ایران پرسمان

آخرين مطالب

چرا ضیاء موحد سراغ «سعدی» رفت؟ خردنامه

چرا ضیاء موحد سراغ «سعدی» رفت؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا /ضیاء موحد با بیان اینکه چیز ماندگاری در آثار سعدی هست که خود او هم متوجه بوده است، می‌گوید: طرز به‌کار بردن زبان و زیبایی‌های زبان باعث شده که امروزه سراغ سعدی می‌رویم وگرنه سراغ شاعران دیگر می‌رفتیم.
کتاب «سعدی» ضیاء موحد، یکی از تک‌نگاری‌هایی است که درباره‌ زندگی و آثار این شاعر مطرح ایرانی نوشته شده و در معرفی آن آمده است: این اثر آغاز خوبی برای مطالعه در باب سعدی و آثارش است که مولف با زبانی روشن، روان و با تکیه بر آثار سعدی از جنبه‌های گوناگون هنر و زندگی سعدی سخن می‌گوید.
ضیاء موحد، شاعر و منطق‌دان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اینکه چرا سراغ سعدی رفته تا کتابی درباره این شاعر بنویسد، بیان کرد: داستانش به سال‌ها قبل و زمانی که در سال‌های اول دبیرستان بودم، برمی‌گردد؛ به کتابخانه شهرداری اصفهان رفته بودم. نمی‌دانم چه‌ اتفاقی افتاد که خواستم دیوان سعدی را به من بدهند؛ شاید جایی دیده بودم یا بر حسب کنجکاوی سراغش رفته بودم. کتاب را گرفتم و زمانی که در مقدمه به «سنگ سراچهٔ دل به الماس آب دیده می‌سفتم» رسیدم از این تصویرها و مضاف و مضاف‌الیه‌ها خیلی خوشم آمد و داشتم لذت زیادی می‌بردم. کسی که پشت من نشسته بود از در مخالفت درآمد که چرا این همه تعریف می‌کنی؟ چرا از فلان شاعر و فلان نویسنده چیزی نمی‌گویی؟ من هم جواب او را می‌دادم. رئیس کتابخانه از افراد معروف اصفهان، حبیب‌الله مکرم حبیب‌آبادی اصفهانی که همیشه ریش حنابسته‌ای هم داشت و بعدا فهمیدم از فضلای اصفهان است، آمد و از اینکه ما دو دانش‌آموز بر سر شاعران ایران بخصوص برگزیدن سعدی صحبت می‌کنیم، لذت برد، هرچند گفت خب شما الآن سر وصدا نکنید، بقیه دارند کتاب می‌خوانند. این اولین برخورد من با دیوان سعدی و حرف زدن با دانش‌آموز دیگر درباره این شاعر بود.
او با بیان اینکه بحث درباره سعدی بعدها نیز تکرار شد، گفت: البته این‌بار بحث در میان دو دانش‌آموز نبود، بلکه میان آدم‌هایی بود که سن و سالی داشتند و من هم دبیرستان را تمام کرده بودم و به دانشگاه می‌رفتم؛ در جایی دوستان جمع بودند و دیدم دو نفر دارند با هم صحبت می‌کنند. یکی از سعدی دفاع می‌کرد و آن دیگری از حافظ. بحث آن‌ها را گوش می‌دادم و دیدم قضیه خیلی بیخ دارد و حتی آن مقداری را که من از سعدی خوانده‌ام، آن‌ها نخوانده‌اند که بتوانند تجویدی کنند. خلاصه با خودم گفت خوب است کتابی بنویسم و نظر خودم را در این موارد بگویم. با گذشت سال‌ها تجربه‌ای کسب کرده بودم و آشنایی بیشتری با سعدی پیدا کرده بودم و این شد که کتاب را نوشتم؛ ولی کسانی که آنجا بودند و مخالفت می‌کردند، دیگر سنشان گذشته بود که بخواهند به این چیزها توجه کنند. در کتاب دعوای بین سعدی و حافظ نبود، اصولاً آن‌ها با ادبیات پندآموز مشکل داشتند و خودشان هم نمی‌دانستند چه دارند می‌گویند.
این شاعر خاطرنشان کرد: ادبیات پندآموز سعدی مبنای بسیاری از اندرزنامه‌هاست که امروزه اسمشان هم فراموش شده ولی «گلستان» سعدی همچنان هست، «بوستان» سعدی همچنان هست و همچنان هم خواهد بود. اما چرا «گلستان» و «بوستان» ماندگار هستند؟ در کتاب «سعدی» توضیح داده‌ام و امیدوارم همان مقدار بتواند کمک کند.
او درباره اینکه آیا سعدی با گذشت چند سده تازگی خود را حفظ کرده است، توضیح داد: بله. اگر حفظ نکرده بود، کسی سراغش نمی‌رفت. چرا آن اندرزنامه‌ها و پندنامه‌ها که تعدادشان هم خیلی زیاد است و مفصل‌تر هم هستند مثلا «قابوس‌نامه» مطرح نیستند؟ پس چیز ماندگاری در آثار سعدی هست که خود او هم متوجه بوده که در دیپاچه «گلستان» آورده است: «کتاب گلستان توانم تصنیف کردن که باد خزان را بر ورق او دست تطاول نباشد و گردش زمان عَیش ربیعش را به طَیش خریف مبدل نکند.» 
موحد درباره اینکه کدام بیت از سعدی را همیشه زمزمه می‌کند، گفت: سعدی بیت‌های بسیاری دارد، در مدتی که همه‌جا تعطیل بود و به اینترنت پناه می‌بردیم، می‌دیدم چقدر شعر سعدی را به مناسبت‌های مختلف می‌خوانند، در صورتی که این موضوع درباره حافظ معروف است. درباره سعدی، معروفیت چه در غزلیات و چه آثار دیگر کم است در حالی‌که آثار سعدی خیلی زیاد است. این موضوع ناشی از عدم آشنایی‌شان با سعدی است. «گلستان» 100 صفحه است که 40 صفحه‌اش ضرب‌المثل شده است؛ به قول سعدی «ذکر جمیل سعدی که در افواه عوام افتاده است».
او تأکید کرد: لباس هنری و ظرافت‌های زبان فارسی و تسلطی که در به کار بردن ظرافت‌های زبان فارسی داشته، «گلستان» را «گلستان» کرده و «بوستان» را «بوستان».
ضیاء موحد درباره اینکه آیا زبانی که سعدی به کار برده باعث شده فراتر از مرزهای ایران برود و شاعر شناخته‌شده‌ای در جهان باشد، گفت: بله. جواد حدیدی در کتاب «از سعدی تا آراگون» که تز دکتری‌اش بوده، درباره تأثیرات سعدی بر ادبیات غرب ذکر می‌کند؛ از شعر «گلی‌ خوش‌بوی‌ در حمام‌ روزی/ رسید از دست‌ محبوبی‌ به‌ دستم» تا «اگر باران به کوهستان نبارد/به سالی دجله گردد خشک‌رودی» و... . 
این شاعر با بیان اینکه طرز به‌کار بردن زبان و زیبایی‌های زبان باعث شده که امروزه سراغ سعدی می‌رویم وگرنه سراغ شاعران دیگر می‌رفتیم، گفت: پند و اندرزها زیر سلطه زیبایی نثر و قدرت بیان سعدی محو می‌شود. حتماً بعضی اندرزهای سعدی زمانش گذشته اما از اهمیت شعر او کم نکرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1243397/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس سازمان اداری و استخدامی: تغییر ساعات ادارات حتمی است

حذف یارانه ثروتمندان آغاز شد؛ 436 هزار نفر از یارانه فروردین جا ماندند

دو تمساح ناخوانده جلوی در ورودی خانه‌ای، صاحب‌خانه را غافلگیر کردند

مشاهده پرنده‌ای با بال‌هایی خاص و منحصر‌به‌فرد در خلیج فارس

پیروی از امیرالمؤمنین(ع) یعنی قدم گذاشتن در مسیر فاطمه (س)

مشاهده‌ یک کاراکال در پارک ملی سیاه کوه اردکان

کودکان غزه حق شادی دارند نه ترس بمب

درمان بیماری «کووید مزمن» کشف شد

تشخیص سلول‌های سرطانی و سالم از طریق تحلیل حرکت آنها

سی‌ودومین ماموریت باری «دراگون» به ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شد

برچسب پزشکی سلامت ریه را مشخص می‌کند

داستان ضرب المثل " بالاتر از سیاهی رنگی نیست"

شاعر آزادی و وطن؛ بعد از عنصری، مثل ملک‌الشعرا بهار در شعر فارسی نیامد

اظهارات آخوندی درباره کسانی که سفارت سعودی را آتش زدند؛ هیچ کس محض رضای خدا نان امت شیعه را قطع نمی‌کند

آخوندی: برجام یک توافق امنیتی بود، نه اقتصادی

ثابتی: همتی را به‌خاطر بی‌کفایتی آشکار استیضاح کردیم، به ما تهمت ضد ولایت فقیه زدند

ژنرال صهیونیست: ارتش شکست دردناکی را در غزه متحمل شد

چین تحریم‌های آمریکا را تلافی کرد

اتحادیه اروپا اعمال جریمه بر اپل و متا را به‌دلیل مذاکرات تجاری با آمریکا موقتاً تعلیق کرد

دفتر نتانیاهو: اظهارات رئیس شاباک دروغ است

دریای سرخ عرصه نبرد آمریکا و چین می‌شود؟

سیب‌اپ شاپ؛ خرید آیفون با تضمین اصالت و پایین‌ترین قیمت

انتقاد مجری صدا و سیما از نان سنگک 50 هزار تومانی

عذرخواهی وزیر نیرو از قطعی برق در جشنواره شهید رجایی

کارگاه آموزشی هوش مصنوعی برای کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار می‌شود

مهندس اوحدی: بزرگداشت شهدای خدمت از 24 اردیبهشت در کشور آغاز می‌شود/ باید به منظومه فکری شهید رئیسی بپردازیم

ساخت یک چراغ تزئینی با استفاده از لوله پی وی سی

خوب نیست که ایرانی باشی و از زندگانی سعدی چیزی ندانی!

دو تمساح ناخوانده جلوی در خانه‌ای در فلوریدای آمریکا

شیء ناشناس نورانی در آسمان آمریکای شمالی

پلمپ نخی کیسه‌ها را اینطور باز کنید!

هوش مصنوعی در خدمت علم دندانپزشکی

روزگار پر فراز و نشیب شیخ مسافر؛ شیخ مصلح الدین چطور سعدی شد؟

روایت چهره کلیدی کانال محرمانه با آمریکا در اواسط دهه 60 از حضور در اتاق بیضی کاخ سفید

پیش‌بینی علی مطهری از مذاکره ایران و آمریکا

اشاره اخیر رهبر انقلاب به شعری از گلستان سعدی

عارف: برای پاسخگویی به مشکلات، اولویت‌های مقطعی و ضربتی خواهیم داشت

کسب اجازه اوحدی از جمیله علم‌الهدی برای آغاز مراسمات سالگرد شهید رئیسی

حضور پزشکیان در دومین نشست استانداران در سال 1404

جزئیات برگزاری بزرگداشت شهدای خدمت در کشور اعلام شد

راز محبوبیت پاپ فرانسیس از نظر زیدآبادی

پیام رئیس جمهور درپی درگذشت پاپ فرانسیس

آخوندی: تسخیرکنندگان سفارت عربستان، نان امت شیعه را بریدند!

اعترافات تلخ کارشناسان اسرائیلی: فشار بر غزه نتیجه معکوس داده و بی‌فایده‌ است!

چه کسانی گزینه‌های جایگزینی پاپ هستند؟

سرمقاله اطلاعات/ شگفتی آفرینی در روابط بین‌المللی واقعیت‌ها و پیامدها

سرمقاله وطن امروز/ «تروریسم آموزشی» در غرب

خبر جدید وزیر درباره آزادراه تهران-شمال

امضای تفاهمنامه برگزاری رویداد ملی نوآوری اجتماعی در استان قم

لحظه انفجار مخزن در حین جوشکاری