ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله سازندگی/ نقش لاریجانی سیاست روز

سرمقاله سازندگی/ نقش لاریجانی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه سازندگی / «نقش لاریجانی» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم محمد عطریان‌فر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
این روزها با روی کار آمدن دولت ترامپ در قالب گمانه‌زنی، پیش‌بینی و تحلیل، بحث مذاکره بین ایران و آمریکا مطرح می‌شود. پیام‌های متفاوتی که از سوی آمریکا برای حل‌وفصل اختلافات با ایران فرستاده شده از یک‌سو و عزم دولت آقای پزشکیان برای حرکت در مسیر حل تحریم‌ها، احتمالاتی را مبنی بر اینکه دو کشور قصد دارند پای میز مذاکره مستقیم بنشینند، تقویت کرده است. در کنار این نیز، موضوعِ «ترس از مذاکره و هشدار به دولت» در طیف منتقدان دولت فعلی از تریبون‌های آنها شنیده می‌شود. البته منتقدان دولت تلاش می‌کنند، اصل مذاکره به‌خصوص با رقبا و کسانی که در مقام مخاصمه با ایران هستند را به یک تابو تبدیل کنند و از آن به‌ عنوان یک فعل خبیث نام می‌برند. به تصور من اولاً مذاکره، پایه حل اختلاف و رفع سوء‌تفاهم است و بنای عقلایی و جهانی زندگی مشترک شهروندی در همه تاریخ بشری می‌باشد. ثانیاً مذاکره، طریقیت دارد؛ به این معنا که اگر مذاکره ما را در فرآیند تامین منافع ملی کمک بکند حتماً باید از ابزار گفت‌وگو استفاده کرد. اگر این مبنای عقلی را به رسمیت بشناسیم، مذاکره ابزاری برای تامین منافع کشور، ملت و آحاد مردم است.
کسانی که از منظر بی‌مسئولیتی، مسئولان نظام را به مقاومت در برابر گفت‌وگو دعوت می‌کنند، اساساً درک درستی از سیاست ندارند و تامین منافع مردم برای آنان اهمیت ندارد. ما در یک مقطع زمانی بسیار کلیدی و حساس قرار دار‌یم که در جهت تامین منافع مردم و رفع مشکلات‌شان از هر فرصت و بهانه‌ای باید استفاده کنیم تا در جهت تحقق منافع ملی، قدمی به نفع ملت و کشور برداریم. با توجه به این حقیقت مسلم که شرع و قانون، تکالیف مهمی را به دوش مسئولان برای ایجاد آرامش و ارتقای زندگی ملت گذارده، نهادهای مسئول در دولت و مقامات فراتر از دولت که در این زمینه، ماموریت و مسئولیت دارند باید به جِد تلاش کنند و نباید خودشان را بی‌تفاوت نشان بدهند.

من جزو کسانی هستم که اصل مذاکره را به عنوان ابزار تحقق اهداف ملی به رسمیت می‌شناسم و تصور نمی‌کنم «مذاکره بماهو مذاکره» به روشی که در دوران آقایان احمدی‌نژاد و جلیلی تعقیب می‌شد، موضوعیتی داشته باشد. به عقیده من اصل تامین منافع ملت، موضوعیت دارد و مذاکره ابزاری است برای تحقق موضوع مصالح کشور.
در رابطه با وضعیت فعلی در فرآیند مذاکرات، مقامات باید هدف‌گذاری کنند، جهت دستیابی حداکثری منافع خودشان با رقیب مذاکره خواهند کرد، ما هم باید منافع حداکثری و حداقلی کشور و مردم را تعریف کنیم و بر سر مذاکره به صورت مستقیم یا غیرمستقیم برای هدف تعیین شده خود تلاش کنیم.
اگر به منافع حداکثری دست پیدا کردیم به مذاکره‌کنندگان و کارگزاران دیپلماسی دست‌مریزاد خواهیم گفت و اگر به منافع حداقلی دست پیدا کردیم که نتایج مشروع و مورد توافق مسئولان و در جهت تامین منافع مردم، مقبول خواهد بود. بدیهی است اگر در فرآیند مذاکره مصالح ملی حاصل نشد، میز مذاکره را ترک خواهند کرد و این داستان یک ‌بار برای همیشه نیست و بنا به اقتضائات زمان می‌تواند تکرار شود.
هر بار باید این واقعیت را برای رویکرد سیاسی خود در عرصه جهانی به کار گیریم. به‌ عنوان مثال در مقاطعی، ادامه مذاکرات منافع مردم را تامین نمی‌کرد و آن را متوقف کردیم. ممکن است در زمانی دیگر برای کسب مطالبات مدنظر مردم باید مذاکرات را مجدد به کار گیریم و داستان گفت‌وگو را سیاه‌وسفید نکنیم. از سوی دیگر، آقای لاریجانی از چهره‌های سیاست‌ورز برجسته کشور است و می‌تواند با مواضع واقع‌بینانه در مذاکرات خوب بدرخشد. ایشان در دوره‌ای دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور بودند و علی‌القاعده اگر رهبری و رئیس‌جمهوری، وی را در این سمت منصوب کنند و اقدامی در این ‌باره صورت بگیرد، حضور ایشان در گفت‌وگوها موثر واقع می‌شود و می‌تواند روند مذاکرات را مناسب‌تر پیش ببرد. در وضعیت فعلی مسائل همه متوقف به بازگشت به میز مذاکره شده و شورای عالی امنیت ملی هم کاری نمی‌کند. اگر اراده رهبران سیاسی از عالی‌ترین مقام، یعنی رهبر انقلاب تا رئیس‌جمهور و دیگر اعضای شورای عالی امنیت ملی مبنی بر تعدیل رفتارها و موضع‌گیری‌های‌ رادیکال قبلی و رفع مشکلات باشد، باید از ظرفیت و توانمندی افرادی همچون آقای لاریجانی استفاده کرد. حضور وی می‌تواند در این زمینه به دولت و کشور کمک کند. البته مهم نیست مسئولیت مذاکرات به دست وزارت خارجه باشد یا شورای عالی امنیت ملی، مهم این است که مذاکره‌کنندگان واجد صلاحیت‌های کافی باشند. در دولت آقای روحانی ظرفیت توانمندی مانند آقای ظریف در پست وزارت خارجه قرار گرفته بود و ظرفیت گفتمان‌سازی ایشان در پیشبرد منافع ملی، موفق‌تر از حضرات دیگر بود. امروز هم وجود آقای عراقچی و تخت‌روانچی در همین راستا بسیار موثر است.‌ مساله رفع تحریم و مذاکره با آمریکا از مقولات فراگیر و چندوجهی است و مرتبط با مجموعه‌ای از ظرفیت‌های سیاسی، امنیتی و نظامی کشور است، چه ماموریت بر عهده وزارت خارجه باشد و چه بر دوش شورای عالی امنیت ملی، هر دو نهاد نسبت به یکدیگر نیازمند هستند. اگر وزارت خارجه محور مذاکرات شد، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی باید همکاری تمام‌عیاری با دولت داشته باشد. اگر این ماجرا بالعکس هم رخ داد، وزارت خارجه ابزار و کارگزار بسیار تعیین‌کننده و توانمندی است که در خدمت سیاست‌ها خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1191022/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زیباترین فرودگاههای جهان

علت گرانی خودرو به روایت یک نماینده مجلس

اصلاح 10 درصدی بیت کوین از مرز 100 هزار دلار

افسانه‌ها و داستانهای دیوار بزرگ چین

معماری سنتی دهکده ای در پرتغال

ایستگاه فضایی برای دومین بار در هفته از یک زباله فضایی جاخالی داد

راغب: می‌خواهم تعریف جدیدی از رمان ارائه دهم!

«علاقه‌بند مردم» به کتابفروشی‌ها آمد

رسایی خطاب به قالیباف: ظریف مجلس را مسخره کرد؛ به کی میخندید؟

واکنش یک نماینده به حواشی انتصاب ظریف؛ او را اعدام کنید ببینیم آقایان راحت می‌شوند؟

حواشی ادامه‌دار انتصاب ظریف/ قالیباف: حتما غیرقانونی است

ظریف: نباید به اسم تهدید، دسترسی ایرانیان به فضای مجازی را محدود کرد

انتقاد از ماکرون بابت توهین به مردم هائیتی

یورش نیروهای رژیم صهیونیستی به کرانه باختری

پرونده نگه داری اسناد طبقه بندی شده ترامپ مختومه شد

تیم ترامپ و دولت بایدن «تفاهم‌نامه انتقال قدرت» امضا کردند

نماینده پارلمان لبنان: زمان تشییع پیکر شهید نصرالله به زودی اعلام می‌شود

سینه‌چاکان دیروز برجام دچار زوال حافظه درباره ترامپ

سرمقاله اعتماد/ ضرورت تصمیم‌های شجاعانه برای عبور از شرایط

انتقام پشیمان‌کننده

سرمقاله ایران/ شوشتری؛ قاضی بافرهنگ

بازار طلای جهانی آرام شد

استراحت بورس در مسیر سبز

ترفندهای صحبت برای درخواست‌هایی که داریم

معابد آنگکور وات، هزار توی اسرار آمیز کامبوج

فضانوردی به مغز آسیب می‌رساند؟

«نورالینک» کنترل بازوی رباتیک با ایمپلنت مغزی را آزمایش می‌کند

نویسنده کتاب " آنچه ما را انسان می‌کند " از رویکرد معما گونه آغاز استفاده کرده است

رئیس جمهور با فیلسوف شهیر ایرانی دیدار کرد

دیدار اساتید سیاست خارجی و روابط بین‌الملل با پزشکیان؛ از ایزدی و مرندی تا فلاحت‌پیشه، کولایی و مطهرنیا

12 آذر؛ نشست مشترک مجلس و قوه قضائیه

پنجره متفاوت از دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

استاندار کرمانشاه تعیین شد

یوسفیان ملا: دولت جدید نمی‌تواند بگوید تعهدات دولت قبل را قبول ندارد

دریادار سیاری: ایران امروز یک بازیگر اصلی در غرب آسیا است

بازگشت مردم نبطیه لبنان به خانه‌هایشان

شادی لبنانی‌ها از آغاز آتش‌بس و بازگشت به خانه‌هایشان

سرمقاله آرمان ملی/ مذاکره با آمریکا روی میز تهران

چرا مدعیان اصلاحات از دیدارهای مردمی رئیس‌جمهور هراس دارند؟

قالیباف: درآمد خانواده‌ها دچار ناترازی شده است

مانع جدیدی در مسیر صعود بیت‌کوین

چرا در پاییز خاموش شدیم؟

داستانک/ الهی ما را جز به خودت محتاج دیگران نکن

افراد کمالگرا همه چیز را عالی می‌خواهند

بودجه 24 میلیون دلاری «راکت لب» برای توسعه سلول‌های خورشیدی فضایی

هیچوقت وارد گذشته هیچ آدمی نشو

بررسی تحولات غزه و لبنان در دیدار عراقچی و دبیرکل سازمان ملل

حضور پزشکیان در یک سالن کنسرت

واکنش ظریف به آغاز مذاکرات ایران و اروپا؛ مبنای توافق جدید حتما برجام است

انفجار بمب در محل حضور خداداد عزیزی و وحید شمسایی در بیروت