ایران پرسمان

آخرين مطالب

عصر ایران مطرح کرد: 20 دستاورد توافق احتمالی با آمریکا سیاست روز

عصر ایران مطرح کرد: 20 دستاورد توافق احتمالی با آمریکا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
همین که مذاکرات به دور دوم کشیده یعنی می‌توان به توافقاتی امیدوار بود چون اگر بر سر هیچ چیز توافق نداشتند همان شنبه قبل ختم آن اعلام می‌شد و می‌دانیم ترامپ حوصله ندارد. اما اگر توافقی در کار باشد چه دستاوردها و تبعاتی محتمل است. این یادداشت 20 فقره را برشمرده است...
بازار
مهرداد خدیر| دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا نه در مسقط که در رُم برگزار می‌شود و این هر دو در فرهنگ ما ریشه دارند! اولی در قالب حلوای مسقطی که البته ریشه در شیراز زیبای خودمان دارد ولی به مسقط عمان منتسب است و دربارۀ دومی هم می‌گوییم همۀ راه ها به رُم ختم می‌شود.
آقایی که تیر پارسال می‌خواست رییس جمهور شود (و خیلی‌ها به خاطر رییس جمهور نشدن او به مسعود پزشکیان رأی دادند) در آن سال‌هایی که پرونده ‌را زیر بغل می‌زد و خیال می‌کرد از جانب خداوند مأموریت دارد گمراهان را به راه راست هدایت کند روی محل مذاکرات خیلی‌خیلی حساس بود و دوست داشت همین نزدیکی‌های خودمان باشد نه در شهری اروپایی و به خاطر همین هر وقت در استانبول و آستانه و بغداد و مسکو تعیین می‌شد ذوق می‌کرد ولی حالا آقای غریب‌آبادی معاون آقای عراقچی می‌گوید این که کجاست خیلی مهم نیست و فرعی است.
البته اندکی هم مهم است چون در رُم خبرنگاران و عکاسان از سر و کول هتل محل برگزاری مذاکره بالا می‌روند و مثل مسقط نمی‌توان دور از چشم آنان در خانۀ آقای بدر بن حمد آل بوسعیدی گفت‌و‌گو (ی مکتوب) کرد و آسوده خاطر بود تصویری از دیدار نمایندگان ارشد ایران و آمریکا ثبت نمی‌شود.
با این همه همین که مذاکرات به دور دوم کشیده یعنی می‌توان به توافقاتی امیدوار بود چون اگر بر سر هیچ چیز توافق نداشتند همان شنبه قبل ختم آن اعلام می‌شد و می‌دانیم ترامپ حوصله ندارد.
دلیل مخالفت 35 ساله آقای حسین شریعتمداری با مذاکره که از فردای مقاله عطاء‌الله مهاجرانی در سال 1369 در روزنامه اطلاعات ابراز شده همین باور است که «مذاکره بازی میان کف و سقف است» چون هر یک از طرفین تلاش می‌کنند «سقف» مطالبات خود را تا آنجا که ممکن است بالاتر ببرند و در همان حال، خواسته‌های حریف را به «کف» برسانند به گونه‌ای که مرحله بعد از «کف»، زمین‌گیر شدن طرف مقابل را به دنبال داشته باشد و کفی که آنان می‌خواهند توقف کامل فعالیت هسته‌ای است و البته از سقف مورد نظر ما معمولا سخنی به میان نمی‌آورد. 
در نگاه بسیار خوش‌بینانه و شاید خیال‌پردازانه موفقیت مذاکرات به سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری در ایران و حتی بازگشایی سفارت آمریکا خواهد انجامید هر چند نویسندۀ این سطور هر دو را عجالتا دور از دست‌رس می‌داند. اولی از این حیث که عجالتا معطل 6 تا 7 میلیارد دلار پول خودمان در قطر هستیم یعنی نصف پول لازم برای تأمین مواد غذایی در کل سال و به جای تمرکز بر 6 تا 7 میلیارد دلار پول خودمان نباید به سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری در کوتاه مدت بیندیشیم و به خیال فروشی متهم شویم اگرچه با 200 میلیارد دلار هم باید کلاه‌مان را به هوا بیندازیم و اعلام عدد 1000 میلیارد دلار شاید بیشتر برای به رخ کشیدن قابلیت‌های ایران باشد.. در حالی که مهم ترین مشکل افغانستان در 20 سال کرزای و غنی این بود که سرمایه و پول بود اما توان جذب سرمایه نداشتند و همان دو سه میلیارد دلار هم موجب فساد شد.
دومی به خاطر احتمال تشکیل صف‌های طولانی دریافت روادید که پس از 45 سال قطع رابطه مورد توجه دنیا قرار می‌گیرد. (‌عدد 45 به خاطر این که روابط ایران و آمریکا بلافاصله بعد از اشغال سفارت قطع نشد بلکه جیمی کارتر در اردیبهشت 1359 مبادرت به آن کرد و ایران پیش‌قدم نبود).با این اوصاف اگر به خوبی و سلامتی مذکرات ایران و آمریکا به نتیجه حداقلی برسد چه دستاوردهایی خواهد داشت؟
 1. فشار روانی فوقا العاده که همه ارکان را تحت تدثیر قرار داده از روی حکومت و مردم برداشته می‌شود. حکومت از دغدغه جنگ و نابودی زیرساخت‌ها و شعله‌ور شدن آتش در منطقه خلاص می‌شود و مردم هم از کابوس کاهش روزافزون دارایی‌شان. کافی است به چهره مردم در فردای مذاکره نکاه کنید و به مضمون گفت‌و‌گوهاشان.
2. قیمت دلار تثبیت می‌شود. طبعا به 40 یا 50 هزار تومان بازنمی‌گردد چون دولت حقوق و یارانه می‌پردازد و به ریال نیاز دارد و با فرض دلار 70 تومانی دستمزدها را افزایش داده است اما تثبیت می‌شود و وقتی تثبیت شود بازرگانان اند که به واردات اشتیاق پیدا می‌کنند و اگرچه تقاضای دلار همچنان هست اما واقعی می‌شود. واقعی هم یعنی تاجر و مسافر متقاضی است نه هر شهروندی برای حفظ قدرت خرید دنبال دلار باشد. افزایش قیمت دلار نه تنها امنیت روانی که امنیت جانی را هم سلب کرده. در همین نوروز به خانه دوستی که کتابخانه عریض و طویلی دارد دزد زده بود و تمام کتاب‌ها را روی زمین ریخته بودند با این گمان و تصور که لای آنها دلار است! بخش قابل توجهی از افزایش سرقت‌های خانه‌ها جست‌و‌جوی ارز و طلاست. وگرنه مبل و صندلی و یخچال و رخت و پیراهن را که نمی‌برند.
3. فروش نفت بیشتر می‌شود و فروش بیشتر یعنی رشد اقتصادی. درست است که باید تولید بالا برود ولی افزایش اصلی نرخ رشد ما به نفت وابسته است. مهم‌ترین بخش کیک اقتصاد ما همین فروش نفت است و از طرف دیگر در وضعیت عادی قاعدتا فقط وزارت نفت، نفت خواهد فروخت. عجیب است ولی واقعیت دارد که در وضعیت تحریمی نهادها و اشخاص دیگر هم مبادرت به فروش نفت کرده‌اند و می‌کنند و مشهورترین مثال آن بابک زنجانی است در حالی که منحصر به او نیست.
 4. با توافق و بهبود اوضاع صنعت گردشگری رونق می‌یابد. نوروز 1404 چند گردشگر خارجی دیدید؟ کافی است با درآمد ترکیه مقایسه کنید. گردشگر نه تنها ارز می‌آورد که انتقال صنایع آب بر در مرکز ایران به ساحل خلیج فارس را هم موجه می‌کند و خود مردم با رونق بوم‌گردی حافظ محیط زیست خود می‌شوند. روستایی‌یی که از ورود گردشگر درآمد داشته باشد (‌100 دلاری ناقابل معادل 7 میلیون تومان است. 10 نفر 70 میلیون تومان!) وقتی برای پذیرایی از گردشگر به راحتی دلار دریافت کند چرا روانه شهر شود و کارگری کند؟ گردشگری فرهنگ تساهل و مدارا را هم رواج می‌دهد و هر چه تصویر واقعی‌تری از ایران ارایه شود امکان جذب سرمایه هم فزونی می‌گیرد.
 5. توافق با آمریکا مقبول اکثریت مردم است چون ایرانیان به روسیه اعتماد ندارند. به جز دوره کوتاه لنین همواره از جانب روس‌ها آسیب دیده‌ایم. مشهور است که در دیدار سفیر اتحاد شوروی با آقای هاشمی رفسنجانی که رییس مجلس و در عین حال جانشین فرمانده کل قوا بود و در جریان جنگ شهرها انجام شد وقتی سفیر صدای مهیب را شنید گفت: صدای چه بود و آقای هاشمی گفت: صدای موشک‌هایی که شما به صدام حسین داده‌اید. آن قدر که شوروی صدام را تسلیح کرد آمریکا نکرد. البته در سطح رسمی گفته می‌شود روسیه تزاری با روسیه شوروی متفاوت است و در همین دوران شوروی عصر لنین با استالین و هر دو با روسیه بعد از فروپاشی و باز بعد از آن دهه 1990 که یلتسین بر سرکار بود تا 2000 به بعد که در مشت ولادیمیر پوتین است. ولی هر کشور و ملتی روحی دارد و حمله به اوکراین نشان داد روس ها دندان طمع خود را نکشیده‌اند. توافق با آمریکا مانع آن می‌شود که در آغوش خرس شمالی بیفتیم که جز دردسر برای ما نداشته اگر ناچاریم تحمل کنیم.
6. با نتیجه‌بخشی مذاکرات به سوییفت و شبکه جهانی متصل می‌شویم و از بسیاری از هزینه‌های اضافی خلاص می‌شویم.
7. کالا که بیاید به بندر نیاز داریم آن گاه بندرهای ما از این رخوت خارج می‌شوند. همین حالا در ام‌القصر و بصره در عراق در حال سرمایه‌گذاری 17 میلیارد دلاری و از بین بردن مزیت‌های ما هستند و اگر نجنبیم دیر می‌شود. در حالی که حالا هم شاید دیر شده باشد.
 8. توسعه بنادر مردم محلی را سر ذوق و شوق می‌آورد. قرن‌ها مردم ما در بوشهر و جاهای دیگر در حال تجارت بودند اما در دهه‌های اخیر نفت و گاز و پتروشیمی چنان سایه انداختند که در حال تبدیل بوشهر به خوزستان‌اند. آنها هم در حد خود لازم است اما شهر نباید به شعبه یک شرکت تبدیل شود. هر آدمی در شهر قصه خود را دارد و بندر با تبادل کالا تعریف می‌شود نه صرفا با کارخانه های پتروشیمی.
9. در ساختار جدید نیاز به مدیران کارآمد است. در این صورت نظام بوروکراسی جدیدی بر اساس تخصص و ایران دوستی و نه تظاهر بنا می‌شود. حاصل این ریاکاری در این دو هفته در رفتارهای دو معلم با محصلین جلوه کرد و مشخص شد اکتفا به ظاهر‌سازی چه فجایعی به بار می آورد. به بیان روشن تر با توافق نیاز به متخصصین است و آنها زیر بار مدیران کم سواد نخواهند رفت. به یاد آوریم در این مملکت وزیری داشتیم که مدعی بود با یک میلیون تومان شغل ایجاد می کند! دیگری می‌گفت حالا می‌دانیم هر کس چند نان می‌خرد در حالی که در نانوایی ها خودشان تعداد را وارد می‌کنند و از عهده راستی آزمایی برنمی‌آمدند. دولت خالص‌سازی و مجلس اقلیت حاصل شرایط انزوا و نگاه امنیتی بود. هر چه فضا بازتر امکان ارتقای امثال آنان کمتر خواهد بود.
 10. بسیاری از پروژه‌های کشور زمین مانده و 2700 کیلومتر کریدور معطل پول است. در وضعیت تحریم و ترس از جنگ دولت بیشتر به فکر تأمین غذاست و سراغ کریدور نمی‌رود. خود تکمیل و راه‌اندازی اینها شغل ایجاد می‌کند.
 11. در وضعیت عادی کسب‌و‌کارهای تحریمی که شوربختانه رد‌پای آقازاده‌ها در آنها دیده می‌شود توجیه ندارد و آقازاده‌ها مثل من و شما باید کار کنند و از کشتی و تجارت نفت خبری نخواهد بود.
 12. می‌توان امید داشت در صورت توافق با آمریکا بحث فعال شدن مکانیسم ماشه را اروپایی ها منتفی کنند. در این باره البته اتفاق نظر وجود ندارد کما این که سفیر پیشین ایران در انگلستان گفته روابط ما با هر یک مسایل خاص خود را دارد و چنانچه چالش تازه درگیرد باز باید مذاکرات1+5 از سر گرفته شود. این نظر البته در اقلیت است و همین حالا هم حس می شود تاریخ مصرف 1+5 تمام شده و حساسیت اروپا تنها بر سر اوکراین است و در هسته ای تابع آمریکاست و اگر هم بر سر هسته ای موش بدوانند باز به خاطر اوکراین است و نه حتی حقوق بشر.
 13. به لحاظ داخلی در سطح حاکمیت کار به دستان را از شعار دور می‌کند و همه بر سر امور ملموس مثل ناترازی آب و برق و انرژی و تاثیر هوش مصنوعی سخن خواهند گفت و امامان جمعه باید مطالعات بیشتری انجام دهند یا به توصیه های مذهبی و اخلاقی بازگردند. وقتی قانون حجاب متروک و مطرود و با آمریکا توافق شده آقای علم الهدای مشهد و صدیقی تهران چگونه باز تذکر حجاب و مذاکره بدهند؟!
14. تاثیر توافق بر اقتصاد و معیشت سبب آشتی مردم با انتخابات خواهد شد تا تنها رأی سلبی ندهند. بلکه رأی ایجابی بدهند و شاید در انتخابات شوراهای بعدی شاهد این اتفاق باشیم. البته به شرط آن که مجال رقابت باشد.
15. باورهای دینی به خاطر نوع عملکردها آسیب دیده است. هر چند اصول‌گرایان رادیکال با استناد به مناسک مذهبی این گزاره را قبول ندارند اما به هر رو سبب می‌شود نهاد روحانیت با انتقاد کمتری رو به روشود. در حال حاضر حتی روحانیونی که دستی در حکومت ندارند در کوچه و بازار باید پاسخ‌گوی قیمت گوشت و مرغ باشند و شاید به همین خاطر کمتر در معابر دیده می شوند. روحانیت کمتر سیاسی یا غیر سیاسی از حامیان مذاکره و توافق است. تصور نکنیم همه مثل آقای علم الهدای مشهد هستند.
 16. اگرچه تحریم‌‍‌ های 14 سال اخیر از همه نظر بنیه اقتصادی و سیاسی و حتی اخلاقی را ضعیف کرده ولی به هر حال دوام آورده ایم و چنانچه به درآمد نفتی دست پیدا کردیم می توان این بار امید داشت به جای ریخت و پاش بخشی از آن درآمد واقعا صرف هزینه های جاری نشود. 
17. کمترین دستاورد توافق دور شدن سایه جنگ است. این را باید اول می نوشتم. هنوز داریم هزینه های مادی و معنوی جنگ هشت ساله را می‌پردازیم. اگرچه از جنگ در صورتی که همه راه‌ها بسته شود نمی‌توان شانه خالی کرد اما جنگ فجایعی به بار می‌آورد و غزه پیش چشم همه ماست. از نیمه مهر 1402 دارند در غزه آدم می کشند و جهان تماشا می‌کند. خیال نکنیم جنگ شود کسی به داد ما می‌رسد.
 18. اصول‌گرایی رادیکال ایرانی و براندازان خارجی بزرگ ترین بازندگان توافق هستند. هر چند از تحریک گروه اول باید پرهیز کرد ولی آنان را به حاشیه می راند و برای سخنان تند و جنگ طلبانه مشتری چندانی نخواهد بود. ایرانیان قرن ها با همین فرهنگ مدارا با دنیا کنار آمده اند و دریغ بود این تصویر مخدوش شود. ایرانی یعنی سعدی و حافظ و فرهنگ مدارا. این فرهنگ با توافق تقویت می‌شود و در مدرسه ها به جای مرگ از زندگی باید بگویند.
19. آن قدر سرگرم بحث هسته‌ای و بیم‌ناک جنگ بوده‌ایم که یادمان رفته خطر زلزله بیخ گوش ماست. بعد از توافق باید به فکر زلزله و خشک‌سالی بیفتیم و تدبیری بیندیشیم.
20. دست آخر و به رغم موارد بالا این که توافق تازه گام اول است و درهای بهشت را به روی ما نخواهد گشود. اگر قرار بود رابطه با آمریکا حلال همه مشکلات باشد اکنون وضعیت کشور مصر این گونه نبود. اما این واقعیت به معنی تخاصم همیشگی نیست. توافق و مذاکره از هزینه‌ها می‌کاهد اما الزاما به این معنی نیست که کاستی‌های دیگر را پر کند و اتفاقا با نگاهی واقع بینانه‌تر می توان به ایالات متحده نگریست و سیاست های آن را نقد کرد. اگر برای عده‌ای دلبر شده به خاطر واکنش منفی به دوگانه سازی دیو و دلبر است. 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1242440/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

زمان سفر به هر سیاره منظومه شمسی

نقاشی فضاپیمای ناسا از سیاره مشتری

میدان مغناطیسی زمین یکبار فروپاشیده و انسان‌ها جان سالم به در برده‌اند؛ اما چگونه؟

بخشی از کتاب/ جدا شدن از تلخی زندگی

آکسیوس ساعت و محل مذاکره ایران و آمریکا در رم را اعلام کرد

بروجردی: در مذاکرات تضمین‌ها فقط از طرف آمریکا نیست

تسنیم: دور دوم مذاکرات ساعت 14 آغاز می‌شود

گزارش فارس از سفری غیرمنتظره؛ حدس بزنید برای چه کاری به کجا می‌روند؟

جزئیات دیدار محمود عباس با جولانی

سرنگونی پهپاد پیشرفته دیگر آمریکایی در آسمان یمن

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

دیپلماسی در سایه بی‌اعتمادی

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

حیات عالمانه به بیان آیت الله جوادی آملی

حرکات نمایشی و خطرناک یک کوئیک در خیابان‌های زاهدان!

نجات جان دخترچه فلسطینی از زیر آوار

اولین رآکتور هسته‌ای نمک مذاب توریم جهان در چین شروع به کار کرد

انسان‌ها 41 هزار سال پیش از ضد آفتاب استفاده می‌کردند!

درس‌های زندگی از منظر امام رضا(ع)

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی: اگر کشور را معطل مذاکرات کنیم دست تیم مذاکره کننده بسته می‌شود

سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم که بود؟

ولایتمدار: مذاکره با آمریکا را برای حفظ حقوق و منافع ملت ادامه می‌دهیم

شمخانی 9 اصل مورد نظر ایران در مذاکرات رم را اعلام کرد

آخرین وداع مادر بوسیدن پای فرزند شهیدش بود!

بلومبرگ: ترامپ قصد دارد حاکمیت روسیه بر جزایر کریمه را به رسمیت بشناسد

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

ویدئویی از دوربین یک آمبولانس در هلند

آماده سازی گران‌ترین غذای دنیا از دریای خزر

دردسرهای همیشگی افراد عینکی

نشانه‌های حیات در فراسوی منظومه / کشفی تازه از سیاره K2-18b

من خود بلای خویشم، از خود کجا گریزم؟

ماهواره ناهید 2 تا دو ماه آینده پرتاب می‌شود

ساعت و محل مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

مقام حزب‌الله: هیچ بحثی درباره خلع سلاح مقاومت را نمی‌پذیریم

سرمقاله هم میهن/ سیاستِ پویا

دیپلماسی چندجانبه، پیام معنادار ایران به واشنگتن

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

حیات عالمانه به بیان آیت الله جوای آملی

قابلیت برخاست و فرود عمودی جنگنده پیشرفته اف-35 بی

آیا هوش مصنوعی نژادپرست است؟

ترجمه «زیر گنبد» استیون کینگ منتشر شد

سلیمی نمین: پزشکیان مثل روحانی مذاکره را به برگی برای افزایش قدرت تبدیل نکرد

یمن: آماده‌ایم وارد بالاترین سطح از درگیری با آمریکا شویم