ایران پرسمان

آخرين مطالب

کارتر امریکایی؛ کارتر ایرانی جهان ما

کارتر امریکایی؛ کارتر ایرانی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
صادق زیباکلام| «جیمی کارتر» سی و نهمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده امریکا در حالی روز گذشته در یکصد سالگی از دنیا رفت که نیمه دوم دوران ریاست جمهوری او به طور قابل توجهی تحت تأثیر رویدادهای ایران، بویژه انقلاب ایران و بحران گروگان‌گیری متعاقب آن بود. در یک سو موافقانش او را به دلیل موضوع فلسطین ذیل پیمان «کمپ دیوید» تصدیق می‌کنند؛ پیمانی که پس‌از دوازده روز مذاکرات مخفی با ایالات متحده امریکا در کمپ دیوید_ یکی از استراحتگاه‌های مقام ریاست‌جمهوری ایالات متحده امریکا_ نهایی شد و در تاریخ 26 شهریور 1357 با حضور «کارتر»، رئیس‌جمهوری وقت امریکا در کاخ سفید به امضای نهایی رسید.
 در سوی دیگر، مخالفان «کارتر» معتقدند از دست دادن ایران به عنوان یکی از مهم‌ترین هم‌پیمانان امریکا در دوران جنگ سرد، هزینه گزافی روی دست امریکا گذاشت و تأثیرات چشمگیری در معادلات منطقه و جهان به همراه داشت.
اما آنچه در رابطه با «کارتر» غیر‌قابل‌انکار است اینکه، او بر اصولی در زمینه مباحث ادعایی حقوق بشر پافشاری داشت که سعی کرد همواره این اصول را در رویکردهای در‌پیش‌گرفته با کشورهای هدف به کار گیرد. او از ژانویه 1977 مصادف با دی‌ماه 1355 به عنوان رئیس‌جمهوری امریکا وارد کاخ سفید شد و حتی در دوران کارزار انتخاباتی خود در 1976 یکی از مهم‌ترین پارامترهای سیاست خارجی خود را ارزش‌های حقوق بشری و رعایت حقوق بشر عنوان کرد.
نکته جالب توجه اینکه، در آن زمان بسیاری از متحدان امریکا از جمله ایران، مکزیک، برزیل، عربستان و آرژانتین، کارنامه سیاهی به لحاظ حقوق بشر داشتند و رؤسای‌جمهوری پیش از کارتر نگرانی یا دغدغه‌ای از این بابت از خود بروز نمی‌دادند.
کارتـــر بعـــد از انتخـــاب بـــه عنـــوان رئیس‌جمهوری امریکا رسماً اعلام کرد که رعایت موازین حقوق بشری در یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت او در برقراری و حفظ ارتباط با دیگر کشورها بخصوص متحدان امریکاست.
اتخاذ این رویکرد سبب شد تا دولت وقت ایران در کنار برخی دیگر از دولت‌های هم‌پیمان امریکا که سابقه هولناکی در موضوع حقوق بشر و برخورد با مخالفین و منتقدین داشتند، با هدف جلب نظر امریکا به اقدامات اصلاحی و تغییر نسبی رویکرد نسبت به مخالفین مبادرت کنند.
اصلاحات اجباری
همزمان با استقرار کارتر در کاخ سفید، شاه ایران از اواخر سال 1355 سیاستی را تحت عنوان «فضای باز سیاسی» در دستورکار قرار داد که بر مبنای آن بسیاری از زندانیان سیاسی که تا پیش از به قدرت رسیدن کارتر در زندان‌ها بودند و زندانیانی که حتی به‌رغم پایان دوران محکومیتشان کماکان به دستور ساواک در حبس به سر می‌بردند، آزاد شدند.
با ورود به سال 1356 ابعاد اجرای برنامه فضای باز سیاسی گستره وسیع‌تری به خود گرفت و این در حالی بود که شاه گمان نمی‌کرد میزان مخالفت‌های داخلی با حکومت او به حدی باشد که کنترل شرایط کشور را از دست بدهد.
تصور شاه این بود که با اجرای اصلاحات سیاسی و پیشرفت‌های مدنی و اقتصادی مثل توسعه دانشگاه‌ها، اعطای حق رأی و حق طلاق به زنان، پرداخت سود ویژه به کارگران و اعطای زمین به کشاورزان، مخالفت جدی با حکومت او وجود نداشته باشد و اعتراضات را جدی نمی‌دید.
اما واقعیت ماجرا این بود که عمق و دامنه این اعتراضات به حدی زیاد شد که شکاف عمیقی در سد سرکوب رژیم شاه انداخت و این سد نهایتاً در بهمن‌ماه 1357 شکست و رژیم شاه را به زیر کشید. نکته جالب توجه اینجاست که هیچ یک از ارکان دولت امریکا به این جمع‌بندی نرسیده بودند که میزان نارضایتی از دولت وقت ایران به حدی است که اعتراضات برآمده از آن منجر به تغییر حکومت خواهد شد. با این حال بعد از وخیم شدن اوضاع پیشنهادهایی پیرامون استفاده از مشت آهنین علیه مخالفان شاه ارائه شد.
وقتی سیل مخالفت با شاه به راه افتاد، مشخص شد که جمعیت مخالفان او از طبقات مختلف اقتصادی و فرهنگی در کارخانه‌ها و دانشگاه‌ها و بازار عزم جدی برای تغییر حکومت او دارند و مشخصاً تلاش‌های کارتر برای حفظ حکومت شاه نیز در آن برهه زمانی که دولت ایران به عنوان یکی از متحدان اصلی امریکا در منطقه خاورمیانه بود، مؤثر نیفتاد. در اینجا باید قبول کرد که ایران زمان شاه یکی از سیاه‌ترین پرونده‌های حقوق بشری را داشت و طبیعی بود که بازکردن فضای سیاسی منجر به گستردگی اعتراضات و غیرقابل‌کنترل شدن اوضاع شود.
مواجهه کارتر با انقلاب
این روند نشان داد که کارتر نتوانست ارزیابی دقیقی از حجم نارضایتی‌های موجود در میان مردم ایران از شاه داشته باشد و نسبت به قدرت در حال ظهور روحانیت به طور دقیق پیش‌بینی کند. بنابراین آخرین تلاش‌های او برای حفظ یک دولت حامی امریکا در ایران حاصلی نداشت و منجر به سقوط شاه و پیروزی انقلاب اسلامی شد.
این درحالی بود که بروز واقعه تسخیر سفارت و ناکامی او در حل این بحران و آزادسازی گروگان‌ها به اعتبار او آسیب زیادی وارد کرد. بنابراین، این بحران که از منظر برخی به نماد فروپاشی مناسبات امریکا و ایران تبدیل شد و سپس حمله نظامی امریکا به طبس، شکاف عمیقی میان دو کشور ایجاد کرد که تأثیرات آن همچنان پابرجاست. در مجموع مواجهه «کارتر» با ایران بعد از انقلاب متأثر از فضای امریکاستیزی داخل کشور و رقابت جریان‌های چپ و اسلامگرا بود که مخالفت با غرب و امریکا را به عنوان معیار اصلی روحیه انقلابی و پایبندی به ارزش‌های انقلاب تعریف کرده‌ بودند. به عبارت دیگر در فضای بعد از انقلاب و بعد از تسخیر سفارت امریکا، اعطای هیچ امتیاز سیاسی و اقتصادی از سوی امریکا نمی‌توانست رابطه دو کشور را به حالت طبیعی برگرداند. همه این مشکلات و بحران‌های زودهنگام که دامنه گسترده‌ای در آغاز انقلاب داشت، زمینه‌ساز روندی شد که برای چندین دهه سایه خود را بر سر مناسبات ایران و امریکا انداخت که تا امروز در زمینه پرونده‌های مهمی همچون هسته‌ای و تحریم‌ها بازتاب پیدا کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1203521/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایتی از اوضاع و احوال بازار سکه و طلا

قیمت انواع میوه؛ یک کیلو موز چند؟

ناپدید شدن یک جاده در خراسان‌جنوبی در اثر بارش برف

دیر تر شروع کردن یا عقب موندن، به معنای موفق نشدن نیست!

عطرت جاری توی سامرا...

نماهنگ «تقاص» به مناسبت هفته مقاومت

فرسایش دیفرانسیل در سنگ‌های مریخ

بخشی از کتاب/ ما نیاز داریم نگرانِ کسی باشیم، و کسی هم ‌نگرانِ ما باشد

روزنامه اسرائیلی هاآرتص: چرا ممکن است ترامپ و نتانیاهو بر سر ایران دچار اختلاف و تنش شوند؟

روایت اولین آشنایی شهید سلیمانی با امام خمینی(ره)

رایزنی‌های ایران و هند در خصوص روابط دوجانبه

حماس بیانیه داد

تحلیل اکوایران پشت پرده انصراف ایران از اکسپو ژاپن

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 دی 1403

در بازار خودرو زمستان است

صحبت های عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه شریف از عدم رغبت زنان برای ورود به بازار کار

پیش بینی قیمت دلار 15 دی 1403

بازگشت ایران به بازار افغانستان

سال عجیب 2025 در دنیای ریاضیات!

مسئلت غفران به بیان آیت الله جوادی آملی

با نمی‌توانیم بیگانه بود، او بزرگ فکر می‌کرد!

نحوه باز شدن چرخ های هواپیما

تفسیر نیم‌دقیقه‌ای حجت الاسلام قرائتی در حضور رهبر انقلاب

رنگ یک ستاره به دمای آن بستگی دارد!

شعر انتخابی مرتضی طوسی در مرحله هشتم رقابت شاعران فصل سوم

عراقچی: آماده مذاکره بر مبنای فرمول اعتمادسازی در مقابل رفع تحریم‌ها هستیم

گفتگویی متفاوت در سالگرد شهید سلیمانی؛ از پدر دختر کاپشن صورتی تا فرزندان حاج قاسم

ماجرای تماس سردار سلیمانی با خانم بازیگر ایرانی در خارج؛ به او گفت هر جا هستی پرچم کشورت را بالا نگه دار

ایران، حمله تروریستی عناصر منتسب به داعش در آمریکا را محکوم کرد

اولتیماتوم مجلس به دولت؛ فاطمی: از استیضاح کوتاه نمی‌آییم اگر...

ورود کمیسیون امنیت ملی مجلس به اتفاقات فرودگاه لبنان

بازدید عراقچی از بازارچه انجمن بانوان دیپلماتیک وزارت خارجه

تصاویری از گسیل عناصر مسلح جولانی به مرز لبنان

آمریکا به دنبال ارائه کمک‌های امنیتی بیشتر به اوکراین

نقش گروه مرموز مرتبط با سیا در سرنگونی حکومت سوریه

نتانیاهو به هیئت مذاکره کننده اسرائیلی در دوحه اختیارات کافی داد

2024، سال طلایی برای میلیاردرهای جهان

ارزش یورو به پایین‌ترین سطح خود در دو سال اخیر سقوط کرد

ایجاد فضای امن و شفاف برای سرمایه‌گذاران در اولویت وزارت نفت

زیبایی غروب ماه نو‌ در آغوش سبلان

ویدئویی از سفید پوش شدن روستای بُندر کرمان

روایتی دردناک از مامور آمبولانس حمل متوفی

عرضه نانوکامپوزیتی برای حل مشکل خوردگی فولاد در صنعت

همه فاصله گرفتن ها بخاطر جدایی نیست

تصاویری از پزشکیان و سرداران سپاه

جزئیاتی از ماجرای فرودگاه لبنان؛ کیف دیپلمات ایرانی بازرسی شد؟

سفیر ایران در لبنان: پیک سیاسیِ ایران بدون بازرسی از فرودگاه بیروت خارج شد

تنش مرزی سوریه با لبنان؛ دیدار وزیران اروپایی با جولانی

ضربه بزرگ مقاومت؛ انهدام 4 تانک مرکاوا در شمال غزه

نشست شورای امنیت با محوریت غزه