ایران پرسمان

آخرين مطالب

ابهام‌هایی درباره آرامگاه کوروش خواندنی ها

ابهام‌هایی درباره آرامگاه کوروش
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / آرامگاه کوروش کبیر در پاسارگاد، یکی از مرموزترین آثار دوره هخامنشیان است که توصیف‌های و روایت‌های گوناگونی از آن شده است. سازه‌ای که روزگاری به مسجد تبدیل شد و زمانی آن را «قبر مادر سیلمان» می‌نامیدند.
هفتم آبان‌ماه در گاه‌شمار غیررسمی ایران روزی برای گرامی‌داشت کوروش دوم ملقب به کوروش بزرگ، بنیان‌گذار و نخستین پادشاه هخامنشی است. آرامگاه کوروش در پاسارگاد در نزدیکی شهر شیراز در استان فارس واقع شده است. هرچند درباره این آرامگاه ابهام‌ها و باورهای مختلفی مطرح است اما فرهاد زارعی کردشولی، کارشناس ارشد باستان‌شناسی پاسارگاد جزئیات و داستان‌هایی که درباره آرامگاه کوروش وجود دارد را در گفت‌وگو با ایسنا شفاف‌سازی کرد: آرامگاه کوروش در ابعاد 12.5 در 13.5 متر سطح زمین را دربرگرفته و 156 متر مربع مساحت و 11 متر ارتفاع دارد. بنای آرامگاه از زیگورات چغازنبیل منطقه خوزستان الهام گرفته شده و 6 پله آن کاملا پُر است و بر فراز آن، اتاقک تدفین به ابعاد 5 در 6 متر و به ارتفاع 4 متر قرار دارد. پهنای دیوار آرامگاه بیش از یک متر است و داخل آن گنجایش دو جسد را دارد که کوروش پادشاه هخامنشی و ملکه کاساندان ـ تنها همسر او ـ در آن تدفین شده بودند.
او ادامه داد:‌ به روایتی، وقتی ملکه کاساندان از دنیا می‌رود، توسط خود کوروش به گور سپرده می‌شود و بعد از آنکه کوروش در جنگ با ماساژت‌ها، ‌اجداد مغول‌های امروزی در منطقه شمال شرق ایران زخمی‌ می‌شود و همان‌جا از دنیا می‌رود، جسدش توسط کمبودجیه ـ پسرش ـ در این بنا قرار داده می‌شود. کوروش متولد 599 قبل از میلاد است و 529 قبل از میلاد در سن 61 سالگی از دنیا می‌رود و داخل این اتاقک دفن می‌شود.
این باستان‌شناس گفت: پاسارگاد و آرامگاه کوروش همیشه در طول دوره‌های تاریخی برای ما ایرانیان محترم بوده است. پس از مرگ کوروش، پادشاهان هخامنشی در این محل تاج‌گذاری می‌کردند و از جام معروف کوروش که حاوی مواد تلفیق‌شده از شیر و سرکه بود می‌نویشدند؛ شیر به معنی شیرینی حکومت و سرکه به خاطر تلخی و سختی حکومت، و قسم یاد می‌کردند بر سبق و سیاق کوروش که بر مبنای عدالت و برابری بود حکومت کنند.

ایران پرسمان


کارشناس ارشد باستان شناسی پاسارگاد درباره سرانجام آرامگاه کوروش پس از پایان حکومت هخامنشیان در 330 قبل از میلاد، گفت: در کتاب‌های یونانی که به نیکی از کوروش یاد کرده‌اند نوشته شده است زمانی که اسکندر به اینجا می‌رسد، در مقابل آرامگاه کوروش زانو می‌زند و ادای احترام می‌کند و می‌خواهد که تاج خود را به عنوان ارزشمندترین هدیه در آرامگاه کوروش قرار دهد، پس دستور می‌دهد دَرِ آرامگاه را باز کنند اما می‌بیند دو تابوت چوبی مندرس به همراه تاج و عصای کوروش در کنار این تابوت‌ها قرار دارد. منقلب می‌شود و تاج خود را به عنوان ارزشمندترین هدیه به همراه شنل پادشاهی‌اش روی تابوت قرار می‌دهد و دَرِ آرامگاه دوباره پلمب می‌شود. دَرِ آرامگاه دو لنگۀ سنگی بود. اسکندر برای آرامگاه چند نفر نگهبان می‌گذارد. بعد از اینکه در بابل می‌خواهد به سبک و سیاق امپراتوری ایران حکومت کند، دستور می‌دهد 10 هزار سردار یونانی با 10 هزار دختر ایرانی ازدواج کنند، اسکندر همانجا مالاریا می‌گیرد و می‌میرد. از اسکندر جانشینی باقی نمی‌ماند تا امپراتوری را که فتح کرده به دست بگیرد. بلوا و درگیری بین سرداران اسکندر پیش می‌آید و گفته می‌شود هر که به پاسارگاد و آرامگاه کوروش برسد و تاج اسکندر را (از آرامگاه) بردارد می‌تواند جانشین شود. گفته می‌شود یکی از سرداران اسکندر وقتی به آرامگاه می‌رسد، مغ‌های نگهبان را می‌کشد، دَرِ آرامگاه را می‌شکند و تاج را برمی‌دارد و به طمع یافتن اشیاء نفیس، آن دو تابوت را متلاشی می‌کند. از آن زمان تا امروز از جسد کوروش و مکه کاساندان اطلاعاتی در دست نیست. این ماجرا به 2300 سال پیش مربوط می‌شود. شاید به واسطه این بی‌احترامی، جسد کوروش در جای دیگری دفن شده و یا جسد به مرور زمان از بین رفته باشد.
زارعی ادامه داد: بعد از هخامنشیان، سلکویان حدود 270 ـ 280 سال، اشکانیان حدود 482 سال و ساسانیان حدود 428 سال بر ایران حکومت کردند و در این هزار سال که بر تاریح ایران گذشت، حکومت‌های محلی‌ایی شکل گرفت به نام «فرترکه» یا فرمانروایان محلی، که کاخ آن‌ها در جنوب شرقی تخت جمشید است و نسب خود را از هخامنشیان می‌دانستند. آن‌ها در حفظ آثاری چون آرامگاه کوروش بسیار کوشیدند.
این باستان‌شناس براساس مستندات، اوج تقدس و احترام به آرامگاه کوروش و پاسارگاد را به دوره اسلامی مربوط دانست و درباره چرایی نسبت دادن این آرامگاه به مادر حضرت سلیمان ، گفت: ایرانیان تازه مسلمان‌شده این آثار را به حضرت سلیمان تحویل دادند. این روایت به استناد آن است که در قرآن از حضرت سلیمان اسم برده شده است. در ساخت آرامگاه از سنگ‌های وزین استفاده شده است و فقط در یک مورد، در پلکان دوم از سنگی استفاده شده است که حدود 6 تا 7 متر طول، حدود یک متر و پنج سانتی‌متر ارتفاع و حدود یک متر و 20 تا 30 سانتی‌متر عرض دارد و هر متر مکعب از این سنگ‌های آهکی تراورتن سفید حدود دو تن و 600 کیلو وزن دارد. به نظر مردم آن دوره، حرکت دادن این سنگ‌های وزین خارج از قوه انسانی بود، آنها می‌گفتند دیوهایی که در اختیار حضرت سلیمان است و کارهای سنگین را برای ایشان انجام می‌دهند، این آرامگاه را برای حضرت سلیمان و تختگاه را برای ایشان ساختند.
او اضافه کرد: فرضیه تعلق این آرامگاه به مادر حضرت سلیمان در دوره اسلامی آنقدر قوی بود که حدود 700 سال پیش اتابکان در فارس که هم‌معاصر و ممدوح حافظ و سعدی شیرازی بودند، داخل اتاقک آرامگاه، یک محرابْ کنده‌کاری می‌کُنند، چون تصادفا آرامگاه رو به قبله است. اطراف بنا را هم با استفاده از ستون‌های کاخ «بار عام» به مسجد تبدیل می‌کنند. بعد از اینکه اتابکان در 795 هجری شمسی از بین می‌روند، این محوطه به قبرستان تبدیل می‌شود. بقایای آن مسجد و سنگ قبرها از حدود 1350 به قبل جمع‌آوری می‌شود تا محوطه به شکلی که امروز می‌بیند درآید.

ایران پرسمان


باستان‌شناس ارشد پاسارگاد درباره کتیبه‌ها و خطوطی که روی آرامگاه دیده می‌شود نیز توضیح داد: روی آرامگاه کوروش نزدیک به 200 کتیبه، آیات قرانی، اسطرلاب و نقوش حیوانی حک شده است که به این‌ها وندالیسم یا یادگارنویسی گفته می‌شود که دست‌کم از حدود هزار سال پیش به بعد روی تمام آثار وجود دارد.

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1180491/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلسه داغ شورای امنیت با موضوع تعرض رژیم صهیونیستی به کشورمان/ نماینده ایران: پاسخ می‌دهیم

نشست شورای امنیت در پی تجاوز اسرائیل به ایران/ آمریکا: هیچ نقشی نداشتیم

آمریکا: حمله اسرائیل به ایران باید پایان ماجرا باشد

نتانیاهو برای اولین بار به ترور هنیه اعتراف کرد

یمن: سه کشتی را در حمایت از غزه و لبنان هدف قرار دادیم

نحوه ساختن فریزر خانگی در زمستان هایِ مغولستان

آبشار شگفت انگیز پنیمبونگان در اندونزی

گوناگون/ بازگشت کبوتر منقرض شده به زندگی

درختی غیرعادی که در تالاب های آفریقا

شبیه سازی صدای واقعی دایناسورها

پل لئوناردو داوینچی؛ شاهکار مهندسی دوره رنسانس

مخوف‌ترین صومعه‌ای که تاکنون دیده‌اید

پرواز بر فراز شیبنیک در کرواسی

اشکالی داره که من کمی روی سرت بنشینم؟

ابهام‌هایی درباره آرامگاه کوروش

چرا اتوبان‌های آمریکا اسم ندارند؟

نگاهی به بهرام (مریخ) و سنگ های جالب این سیاره

چالش هم‌بیت در برنامه سرزمین شعر

تکرار مواضع حمایتی انگلیس از تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران

گزافه‌گویی‌ نتانیاهو علیه ایران

جمشید شارمهد که بود؟

دیدار سفیر جدید انگلیس با عراقچی

آغاز نشست شورای امنیت درباره حمله رژیم صهیونیستی به ایران

تظاهرات علیه نتانیاهو مقابل محل اقامتش به خشونت کشیده شد

سیاست دو‌ستونی ایران

دیپلمات پیشین: ایران و اسرائیل نفعی در جنگ مستقیم ندارند

چه کسانی هریس را به زیر خواهند کشید؟

شادی برای تعرض به میهن؟

مسئله ما در درجه اول، نه ترامپ است و نه هریس

معاون ارزی سابق بانک مرکزی: اف‌‏ای‏‌تی‏‌اف بر همه چیز اولویت دارد

پیش بینی قیمت دلار 8 آبان 1403

آمار جنجالی از کیفیت خودروهای داخلی

علت اصلی نوسانات قیمت در بازار مرغ چیست؟

زورآزمایی پوتین و شی با دلار

نماینده مجلس: کیفیت سوخت افت کرده است!

تبلیغ خرید نقره خارجی در بازار طلا

پیش بینی بورس سه شنبه 8 آبان 1403

تحلیلی از پیامد ارقام زینتی برای مسکن

فرآوری سنتی زرشک سرخ ایران

ویدئوی جالب از مراحل ساخت توپ طلا 2024

سخنان شهید حاج قاسم سلیمانی درباره ترس از خدا

گوناگون/ جانور منقرض شده به طبیعت بازگشت

زنده خارج کردن زن فلسطینی از زیر آوارهای خانه‌اش

عمارت باشکوه قاجاری؛ خانه امین التجار در اصفهان

یکی از بهترین راه‌های تقویت اعتماد در فرزند

تا به حال گلدان هوشمند دیده اید؟

میدانستید گرون ترین رنگ دنیا رنگ بنفش است؟

بازسازی چهره کوروش کبیر از کودکی تا پیری

چند موجود ترسناکی که قبل پیدایش انسان پادشاه زمین بودند!

ربات پیشخدمت و سخن گو در هتل های چین!