نادی: جبهه شریان مخالف تمدید دوره شوراهای شهر و روستا است
سیاست روز
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - ایسنا / رئیس کمیسیون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای جبهه شریان، تاکید کرد: از نگاه ما تمدید این دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، خلاف قانون و شرع است و انتظار می رود نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر مر قانون پافشاری کنند.
میثم نادی پیرامون روند برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی و انتخاب شهرداران، بیان کرد: این روزها مجلس شورای اسلامی مشغول اصلاح قوانین مرتبط با انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هستند. یکی از موضوعات محل بحث تاریخ برگزاری انتخابات است. بر اساس قانون اعضای شورای شهر برای مدت چهار سال انتخاب می شوند؛ لذا در راستای عمل به قانون و مباحث قانونی و شرعی جایز نیست که این دوره تمدید شوند. برخی با نیت های مختلف درخواست تمدید این دوره شوراها را دارند تا مدت شورا طولانی تر شود. این امر هم از لحاظ قانونی و هم از لحاظ شرعی دچار مشکل است.
وی اظهار کرد: رای مردم برای چهار سال است، بخشی از حق الناسی که رهبر معظم انقلاب بر روی آن تاکید داشتند به این موضوع بر می گردد. از آنجا که به دنبال شهادت رئیس جمهور، شاهد برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری بودیم. تغییراتی در روند انتخابات ریاست جمهوری انجام شد. اکنون پنج نفر از نمایندگان مجلس نیز به دولت رفته اند. پنج حوزه انتخابیه فاقد نماینده هستند و اگر انتخابات آنان هم زمان با انتخابات شوراها برگزار نشود، مردم این مناطق تا پایان این دوره مجلس نماینده ای برای پیگیری مطالبات خود ندارند. از باب این موضوع مجموعه شرایط با تاخیر چند ماهه انتخابات نه تمدید این دوره شوراها، موافق است. به واسطه مصلحتی که برای سایر مردمی که نماینده ندارند، موافق هستیم که چند ماه انتخابات شوراها به تاخیر بیفتد تا انتخابات میان دوره ای مجلس نیز برگزار شود.
رئیس کمیسیون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای جبهه شریان، بیان کرد: امیدوار هستیم که نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز پاسدار قانون بوده و بر روی مر قانون پافشاری کنند. ما با تمدید این دوره شوراها مخالف هستیم. موضوع دوم که زمزمه می شود این بوده که انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم انجام شود. تعدادی از نمایندگان این موضوع را مطرح می کنند. شهرداری و شورای شهر یک نهاد خدماتی و اجتماعی است و جایگاه سیاسی نیست. وقتی انتخاب شهردار مستقیم با رای مردم انجام شود، به واسطه اینکه افراد سیاسی دارای نفوذ و قدرت هستند ناخواسته فضای انتخابات شوراها و شهردار به سمت انتخاب های سیاسی گرایش پیدا می کند. اکنون بسیاری از شوراها و شهرداری های ما با مشکلات مختلف مواجه هستند. اگر فضای شهرداری و شوراها رنگ سیاسی نیز به خود بگیرد، کارکرد خدماتی و اجتماعی شوراها و شهرداری از آنچه که امروز هست نیز کمتر خواهد شد.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر اگر یک بررسی در سطح کشور داشته باشیم، در همین تهران اختلاف شورا و شهرداری را می بینیم. تازه اکنون شهردار توسط شوراها انتخاب می شود اما همچنان این اختلاف بر سر عزل و نصب ها وجود دارد. اگر بخواهیم شهردار را صرفا با رای مردم انتخاب کنیم و شوراها در انتخاب شهردار نقش نداشته باشند، اختلاف بین این دو مجموعه زیاد خواهد شد و شهردار دیگر خود را پاسخگو به شوراها نخواهد دانست. مشکلات عدیده ای شکل خواهد کرد. مثلا اگر شورا بخواهد شهردار را عزل کند، تکلیف شهردار بعدی چه خواهد شد. چه کسی می خواهد آن را تعیین کند. دوباره انتخابات برگزار خواهد شد یا دولت آن را تعیین می کند. انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم فضا را به سمت تنش بیشتر و کارکرد و پاسخگویی و نظارت کمتر می برد.
نادی افزود: یکی از مهم ترین اختیارات قانونی شورای شهر انتخاب شهردار است. زمانی که شما این اختیار را بگیرید وجود شورای شهر دیگر ضرورت چندانی نخواهد داشت. اینکه مستقیم انتخاب شهردار را به رای مردم بگذاریم کمکی به کارآمدی نخواهد کرد. از دیگر مباحثی که از سوی مجلس شنیده می شود بحث تناسبی شدن انتخابات است. تناسبی شدن انتخابات به این مفهوم است که انتخابات بیشتر به سمت حزبی و جناحی و لیستی می رود که در کلانشهرها یک آفت دارد و در شهرهای کوچک تر افت های بیشتر دارد. هنوز در کشور ما ساز و کار حزبی به معنای واقعی شکل نگرفته است. هنوز خیلی فاصله داریم. از سوی دیگر رای مردم مهم است. شاید یک نفری در هیچ حزبی نباشد اما مردم علاقه مند هستند از وجود او استفاده شود. چرا باید این فرد را محروم کنیم و بگوییم حتما باید به داخل یک لیست حزبی برویم.
وی خاطرنشان کرد: این از عدالت نیز به دور است. یک تشکل مردمی یا یک جریانی سال ها تلاش می کند و برای خود سرمایه اجتماعی جمع می کند و با اقبال مردمی مواجه می شود. اما در مقابل جریان هایی هم هستند که هیچ کاری نکرده و به شکل قارچی ظاهر شده اما با کسب حداقل رای می تواند در شوراها حضور پیدا کند. مقداری عدالت با این شیوه دچار مشکل می شود. این امر سبب رشد و رسمیت بخشی به گروه های قارچی شب انتخابات می شود و از عدالت نیز به دور است.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1206020/