ایران پرسمان

آخرين مطالب

زیباکلام: کاسبان تحریم این بار قادر به توقف مذاکرات نیستند جهان ما

زیباکلام: کاسبان تحریم این بار قادر به توقف مذاکرات نیستند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - رویداد 24 / مذاکرات مسقط _مستقیم یا غیرمستقیم_ سرانجام برگزار شد و آن‌طور که از شواهد و قراین پیداست، نه‌تنها نتایجی ناامیدکننده درپی نداشته، بلکه زمینه امیدواری بسیاری از ناظران را نیز فراهم کرده است. چنان‌که به‌تازگی صادق زیباکلام در گفت‌وگویی با یکی از روزنامه‌های سراسری گفته «اگر شرط‌بندی در جمهوری اسلامی آزاد بود، من هر داشتم و نداشتم روی این شرط‌بندی می‌کردم که اولاً مذاکره صورت می‌گیرد و ثانیاً این که در نهایت به توافق منجر خواهد شد. چراکه معتقدم دو طرف اصلی یعنی رهبر ایران و رئیس‌جمهور آمریکا نمی‌خواهند کار به رویارویی بکشد.»
با این همه کماکان مخالفان هرگونه توافق میان تهران و واشنگتن مشغول کارند و خطر زمین‌گیر کردن مذاکرات و ناکام گذاشتن دیپلمات‌های ایرانی و امریکایی، سرنوشت این مذاکرات، آینده روابط دو کشور و فراتر از آن، امنیت ایران و ایرانیان و منطقه خاورمیانه را تهدید می‌کند. 
مخالفانی که طیفی از آنان حتی این را که سیدعباس عراقچی و استیو ویتکاف در حاشیه مذاکرات غیرمستقیم در مسقط با یکدیگر سلام و احوالپرسی کرده‌اند، مصداق تخطی از اصول و باور‌های اعتقادی و ایدئولوژیکشان می‌دانند. با این همه، اما واقعیت آن است که خطر طیف دیگری از مخالفانِ توافق که اگرچه درمقابل مسائلی جزئی همچون آن‌چه رسایی و نبویان را به واکنش واداشت، سکوت می‌کنند، اما با مواضع و اظهارات گاه و بی‌گاهشان درباره برخی مسائل جدی‌تر، به‌طور غیرمستقیم به روند مذاکرات ضربه می‌زنند، به‌مراتب جدی‌تر است.
جنجال جهانی بر سر توییت نابهنگام شمخانی
به یاد بیاورید توییت عجیب و جنجالی علی شمخانی، دبیر پیشین شورای‌عالی امنیت ملی را که به فاصله کمتر از 48 ساعت مانده تا آغاز مذاکرات مسقط، نزدیک بود تلاش طرفین برای تفاهم را به تخاصم و نزاعی دیپلماتیک تبدیل کند. شمخانی که در ماه‌ها و سال‌های گذشته هر از گاه به‌دلیل اظهارات نسجنیده و مواضع عجیبش، به سوژه اصلی مطبوعات تبدیل شده و به دلیل همین اظهارات نیز در مواردی انتقادات طیفی گسترده از ناظران اعم از اصلاح‌طلبان، میانه‌رو‌ها و اصولگرایان را برانگیخته، در آستانه مذاکرات مسقط در توییتی نوشت: «استمرار تهدیدات خارجی و قرار گرفتن ایران در شرایط حمله نظامی می‌تواند منجر به اقداماتی بازدارنده مانند اخراج بازرسان آژانس و قطع همکاری با آن شود. انتقال مواد غنی‌شده به مکان‌های امن و نامشخص در ایران نیز می‌تواند در دستور کار قرار گیرد.»
بازار
توییتی که تردید در کاخ سفید را افزایش داد باعث شد وزارت خارجه ایالات متحده به «تضاد» آشکار «این سخنان» با «ادعای جمهوری اسلامی درباره صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای‌اش» بیاندیشد و سخنگوی این نهاد با انتقاد از موضع‌گیری عجیب شمخانی درباره «اخراج بازرسان آژانس»، تصریح کند که این اقدام احتمالی ازسوی جمهوری اسلامی مصداق «اقدامی تنش‌زا» است و «نشانه‌ای از اشتباه محاسباتی تهران».
تحلیل زیباکلام درباره 2 گروه مخالفان توافق
مواضع عجیبی همچون آن‌چه در این فقره از علی شمخانی دیده شد، چنان موجب نگرانی است که حتی ناظرانی خوش‌بین همچون صادق زیباکلام را که حاضر است دار و ندارش را بر سر فرجام مثبت مذاکرات مسقط و توافق تهران و واشنگتن گرو بگذارد نیز به این فکر می‌اندازد که این مخالفان با چه انگیزه‌ای از چنین مواضعی سخن می‌گویند.
این استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه که در این رابطه با «رویداد 24» به گفت‌و‌گو نشسته، می‌گوید: «اساساً فکر می‌کنم به‌طور کلی در ایران دو گروه یا دو جریان حضور دارند که با تمام وجود مخالف هرگونه تنش‌زدایی با ایالات متحده هستند و حاضر نیستند به هیچ عنوان با پایان دادن به شعار‌های استکبارستیزانه و صدور انقلاب کنار بیایند. افرادی که همچنان پس از چهل و چند سال پس از پیروزی انقلاب، می‌خواهند شعار‌هایی همچون «مرگ بر آمریکا» و «نابودی اسرائیل» سرلوحه سیاست‌ها و اقدامات جمهوری اسلامی باشد.»
گروهی به‌دلیل باور‌های ایدئولوژیک و گروهی به‌خاطر منافع اقتصادی مخالف توافقند
این استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه در توصیف این دو طیف متفاوت از مخالفان هرگونه تنش‌زدایی با امریکا گفت: «دسته نخست کسانی هستند که هنوز پس از 46 سال به این ادبیات و گفتمان ضدامریکایی باور دارند؛ گروهی که نگاه ایدئولوژیک و اعتقادی دارند و درست همچون 46 سال پیش که بسیاری از ایرانیان چنین دیدگاهی داشتند، این گروه کماکان بر همان باور‌ها و اعتقادات گذشته اصرار دارند و نگاهشان تغییر نکرده است.
زیباکلام با اشاره به تاثیرگذاری و نفوذ این جریان در سرنوشت مذاکرات پیش‌رو اشاره کرده می‌گوید: «این طیف که عمدتاً از شهروندان معمولی هستند، اولاً چندان پرشمار نیستند؛ چراکه اکثریت شهروندان ایرانی به این باور رسیده‌اند که این نگاه ضامن منافع ملی ایران نیست و درنتیجه از این نگاه برگشته‌اند. ثانیاً باتوجه به آن‌که چندان نفوذی در سطوح مختلف قدرت ندارند، طبیعتاً مخالفت یا موافقتشان نیز نمی‌تواند تاثیر چندانی بر روند مذاکراتی که در این سطح برگزار می‌شود، داشته باشد.»
کاسبان تحریم منافعشان را در تداوم آمریکاستیزی می‌بینند
زیباکلام، اما در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ماهیت و میزان تاثیرگذاری طیف دوم از مخالفان هرگونه تنش‌زدایی ایران با امریکا گفت: «وضعیت و شرایط گروه دوم با گروه نخست متفاوت است. چراکه این گروه منافع خود را در تداوم آمریکاستیزی و استکبارستیزی می‌بینند و منافعشان این‌طور ایجاب می‌کند که همچنان شعار «مرگ بر آمریکا» سربدهند و از «نابودی اسرائیل» سخن بگویند.»
او گفت: «این جریان نمی‌خواهد ایران به‌سمت تنش‌زدایی و نوعی تفاهم و توافق با امریکا برود تا تحریم‌ها برداشته شود؛ چراکه بخشی از دور زدن تحریم‌ها برعهده این افراد و این جریان خاص است و از آ‌ن‌جا که نمی‌خواهند از این منافع هنگفت اقتصادی چشم‌پوشی کنند، دست به هر کاری می‌زنند تا مانع از دستیابی ایران و امریکا به توافق شوند.» او گفت: «بجز این دو گروه، حقیقتاً گروه دیگری را نمی‌بینم که مخالف تنش‌زدایی با امریکا باشند.»
زیباکلام البته در پاسخ به این پرسش که امثال علی شمخانی به کدام طیف از مخالفان گرایش دارد، تاکید کرد که «چون دستگاه حقیقت‌سنج ندارم، طبیعتاً نمی‌توانم بگویم یک فرد به دلیل باور‌ها واعتقاداتش علیه مذاکرات موضع‌گیری می‌کند یا به‌خاطر منافعش»، اما توضیحات مقدماتی او، به روشنی نشان از این دارد که چهره‌های شاخص سیاسی و امنیتی همچون علی شمخانی احتمالاً به طیف نخست مخالفان گرایش ندارند!
نه کاسبان تحریم، نه مخالفان ایدئولوژیک قادر به توقف مذاکرات نیستند
زیباکلام همچنین در پاسخ این پرسش که آیا این دو جریان مخالف توافق، به‌ویژه طیف دوم که همان کاسبان تحریم باشند، می‌توانند مانع از دستیابی طرفین به توافق شوند یا خیر گفت: «هیچ‌یک از این دو جریان نمی‌توانند مانع از دستیابی طرفین به توافق شوند. واقعیت این است که تحریم‌های اقتصادی آن‌قدر برای جمهوری اسلامی مصیبت و خسارت به باور آورده که به هیچ عنوان نمی‌توان این را متصور بود که این سیاست‌های خسارت‌بار ادامه یابد؛ بنابراین هیچ‌یک از این دو جریان، نه طیفی که بنابر باور‌های ایدئولوژیک با مذاکرات و توافق احتمالی مخالفت می‌کنند و نه حتی کاسبان تحریم که به‌خاطر به خطر افتادن منافعشان چشم دیدن مذاکرات را ندارند، قادر نیستند در عمل تاثیری بر سرنوشت مذاکرات بگذارند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1240314/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش بینی قیمت طلا و سکه 27 فروردین 1404

واریز اعتبار گام سوم از مرحله دوم کالابرگ الکترونیکی دهک‌های چهار تا هفت از فردا

لحظاتی از بارش تگرگ امروز در حرم امام رضا (ع)

سیستم چرخ هواپیمای بوئینگ 737 مکس

طوفان شدید شن در بصره عراق

زلزله 6 ریشتری در کالیفرنیا آمریکا

روش صحیح استفاده از پرچم صهیونیست‌ها

تصاویری از شهر لس‌آنجلس که شاید تا امروز ندیده‌اید!

علم نور است!

کدام افراد مشهور تا کنون با بلواوریجین به فضا رفته‌اند؟

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

عصبانیت نتانیاهو از گزارش منتشر شده در سایت رهبر انقلاب

شبی که گنبد آهنین جاماند

کار ظریف رسما با دولت تمام شد؛ پیام پزشکیان

کاخ سفید: ترامپ خواهان گفت‌وگو با ایران است

برنامه فکری القاعده به روایت مفتی پیشین این گروه

شوک جدید آمریکا به اوکراینی ها!

جنگ تعرفه ها؛ آمریکایی ها به کدام کالاهای چینی وابسته هستند؟

سودان؛ بزرگ‌ترین بحران انسانی جهان

هگست: چین می‌تواند تمام ناوگان هواپیمابر آمریکا را ظرف 20 دقیقه غرق کند

مذاکرات اخیر ایران و آمریکا؛ دیپلماسی با حفظ عزت و منافع ملی

ناگفته‌های مدارس خیرساز

رفع فیلترینگ مشمول مرور زمان نشود

پیام ویدئویی گردان‌های قسام برای خانواده‌های اسیران اسرائیلی (زیرنویس فارسی)

دریافت علی‌الحساب شهریه برای پیش‌ثبت‌نام مدارس طبق تعرفه سال گذشته

«یک تهران» زمین مسکونیِ رها شده

بازار سهام در انتظار تغییر سیاست‌های کلان اقتصادی؛ تحلیلی بر بورس تهران در روزی که گذشت

هشدار جدی به مالکان خانه‌: مستاجر می‌تواند از شما شکایت کند

مهندس اوحدی: خدمت‌رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویاتر شده است

خط تولید غیر بهداشتی چوب و قاشق بستنی

کتابخانه‌‌ای با تِم صخره‌ نوردی!

چگونه بینی فوک‌ها از ورود آب به ریه ها جلوگیری می کند؟

سرقت لباس با روشی متفاوت در ترکیه

بازگشت زمستان به بهار ارسباران

شروع بارش برف در هریس استان آذربایجان شرقی

تاکسی رولزرویس در قطر!

وقتی بلد نیستی اما ادعا داری!

تصاویری از خورشید گرفتگی در مریخ ثبت شده توسط کاوشگر ا

نمونه آزمایشی "ماه‌نورد" ایرانی در 1404 ساخته می‌شود

پژوهشی از نام‌های مناطقی در شرق آسیا در دوران اسلامی منتشر شد

بخشی از کتاب/ ذهن بی انتها، جسم پردوام

شرط جدید ویتکاف برای توافق با ایران: برنامه غنی‌سازی هسته‌ای کنار گذاشته شود

روایت آکسیوس از جلسه ترامپ در کاخ سفید درباره مذاکرات جاری بر سر توافق هسته‌ای با ایران

تذکر رئیس‌جمهور درباره روشنایی بیش اندازه در جلسه با اعضای وزارت ارتباطات

محسن اسماعیلی، معاون راهبردی و امور مجلس رئیس‌جمهور شد

حزب‌الله یورش شهرک‌نشین‌های اسرائیلی به مسجد الاقصی را محکوم کرد

اردوغان درباره تداوم اقدامات اسرائیل در سوریه هشدار داد

لاپید: کابینه نتانیاهو خطری برای اسرائیلی‌هاست

رئیس ستاد ارتش اسرائیل به طومارنویسی‌های گسترده برای پایان جنگ غزه مجبور به واکنش شد

حملات آمریکا به استان البیضا یمن