ایران پرسمان

آخرين مطالب

بتن باستانی، راز ایستادگی بزرگترین گنبد بتنی تاریخ دانش و فناوری

بتن باستانی، راز ایستادگی بزرگترین گنبد بتنی تاریخ
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - خبرآنلاین /رومیان باستان در مهندسی و ساخت‌وساز مهارت زیادی داشتند، و شاید مشهورترین مثال این توانایی، قنات‌های آنان باشد. این شاهکارهای هنوز فعال، به ماده‌ای ساختاری متکی‌اند: بتن پوزولانی، بتنی بسیار بادوام که به سازه‌های رومی قدرت فوق‌العاده‌ای می‌داد.
حتی امروز، یکی از این سازه‌ها پانتئون در شهر رم، که تقریبا برای 2 هزار سال است دست‌نخورده باقی مانده همچنان رکورد بزرگ‌ترین گنبد بتنی را در جهان دارد. خواص و راز این بتن به‌طور کلی در ترکیبات آن نهفته است: پوزولانا، مخلوطی از خاکستر آتشفشانی که نامش از شهر پوتزولی ایتالیا گرفته شده، و آهک. هنگامی که این دو ماده با آب ترکیب می‌شوند بتن بسیار مستحکمی را ایجاد می‌کنند.
اما این تمام ماجرا نیست. در سال 2023، یک تیم بین‌المللی از پژوهشگران به رهبری مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) دریافت که نه تنها مواد سازنده این بتن کمی متفاوت از تصورات پیشین بوده‌، بلکه روش‌های ترکیب آن‌ها نیز متفاوت بوده است.
به نقل از یورونیوز، رد پاهای این تفاوت در تکه‌های کوچک سفید آهک یافت شد که به نظر می‌رسید در بتنی که ظاهرا خوب مخلوط شده، وجود دارند. پیش‌تر وجود این تکه‌ها به کیفیت پایین مخلوط یا مواد نسبت داده می‌شد، اما این فرضیه برای دانشمند علم مواد، ادمیر ماسیک از MIT منطقی نبود.
ماسیک در این خصوص می‌گوید: «این تصور که وجود این کلاسه‌های آهکی تنها به دلیل کنترل کیفی ضعیف بوده همیشه من را به فکر فرو می‌برد. اگر رومیان این‌همه تلاش کردند که ماده‌ای ساختاری برجسته بسازند و تمام دستورالعمل‌های دقیق را که در طول چند قرن بهینه‌سازی شده بود دنبال کردند، چرا باید در تولید محصول نهایی مخلوط‌شده این‌قدر کم‌توجه باشند؟ قطعاً پیچیدگی بیشتری پشت این ایده وجود داشته است.»
ماسیک و تیم، به سرپرستی مهندس عمران MIT، لیندا سیمور، نمونه‌های 2000 ساله بتن رومی از محوطه باستانی پرایورنو در ایتالیا را با دقت مطالعه کردند. آنها این نمونه‌ها را با اسکن ویژه و طیف‌سنجی اشعه ایکس توزیعی و نیز «پراش اشعه ایکس پودری» و تصویربرداری رامان کنفوکال بررسی کردند تا شناخت بیشتری از تکه‌های آهک به دست آورند.

ایران پرسمان


یکی از سوالات مورد نظر، ماهیت آهک استفاده‌شده بود. درک استاندارد از بتن پوزولانی این است که در ساخت آن از آهک آب‌دیده استفاده می‌شود. ابتدا سنگ آهک در دمای بالا گرم می‌شود تا پودری بسیار واکنش‌پذیر به نام آهک زنده یا اکسید کلسیم تولید شود.
ترکیب آهک زنده با آب، آهک آب‌دیده یا هیدروکسید کلسیم را تولید می‌کند که خمیری کمی کم‌واکنش‌تر و کمتر خورنده است. نظریه رایج این است که این آهک آب‌دیده بود که رومیان باستان با پوزولانا مخلوط می‌کردند.
بر اساس تحلیل تیم پژوهشی، تکه‌های آهک موجود در نمونه‌های بتن رومی با این روش معمولا سازگار نیستند. به‌جای آن، احتمالا بتن رومی با مخلوط کردن آهک زنده به‌صورت مستقیم با پوزولانا و آب، در دماهای بسیار بالا تولید می‌شده است؛ روشی که تیم آن را «مخلوط‌کردن داغ» می‌نامد و موجب شکل‌گیری تکه‌های آهک می‌شود.
ماسیک درباره‌ی مزایای این فرآیند می‌گوید: «اول، هنگامی که کل بتن به دمای بالا می‌رسد، باعث واکنش‌هایی می‌شود که با استفاده از آهک آب‌دیده امکان‌پذیر نیست و منجر به تولید ترکیباتی می‌شود که فقط در دماهای بالا شکل می‌گیرند. دوم، این دمای بالاتر به‌شدت زمان سفت‌شدن و گیرایی بتن را کاهش می‌دهد و امکان ساخت‌وساز سریع‌تر را فراهم می‌کند.»
این روش یک مزیت دیگر نیز دارد: تکه‌های آهک به بتن خاصیت خود ترمیمی فوق‌العاده‌ای می‌دهند. زمانی که ترک‌هایی در بتن ایجاد می‌شود، این ترک‌ها به سمت تکه‌های آهک حرکت می‌کنند که سطح بیشتری نسبت به دیگر ذرات در ساختار بتن دارند. هنگامی که آب وارد ترک می‌شود در تماس با آهک واکنشی صورت گرفته و یک محلول غنی از کلسیم ایجاد می‌کند که خشک شده و به‌صورت کربنات کلسیم سفت می‌شود و ترک را به هم چسبانده و از گسترش بیشتر آن جلوگیری می‌کند.
این خاصیت خودترمیمی در بتن یکی دیگر از سازه‌های 2 ichv ساله، یعنی آرامگاه «کاسیلیا متلا»، مشاهده شده است که در آن ترک‌ها با کلسیت پر شده‌اند. این خاصیت همچنین می‌تواند توضیح دهد که چرا بتن رومی در دیوارهای دریایی ساخته‌شده در 2 هزار سال پیش، با وجود فرسایش مداوم آب دریا، همچنان پابرجاست.
تیم پژوهشی برای آزمایش این یافته‌ها، بتن پوزولانی را با استفاده از آهک زنده و همچنین طبق دستورالعمل‌های قدیمی و جدید ساختند و یک نمونه کنترل‌شده بدون آهک زنده تولید کردند. آن‌ها آزمایش‌های ترک‌سنجی روی بتن‌ها انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که بتن دارای آهک زنده در طی دو هفته به‌طور کامل ترک‌ها را ترمیم می‌کند اما در دیگر بتن ترک‌ها همچنان باقی می‌مانند.
تیم پژوهشی اکنون در حال کار روی تجاری‌سازی این بتن به‌عنوان جایگزینی زیست‌محیطی برای بتن‌های امروزی است.
ماسیک می‌گوید: «فکر کردن به اینکه این فرمول‌های بتنی بادوام‌تر می‌تواند نه تنها طول عمر این مواد را افزایش دهد، بلکه دوام فرمول‌های بتنی چاپ سه‌بعدی را نیز بهبود ببخشد، هیجان‌انگیز است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1181439/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماهنگ حماسی «ناصر الحسین، قاسم سلیمانی» با صدای محمود کریمی

یک خنده هم می‌تواند تو را شریک گناه دیگران کند!

گذر ایستگاه فضایی بر فراز طوفانِ Milton

زیباترین اشعار ایرانی

تصویری از همنشینی نرجس سلیمانی و زهرا پزشکیان

حضور بازیگر مشهور سینما و تلویزیون در مجمع عمومی حزب موتلفه اسلامی!

درست ترین کار حمید رسایی در مجلس!

وزیر کار: پژوهشگران دانشگاهی آماده برخورد با مسائل واقعی نیستند

قیمت تارا از جا پرید

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

تأکید سرپرست سازمان فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاحتی کوثر بر ضرورت اقدام به موقع و مدیریت بهینه زمان

مکتب حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک الگوی مدیریتی مورد توجه قرار گیرد

روایت عجیب از حاج قاسم سلیمانی در میدان نبرد

استوری/ نام مبارک امیرالمؤمنین علی(ع)

طلا چگونه به سطح زمین می‌رسد؟

داستان‌هایی از شکوه سیرت امام جواد(ع)

نماینده مجلس: بیشتر مردم به‌وضوح خواهان رفع فیلتر هستند

وزیر دفاع: باید به دنبال انجام کارهای غیرممکن باشیم

تداوم حملات رژیم اسرائیل به جنوب لبنان

همزمانی یک حمله تروریستی و یک انفجار در آمریکا

آتش‌سوزی هم‌زمان چندین پست توزیع برق دیگر در اسراییل

بلومبرگ: ذخایر گاز اروپا به سرعت در حال کاهش است

امیر امر ملّی

موانع حضور جلیلی در پاستور

شرق آسیا؛ نگران ترامپ

رخنه تندروها در اردوگاه اصولگراها

تهدید صعب‌العلاج تل‌آویو

تاخیر در چند پرواز شرکت‌های هواپیمایی، دادِ مسافران را درآورد

آخرین وضعیت پرداخت یارانه؛ کدام دهک‌ها یارانه می‌گیرند؟

استوری/ داروی درد من شهادت است

سیل در خیابن های مکه!

کندن پارکومتر و سرقت پول در لندن!

زندگی بزرگان/ صاحب مظلوم‌ترین تصویر جنگ؛ این غواص دست‌بسته کیست؟

ردیابی گاز‌های ضروریِ حیات در سیاره‌ای فراخورشیدی توسط تلسکوپ جیمز وب

اگر تو فارغی از حال دوستان یارا

مسیر مشترک؛ روایتی از دیدار و سخنرانی رهبر انقلاب در پنجمین سالگرد شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی

پزشکیان: پوزه دشمنانمان را به خاک خواهیم زد

الحوثی: امید به صلح از طریق مذاکره، توهم است

سازمان ملل: اقدامات اسراییل در غزه وحشتناک است

دیدار یک هیات از دولت موقت سوریه با وزیر دفاع عربستان

آمریکا در حلب پایگاه تازه می‌سازد

ادعاهای رسانه‌های عبری درباره عملیات کماندویی اسرائیل در خاک سوریه

کام خشک ایران

تشکر ویژه قالیباف از مردم بخاطر 45 میلیون متر مکعب صرفه جویی در پویش رئیس جمهور

جزئیات بازار کار در تابستان 1403

قیمت مرغ پایین آمد؛ گزارش از بازار گوشت و دام

لیله‌الرغائب در ایران؛ از بخت‌گشایی تا حلواپزون برای اموات!

اعمال مهم ماه رجب از زبان استاد رفیعی

عظمت ماه رجب از زبان آیت الله بهجت(ره)

حیوان عجیبی که می‌تواند مغزش را کوچک کند