توافق درباره ایران، به بن‌بست رسید.
بازار
اکنون، دولت ترامپ و تهران مذاکرات غیرمستقیمی را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به پرونده هسته‌ای ایران آغاز کرده‌اند که به گفته طرفین پیشرفت خوبی داشته و برگزاری دور سوم آن برای شنبه 6 اردیبهشت در مسقط برنامه‌ریزی شده است.
مذاکرات عمان خوب است اما «بسیار سخت» خواهد بود
برنز با گفتن اینکه تلاش دولت فعلی ترامپ برای مذاکره با ایران در زمینه پرونده هسته‌ای آن، «خوب» است، گفت: این مذاکرات بسیار سخت خواهد بود و بیشتر موهای سفید من هم مربوط به دوران همان مذاکرات با ایرانی‌هاست؛ کار آسانی نیست، مسائل اساسی‌ وجود دارد که در طی مذاکرات باید به آن رسیدگی شود.
با توجه به این که مقام‌های ایرانی تاکید کرده‌اند با وجود این که تولید و به‌کارگیری تسلیحاتی اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد، برخورداری از برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای حق مسلم ایران است‌، برنز درباره گزارش‌های رسانه‌ای مبنی بر تلاش دولت ترامپ برای برچیدن برنامه هسته‌ای ایران از طریق این مذاکرات، برنز بیان کرد: من فکر نمی‌کنم حکومت ایران با غنی‌سازی صفر مطلق در داخل کشور موافقت کند. در توافق جامع هسته‌ای(2015) این میزان به پنج درصد محدود شد که برای برنامه صلح‌آمیز و نه برنامه نظامی مورد نیاز است. اما این یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها خواهد بود. دنبال کردن «مدل لیبی» عملا باعث می‌شود مطمئن باشید که قادر به دست‌یابی به یک توافق از طریق مذاکره نخواهید بود.
او با ادعای این که ایران در نتیجه تحولات اخیر منطقه از جمله سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه و درگیری‌ها میان حزب‌الله لبنان و حماس با رژیم صهیونیستی ضعیف‌تر شده است، گفت که در این مذاکرات «فرصتی» وجود دارد اما مستلزم «دیپلماسی سرسخت، صبوری و پایداری» است.
دو دلیل این که چرا توافق هسته‌ای یک «دستاورد قابل توجه» بود
در ادامه این جلسه، هگل،‌ وزیر دفاع پیشین آمریکا نیز در پاسخ به سوال یادشده با اشاره به این که توافق هسته‌ای 2015 «یک دستاورد قابل توجه» بود، بیان کرد: یکی از دلایل آن این بود که برای اولین بار، بازرسان آمریکایی اجازه پیدا کردند وارد تاسیسات اتمی ایران شوند. دلیل دیگر نیز این بود که بسیاری چیزها را درباره ایران، به‌ویژه اقتصاد آن آشکار کرد. چندین سال بود که اروپایی‌ها برای اهداف تجاری و دیگر حوزه‌ها به آن‌جا سفر می‌کردند؛ اما از دست ما چه کاری ساخته بود؟ اهمیت این موضوع برای نسل‌های بعدی بود. اما آن‌ها اکنون هیچ گزینه‌ای ندارند. قرار نبود یک ساله اتفاقی بیفتد اما طی چند سال چیزهایی تغییر می‌کرد. امور دیگری از این دست نیز تسهیل شدند.
وزیر دفاع پیشین آمریکا با اشاره به این که در این توافق به دو موضوع دیگر، یعنی «برنامه موشکی ایران» و به ادعای او، «تروریسمی» که ایران در آن نقش داشت پرداخته نشد، گفت که این توافق به مهم‌ترین مسئله در ارتباط با ایران رسیدگی کرد که موضوع برنامه هسته‌ای آن بود و توانمندی‌های هسته‌ای ایران را «به صفر رساند» تا بعدا برای رسیدگی به این دو موضوع اعتمادسازی شود.
این در حالی است که تهران تاکید کرده برنامه موشکی آن قابل مذاکره نیست و در مذاکرات غیرمستقیم فعلی با دولت ترامپ که دو دور از آن در 23 و 30 فروردین در مسقط و رم با میانجیگری عمان برگزار شده است، تنها موضوع برنامه هسته‌ای مطرح است.
هگل با اشاره به خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق هسته‌ای بود، گفت: از نظر من، رئیس‌جمهور ترامپ با این کاری که در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش کرد، اشتباه بزرگی مرتکب شد.
او با گفتن این که اکنون مذاکره با ایران کار «دشواری» خواهد بود، گفت: آن‌ها (ایران) اکنون به طرز خطرناکی در تنگنا قرار گرفته‌اند که باید مراقب باشیم که نتیجه این وضعیت چه خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1243978/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درد بازار برنج با واردات دوا می‌شود؟

بهترین بازارها برای سرمایه گذاری در اردیبهشت 1404

رونمایی از شیوه جدید فروش گوشت و مرغ در ایران؛ الان بخر 31 روز بعد پول بده!

صادرات پسته ایرانی در یک‌قدمی ممنوعیت

نحوه دریافت زمین رایگان در 1404 اعلام شد

اقدام دولت برای کاهش مالیات ارزش افزوده اقلام ضروری چه تأثیری بر سبد معیشت دارد؟

بزرگترین جایگاه سوخت دنیا در آمریکا

سفارش اسلام به سفر و سیر در زمین

ریزرباتی به اندازه یک دانه برج که به درمان تومور مغزی کمک می‌کند

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

پولیتیکو: ایران از موضع ضعف وارد مذاکرات نشده است

کرملین: مذاکرات ایران-آمریکا خطر جنگ در خاورمیانه را به حداقل می‌رساند

سردار فدوی: دشمن از بسیاری توانمندهای ایران اسلامی بی‌اطلاع است

توییت سعید شریعتی درمورد تفاهم‌نامه آموزش و پرورش با سردار رادان

زمان برگزاری مذاکرات فنی-کارشناسی ایران و آمریکا تغییر کرد

دبیر کمیسیون امنیت ملی مجلس: سرمایه‌گذاری هسته‌ای مشترک ایران با آمریکا صحت ندارد

ولایتی: تیم مذاکره کننده ایران کاملا با سیاست‌های بالادستی هماهنگ هستند

دستیار پوتین: ویتکاف به مسکو سفر می‌کند

حضور نتانیاهو در بیست و چهارمین دادگاه پاسخ‌گویی به اتهامات فساد

وزیر خارجه مصر: اسرائیل باید به طور کامل از خاک لبنان خارج شود

تقدیر حماس از موضع اردن در مخالفت با طرح‌های اخراج ملت فلسطین از نوار غزه

توافق با ایران می تواند برگ برنده صد روز نخست ترامپ شود

تکرار برجام؟

دست برتر رسانه‌ای ایران

شرایط بعد از زلزله پرقدرت در تهران یک فاجعه ملی خواهد شد

پلیس معلم نیست

10 استان با کمترین و بیشترین نرخ تورم در فروردین 1404

کدام استان صدرنشین تجدیدپذیرهاست؟

آتش؛ زیر خاکستر بازار مسکن

دکوری جالب طرح دلفین برای میز شیشه ای

ساکت بودن ضعف نیست، قدرته!

چرا زنان باردار کمتر به کووید مبتلا می‌شوند؟

خوشا میانه میدان شهید عشق شدن

گروسی: ایران از ذخایر اورانیوم کافی برای ساخت چندین کلاهک هسته‌ای برخوردار است

توقیف 2 شناور حامل سوخت قاچاق توسط سپاه

منابع لبنانی: بیروت سفیر ایران را به خاطر مواضعش اخیرش در شبکه اجتماعی ایکس احضار خواهد کرد

تغییر نگرش افکار عمومی آمریکا نسبت به اسرائیل، فلسطین و حماس

مواضع ترامپ اروپا را به تسلیح مجدد سوق داده است

فرستاده سازمان ملل: نهادهای لیبی مشروعیت خود را از دست داده‌اند

هشدار گوگل به کاربران جیمیل درباره حمله فیشینگ خطرناک

ناترازی عملکرد

داستان طلای گمشده چیست؟

دنده عقب قیمت‌ها در بازار سکه و طلا؛ دلار در مرز 80 هزار تومان ایستاد

ویدئوی خاطره انگیز از فرودگاه مشهد حدفاصل سالهای 1346 تا 1350

ببینید زهرمار چه بلایی سر خون میاره!

التهاب، عامل پنهان در پشت پرده افسردگی‌ها

دو خط کتاب/ روح پراگ

سخنگوی وزارت خارجه: سپاه نماد مقاومت و افتخار ملت است

آمریکا، ایران را تحریم کرد

رئیس دولت اصلاحات درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت