ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ مذاکره با آمریکا؛ پیشنهادی برای تیم مذاکره‌کننده سیاست روز

سرمقاله شرق/ مذاکره با آمریکا؛ پیشنهادی برای تیم مذاکره‌کننده
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق / «مذاکره با آمریکا؛ پیشنهادی برای تیم مذاکره‌کننده» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگر سه روز اول این هفته را روزهایی تاریخی، دست‌کم در حوزه سیاست خارجی کشور به شمار آوریم، خطا نکرده‌ایم. در نخستین روز این هفته تماسی علنی و دوجانبه بین نمایندگان عالی‌رتبه ایران و آمریکا انجام شد. اهمیت مضاعف این تماس که حداقل می‌توان آن را توأم با تفاهم دانست، در این است که با نماینده یک دولت جمهوری‌خواه تندرو انجام شد. ویژگی این تماس، به‌عنوان مقدمه یک دور مذاکراتی بین دو کشور، در این است که نقطه پایانی بر بی‌میلی تاریخی مقامات کشور به تماس دوجانبه علنی و رسمی با آمریکا بود.
پیش‌از‌این ایران ترجیح می‌دادند که یا با دیگران درباره برنامه هسته‌ای و تحریم‌های آمریکا مذاکره کنند یا چنین مذاکره‌ای را در یک چارچوب چندجانبه که آمریکا نیز یکی از حاضران باشد، انجام دهند. این چارچوب طبعا دیگرانی را که نه‌تنها حضورشان ضروری نبود، بلکه اغلب مزاحم و مخل کار و موجب طولانی‌شدن روند نیز بودند، حذف کرده است. حاصل دیگر این تماس این بود که ثابت کرد همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، امکان کار و مذاکره با دولت ترامپ از ابتدای دور اول ریاست‌جمهوری او وجود داشت و همچنان وجود دارد.
تحول دوم واکنش بازار در روزهای دوم و سوم هفته به تحول روز اول بود. کاهش حدود 20درصدی بهای دلار و سکه قاعدتا باید پیام روشنی برای نظام سیاسی و نخبگان حکومتی داشته باشد و کسانی را که سعی در بی‌اهمیت شمردن کم‌و‌کیف رابطه با جهان داشتند، به بازنگری در نظرات‌شان تشویق کرده‌ باشد. این واکنش اگرچه ممکن است در ادامه و به خاطر ابهام درباره نحوه پیشرفت کار و نتیجه نهایی تعدیل شود، اما نباید تردید داشت که در صورت لغو یا تعلیق تحریم‌ها شرایط 
اقتصادی-اجتماعی در کشور دستخوش تحول عمده‌ای خواهد شد. البته رفع تنش موجود اگرچه لازم است، اما به هیچ روی کافی نیست. این تنش در حکم صخره بزرگی بر سر راه توسعه کشور است، اما صِرف کنار‌زدن این صخره به معنی حرکت خودکار و پرشتاب کشور در مدار توسعه نخواهد بود. توسعه لوازمی دارد که پرداختن به آن خارج از حوصله این مختصر و سواد این نگارنده است.
بازار
تحول سوم اعلام آمادگی ایران برای کار با شرکت‌های آمریکایی برای سرمایه‌گذاری و فروش کالا و خدمات به ایران است. این موضوع، هم از سوی رئیس‌جمهور به نقل از رهبری اعلام شد، هم در مقاله دکتر عراقچی در واشنگتن پست انعکاس یافت و هم برخی از روزنامه‌های اصولگرا به نحوی تأییدآمیز به آن پرداختند که حاکی از نوعی اجماع درباره آن است. این موضوع هم از نظر برخورد کاسب‌کارانه ترامپ با موضوعات مهم است و هم از این نظر که ایران در گذشته درباره کار اقتصادی با آمریکا تمایلی نشان نمی‌داد و ازجمله پیش‌بینی کار با شرکت‌های خارجیِ تحت مالکیت یا تحت کنترل شرکت‌های آمریکا در برجام و مجوز اُفک (Gl. H) برای این منظور بلااستفاده مانده بود، اما یک چیز روشن است و آن اینکه کار اقتصادی آمریکا با ایران بدون حداقلی از حضور آمریکا در ایران ممکن نخواهد بود. این حضور می‌تواند در حد دفتر حفاظت منافع ذیل یک سفارتخانه خارجی باشد.
پیشنهاد این است که ایران در پرتو تحولات و تجربیات چند دهه اخیر و نیز تماس مثبتی که بین نمایندگان ایران و آمریکا در شنبه گذشته حادث شد، به جای صرفا تمرکز بر برنامه هسته‌ای و تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای، پیشنهاد کند که دو کشور در طول مذاکرات امکان طرح همه ملاحظات و همه نگرانی‌های خود را در ازای لغو کامل همه تحریم‌های آمریکا اعم از اولیه و ثانویه در زمینه همه ادعاها داشته باشند. دیگر موضوعات می‌تواند حداکثر شامل برنامه موشکی باشد که با توجه به برنامه‌های نظامی دیگر کشورهای منطقه، ایران قابلیت دفاع از برنامه موشکی برحق خود را دارد. مسائل منطقه‌ای نیز موضوع دیگری است که بخش مهمی از آن در یکی، دو سال اخیر بلاموضوع شده است. ضمن اینکه ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر می‌تواند حمایت از آرمان فلسطین، مخالفت با اشغال اراضی دیگران و عدم شناسایی رژیم اسرائیل را ادامه دهد.
تجربه برجام در این زمینه می‌تواند و باید راهنما باشد. در برجام هیئت مذاکره‌کننده بر مبنای دستورالعملی که داشت، تنها بر برنامه اتمی ایران و تحریم‌های مرتبط با آن متمرکز بود و حاضر به مذاکره راجع به دیگر موضوعات نبود. 
نتیجه آن روند طولانی یک توافق تک‌موضوعی بود که به‌ همین ‌دلیل بسیار آسیب‌پذیر بود و شرکت‌ها و بانک‌های بزرگ بین‌المللی به دلیل اجتناب از مخاطرات احتمالی تحریم‌های اولیه و ثانویه بر جای مانده، درباره ازسرگیری کار با ایران تردید داشتند؛ به‌علاوه یکی از دلایل اعلام‌شده ترامپ برای خروج از برجام، منتفع‌شدن شرکت‌های اروپایی و محروم‌ماندن شرکت‌های آمریکایی از آن بود. به نظر می‌رسد که در‌ حال‌ حاضر شرایط بیش از هر زمان دیگر برای یک مذاکره جامع برای یک توافق جامع و برداشتن استخوان از لای زخم برای همیشه فراهم است؛ چراکه اولا به ‌عنوان یک قاعده عام توافق با یک دولت تندرو می‌تواند ماندگارترین و بادوام‌ترین توافق باشد. ثانیا ترامپ و ویتکاف تاکنون برخوردی ساده و عاری از تکلف‌های حقوقی و تکنیکی با مذاکرات داشته‌اند. یک دلیل آن، حضور ویتکاف در مسقط به‌تنهایی و بدون همراهی دیپلمات‌ها و حقوق‌دانان وزارت خارجه آمریکا‌ست که به معنی حذف مارکو روبیو از این روند است. ثالثا با توجه به دست بالا داشتن جمهوری‌خواهان در کنگره و تبعیت آنها از ترامپ و با پیش‌فرض همراهی دموکرات‌ها، نه‌تنها کنگره مانعی در برابر یک توافق جامع نخواهد بود، بلکه حتی این امکان که سنا چنین توافقی را به‌ عنوان یک معاهده تصویب کند، وجود خواهد داشت. رابعا اسرائیل ارتدکس و لابی آن در آمریکا نه جرئت مخالفت جدی با ترامپ را دارد و نه این‌ بار از تکیه‌گاهی در آمریکا برای ابراز چنین مخالفتی برخوردار است. نتانیاهو در 2015 با تکیه بر اکثریت جمهوری‌خواه در کنگره حاشیه مانوری در برابر دولت دموکرات اوباما داشت، اما چنین حاشیه مانوری در‌ حال‌ حاضر برای او وجود ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1240561/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فقط یک نگاه به پنجه های این تنبل بندازید!

روشی نوین برای تولید برق از «آب باران»

سخن شیرین مولانا در مورد مرگ

نجفی استوارنامه خود را تسلیم مدیر دفتر سازمان ملل در وین کرد

بن‌ سلمان به ایران می‌آید

وزیر خارجه انگلیس به رایزنی‌ آمریکایی-فرانسوی درباره ایران و اوکراین می‌پیوندد

گروسی با چه دستورکاری به تهران آمد؟

سرمقاله اعتماد/ ایران و آمریکا: از مسقط تا رم

آتشفشان کولا در ترکیه

اظهارات معاون عراقچی در فروم سلیمانیه؛ از سوریه و جولانی تا حزب‌الله و خلع سلاح

سرمقاله آرمان ملی/ اهمیت سفر گروسی به ایران

سگ زرد برادر شغاله یعنی همین سخنان جان کری!

آماری از قیمت کالای اساسی؛ چای خارجی گران شد

ارزش خاک ایران را در این ویدئو ببینید

هوش مصنوعی، یاور جدید چشم‌پزشکان برای کنترل آب‌مروارید

شاعرانه/ تا نقش خیال دوست با ماست

هدایای ویژه وزیر پزشکیان به سیدحسن خمینی

هشدار کره شمالی به آمریکا

سرمقاله آرمان امروز/ راه‌های تضمین مذاکره

ضرورت پیگیری اولویت‌های اقتصادی بدون شرطی‌سازی جامعه به مذاکرات

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد مازندران

جوشکار رومانیایی ضایعات فلزی را به جلوه هنری شگفت‌انگیز تبدیل می‌کند

رئیس کمیته روابط خارجی مجلس: طرف آمریکایی از تناقض‌گویی‌ پرهیز کند

گروسی با اسلامی دیدار کرد

سرمقاله هم میهن/ درباره یک انتصاب؛ راهبرد و کارگزار

از ایجاد معاونت بلاتکلیف تا ادغام آن در معاونتی بی‌ربط

ابلاغ دستورالعمل وام ودیعه مسکن؛ ثبت‌نام فقط در سامانه "تم"

مادر شهیدان والامقام «رخشانی» از مازندران آسمانی شد

انصارالله: آمریکایی‌ها بهای سنگینی خواهند داد

آیا ترامپ می‌تواند از سد مخالفان توافق با ایران عبور کند؟

️گرفتن مالیات از خانه‌های خالی ، خالی‌بندی بود؟

کد مخفی بین آفتابگردان و زنبور

عضلات، تمرین‌های ورزشی را به خاطر می‌سپارند!

هوای آمدنت دیشبم به سر می زد

کواکبیان: به هیچ کجا مربوط نیست درصد غنی سازیمان چقدر است

چین : آمریکا برای حل مسائل با پکن تهدید و باج‌خواهی را کنار بگذارد

سرمقاله سازندگی/ ناترازی سیاسی

چرا قیمت دلار بیش از 100 درصد بالا رفت اما قیمت موادمخدر نه!

تقویم تاریخ/ بازپس‏گیری فاو توسط رژیم بعث عراق

توصیه نماینده ادوار مجلس درخصوص مذاکره با آمریکا

عراقچی عازم مسکو شد

فلاحت‌پیشه: با وجود حرف‌های اخیر ویتکاف، مذاکرات به بن‌بست نمی‌رسد

ده‌ها شهید و زخمی در حملات اشغالگران به چادرهای آوارگان غزه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هوش مصنوعی؛ چالش‌ها و فرصت‌ها

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

نوآوری جالب ژاپنی‌ها؛ خانه‌هایی که هنگام زلزله با فشار هوا از زمین جدا می‌شوند

ای مرغ سحر عشق ز پروانه بیاموز

سرمقاله خراسان/ کلید اصلی موفقیت مذاکرات!

رئیس‌جمهور در مراسم قهرمان ایران: باید بهترین باشیم

عراقچی پس از دیدار با گروسی: به یک «مدیرکل صلح» نیاز داریم