ایران پرسمان

آخرين مطالب

خیز تهران برای تبدیل تهدید ترامپ به فرصت؟ سیاست روز

خیز تهران برای تبدیل تهدید ترامپ به فرصت؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به نظر می‌رسد تهران در تقابل با آمریکا به عمل‌گرایی روی آورده است.
 در شرایطی که با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، نگرانی‌ها از بابت فشارهای فزاینده بر ایران در حال افزایش بوده، به نظر می‌رسد تهران اخیراً سیگنال مصالحه و کاهش تنش به دولت جدید آمریکا ارسال کرده است.
سایه بازگشت ترامپ؟
به نوشته المانیتور، علی لاریجانی، یکی از دستیاران ارشد رهبری و سیاستمدار میانه‌رو و مذاکره‌کننده باتجربه در مصاحبه‌ای در روز پنج‌شنبه از تمایل تهران به مصالحه و کاهش تنش خبر داد.
در این مصاحبه طولانی، لاریجانی به توضیح سیاست‌های منطقه‌ای ایران و خصوصاً تنش‌های آن با ایالات متحده در خصوص توافق هسته‌ای برجام پرداخت.
از سال 2018 و زمانی که دونالد ترامپ از آن خارج شده و تحریم‌های سنگینی را علیه تهران اعمال کرد، این توافق شدیداً آسیب دید. در پاسخ، تهران فرآیند تدریجی افزایش غنی‌سازی خود تا سطح 60 درصد را آغاز کرد و ذخایر اورانیومش را به میزان قابل‌توجهی افزایش داد که نقض تعهداتش در چهارچوب برجام محسوب می‌شد.
با این حال، بازگشت ترامپ نگرانی‌هایی در تهران برانگیخته، زیرا تحریم‌های سنگین او دوباره درآمد نفتی ایران را هدف قرار خواهد داد و آرامشی نسبی که تهران در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن تجربه کرده بود را از بین خواهد برد.
برجام وحی مُنزَل نیست
لاریجانی در این مصاحبه به دولت جدید آمریکا گفت: «شما با تجربه‌ای که برای منصرف‌کردن ایران دارید و دیدید که نمی‌شود، پس دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده و ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید البته خسارت‌های ما را هم باید یک‌جوری تأمین کنید».
در ادامه، لاریجانی گزینه دوم را مطرح کرد: «یک راه دیگرش هم این است که خیلی خب، قبول ندارید؟ چون شنیدم دولت جدید ایالات متحده گفته ما آن برجام را اصلاً قبول نداریم چون ایرانی‌ها سر ما را کلاه گذاشتند! (برجام) وحی مُنزَل نیست. خب بیایید سر موضوع جدید (توافق کنیم). شما می‌گویید ایران هسته‌ای را ما قبول داریم، (اما اگر) به سمت بمب نرود عیب ندارد. ما غنی‌سازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید؛ ما به سمت بمب نمی‌رویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. توافق بعدی بکنید. بنابراین ما توصیه نمی‌کنیم شما رفتار غلط قبلیتان را دنبال کنید. ولی به هر حال، این هم یک راه‌حل است. بیایید از این راه‌حل استفاده کنید».
این پیشنهاد در مقایسه با رویکرد قبلی تهران بالاخص در جولای سال 2019 تفاوت دارد. در آن زمان، شینزو آبه، نخست‌وزیر فقید ژاپن با حضور در تهران قصد داشت توافق جدیدی بین آمریکا و ایران میانجیگری کند و تمایل ترامپ به مصالحه را برساند. اما این پیشنهاد شدیدا رد کرد و اظهار شد که ترامپ شایسته پاسخ‌دادن نیست.
بازگشت در وضعیت جدید
به ادعای نویسنده المانیتور، اظهارات لاریجانی دلالت بر فشار فزاینده‌ای دارد که تهران در مواجه با دولت جدید ترامپ احساس می‌کند؛ فشاری که با موقعیت ایران در پویایی‌های منطقه‌ای پیچیده‌تر شده است. آن بازدارندگی که تهران طی دهه‌ها به آن تکیه کرده بود، پس از چندین مرحله تقابل مستقیم با دشمن دیرینه‌اش اسرائیل، با چالش مواجه شده است. متحدان اصلی ایران در منطقه، یعنی حزب‌الله و حماس، با ضربات بی‌سابقه‌ای در نتیجه حملات و ترورهای اسرائیل مواجه شده‌اند که به رهبری و توان عملیاتی آن‌ها آسیب رسانده است.
در چنین شرایطی، تهران با نگرانی‌های مشروعی مواجه بوده مبنی بر اینکه دولت جدید ایالات متحده در خصوص تنش‌های منطقه‌ای، تمام وزن خود را پشت اسرائیل قرار دهد. در جریان رقابت‌های انتخاباتی، زمانی که اسرائیل در حال بررسی حمله تلافی‌جویانه به ایران بود، ترامپ اعلام کرد که از حمله این رژیم به تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت خواهد کرد؛ اقدامی که به دلیل فشار دولت بایدن متوقف شد.
تنها در هفته پیش، لاریجانی در مأموریت دیگری در بیروت بود تا احتمالا پیامی را به حزب‌الله و رئیس پارلمان لبنان منتقل کند که گویا به توافقات آتش‌بس در این کشور مربوط می‌شد.
در نظر دشمنان جمهوری اسلامی، سیگنال جدید تهران مبنی بر آمادگی برای کاهش تنش‌ها با واشنگتن نشانه مهمی تلقی می‌شود. از سوی دیگر، حامیان چنین حرکتی در داخل آن را در راستای «نرمش قهرمانانه» می‌بینند؛ اصطلاح مشهوری که در سال 2013 برای دفاع از مذاکرات مستقیم با ایالات متحده که به برجام انجامید، استفاده شد. این رویکرد ایران را به مدت کوتاهی از تنش‌های بین‌المللی ایران کاست و از وقوع درگیری نظامی بر سر برنامه هسته‌ای کشور جلوگیری کرد.
احتیاط در ادبیات هسته‌ای
اظهارات لاریجانی همزمان با صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر شد که ایران را به بهانه افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده محکوم کرد. قطعنامه که توسط کشورهای اروپایی تهیه شده بود، از تهران خواسته تا با آژانس همکاری کند و آژانس را نیز ملزم ساخته تا ارزیابی «جامع و به‌روز» از فعالیت‌های هسته‌ای ایران انجام دهد.
این قطعنامه با محکومیت سریع ایران مواجه شد و بلافاصله تهدید به راه‌اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته در واکنش به آن کرد. با این حال، ادبیات بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی ایران و وزارت امور خارجه این کشور بوی احتیاط می‌داد.
پیش از صدور قطعنامه آژانس، تندروها خواسته بودند که تهران از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج شده و بازرسان آژانس را اخراج کند. در مقابل، بیانیه‌های رسمی تأکید کردند که همکاری جمهوری اسلامی با نهاد ناظر هسته‌ای همچنان بدون وقفه ادامه خواهد یافت و مطابق با تعهدات خواهد بود.
موضع عمل‌گرایانه‌ای که دولت میانه‌روی کنونی اتخاذ کرده و همچنین پیشنهاد جدید لاریجانی نشان‌دهنده محاسبه‌ای مجدد در تهران بوده که توسط بازگشت ترامپ به قدرت برانگیخته شده است. علی‌رغم لفاظی‌های قدیمی، مقامات ایرانی در تلاش هستند تا چالش دولت دوم ترامپ را به فرصت تبدیل کنند و جلوی اصطکاک با رئیس‌جمهور غیرقابل‌پیش‌بینی که در سال 2020، تقریباً جنگ تمام‌عیاری با جمهوری اسلامی به راه انداخت را بگیرند.
در ماه اکتبر، با ترامپ تأکید کرد که علاقه زیادی به تغییر حکومت ایران ندارد اما به وضوح گفت: «آن‌ها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند». حالا به نظر می‌رسد توافق با او یکی از اولویت‌های اصلی جمهوری اسلامی باشد تا اقتصاد آسیب‌دیده ایران را نجات داده و حاکمیت خود را تحکیم کند.

وحید کیانی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1190150/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرداخت 40 میلیون تومان در صورت فوت بازنشستگان تامین اجتماعی

پیشنهاد افزایش میزان ارز ترجیحی به 15.5 میلیارد دلار

گوشت آفریقایی سفره ایرانیان را پر می‌کند؟

پوست هندوانه از اقلام عادی موجود در بعضی فروشگاه‌های ژاپن!

تا حالا فوتبال ماشینی دیده بودین؟

به وقت بیداری وجدان‌ها ...

توسعه قدرتمندترین سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی در کشور

ساخت ایمپلنت‌های ستون فقرات کودکان از سوی دانش‌بنیان‌ها

خواننده کتاب با دل نویسنده به داخل کتاب می‌رود

کتاب حانیه لبریز از جملات عاشقانه است

نشست مشترک مجلس و دولت برگزار می‌شود

عارف: می‌توانیم از شرایط سخت عبور کنیم

استانداران سمنان، قزوین و مازندران منصوب شدند

اسماعیلی: فکر می‌کردیم سال 1404 رئیسی برای بار دوم از مردم رای می‌گیرد

کلیات طرح نحوه برگزاری تجمعات و راهپیمایی‌ها در کمیسیون امور داخلی تصویب شد

اسرای آزاد شده صهیونیست: تعلل در رسیدن به توافق آتش‌بس شرم‌آور است

معاهده صلح لاریجانی

تصویب وام 400 میلیونی مسکن روستایی در کمیسیون اقتصادی دولت

بانک مرکزی مسئول رمزارزها نیست؟

حکمت/ مردم در آن دو دسـته‌اند

داستانک/ هیچ‌گاه لجبازی نکنید

ایجاد سپرهای محافظ دربرابر امواج الکترومغناطیس با چاپ سه‌بعدی

چاپ روایت یک سفرنامه کوهنوردی به کوه هیمالیا

حقیقت‌پور: مذاکره مستقیم ایران و آمریکا «حرام» نیست

مذاکره ایران با تروئیکای اروپا از سر گرفته می‌شود

احمدی‌نژاد درباره نامزدی حسن روحانی در سال 1391 چه گفته بود؟

حادثه ناگوار برای دو دانشجوی ایرانی، معاون عراقچی را به روسیه کشاند

حمله موشکی حزب الله به صهیونیست‌ها در جولان اشغالی و حیفا

واکنش طالبان به عدم واگذاری کرسی سازمان ملل

مدیر عامل راه‌آهن: قطار تهران - مشهد با تهاتر نفت برقی می‌شود

صادرات پسته در خط‌پایان

مبارزه جذاب و غیر قابل پیش بینی ببر و خرس

درگیری جالب دو دوست بر سر پرداخت حساب رستوران!

تا حالا مزرعه کشت اسطوخودوس رو دیده بودید؟

4 گوشه دنیا/ ماجرای عجیب قاتلی که دستگاه دروغ‌سنج را فریب داد

وقتی پدال ترمز و با گاز اشتباه میگیری!

امکانات پرواز فرست کلس قطر را ببینید

شبیه‌سازی زندگی مردم در مصر باستان

توصیه قاری قرآن خردسال به والدینی که می‌خواهند فرزندانشان قاری شوند

ساخت ربات در امر سریع‌تر از انسان توسط دانشمند ایرانی

تبدیل پوست موز به انرژی پاک!

ویدئویی تماشایی از لحظه برخاستن ششمین استارشیپ

مقام انسان کامل و توانایی های او از نظر مولانا

کشف قدیمی‌ترین الفبای جهان؛ مصر باستان از لیست خط خورد

ممکن است فایدۀ کتابی که امروز می‌خوانید، سی سال دیگر معلوم شود

خواندن داستان بزرگمهر و انوشیروان

علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی می‌شود؟

نقل قول یک نماینده از پزشکیان درباره ظریف: شاید اگر او را از قطار انقلاب پیاده کنیم اپوزیسیون شود

روایت فضائلی از یکی از دلایل مخالفت رهبری درباره مذاکره با آمریکا

قهرمان‌پور: ولایتی و خرازی هم قبل لاریجانی از آمادگی برای توافق گفتند اما نشد