ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ فربهی سیاست؟ تحلیل روز

سرمقاله هم میهن/ فربهی سیاست؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن / «فربهی سیاست؟» عنوان یادداشت در روزنامه هم میهن به قلم مهرداد خدیر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شاید تعریف کلمه «سیاست» در ایران امری غیرضرور باشد؛ چون سیاست همه چیز را در بر گرفته است و چیزی بیرون از آن نداریم. سیاست را چنان فربه کرده‌اند که جا برای هیچ موضوع و نهاد دیگری باقی نگذاشته است.
شاید تعریف کلمه «سیاست» در ایران امری غیرضرور باشد؛ چون سیاست همه چیز را در بر گرفته است و چیزی بیرون از آن نداریم. سیاست را چنان فربه کرده‌اند که جا برای هیچ موضوع و نهاد دیگری باقی نگذاشته است.
نهادهای اصلی جامعه عبارتند از؛ نهاد خانواده، نهاد اقتصاد، نهاد آموزش، نهاد دین، نهاد رسانه و نهاد دولت یا حکومت. در جامعه متعارف این نهادها ضمن استقلال نسبی از یکدیگر؛ بده‌بستان هم دارند. ولی سیاست در اینجا «دستِ بده» ندارد، فقط «دستِ بستان» دارد. سیاست موضوعی است که به نهاد دولت و ارتباط آن با سایر نهادها برمی‌گردد.
سیاست واقعی به این معنا کوشش برای اداره بهتر جامعه و کشور است. این موضوع بیش از هر جا خود را در سیاستگذاری و به‌طور مشخص قانونگذاری نشان می‌دهد. چون در آنجاست که مردم و جامعه با اجبار مواجه می‌شوند. اینکه معلوم می‌شود مردم باید چه رفتاری کنند و از چه رفتاری پرهیز کنند.
حالا با این مقدمه به این جملات آقای دادستان کل توجه کنیم که گفته‌اند: «نباید بگذاریم که مسئله عفاف و حجاب سیاسی شود، زیرا این امر مختص به جمهوری اسلامی نبوده و یک امر دینی و قرآنی است، ولی در چند وقت اخیر عده‌ای سعی کردند این قانون را سیاسی کنند.»
اول اینکه، اتفاقاً این امر تقریباً مختص جامعه ما شده است و در کشورهای دیگر چنین مواجهه‌ای و در چنین ابعادی با موضوع ندارند. دوم اینکه، مگر هر امر دینی و قرآنی باشد را می‌توان تبدیل به قانون کرد؟ مثلاً نماز خواندن که 70بار در قرآن ذکر شده، آیا تبدیل به قانون می‌شود؟ یا منع از غیبت کردن که این اندازه علیه آن در دین تاکید شده، قانون شده است؟ آیا دروغ گفتن که گناه کبیره است، منع قانونی دارد؟ پس چرا به این مسئله پرداخته شده است؟ عجیب این است که رسیدگی به آن نیز در صحن علنی مجلس نبوده است.
 یعنی تصویب‌کنندگان جرأت رسیدگی علنی را هم نداشتند و گفتند برای سرعت انجام از طریق اصل85 رسیدگی می‌کنند و الان معلوم شده که چنین سرعتی هم به دست نیامده است. عجیب‌تر اینکه تمام لوایح و طرح‌های مجلس در سایت مرکز پژوهش‌های مجلس از مرحله اول تا پایانی وجود دارد جز این طرح که فقط یک نوبت بارگذاری شده و از انتشار مراحل بعدی آن که رفت و برگشت با شورای نگهبان است، خبری نیست. چنین رفتاری در تاریخ قانون‌نویسی ایران بی‌سابقه است.
سیاست یعنی تدبیر امور که مسئله مردم است؛ به شرطی که نه پشت درهای بسته، و نه تبعیضی در آن باشد. امروز ازیک‌سو گفته می‌شود که قانون حجاب را سیاسی نکنید درحالی‌که از هر منظری نگاه کنیم این یک امر سیاسی محض است؛ حتی اگر عده‌ای بکوشند که آن را دینی بنامند.
سیاسی است چون تبدیل به قانون شده و درصددند الزام‌آور کنند. سیاسی است چون یک تنش بازتاب در جامعه ایجاد می‌کند. نظرسنجی‌های معتبر هم نشان می‌دهد که اکثریت مردم با این سیاست همراه نیستند. پس تبدیل به مسئله خواهد شد. سیاسی است، چون سیاست در اینجا به خسبیدن در گلیم خود قناعت نمی‌کند و پا را در گلیم نهادهای پیش‌گفته بالا گذاشته و استقلال آنها را به رسمیت نمی‌شناسد.
اتفاقاً منتقدین این قانون محرمانه می‌خواهند پوشش زنان را در حد متعارف از حوزه سیاست خارج کنند و به نهادهای آموزش، دین، خانواده و رسانه واگذار نمایند و این نهاد حکومت و طرفداران این رویکرد هستند که می‌خواهند و در عمل هم آن را سیاسی می‌کنند و در پی فربه کردن سیاست هستند؛ به‌گونه‌ای که در عمل جا برای بروز کارکردهای هیچ نهاد دیگری باقی نمی‌ماند.
آنان حتی دنبال سیاسی کردن بدون تبعیض هم نیستند، بلکه سیاست را تبعیض‌آمیز می‌خواهند؛ به همین دلیل به‌راحتی به خود حق می‌دهند و سپس قرار می‌گذارند که به‌عنوان طرفداران فیلترینگ مقابل مرکز فضای مجازی جمع شوند و اعتراض کنند. درحالی‌که بسیار اندک هستند. ولی اعتراض و مطالبه مدنی برای میلیون‌ها نفر را در مخالفت و ردِ سیاست نادرست و زیان‌بار فیلترینگ، مجاز نمی‌دانند.
مشکل این رویکرد این است که گمان می‌کنند با فربه کردن سیاست به آن قدرت می‌دهند. درحالی‌که فربه شدن سیاست موجب ضربه‌پذیری بیشتر آن می‌شود. هرچه سیاست حجیم‌تر شود، نشانه بهتری برای منتقدان آن است که به سویش تیر نقدهای خود روانه کنند.
حکومت باید محدوده امر سیاسی را چنان تعریف کند که ناقض عملکرد و کارکرد نهادهای دیگر نشود. در حال حاضر نهادهای دین، رسانه‌های رسمی، و آموزش، عملاً در سیاست مستحیل شده‌اند و به‌کلی فاقد کارکردهای لازم خود هستند. نهاد اقتصاد هم به‌شدت تحت تاثیر این نقض استقلال است. به همین دلیل، وضع نامناسبی داریم. تنها نهاد خانواده است که استقلال نسبی خود را حفظ کرده و مقاومت می‌کند.
قانون حجاب، فیلترینگ و هر مسئله عمومی دیگر امری سیاسی است و باید تابع نظر مردم باشد. یادمان نرفته که همین‌گونه مخالفت‌ها از 150سال پیش تاکنون نه‌تنها به هیچ جایی نرسیده، بلکه به مصداق «الناس حریص علی ما منع» جامعه را به برخی ممنوع‌ها حریص‌تر کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1178938/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نیاز گندم یک سال کشور ذخیره شد

هشدار کاهش رشد و برخورد به هسته سخت تورم

هنرمندی که نقاشی‌هایش ناپدید می‌شوند!

بختیار برای امیر دوحه گوسفند به سوغات برد

صومعه های متئورا در یونان

حکمت/ در آن دوران هیچ کس از هلاکت رهایى نمى‌یابد مگر...

هکرهای کلاه سفید به سراغ کشف آسیب‌های نرم افزارهای تولید داخل رفتند

«تاریخ فشرده هند» چاپ شد

فرمانده نیروی هوایی ارتش: ایران هنوز بسیاری از تسلیحات خود را رونمایی نکرده است

ایران خواستار تشکیل کمیته‌ آپارتاید برای رسیدگی به جنایات رژیم صهیونیستی شد

پیام وزیر ارشاد در پی شهادت سیدهاشم صفی‌الدین

ترامپ 2 درصد از هریس پیش افتاد

محمود عباس: بریکس، تحریم اسرائیل را پیگیری کند؛ درخواست عضویت فلسطین

سی‌ان‌ان: ارتش اسرائیل از غیرنظامیان به‌عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند

افزایش شمار شهدای غزه به 42 هزار و 847 نفر

زمان دقیق اجرای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان اعلام شد

معاون وزیر نیرو: رایزنی برای تأمین سوخت نیروگاه‌ها ادامه دارد

اذان خلاقانه آمریکایی عرب‌ تبار در اعتراض به سکوت اعراب

شنای کوسه‌های سر چکشی در آب های آزاد

دیدار رئیس‌جمهور بلاروس با پزشکیان

رئیس ستادکل نیروهای مسلح: اقدامات سگ هار آمریکا در منطقه هیچ کمکی به ادامه حیات ننگین‌اش نمی‌کند

مادورو با پزشکیان دیدار کرد

صحنه‌هایی از عملیات حزب‌الله برای سرنگونی پهپاد هرمس 450 رژیم صهیونیستی

اردوغان: حمله شرورانه ما را در مبارزه با تروریسم مصمم کرد

بولتون: ترامپ خطرناک است اما فاشیست نیست

ارتش اسرائیل:حزب‌الله طی 2 دقیقه 50 موشک به الجلیل شلیک کرد

سرمقاله همشهری/ شکست غرب در تقابل تمدنی پساطوفان‌الاقصی

توضیحات سازمان هواپیمایی کشوری درباره مقررات حمل آلات موسیقی در کابین هواپیما

کارشناس ارز: صادرکنندگان غیرنفتی ارز خود را در بازار آزاد می‌فروشند

گردونه بچرخون، سفر به جزایر قناری برنده شو

4 گوشه دنیا/ تجربه نزدیک به مرگ یک زن نجات یافته از سکته مغزی

روایتی از «حاج قاسم فلسطین»

وصیت‌نامه تأثیر برانگیز یحیی سنوار با روایت یک بلاگر

تاتا شهر کوچک و زیبا در مجارستان

حوضچه‌های نمکی که نمی‌توان در آن غرق شد

تصویر روز ناسا؛ موفقیت تاریخی اسپیس‌ایکس

خواندن چند بیت از شعر فردوسی در جنگ رستم با پسرش

هشدار فرمانده کل سپاه به اسرائیل: هرچه شلیک کنید چند برابر به سمت شما شلیک می‌شود

عارف: آماده‌ایم تا سطح مبادلات با ازبکستان را به پنج میلیارد دلار برسانیم

تایمز لندن به نقل از یک منبع اطلاعاتی: افشای اسناد آمریکا، حمله اسرائیل به ایران را به تعویق انداخت

دادگاه محاکمه منافقین دستور داد؛ ممنوعیت معامله اموال متهمان پرونده

فرمانده کل سپاه: ما قلبی مطمئن داریم و از ظاهر دشمن نمی‌ترسیم

درخواست حماس از روسیه برای آغاز مذاکرات درباره تشکیل دولت وحدت

سخنان پوتین در بریکس پلاس؛‌ از ضرورت جلوگیری از گسترش درگیری خاورمیانه تا توسعه کریدور

رویترز: انتظاری چندانی از نتایج نشست پاریس در مورد لبنان وجود ندارد

لحظاتی از آماده‌سازی پیکر مطهر مجاهد شهید، سیدهاشم صفی‌الدین برای خاکسپاری

شی: کشورهای درحال توسعه باید برای تحقق امنیت و رفاه مشترک هم‌صدا شوند

تأکید مکرون و میقاتی بر برقراری آتش‌بس فوری در لبنان

سرمقاله رسالت/ رمزگشایی از جاودانگی شهدای مقاومت

دیدار وزیران نیرو ایران و پاکستان در چین