ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ آینده نابرابری در ایران تحلیل روز

سرمقاله اعتماد/ آینده نابرابری در ایران
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / «آینده نابرابری در ایران» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از شعارهایی که مطرح بوده، برقراری عدالت است که به‌طور مشخص عدالت اقتصادی بیش از سایر وجوه عدالت مورد نظر بوده است، هر چند به نظر من عدالت آموزشی و دسترسی همه جوانان کشور به سطح مطلوب آموزش شاید مهم‌تر از عدالت اقتصادی باشد و در این یادداشت نشان خواهم داد که چرا عدالت اقتصادی می‌تواند ناپایدار و کم‌اثر باشد، در حالی که عدالت آموزشی برخلاف آن بسیار اثرگذار و پایدار است. روز گذشته هم آقای پزشکیان لایحه بودجه 1404 را به مجلس داد که 4 ویژگی برای آن برشمرد که یکی از آنها عدالت محوری بود. به نظر من این ویژگی از ساختار بودجه‌ای و اقتصادی ایران بیرون نمی‌آید و اگر در مقاطعی هم شاخص آن بهبود یابد، دوباره و به سرعت به جای قبلی و بدتر خود بازمی‌گردد. عدالت اقتصادی را اغلب از طریق شاخص‌های نابرابری و به‌طور مشخص ضریب جینی می‌سنجند.‌گرچه ایرادهایی به این شاخص وارد است، ولی قدر مسلم این است که تغییرات آن تصویر روشنی از تحولات نابرابری اقتصادی را نشان می‌دهد. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود درباره ضریب جینی، مقدار آن را از سال 1380 تا 1402، به شرح زیر اعلام کرده است.
ضریب جینی خانوارهای کشور


پس از انقلاب ضریب جینی کاهشی ملموس یافت ولی از اواسط دهه 1360 به بعد حول و حوش 0.41 تا 0.43 بود و پس از آن همانطور که در جدول بالا دیده می‌شود، در سال 1390 به کمترین رقم رسیده دوباره افزایشی شده، سپس کاهشی و افزایشی شده است. این روند نشان می‌دهد که سازوکارهای اقتصادی ایران قادر به اصلاح و تعدیل نابرابری اقتصادی نیست، مگر از طریق توزیع یارانه‌ها. در واقع کاهش نابرابری در سال 1390، سپس 1398 و 1400 تحت تأثیر پرداخت یارانه نقدی به مردم بوده است. نکته مهم این است که با افزایش سهم مالیات در بودجه و تولید ناخالص داخلی نیز ضریب جینی تکان نخورده است. به عبارت دیگر به جز پرداخت‌های مالی مستقیم، هیچ یک از ساز و کارهای موجود، قادر به بهبود نابرابری نیست. پرداخت‌های مستقیم نیز به دلیل تورم بالا به سرعت اثر خود را از دست می‌دهند. در واقع ارزش واقعی آن پرداخت‌ها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. یارانه پرداختی در سال 1389 که 45 هزار تومان بود، معادل حدود 45 دلار بود، آن رقم اکنون حتی به یک دلار هم نمی‌رسد. البته کل مبلغ پرداختی حدود 8 برابر شده است، ولی ارزش آن کمتر از 7 دلار است.
ریشه نابرابری اقتصادی در چیست؟ سهم عوامل تولید از ارزش افزوده تعیین‌کننده توزیع درآمد است. نیروی کار، زمین و منابع طبیعی و سرمایه در قالب سرمایه مالی یا ماشین‌آلات و اخیرا نیز عامل اطلاعات و اقتصاد دیجیتال عرصه بسیار مهم و جدیدی را پیش روی اقتصاد گشوده است که هم معادلات قبلی را دچار تحول کرده و هم رشد اقتصادی و سهم نیروی کار را در ارزش افزوده و حتی بازار کار دچار تحول کرده است. دلیل اصلی آن نیز افزایش بهره‌وری نیروی کار است که موجب افزایش سهم آن در ارزش افزوده شده است. هر چه سهم این نیرو افزایش پیدا کند، به توزیع برابرتر درآمدها کمک می‌کند.
در اقتصاد ایران سهم نیروی کار از ارزش افزوده در حال کاهش است. کافی است که دریافتی نیروی کار را به قیمت ثابت با گذشته مقایسه کنیم. از سوی دیگر سهم زمین و منابع طبیعی بالاست ولی مشکل آنجا است که این سهم در قالب رانت توزیع می‌شود و نابرابری را تشدید یا تثبیت می‌کند و هر گاه امکان توزیع برابر برای آن به وجود آمده، ضریب جینی و نابرابری کاهش یافته است. حتی سهم سرمایه مالی نیز به صورت رانتی توزیع می‌شود. پرداخت وام‌های کلان که سود بازپرداخت آنها از تورم کمتر است، نوعی ارزش افزوده مفت و مجانی نصیب سرمایه‌گذاران از طریق وام‌های رانتی می‌کند. 
بدترین متغیری که در سال‌های اخیر وارد این معادله شده و اثرات آن در آینده دیده خواهد شد، نابرابری آموزشی است. آموزش عامل مهم در ارتقای اجتماعی فرد است. هر چه دسترسی به آن به ویژه در مقطع آموزش عمومی و متوسطه بهتر و بیشتر باشد، شانس اینکه افراد و فرزندان طبقات پایین‌تر واجد جایگاه‌های اجتماعی و اقتصادی بالاتری شوند، بیشتر است. نتایج حاصل از خروجی دبیرستان‌ها، برحسب معدل آنان و پذیرش در دانشگاه‌ها برحسب نوع مدرسه، منطقه سکونت و... نشان می‌دهد که ما با تشدید نابرابری‌های منطقه‌ای و طبقاتی مواجه هستیم که این مساله امکان رشد اقتصادی را در آینده نیز تخریب می‌کند و دهه‌ها طول می‌کشد تا بازسازی و درست شود.
متأسفانه هنوز در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با هدف حذف رانت‌های اقتصادی و افزایش سهم نیروی کار از ارزش افزوده، ایده روشنی دیده نمی‌شود، همچنان که وزیر جدید آموزش و پرورش نیز علامت روشنی برای بهبود نابرابری آموزشی از خود نشان نداده است، ‌گرچه آقای پزشکیان به درستی درباره آموزش و بهداشت تأکیدات زیادی کرده‌اند، ولی وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.


لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1178511/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توضیح سخنگوی دولت در مورد افزایش قیمت ارز

اظهارات مهم سخنگوی دولت: از وضعیت قیمت بنزین تا علت افزایش نرخ ارز

رئیس سازمان بورس: رفع ریشه‌ای مسائل بازار سرمایه زمان‌بر است

روند بررسی کلیات و جزئیات لایحه بودجه 1404 در کمیسیون تلفیق

مهاجرانی: دولت در کنترل بازار طلا و سکه دچار مشکل جدی نیست

اقتدار امروز کشور مرهون خون پاک شهدای والامقام و ایثارگری جانبازان و رزمندگان است

نشست همایش علمی پژوهشی ایثار برگزار شد

تبیین سیره عملی شهدا یک وظیفه ملی است

گرامیداشت شهدای محور مقاومت در بنیاد شهید کهگیلویه و بویراحمد

کرکس‌های سیاه در دل طبیعت

مراحل جالب ساخت گلدان با چوب تنه درخت

فردوسی شیعه بود

پاشیدن الماس در هوا زمین را خنک می کند!

ماهواره بویینگ در مدار نابود شد

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

معادل جدید فارسی «فلش‌کارت» اعلام شد

حضور قالیباف در دفتر حماس برای عرض تسلیت

عکس یادگاری اعضای بریکس در حاشیه اجلاس امروز با حضور پزشکیان

دفاع جانانه مهاجرانی از جزایر سه‌گانه: هیچ کسی حق ندارد به پاره تن ما نگاه چپ بکند

قالیباف: ترور رهبران انقلابی، پیروزی راهبردی و نظامی نیست

ترکیب 45 نفره کمیسیون تلفیق بودجه 1404

سازمان ملل: وضعیت در غزه به 70 سال قبل بازگشته است

حمله حزب‌الله، خروج بلینکن از فلسطین اشغالی را مختل کرد

دادگاه پاکستان به آزادی همسر عمران خان رای داد

پوتین: روسیه به دنبال تقویت اقتدار بریکس در جهان است

سرمقاله جوان/ جنگ با فراموشی

خط و نشان دیپلماتیک ایران

وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد: ارز نیمایی تا پایان سال 55 هزار تومان می‌شود!

تعطیلی 3 ماهه معادن فاقد شرایط ایمنی در سال آینده

ورود 16 هزار میلیاردتومان پول به صندوق های طلا از ابتدای سال

توضیحات رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره وام ازدواج در بودجه جدید

وزیر جهاد: در تامین گوشت قرمز و تامین ارز مورد نیاز هیچ مشکلی نیست

توضیح مهاجرانی در مورد افزایش قیمت بنزین؛ مردم غافلگیر نخواهند شد

وزیر جهاد کشاورزی از لغو روادید بازرگانان برای سفر به تانزانیا خبر داد

انتقاد نماینده مجلس از دولت: پول گندمکاران امسال به بدترین شکل پرداخت شد

وزیر ارتباطات: رفع فیلترینگ با جدیت دنبال می‌شود

سرباز کردن دوباره یک تخلف قدیمی در حوزه واردات موز

مارمولکی عجیب با بینی شبیه به پینوکیو

لحظه هولناک به حرکت در آمدن خودرو در حال سوختن

تا حالا نیش زدن زنبور رو دیده بودید!

صحنه زیبای بسته شدن بال‌های اف 14 در اوج پرواز

ترمیم روده انسان با کمک مارهای بوآ و پیتون!

خستگی ذهنتان را با خوردن این میوه برطرف کنید

کشف جالب دانشمندان در مورد یک دایناسور بالدار

لزوم آشنایی نسل جدید با تاریخ معاصر

عرضه «جهادی بدون مرز» در کتابفروشی‌ها

ظریف: برای دفاع از این مرزوبوم تردید نداریم و دستمان بسته نیست

حضور سردار قاآنی در دفتر حماس در تهران

هشدار پزشکیان به رژیم صهیونیستی: اگر دست از پا خطا کنید پاسخ قاطعانه و غیرقابل باوری دریافت خواهید کرد

کمال خرازی: شهادت یحیی سنوار موجب رخوت در محور مقاومت نخواهد شد