ایران پرسمان

آخرين مطالب

روزنامه ایران/ فرصت برای تعامل و همکاری باقی است جهان ما

روزنامه ایران/ فرصت برای تعامل و همکاری باقی است
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایران / «فرصت برای تعامل و همکاری باقی است» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم بهروز کمالوندی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در ساعات پایانی روز یکم آذرماه اجلاس شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین قطعنامه ضد ایرانی را که بانیان آن آلمان، فرانسه، انگلیس و امریکا بودند، بدون اجماع و با رأی نسبتاً ضعیف به تصویب رساند. بانیان قطعنامه که در راستای سیاست‌های فشار خود پیش‌نویس این قطعنامه را پیش از سفر مدیرکل آژانس به ایران تهیه کرده و در روز پایانی سفر آقای گروسی آن را رسانه‌ای کرده بودند، برای جلب‌نظر کشورها و پیوستن کشورهای بیشتری به این قطعنامه کار سختی در پیش داشتند. به همین دلیل بخش‌هایی از پیش‌نویس قبلی را حذف یا کم‌رنگ کرده بودند. با این حال و باوجود فشارهای همه‌جانبه سیاسی با روش‌های تهدید و تطمیع بر کشورهای عضو شورا نتوانستند حتی آرای مثبت کاهش‌یافته قطعنامه قبلی خود را تکرار کنند؛ به‌طوری که از 35 کشور عضو شورای حکام 19 کشور به این قطعنامه رأی مثبت دادند. این در حالی است که کشورهای مهم یا نسبتاً مستقل در سمت ایران قرار گرفتند، علاوه بر چین، روسیه، بورکینافاسو و ونزوئلا که به این قطعنامه رأی منفی دادند، 12 کشور دیگر شامل کشورهای مهمی چون برزیل، هند، آفریقای جنوبی، اندونزی، الجزایر، بنگلادش، پاکستان، تایلند، ارمنستان، غنا، مصر و کلمبیا با‌وجود همه فشار‌های سنگین سیاسی کشورهای اروپایی و امریکا چه در وین و چه در پایتخت‌های آنها به قطعنامه رأی مثبت ندادند. این روند افزایشی فشار سه کشور اروپایی و امریکا در حالی دنبال می‌شود که این کشورها هیچ‌گاه به تعهدات خود چه در برجام و چه تعهدات بین‌المللی دیگر پایبند نبوده‌اند. نمونه‌های فراوانی از این سیاست‌های ظالمانه را می‌توان در قبال قضیه فلسطین دید که ضمن حمایت همه‌جانبه از قصابان تل‌آویو و همراهی با آنان در نسل‌کشی حتی برای دادگاه بین‌المللی کیفری هم که قرار بازداشت جانیان را صادر کرد، خط‌و‌نشان کشیده و اعضای آن را تهدید به تحریم می‌کنند. صدالبته که این رویکرد ناپسند تاکنون به نتیجه موردنظر آنان منتهی نشده است و درمورد اخیر درخصوص ایران دو نتیجه مشخص داشته که به‌طور عقلایی آنها باید تاکنون متوجه آن شده باشند.
این دو نتیجه مشخص عبارت است از «کاهش تعداد کشورهای حمایت‌کننده از قطعنامه‌های ارائه شده هر بار نسبت به دفعه قبل» و نیز «افزایش سطح و میزان غنی‌سازی و توسعه زیرساخت‌های صنعت هسته‌ای ایران هر بار بیشتر از قبل.»
بنابراین با درنظر گرفتن این دو نتیجه کاملاً مشخص است که سیاست و رویکرد فشار آنان راه به جایی نمی‌برد، بویژه اینکه این‌بار طرف‌های غربی حتی یک فرصت ایده‌آل را که در نتیجه پیشنهاد مدیرکل آژانس ایجاد شده بود، به‌دلیل رویکرد غیرعقلایی ناشی از عدم شناخت درست شرایط بین‌المللی و واقعیت‌های صنعت هسته‌ای ایران از دست دادند.
مدیرکل با هدف کنترل تنش و ایجاد فضای تفاهم و همکاری که بتواند به حل موضوعات باقیمانده پادمانی نیز منجر شود، در سفر خود پیشنهاد داده بود که ایران موقتاً ذخایر 60 درصد خود را برای یک مدت کوتاه افزایش ندهد تا فضای تعاملی برای کار بیشتر از جمله زمینه برای حل‌و‌فصل موضوعات باقیمانده پادمانی ایجاد شود. کما اینکه این پیشنهاد به‌صورت شفاهی بود، مشروط به اینکه این اقدام کوتاه مدت باشد و نه بیشتر از یک‌ماه و ثانیاً زمینه‌ساز حل مشکلات باقیمانده پادمانی باشد و توقفی در تولید و غنی‌سازی در هیچ سطحی از جمله 60 درصد به وجود نیاید. ثالثاً اقدامات تعاملی آژانس و کشورهای اروپایی را به دنبال داشته باشد. جمهوری اسلامی ایران با لحاظ این شروط بود که با پیشنهاد مدیرکل توافق کرد و مقرر شد در صورت ایجاد زمینه بعد از اجلاس شورای حکام اقدامات عملی از جانب ایران آغاز شود. همچنین ایران پیشنهاد کرد برای خاتمه دادن به موضوع بازرسان با‌وجود اینکه لغو انتصاب بازرسان قبلی بر‌اساس ماده 9 موافقتنامه پادمان از حقوق مسلم حاکمیتی ایران بوده، چهار بازرس جدید البته غیر از بازرسان لغو انتصاب شده قبلی از طرف آژانس برای بررسی انتصاب به ایران معرفی شوند. مدیرکل که نسبت به عملی بودن ایده و ابتکار خود اطمینان بالایی داشت، در پایان سفر دو روزه خود با این احساس و اطمینان که با دستی پر برای ایجاد فضای تعاملی به وین برمی‌گردد، تهران را ترک کرد.

در طول سفر مدیرکل و بازدید او از مجتمع‌های غنی‌سازی شهید دکتر علی‌محمدی و شهید مهندس احمدی روشن، ماشین‌های پیشرفته از انواع مختلف به ایشان نشان داده و گفته شد که ظرفیت صنعتی هزاران ماشین نصب شده کشورمان در صورت اتخاذ رویکرد تقابلی از جانب سه کشور اروپایی بلافاصله با تزریق گاز فعال خواهند شد.
برخلاف دفعات قبل این‌بار مدیرکل در مراجعت از ایران کنفرانس خبری و مصاحبه‌ای که معمولاً با مصاحبه‌های وی در تهران متفاوت است، برگزار نکرد. ضمن اینکه گزارش وی هرچند همچنان موضوعات ادعایی ناشی از القائات دشمنان ایران را تکرار می‌کرد، اما به مراتب بهتر از گزارش‌ها قبلی او بود و آقای آپارو معاون پادمانی وی نیز در جلسه توضیحات فنی، گزارش مثبتی در برابر اعضای شورا ارائه کرد. همه اینها زمینه سوء‌استفاده از گزارش مدیرکل از جانب غربی‌ها را به حداقل ممکن کاهش می‌داد.
با این حال سه کشور اروپایی و امریکا تلاش‌های زیادی انجام دادند تا با افزایش کشورهایی که به قطعنامه رأی مثبت می‌دهند به نوعی قدرتنمایی کنند که خوشبختانه در این زمینه به دلایلی که گفته شد به نتیجه دلخواه نرسیدند. در حقیقت اگرچه گزارش مدیرکل و توضیحات جلسه فنی معاون وی نمی‌توانست مبنای حقوقی و فنی لازم برای طرح قطعنامه را فراهم کند، اما با‌وجود این واقعیت، آنها با زیرفشار گذاشتن تعدادی از کشورها قطعنامه را به تصویب رساندند؛ قطعنامه‌ای که از ایران خواسته برای حل مسائل باقیمانده پادمانی که البته خود با رویکرد سیاسی مانع انجام آن شده‌اند، همکاری کند و از مدیرکل آژانس خواسته شده است که گزارش جامعی را درخصوص موضوعات گذشته و حال تا اجلاس بعدی یعنی فروردین‌ماه سال آینده یا حداکثر بهار سال بعد به شورای حکام ارائه کند.
اما اتفاقی که روی زمین خواهد افتاد این است که تا 4 یا 6 ماه آینده با فعال شدن هزاران ماشین جدید سانتریفیوژ سرعت غنی‌سازی افزایش می‌یابد، زیرساخت‌های جدید ایجاد می‌شود و برخی اقدامات دیگر که در حوصله این نوشتار نیست. بدین‌ترتیب طرف‌های غربی که به‌دنبال عقب راندن برنامه هسته‌ای ایران بوده‌اند، با واقعیت دیگری یعنی برنامه‌ای به مراتب گسترده‌تر و پیشرفته‌تر هم به لحاظ کمّی و هم کیفی مواجه خواهند شد، امری که قطعاً موجب خوشحالی آنها نخواهد شد. توصیه ما به این کشورها، فراموش کردن دوره‌های استعماری و زورگویی و وارد شدن به دوره منطق و عدالت است. ایران چیزی فراتر از حقوق خود یعنی لغو تحریم‌های ظالمانه و بهره‌مندی از یک صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز کمک‌کننده به اقتصاد، سلامت و رفاه مردم نمی‌خواهد. ملت ما در برابر این فشارهای ظالمانه تسلیم نمی‌شود. آنها باید شناخت بهتری از ملت صلح‌دوست ایران داشته باشند. دوران استعماری سپری شده است، باید از افکار قرون نوزده‌ای خارج شوند تا بتوانند واقعیت‌ها را درست آنطور که هست، ببینند.
حرف پایانی اینکه این حق ایران است که برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود را توسعه دهد و علی‌الاصول هیچ کشوری را بخصوص هنگامی که سازکارهای بین‌المللی مانند معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای را پذیرفته و با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی موافقتنامه جامع پادمان امضا کرده و همه فعالیت‌های هسته‌ای خود را برای ایجاد اطمینان نسبت به عدم انحراف تحت‌نظارت جامع آژانس قرار داده است، نمی‌توان از حقوق خود محروم یا آن را محدود کرد. ایران تنها حقوق خود را می‌خواهد، نه چیز بیشتر و از آن نیز کوتاه نخواهد آمد، بنابراین توصیه ما کوتاه آمدن این کشورها از مواضع مستکبرانه است و اینکه اجازه دهند که آژانس به‌عنوان یک سازمان حرفه‌ای بین‌المللی بدون فشار و تهدید وظیفه نظارتی و البته حمایتی خود را مطابق با اساسنامه خود دنبال نماید.
هنوز برای تعامل و همکاری و کنار گذاشتن رویکرد فشار و تهدید فرصت باقی است و ایران در عین اینکه خود را برای مقابله با تهدید‌ها آماده کرده است، تعامل را به تقابل ترجیح می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1189695/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا نتانیاهو به کابینه امنیتی پناه برد؟

تصاویری از چهره جدید شمخانی در یک مراسم

وال‌استریت‌ژورنال: عاملین قتل خاخام اسرائیلی در ترکیه دستگیر شدند

واکنشوزیر تندروی صهیونیستی به موضوع آتش‌بس

بازندگان مصوبه کنکوری

مبانـی فکـری پزشکیان

رسایی، نوازنده سازهای مخالف

ریشه فساد گسترده

بلک فرایدی یا کلاهبرداری؟

روش جالب صید ماهی پیرانا

حمله غافل گیرانه شیر به سگ

محاسباتشون درست از آب درنیومد!

اشتباه بد پهپاد کشاورزی که نزدیک بود به قیمت جان کشاورز تمام شود!

شهری ناشناخته در ایتالیا با صخره های شیب دار

دوربین مدار بسته، دزد کفش‌های مهدکودک ژاپنی را لو داد

هوش مصنوعی چگونه می‌تواند آینده تجارت بین‌المللی را شکل دهد؟

«ابی خُله» از ترکیه به کتابفروشی‌ها آمد

جلیلی: ظرفیت‌های مردمی هر جا به میدان آمد، موفق شدیم

غضنفرآبادی: تندروها نمی‌توانند در مجلس فضاسازی کنند

هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص: نمایندگان مجلس ملزم به تحویل هدایای دریافتی از مقامات خارجی شدند

قالیباف: وزرا اطمینان دادند که قطعی برق متوقف می‌شود

نتانیاهو:‌ بر تهدید ایران متمرکز می‌شویم

تاکید عراقچی بر گسترش همکاری با همسایگان و کشورهای اسلامی

وعده گزینه مشاور امنیت ملی ترامپ برای گفت‌وگو با چین درباره نفت ایران

اعلام رسانه های عبری برای شروع آتش بس با لبنان از فردا؛ کابینه امنیتی اسرائیل موافقت کرد

حمله رژیم صهیونیستی به دو منطقه در استان حمص سوریه

حمله اسرائیل به شعب موسسه قرض‌الحسن

روایتی از امید تازه در سیستان و بلوچستان

ناگفته‌هایی از انتخاب ترامپ!

ماتریکس ایران و امریکا

پیش بینی بورس چهارشنبه 7 آذر 1403

برخی خودروهای ایرانی به فهرست نامتعارف‌ها رفتند

تحمیل تورم به 90 میلیون ایرانی با فعالیت یک بانک خصوصی!

بده‌بستان دولت و بانک‌ها در بودجه 1404

جزئیات عرضه خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه

مسابقه عجیب و خشن گروهی!

حکمت/ روش صحیح قضاوت

صحنه‌هایی هولناک از کار در اقیانوس

بارش شدید باران در خانه خدا

استقرار کاوشگر پارکر برای مطالعه خورشید

سیستم عملیات از راه دور برای تاکسی‌های رباتیک «تسلا» راه‌اندازی می‌شود

عرضه ترجمه صربی «فرنگیس» در صربستان

دو کتاب جذاب از شهدای ارتش و نیروی دریایی و سپاه

در نشست رئیس مجلس با اصحاب رسانه چه گذشت؟

تاکید عراقچی بر بازداشت نتانیاهو

لاریجانی: قضاوت درباره دولت پزشکیان زود است

دریادار ایرانی: ناوشکن سهند رونمایی می‌شود

تخت‌روانچی: تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا و انگلیس علیه کشتیرانی ایران خلاف حقوق بین‌الملل است

عراقچی: چندین هزار سانتریفیوژ پیشرفته ایرانی وارد مدار می‌شوند

گزارشی از سومین روز رزمایش ارس 1403