ایران پرسمان

آخرين مطالب

رضایی مطرح کرد: دلار، فشنگ و جنگ ارزی تعرفه‌ای ترامپ سیاست روز

رضایی مطرح کرد: دلار، فشنگ و جنگ ارزی تعرفه‌ای ترامپ
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فارس / محسن رضایی با انتشار یادداشتی، نوشت: دولت ترامپ، جنگ تعرفه‌ها به صورت گسترده، برای کاهش واردات و افزایش تولید داخلی و صادرات در راستای تقویت تراز پرداخت‌ها و کاهش فشار روی انتشار دلار بیشتر در خارج و اوراق مالی آغاز شده است.
محسن رضایی در یادداشتی نوشت:
در یادداشت قبل نگرانی دولتمردان جمهوری‌خواه آمریکا از سقوط دلار در تجارت بین‌المللی و امیدواری به سیاست های اقتصادی ترامپ را توضیح دادیم. در آنجا گفتیم که بدلیل جایگزینی ارزهای دیگر در تجارت بین الملل و اشباع ظرفیت دلار و دارایی مالی آمریکا و عبور آن از حجم سی و شش تریلیون، اعتبار دلار بشدت مورد سوال و ابهام قرار گرفته است و احتمال خارج کردن آن‌ از پشتوانه پول ملی کشورها از بانک‌های مرکزی جهان وجود دارد. روند طلاسازی دلارهای آمریکا در چین بیانگر خلاص شدن ذخایر ارزی بانک‌ مرکزی این کشور از دلار و اوراق قرضه آمریکایی، در چین است. اخیرا گزارش های منتشر شده مبنی بر اینکه چین در سالهای اخیر بخش زیادی از دارایی خود را از «دلار» به «طلا» تبدیل کرده است. و یا اینکه آلمان پس از افزایش تعرفه بر کالاهای آلمانی توسط ایالات متحده، آمریکا را تهدید به خروج طلای خود از این کشور کرده است. آلمان که دومین ذخایر بزرگ طلا در جهان را در اختیار دارد، تاکنون 37 درصد از این طلا به ارزش 113میلیارد یورو، را در آمریکا، به عنوان پشتوانه مبادله با دلار یا سایر ارزها، نگهداری می‌کند. در همین راستا، در این یادداشت ابعاد دیگر این رویداد پولی بین‌المللی را توضیح خواهیم داد.
بسیاری از تحلیلگران بویژه در داخل ایران، ادبیات ترامپ و برنامه‌های او را صرفا به روحیه تجاری وی نسبت می‌دهند، هرچند او و ایلان ماسک درصدد منافع شخصی هم هستند اما واقعیت پشت صحنه که طی ماه‌های آینده خود را بیشتر نشان خواهد داد، این است که اقدامات شتابزده و غیر متعارف ترامپ که توسط جمهوری‌خواهان و سرمایه‌داران آمریکایی حمایت می‌شود، برای حفظ قدرت دلار در اقتصاد بین الملل و رقابت با چین است. به گونه ای که طبق پیش بینی ها، سقوط دلار به عنوان پول اول تجارت بین الملل، طی ده سال آینده، اقتصاد آمریکا را به رده سوم تا چهارم جهان سقوط خواهد داد. از زمانی‌که اولین یادداشت را در این رابطه منتشر کردم، اخبار و گزارشات و تحلیل های جدیدی از این رویداد مهم اقتصادی بین الملل منتشر شده است. رابطه انگلی دلار اخیرا یک اقتصاددان آمریکایی دکترین و رویکرد اعمال تعرفه بر واردات کالاهای خارجی را که در ادامه و تقویت صادرات دلار بجای کالای آمریکا است، را نقد کرده است. پیتر شیف ( Peter Schiff ) در مطلبی می گوید: «اقتصاد ایالات متحده برای تولید کالا به کشورهای خارجی متکی است، در حالی که ایالات متحده به جای صادرات ملموس، با دلار جبران می کند. او هشدار می‌دهد که اتکا به این «رابطه انگلی» می‌تواند منجر به سقوط ارزش دلار با رشد کسری تجاری شود و در نهایت منجر به انتقال دردناک آمریکایی‌ها از یک اقتصاد مبتنی بر مصرف‌کننده به اقتصاد متمرکز بر پس‌انداز و تولید شود».
بازار


البته آقای پیتر شیف به اینکه آمریکا چگونه قادر است حجم عظیم دلارهای صادراتی را با تقویت تولید و عرضه و افزایش صادرات کالاهای جدید آمریکا جبران کند، اشاره ای نکرده است. واقعیت این است که فرهنگ مصرفی جامعه آمریکا و رشد پایین اقتصادی آمریکا تا کنون خود را با رفتار انگلی دلار تطابق داده است و خروج از این فرهنگ و مسیر، کاری بسیار دشوار است. پیشنهاد آقای شیف یک بیان تئوریک برای حل بحران دلار است ولی آیا اقتصاد آمریکا قادر است که یک مسیر طولانی رشد اقتصادی انگلی را با یک جهش بزرگ تولید صادراتی جبران کند؟ ترامپ با اعمال تعرفه بر واردات و تلاش برای تصاحب کانادا، غزه و پاناما می‌خواهد تراز تجاری خود را جبران و قدرت دلار را در تجارت بین‌المللی حفظ کند. به‌ هر حال اینکه اولین بار است که رابطه انگلی دلار تحلیل می شود و از پشت پرده دلار در خارج از آمریکا پرده‌برداری می‌شود نشان از نگرانی سقوط دلار و بدنبال آن سقوط اقتصادی آمریکاست. جنگ ارزی جدید چین با دلار جنگ ارزی مسالمت آمیز شش دهه گذشته چین با آمریکا به سوی یک جنگ خشن و مقابله‌ی ارزی جدی یعنی (RMB) درحال پیشرفت است. اصطلاح جنگ ارزی اولین بار شش دهه قبل بین چین و آمریکا شروع شد. هرچند چین از آن زمان تاکنون یکی از خریداران اوراق قرضه آمریکا و ذخیره ساز دلار بوده است، ولی همزمان یک جنگ ارزی را برای تقویت صادرات خود به آمریکا شروع کرد. این جنگ ارزی تحت عنوان The exchange war توسط بانک مرکزی و دولت چین با کم برآوردی و تضعیف پول ملی چین یعنی یوان چین در مقابل دلار آغاز و سیل صادرات کالاهای چینی را به آمریکا فراهم کرد.
دومین جنگ ارزی چین بصورت چراغ خاموش از چند سال پیش آغاز شده است. چین بجای زیرساخت بین المللی مالی شناخته شده و غالب، یعنی سوئیفت که عمدتا بر مبنای دلار است، نظام تجاری دیگری بنام( RMB )را جایگزین آن می‌کند.در این ابزار مبادله تجاری، بجای دلار از ارز چینی استفاده می‌شود و بجای سوئیفت از نظام بلاکچین که یک نظام غیر متمرکز پرداخت است بهره می برد. عبدالهی: در 17 مارس 2025، بانک خلق چین، اعلام کرد که سیستم تسویه مرزی RMB دیجیتال ( پول دیجیتالی چین) به طور کامل به ده کشور " alt="ایران پرسمان" width="100%" />

چشم انداز اقدامات ترامپ سریال تهدیدات سیاسی و اقتصادی دولت ترامپ، از جمله دست‌اندازی به منابع طبیعی و سرمایه‌های مالی کشورهای دوست آمریکا و حمایت جمهوری‌خواهان کنگره و مجلس آمریکا از اقدامات ترامپ فراتر از خوی تجاری و منافع شخصی او است. همانطور که در یادداشت قبلی گفتم، نجات دلار و اعتبار اوراق قرضه که ظرفیت آن در تجارت بین الملل و ذخایر بانک‌های مرکزی سایر کشورها به حالت اشباع رسیده است. خطر کاهش‌ شدید و خروج ذخایر دلاری و دارایی های مالی آمریکا در بانک‌های مرکزی جهان از یکسو و نگرانی از افزایش ناترازی در تراز تجاری و سرمایه اقتصاد آمریکا از سوی دیگر، عامل اصلی اقدامات شتابزده دولت ترامپ است. به طور خلاصه: 1- دولت ترامپ، جنگ تعرفه‌ها به صورت گسترده، برای کاهش واردات و افزایش تولید داخلی و صادرات در راستای تقویت تراز پرداخت‌ها و کاهش فشار روی انتشار دلار بیشتر در خارج و اوراق مالی آغاز شده است. 2- حمایت سنا و گنگره از اقدامات ترامپ با وجود ریسک حیثیتی، فاصله گرفتن از اقتصاد و تجارت آزاد و ابهام در نتایج آن اوج نگرانی سیاستمداران آمریکا از آینده اقتصادی آمریکا را نشان می دهد. 3- اقدامات غیر معمول دولت ترامپ از جمله تلاش برای دستیابی به منابع طبیعی اوکراین، کانادا و گرینلند و فشار برای ورود سرمایه از کشورهای نفتی غرب آسیا از جمله عربستان در سابقه اقتصادی آمریکا به ندرت دیده می شود.
4- حمله به یمن، فشار بر لبنان و استقرار بیشتر نیروها و تجهیزات نظامی در سوریه و تلاش برای کوچ مردم غزه در کنار اقدامات نامتعارف اقتصادی همان دکترین «دلار در کنار فشنگ» اقتصاد آمریکا است که بارها و بارها تکرار شده است. با این تفاوت که دکترین جدید با کنار گذاشتن ارزش های آمریکایی همراه شده که موجب شگفتی تحلیل گران سیاسی و اقتصادی جهان لیبرال شده است. آیا آمریکا در این سیاست ها موفق خواهد شد؟ پیداست که فاصله گرفتن یک نظام اقتصادی و سیاسی از سابقه، ارزش‌ها و نظامات اقتصادی دویست ساله خود کار آسانی نیست. ازسوی دیگر، همبستگی و درهم تنیدگی اقتصاد امریکا با اقتصاد جهانی اثرات بازخوردی منفی در اقتصاد آمریکا خواهد داشت.در یادداشت های بعدی به چشم انداز این تغییرات در رابطه با زیر ساخت‌های اقتصادی و تجارت جهانی خواهیم پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1238955/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تامین 65 درصد هزینه‌های جاری دولت از محل مالیات

زمان واریز یارانه نقدی فروردین دهک‌های چهارم تا نهم مشخص شد

امیرالمؤمنین صلوات الله علیه در جنگ اُحُد

نبرد نفس‌گیر میمون و پلنگ

توضیحات شیخ اسماعیل رمضانی در مورد حضرت علی اکبر(ع)

شب و روز من و توی سفری تا نیاید سوار، برعکس است

فرمانده نیروی زمینی ارتش: دست ما روی ماشه است

دیدار ویتکاف با مقامات اسرائیل یک روز قبل از مذاکره با ایران

نامه‌های اعتراضی نظامیان صهیونیست به تیپ گولانی رسید

ترامپ: از زلنسکی راضی نیستم

معاون وزیر صمت: نظام مالیاتی مشوق تولید نیست

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران: نفت 200 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد

رخ‌نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات رودبار

بهشت پنهان در قلب سوادکوه

پیام تبریک وزیر امور خارجه به مناسبت روز ارتش جمهوری اسلامی ایران

لارا روزن ادعا کرد: سعودی‌ها به دنبال تدارک دیدار پزشکیان و ترامپ در عربستان

ترامپ: بدون آمریکا، مکزیک و کانادا کشوری نخواهند داشت

پکن: به هیچ طرف جنگ اوکراین تسلیحات ندادیم

فعال شدن آژیر هشدار در مناطق وسیعی از تل‌آویو

روش ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین

قیمت جدید طلا و سکه اعلام شد

رکورد ترانزیت جاده‌ای ایران شکست

این بازنشستگان شامل افزایش 70 درصدی متناسب‌سازی شدند

ابن سیرین چطور معبر خواب شد؟

قدیمی ترین فیلم ضبط شده از دخمه زرتشتیان

ارزش خاک و زمین ایران در این 3 دقیقه متوجه می شوید!

وقتی با پلیس تصادف کردی!

روشی جالب برای ذخیره آب کولر گازی

طوطی مایر در حال آب خوردن

تیمساری که اجازه نداد ایران تحقیر شود!

یک دستگاه نوری جدید برای شبیه‌سازی سیاه‌چاله و سفیدچاله

دو خط کتاب/ مرثیه برای راهب

انهدام 56 پهپاد اوکراینی از سوی سامانه دفاع هوایی روسیه

نیویورک تایمز: آمریکا خروج صدها نیروی خود از سوریه را آغاز کرده است

توضیح درباره علت گران‌تر بودن کرایه تاکسی‌های برقی

مومنی: به بنگاه‌های تولیدی علاوه بر ظلم تعطیلی اجباری، ده ظلم دیگر هم می‌شود!

ماهیگیری با یک دست!

خانه های سنگی در روستایی در سوئیس

نبرد نفس‌گیر جوجه تیغی و مار کبری

رژه روز ارتش در سراسر ایران برگزار شد

عراقچی: پیام رهبر انقلاب به پوتین حاوی نکات مهمی بود

هلاکت سرتیم عملیاتی گروهک تروریستی جیش‌الظلم

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در لبنان

روایت آکسیوس از مقابله تولیدکنندگان چینی با تعرفه‌های ترامپ

نیاز تهران به 6 هزار مگاوات برق در تابستان؛ مردم صرفه‌جویی کنند

وقتی بستنی طعمه مرغ دریایی می‌شود!

پیش‌بینی دیابت با کمک وضعیت دندان‌ها!

مجموعه داستان «شرّ درونش» منتشر شد

عراقچی: رم میزبان مذاکرات نیست، بلکه محل مذاکرات است

امضای توافقنامه همکاری دفاعی کره جنوبی و امارات