ایران پرسمان

آخرين مطالب

رقابت تنگاتنگ ایران و قطر در برداشت گاز اقتصاد روز

رقابت تنگاتنگ ایران و قطر در برداشت گاز
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین / امروز (30 آبان 1403) 20 سال از افتتاح رسمی فاز یک پارس جنوبی می‌گذرد. توسعه این میدان عظیم گازی در ایران از سال 1376 کلید خورد.
نخستین قراردادهای توسعه‌ای این میدان برای فاز 2 و 3 پارس جنوبی در مهرماه 1376 به شرکت فرانسوی توتال با سهم 40 درصد، شرکت‎های ‌گازپروم‌ روسیه و پتروناس مالزی هر یک با 30 درصد واگذار شده و از ابتدای دهه 80 تکمیل شده بودند.
اما اجرا، تکمیل و بهره‌برداری فاز یک با شرکت ایرانی پتروپارس امضا شده بود و به سرانجام رسید. به همین دلیل هم این افتتاح تحولی مهم در صنعت نفت و گاز کشور به شمار می‌آید و نمی‌توان نقش توسعه پارس جنوبی در تحولات اقتصادی و رقابت‌های بین‌المللی را نادیده گرفت.
شگفتی‌سازی یک منبع عظیم گازی
36 سال پیش بود که یکی از بزرگ‌ترین منابع گازی جهان در مرز مشترک ایران و قطر کشف و مشخص شد حدود 8 درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده است که نصیب ایران و قطر می‌شود.
از همان زمان با توجه به سرعت بالای توسعه در همه کشورها و ضرورت افزایش رفاه عمومی، برداشت و تولید از این منبع گازی که در ایران «پارس جنوبی» نام گرفته بود، در دستور کار دولت کشورمان قرار گرفت.هرچند قطر در سال 1369 و 2 سال پس از کشف این میدان گازی که در خاک خود «گنبد شمالی» می‌نامد، کار برداشت و تولید را آغاز کرد، ایران اما 9 سال پس از اکتشاف، نخستین قرارداد توسعه‌ای این میدان را امضا کرد.
رقابتی استراتژیک
بدون شک رقابت تنگاتنگ و استراتژیک این دو کشور همسایه هم به‌عنوان تنها برداشت‌کنندگان از این منبع گازی، از همان دوران آغاز شد.
گاز طبیعی یک سوخت فسیلی و به‌عنوانی «تمام‌شدنی» محسوب می‌شود. پس مهمترین بخش رقابتی بین ایران و قطر، حجم برداشت بیشتر از این میدان گازی بوده و هست که هر دو برای تحقق این هدف، همواره به دنبال امضای قراردادهای تازه، برنامه‌های توسعه‌ای جدید و راهکاری برای بهینه‌سازی و ارزش‌آفرینی آن در کشورشان هستند.برداشت گاز از پارس جنوبی که قطر آن را گنبد شمالی می‌نامد، اکنون در ایران روزانه حدود 710 میلیون مترمکعب و در قطر حدود 640 میلیون مترمکعب است.
البته حدود هفت سال است که ایران در برداشت گاز از قطر پیشی گرفته است. قبل از آن، قطر در سال‌های طولانی دست بالا را داشت. در مجموع طبق آمارهای بین‌المللی تا پایان سال 2023، تولید تجمعی گاز از این میدان گازی توسط قطر 3 هزار میلیارد مترمکعب و تولید ایران 2 هزار و 600 میلیارد مترمکعب بوده است.
البته نباید فراموش کرد سهم کشورمان از این میدانِ 9 هزار و 700 کیلومتری، 3 هزار و 700 کیلومتر و سهم قطر 6 هزار کیلومتر است.
واضح است که هیچکدام از کشورها برای توسعه‌ی بیشتر بیکار ننشستند، هرچند تحریم‌های سخت و طولانی علیه صنعت نفت، خروج غول‌های بزرگ نفتی از کشورمان و رها کردن پروژه‌ها، سرعت ایران را برای برداشتِ بیشتر کند کرده اما با همین شرایط، می‌توان گفت روند برداشت و تولید نسبت به قطر قابل قبول است.
با این حال این کشور همسایه در دو سال گذشته قراردهای مهم و طولانی‌مدتی برای توسعه این میدان عظیم‌ گازی با شرکت‌های به‌نامِ نفتی فرانسوی و انگلیسی امضا کرده است و این هشدار را به ایران می‌دهد که باز هم گوی رقابت را از ایران بدزدد.
این کشور قراردادهایی به ارزش 29 میلیارد دلار برای افزایش 30 درصدی تولید تا سال 2026 با هدف افزایش ظرفیت صادرات سالانه LNG از 77 میلیون تن (110 میلیارد مترمکعب در سال) به 126 میلیون تن در سال امضا کرده، و پیش بینی می‌شود تا سال 2030 به سالانه 142 میلیون تن برسد.
از طرف دیگر جمعیت 89 میلیون نفری ایران کجا و جمعیت 3 میلیون نفری قطر کجا! که همین موضوع سبب می‌شود برداشت و تولید گاز از سوی قطر، صرف فعالیت‌های اقتصادی و صادرات و … شود.
در ایران اما با سیاست‌های از پیش‌تعیین‌شده با هدف گازرسانی به هر خانه و گلخانه و کارخانه، این سرمایه بیشتر از آنکه ارزش‌آفرینی کند، می‌سوزد!
افتخارِ افزایشِ تولید
یکی از مواردی که هر کدام از دولت‌های ایران در زمان فعالیت خود به آن افتخار کردند، افزایش برداشت و تولید گاز در پارس جنوبی و اجرای طرح‌های توسعه‌ای آن بوده است.
همانطور که وزارت نفت دولت چهاردهم هم به‌تازگی اعلام کرده برداشت گاز از پارس‌ جنوبی به روزانه 711 میلیون مترمکعب رسیده و در پالایشگاه‌های سیزده‌گانه این مجموعه روزانه 613 میلیون مترمکعب تولید و شیرین‌سازی می‌شود.(حجم برداشت در سال 1402 روزانه 706 میلیون مترمکعب و تولید و شیرین‌سازی 570 میلیون مترمکعب بود)
البته با توجه به ناترازی روزانه 300 میلیون مترمکعبی گاز در کشور که هر سال هم در حال رشد است، از طرفی باور به اینکه گاز به‌عنوان سوخت فسیلی در پارس جنوبی هم «تمام‌شدنی» است و چند سالی‌ست زمزمه‌های افت فشار در این میدان گازی به گوش می‌رسد، باید دید خبر این افزایش تولید و برداشت تا چه زمان می‌تواند افتخاری برای دولت‌ها باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1188851/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد ثابتی از افزایش قیمت خودرو

قیمت کنسرو ماهی در بازار

جزئیات ابلاغ قانون متناسب سازی حقوق بازنشستگان از زبان رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس

افزایش عرضه گوشت قرمز در کشتارگاه‌های رسمی کشور

قاچاق روزانه 10 میلیون لیتر بنزین و 8 میلیون لیتر گازوئیل از کشور

پاتک تعرفه ای مجلس به گران سازی خودرو

علاقه جالب بچه میمون به تلفن همراه

مشاهده یک پنگوئن سیاه بسیار کمیاب

رد شدن عجیب گربه از بین در!

استتار حرفه ای یک مار!

شهر باستانی دمره در ترکیه

تغییر لاین خطرناک هنگام رانندگی

مهارت عجیب یک کودک هنگام کار با بیل مکانیکی

لحظه دیدنی رفتن بچه کانگورو در کیسه مادرش

هوش مصنوعی مایکروسافت، سرطان را تشخیص می‌دهد

«میسترال» برای «چت‌جی‌پی‌تی» رقیب تراشید!

حمایت از نظریه اینشتین با ترسیم 11 میلیارد سال از تاریخ کیهان

یک ایرانی، مدیر مالی شبکه اجتماعی «ایکس» ایلان ماسک شد

شعرخوانی زیبا علی ضیا

دستخط رهبر انقلاب در تقریظ بر کتاب «بیست سال و سه روز»

دستخط رهبر انقلاب در تقریظ بر کتاب «مجید بربری»

دستخط رهبر انقلاب در تقریظ بر کتاب «هواتو دارم»

پیام مهدی محمدی برای هفته کتاب

برنده جایزه ادبیات غیرداستانی معرفی شد

شعر انتخابی میثم داوودی در مرحله نیمه‌نهایی رقابت شاعران

محمد مهاجری خطاب به پزشکیان: اجازه توهم زایی در دولت‌تان را ندهید

سردار سلیمانی: میدان جدیدی باید علیه رژیم صهیونیستی گشوده شود

فرمانده مرزبانی فراجا: هیچ کشوری اندازه ایران تهدید ندارد

گزارش صداوسیما از تقریظ‌های رهبر انقلاب بر سه کتاب

گروسی: ایران درخواست توقف غنی‌سازی تا 60 درصد را پذیرفت

نظر فعال اصلاح‌طلب درباره عادی‌سازی روابط ایران و آمریکا

شورای نگهبان «لایحه اجازه افزایش سهمیه دولت در صندوق بین‌المللی پول» را تایید کرد

نماینده مجلس: انتصاب غیرقانونی ظریف در یک پست اختراعی سرطان‌زا نیست؟

روانبخش: کلینیک حجاب یعنی چه؟ حرف مسخره‌ای است

روایت پزشکیان از آغاز مطالعات طرح انتقال پایتخت؛ عارف مامور طرح بررسی شد

درخواست پزشکیان از پاپ

سفارت ایتالیا و اسپانیا هم در کی‌یف بسته شدند

حزب‌الله: جنگ با شروط افراطی اسرائیل به پایان نمی‌رسد

اردوغان: اقدام بایدن جنگ اوکراین را تحریک می‌کند

شنیده شدن صدای انفجار در مرکز سوریه

حادثه امنیتی در مرز لبنان برای نظامیان صهیونیست

تاثیر میلیونر اسرائیلی و حامی ترامپ بر سیاست‌های آمریکا چیست؟

مقام روس: بازنگری در دکترین هسته ای، شکست روسیه را غیرممکن می‌کند

کرملین: پوتین برای مذاکره درباره اوکراین آماده است

صدور قرار وثیقه برای عمران خان در پرونده هدایای دولتی

سرمقاله ابتکار/ شکاف گفتمانی با نسل جدید

سرمقاله رسالت/ صحت‌سنجی داده‌ها!

سرمقاله جوان/ مجلس و دولت و گم‌کردن سوراخ دعای خودروسازی

دلیل افزایش نرخ عوارض 5 آزادراه کشور

هک بانک ملت تکذیب شد؛ فقط سامانه همراه بانک مختل شده است