ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ سرمایه کجاست؟ سیاست روز

سرمقاله خراسان/ سرمایه کجاست؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خراسان / «سرمایه کجاست؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مهدی حسن زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تکرار مکررات نمی کنیم که سرمایه گذاری چرا مهم است و چرا در شعار امسال محوریت دارد. همه می دانیم که رشد اقتصادی دهه 90 که در مجموع نزدیک به صفر بود چه تبعاتی داشت و عملا موجب شد رشد سرمایه ثابت (مجموع ماشین آلات و ساختمان ها و عوامل فیزیکی موثر بر تولید کالا و خدمات) در اقتصاد ایران متوقف شود و حتی در برهه ای استهلاک سرمایه ثابت موجود از سرمایه گذاری های جدید بیشتر شود. اگرچه این روند در سال های ابتدایی دهه 1400 تاحدی تغییر کرد اما مسئله اساسی رشد اقتصادی در ایران طی سال های اخیر این است که در بخش های مختلف، سرمایه گذاری جدید و مولد به اندازه ای که رشد اقتصادی مستمر و بالایی را رقم بزند، صورت نگرفته است. مثال کاملا ملموس این موضوع را در حوزه انرژی و برق و گاز می بینیم. نیروگاه های فرسوده ای که با حداقل راندمان کفاف روند صعودی مصرف برق را نمی دهد و موجب شده تا خاموشی برق و تبعات آن در بخش صنعت موجب افت رشد اقتصادی شود. بخشی از این خاموشی در پاییز و زمستان را نیز باید ناشی از کمبود گاز دانست. آن هم در شرایطی که فشار میدان گازی پارس جنوبی در حال افت است و اگرچه اخیرا قراردادی با شرکت های داخلی برای فشارافزایی این میدان بسته شده است اما تاخیر در عقد چنین قراردادی و اقدامات اجرایی لازم برای فشارافزایی پارس جنوبی و توسعه سایر میادین گازی ریشه در تنگناهای مالی سال های اخیر داشته است.
به طور خاص حجم قابل توجهی از اقدامات ضروری در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی معطل سرمایه گذاری است. از توسعه میادین نفتی و گازی و فشارافزایی در میادین قدیمی تا به‌سازی نیروگاه های موجود و ساخت نیروگاه های جدید به ویژه در حوزه انرژی های نو، ساخت تجهیزات برقی و الکتریکی کم مصرف، لوازم خانگی دارای مصرف بهینه، جایگزینی بخاری های فرسوده گازسوز فعلی با بخاری های استاندارد و کم مصرف، جایگزینی خودروهای پرمصرف فعلی با خودروهای کم مصرف، افزایش سهم حمل و نقل ریلی به جای جاده ای در شبکه حمل و نقال بار و مسافر، نوسازی ناوگان فرسوده حمل بار در کشور، توسعه خطوط مترو در کلان شهرها و سایر الزامات مربوط به توسعه حمل و نقل عمومی، همگی مصادیق اصلی بخش های نیازمند سرمایه گذاری در اقتصاد ایران است که به طور خاص پاسخی به معضل مهم ناترازی انرژی نیز هست.
در چنین شرایطی اگر معطل افزایش منابع مالی و گشایش های بیرونی باشیم اتفاق جدید رقم نخواهد خورد اما می توان از 2 منظر گشایش هایی در تامین منابع مالی برای سرمایه گذاری جدید در اقتصاد ایران ایجاد کرد.
1 - تقویت روابط اقتصادی با شرکای اصلی به ویژه چین: این که چرا تاکنون به اندازه ای که انتظار می رفته است نتوانسته ایم از ظرفیت روابط اقتصادی با چین برای تقویت سرمایه گذاری استفاده کنیم بحث مبسوطی است که باید در فرصتی مناسب به آن پرداخت اما بسیاری از افرادی که در حوزه چین شناخت دقیق و میدانی داشته اند معتقدند در بساری از موارد اشتباهات خود ما، مانع سرمایه گذاری چین در اقتصاد ما بوده است. به طور مشخص رقابت منفی داخلی ها و لیست های بلندبالا و بدون اولویت بندی برای سرمایه گذاری چینی ها در ایران موجب شده است تا چینی ها سرمایه گذاری در اقتصاد ایران را در اولویت خود ندانند در حالی که اگر به منافع مشترک دو کشور برای سرمایه گذاری توجه شود می توان در بسیاری از پروژه های حمل و نقل و بهینه سازی مصرذف انرژی و به ویژه توسعه نیروگاه های تجدید پذیر منافع مشترکی را تعریف کرد و سراغ جذب سرمایه از چین رفت.
بازار
2 - هماهنگ سازی در نظام تامین مالی: یکی از معضلات اقتصاد ایران این است که منابع مالی موجود برای توسعه و سرمایه گذاری با یکدیگر تجمیع و هماهنگ نمی شود. نظام بانکی، بازار سرمایه، منابع دولت و شرکت های دولتی، آورده بخش خصوصی و سرمایه خارجی به عنوان منابع اصلی تامین مالی سرمایه گذاری در اقتصاد ایران، در یک جا و یک برنامه مشخص با یکدیگر هماهنگ نمی شوند و در نتیجه بخشی از منابع موجود اسیر سرمایه گذاری های نامولد شده و یا در پروژه های از پیش شکست خورده به در می روند. قانون برنامه هفتم توسعه در بند الف ماده 3 با اشاره به تجهیز منابع عنوان شده که در راستای تقویت تأمین منابع مالی تولید؛ وزارت امور اقتصادی و دارایی را مکلف کرده است که‌ با همکاری سازمان برنامه و بودجه‏، بانک مرکزی و سایر دستگاه‌های اجرایی تا پایان ‌هر‌ سال، برنامه تأمین مالی رشد اقتصادی هدف در سال بعد، ازجمله میزان منابع مالی مورد نیاز و نحوه تأمین آن را به تصویب هیئت وزیران برساند و گزارش آن را هر سه ‌ماه یک‌بار به مجلس شورای اسلامی ارائه کند. اگر همین بند از قانون برنامه جدی اجرایی شود می توان امید داشت منابع مالی موجود در اقتصاد ایران بهره ور و هماهنگ با یکدیگر در مسیر توسعه حرکت کند.
در هر حال آن چه می تواند اقتصاد کشور را از مسیر رکود فعلی به مسیر رشد مستمر برساند، علاوه بر الزامات خارجی و تلاش های لازم برای گذر از تحریم ها، الزامات داخلی به ویژه در همکاری با شرکای اقتصادی و سیاسی و تجمیع منابع مالی پراکنده در اقتصاد ایران است. طی کردن این مسیر، ضرورت اصلی اقتصاد ایران در سال های پیش رو است و باید آن را جدی گرفت و در این مسیر اهتمام ویژه داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1237553/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسلامی: تمام زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران درون‌زا و کاملاً بومی است

نظر شهروندان آلمانی از تعرفه‌های گمرکی ترامپ

چرا بلایند دیت‌ها دیده شدند؟

معامله گر کاخ سفید، چقدر قدرت و نفوذ دارد؟

«لیبی‌سازی»؛ تکرار کلیدواژه نخست وزیر اسرائیل توسط مخالفان مذاکره در ایران

ویتکاف در مذاکره، از روبیو بهتر است

چرا انتخاب استیو ویتکاف برای مذاکره مهم است؟

نیویورک تایمز: مذاکرات مسقط چقدر شانس موفقیت دارد؟

پیدا شدن یک مار از موتور خودرویی در برزیل

آنچه که باید درباره تاریخچه دره درکنیه بدانیم

شهید محسن فخری زاده مغز متفکر برنامه‌ هسته‌ای ایران بود

قندپارسی/ حکایت شیرین دکتر الهی قمشه ای

نوبخت: نباید خیلی به دنبال شیوه مذاکره باشیم

واکنش متفاوت کره‌جنوبی به جنگ تعرفه‌ای ترامپ

حماس: فلسطینیان کرانه باختری به پا خیزند

وضعیت تأسف‌بار کودکان غزه

مختصری درباره مخالفان مذاکرات

سردرگمی تازه ایرانیان در «چت جی‌پی‌تی»

گره دیپلماسی باز شد؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه 21 فروردین 1404

حراج خودروهای وارداتی آغاز شد

بلعیدن 22 عقرب زنده توسط مرد عربستانی!

کلیپ تلنگریِ " عمرت دارد می‌گذرد"

کروکودیل بدون دم!

خلاقیت جوان ایرانی با لوله و طناب

گوناگون/ محاسبه نفس قبل از خواب؛ آموزه‌ای از آیت‌الله ملکی تبریزی

اولین کارآزمایی پیوند سلول‌های بنیادی اسپرم برای درمان ناباروری مردان آغاز شد

شاعرانه/ خواب در چشم و نفس بر دل محزون بار است

هاآرتص: نتانیاهو در ماجرای ایران نمی‌تواند با ترامپ بازی کند

حضور پزشکیان در جلسه رصد و پایش برنامه‌های توسعه در سازمان برنامه و بودجه

طباطبائی: مذاکرات در سایه همدلی، امنیت‌ساز و انسجام‌آفرین خواهد بود

روزنامه جمهوری اسلامی: مخالفان داخلی مذاکره از عواقب جنگ خبر دارند

حمله پهپادی اسرائیل به اطراف مدرسه‌ای در جنوب لبنان

‌سرایا ‌القدس یک تانک اسرائیلی را در شرق شهر غزه منهدم کرد

رسانه عراقی: ارتش ترکیه در العمادیه عراق ایست بازرسی ایجاد کرده است

ماکرون: احتمالاً کشور فلسطین را به رسمیت بشناسیم

تهدید به اخراج 970 خلبان ارتش اسرائیل به دلیل مخالفت با جنگ غزه

ربودن مردان اوکراینی در حین‌خرید

وزیر دفاع آمریکا: حضور نظامی چین در نیمکره غربی بیش از حد بزرگ است

سی ان ان: اقتصاد آمریکا احتمالا وارد رکود می‌شود

خشم شهروندان پاکستانی از جنایات اسرائیل و حمایتهای آمریکا از آن

ترکیه: در سوریه قصد درگیری با اسرائیل را نداریم

ابراهیم فیاض: شاهد افزایش ناهنجاری ها هستیم

مذاکرات در سطح عالی

دست خالی نتانیاهو در بازگشت از آمریکا

طرح جنجالی ترامپ برای اغوای مهاجران ثروتمند

پیش بینی قیمت دلار 21 فروردین 1404

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: بانک مرکزی با فروش طلا کار مبادله انجام می‌دهد

دیدار معاون امور طلاب حوزه‌های علمیه کشور با معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد و رئیس ستاد برنامه‌ریزی شاهد و ایثارگر

شهید محسن فخری‌زاده، مغز متفکر برنامه‌ هسته‌ای ایران