ایران پرسمان

آخرين مطالب

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟ اقتصاد روز

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / درک اینکه نورون‌های انسان چگونه با انرژی مورد نیاز یک مغز بزرگ و فعال کنار می‌آیند، می‌تواند روزنه‌های جدیدی را برای درمان اختلالات عصبی باز کند.
مغز انسان‌ها در مقایسه با مغز خویشاوندان نخستی‌سان آنها طی تکامل خود بزرگ شده اما این ارتقاء عصبی هزینه‌ داشته است. دانشمندانی که در حال بررسی این تغییر هستند، ویژگی‌های ژنتیکی منحصربه‌فردی را کشف کرده‌اند که نشان می‌دهند سلول‌های مغز انسان چگونه استرس ناشی از کارکرد یک مغز بزرگ را کنترل می‌کنند. این پژوهش می‌تواند الهام‌بخش پژوهش‌های جدید برای درک بیماری‌هایی مانند پارکینسون و اسکیزوفرنی باشد.
به نقل از نیچر، این پژوهش روی نورون‌های تولیدکننده انتقال‌دهنده عصبی دوپامین تمرکز دارد که برای حرکت، یادگیری و پردازش هیجانی بسیار مهم است. پژوهشگران با مقایسه هزاران نورون دوپامین پرورش‌یافته در آزمایشگاه از انسان، شامپانزه، ماکاک و اورانگوتان دریافتند نورون‌های دوپامین انسانی نسبت به سایر پستان‌داران، ژن‌های بیشتری را بیان می‌کنند که فعالیت آنتی‌اکسیدان‌های کاهش‌دهنده آسیب را افزایش می‌دهند.
«آندره سوزا»(Andre Sousa) عصب‌شناس «دانشگاه ویسکانسین مدیسن»(UW–Madison) گفت: یافته‌های این پژوهش هنوز مورد بررسی قرار نگرفته‌اند اما گامی به سوی درک تکامل مغز انسان و همه پیامدهای بالقوه منفی و مثبت هستند که با آن همراه می‌شوند. مهم است که واقعا تلاش کنیم تا بفهمیم چه چیزی درباره مغز انسان خاص است و احتمال دارد به توسعه درمان‌های جدید یا حتی اجتناب از بیماری در آینده کمک کند.
«الکس پولن»(Alex Pollen) متخصص علوم اعصاب «دانشگاه کالیفرنیا سن‌فرانسیسکو»(UCSF) گفت: درست همان طور که راه رفتن عمودی به مشکلات زانو و کمر منجر شده و تغییر در ساختار فک و رژیم غذایی به مشکلات دندانی ختم شده، رشد سریع مغز انسان نیز به مرور زمان چالش‌هایی را برای سلول‌های خود ایجاد کرده است. فرضیه ما این بود که همین فرآیند ممکن است رخ داده باشد و نورون‌های دوپامین ممکن است عامل شکل‌گیری مفاصل آسیب‌پذیر باشند.
پولن و همکارانش با استفاده از یک فناوری تصویربرداری نشان دادند که دو ناحیه نیازمند دوپامین در مغز انسان به طور قابل توجهی بزرگ‌تر از همتای خود در ماکاک‌ها هستند. همچنین، قشر جلوی مغز 18 برابر بزرگ‌تر و جسم مخطط تقریبا هفت برابر بزرگ‌تر است.
پولن ادامه داد: با وجود این، تعداد نورون‌های دوپامین انسان‌ها فقط دو برابر خویشاوندان نخستی‌سان آنهاست. بنابراین، این نورون‌ها در مغز بزرگ‌تر و پیچیده‌تر انسان باید بیشتر کشیده شوند و سخت‌تر کار کنند. هر کدام از آنها بیش از دو میلیون سیناپس را تشکیل می‌دهند.
«نناد سستان»(Nenad Sestan) عصب‌شناس رشد «دانشگاه ییل»(Yale University) گفت: نورون‌های دوپامین، ورزشکاران واقعی هستند. آنها دائما فعال می‌شوند.
پولن و همکارانش برای درک این که چگونه نورون‌های دوپامین انسان ممکن است برای برطرف کردن نیازهای یک مغز بزرگ سازگار شوند، نسخه‌هایی را از این سلول‌ها در آزمایشگاه پرورش دادند. آنها سلول‌های بنیادی را که می‌توانند به انواع سلول‌ها تبدیل شوند، از هشت انسان، هفت شامپانزه، سه ماکاک و یک اورانگوتان گرفتند و آنها را به ساختارهای مینیاتوری مشابه مغز به نام «ارگانوئید» تبدیل کردند. پس از 30 روز، این ساختارها تولید دوپامین را آغاز کردند که شبیه به کار مغز در حال رشد است.
پس از این مرحله، این گروه پژوهشی به صورت ژنتیکی نورون‌های دوپامین را تعیین توالی کردند تا مشخص کنند کدام ژن‌ها فعال شده‌اند و چگونه کنترل می‌شوند. پژوهشگران با تحلیل نورون‌های انسان و شامپانزه دریافتند که نورون‌های انسان، سطوح بالاتری را از ژن‌هایی بیان می‌کنند که استرس اکسیداتیو تحت مدیریت آنها قرار دارد. استرس اکسیداتیو نوعی آسیب سلولی است که می‌تواند توسط فرآیند انرژی بر تولید دوپامین ایجاد شود. این ژن‌ها آنزیم‌هایی را رمزگذاری می‌کنند که به تجزیه و خنثی کردن مولکول‌های سمی موسوم به گونه‌های فعال اکسیژن می‌پردازند. این مولکول‌ها می‌توانند به سلول‌ها آسیب برسانند.
پژوهشگران برای بررسی این که آیا نورون‌های دوپامین انسان ممکن است واکنش‌های استرس منحصربه‌فردی داشته باشند یا خیر، از نوعی آفت‌کش استفاده کردند که به استرس اکسیداتیو در ارگانوئیدها منجر می‌شود. آنها دریافتند نورون‌های ایجادشده‌ از سلول‌های انسان، تولید نوعی مولکول را به نام «BDNF» افزایش می‌دهند که در افراد مبتلا به اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون کاهش می‌یابد. آنها واکنش مشابهی را در نورون‌های شامپانزه مشاهده نکردند.
درک این مکانیسم‌های محافظتی می‌تواند به توسعه درمان‌هایی بیانجامد که دفاع سلولی را در افراد در معرض خطر بیماری پارکینسون تقویت می‌کنند. سوزا گفت: برخی از این محافظت‌ها ممکن است به دلیل جهش، در همه افراد وجود نداشته باشند. این یک آسیب‌پذیری اضافی را در آن افراد ایجاد می‌کند.
ارگانوئیدهای مورد استفاده در این پژوهش، نورون‌های در حال رشد را نشان می‌دهند که معادل نورون‌های موجود در بدن جنین هستند و پیچیدگی نورون‌های بالغ را به ‌طور کامل نشان نمی‌دهند. سوزا گفت: پژوهش‌های آینده باید بررسی کنند که چگونه چنین مکانیسم‌های محافظتی در نورون‌های بالغ و پیر می‌مانند زیرا بیماری‌های دژنراتیو که بر این سلول‌ها تأثیر می‌گذارند، معمولا در سنین پایین وجود دارند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1187872/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

رشد 14 هزار واحدی شاخص بورس

افزایش 60 هزار بشکه‌ای تولید روزانه نفت

بلیت قطارهای 5 ستاره 30 درصد گران شد

علاقه عجیب یک گوسفند در ایران به نوشیدن چای با قند!

یوزپلنگ‌ها دارند می‌میرند؛ فقط چند عدد دیگر باقی مانده تا به طور کامل منقرض شوند

صحنه های جذاب پرواز جنگنده از داخل کابین خلبان

تصادف مرگبار موتورسیکلت و آسیب ندیدن معجزه آسای موتورسوار

«اسپیس‌ایکس» اولین ماموریت را برای هند انجام داد

ظهور نویسندگان جوان، از نقاط قوت داستان‌نویسیِ امروز است

نویسنده‌ای که رهبر انقلاب مدیون او بود!

ساداتیان: اوضاع برای مدیریت ترامپ مثل 8 سال پیش نیست

عراقچی از وزیر خارجه سوریه استقبال کرد

امتیاز 2ماهه به زلنسکی؟

سرمقاله وطن امروز/ صدای مقاومت قطع نمی‌شود

همتی: به عنوان وزیر اقتصاد از رفع فیلتر دفاع می کنم

کشف 11 ماینر در یکی از ادارات رشت!

وزیر کار: اقتصاد ایران جراحی نمی‌خواهد بلکه نیازمند فیزیوتراپی است

اسکلت یک دایناسور غول پیکر 5 میلیون یورو فروخته شد

بازداشت مردی که صدها رتیل را به شکم خود بسته بود

وحشت نمازگزاران یک مسجد هنگام وقوع زلزله

همزیستی عجیب درختان اقاقیا و مورچه ها؛ یک درخت که بردگان خود را دارد!

علت گریه‌های گردشگر اروپایی در ایران

نمای 360 درجه مریخ از منظر مریخ‌نورد «کنجکاوی»

فراخوان برنامه تابستانه دانشمندان جوان در سال 2025

بازدید عارف از موزه کتاب و میراث مستند ایران

زیبایی انسان عاشق!

نشست سخنگوی قوه قضائیه؛ از تشکیل پرونده برای عباس پالیزدار تا وضعیت پرونده فساد در فوتبال

پاسخ عارف به حواشی و انتقادات از انتصابات

بیگدلی: جنگ اوکراین و جنگ غزه به زودی پایان می‌یابند

الیاس حضرتی: پزشکیان به دولت گفت میخواهم ادبیات «دولت خرابه‌ای را تحویل گرفته است» را حذف کنم

عارف: راهبرد این دولت این است دنبال نخود سیاه نرود

وزارت دفاع انگلیس: 50 هزار اوکراینی را آموزش دادیم

چمدان‌های هوکشتاین در فرودگاه بیروت مورد بازرسی قرار گرفت

اعدام 24 تبعه افغان و پاکستانی در عربستان

حملات موشکی اوکراین برق 80 هزار نفر در «دونتسک» را قطع کرد

ترامپ یک مجری دیگر فاکس نیوز را وزیر کرد

اصابت موشک حزب‌الله به پایگاه «بیت لید» در شمال تل‌آویو

سرمقاله ابتکار/ حاشیه و متن اخبار گفت‌وگوی پنهان در نیویورک

سرمقاله فرهیختگان/ جای درست لاریجانی؟

سرمقاله جوان/ راز تشکیل بسیج دشمن شناسی امام بود

جزئیات تصمیمات جدید برای رفع تعهد ارزی از محل ورود موقت اعلام شد

خضریان: ابلاغیه افزایش قیمت خودرو ابطال شود

سخنگوی دولت: فعلا برنامه‌ای برای قطع برق صنایع نداریم

دلار کوتاه آمد، اما طلای جهانی بالا رفت

وزیر کار: جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد 1404 به زودی برگزار می‌شود

نمایی زیب از قلعه اوراوا در اسلواکی

نجات معجزه آسای یک نهنگ

کوکاکولا اولین تبلیغ خود با هوش مصنوعی را ارائه کرد

افتخارآفرینی نخبگان ایرانی در المپیاد نانو؛ مدال طلا برای ایران