ایران پرسمان

آخرين مطالب

مقاله جنجالی جوان درباره دانش ساخت «سلاح هسته‌ای» تحلیل روز

مقاله جنجالی جوان درباره دانش ساخت «سلاح هسته‌ای»
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
غلامرضا صادقیان| بحث این نوشته یک استدلال علمی درباره توانایی هسته‌ای ایران است. واضح است که ضرورت این بحث بی‌اعتنا به فضای سنگین «مسئله بازدارندگی» در یک‌سال اخیر که در چند ماه گذشته تشدید شده است، نیست. واضح دیگر آن است که کسانی امثال نگارنده در جایگاه یک روزنامه‌نگار از جزئیات برنامه و توان هسته‌ای ایران به‌ویژه بخش‌های خاص آن بی‌اطلاع هستیم و فقط می‌توانیم تحلیل سیاسی و این‌بار علمی کنیم. 
ما از منظر علمی عقلاً (و شرعاً-، اما بحث من شرعی نیست) اجازه نداریم که راه پژوهش را بر خود مسدود کنیم. همچنانکه نکردیم و هم در علم و هم در فن هسته‌ای تلاش می‌کنیم خود را به مرز‌های علم و فناوری در جهان نزدیک سازیم. تا اینجای کار بر همگان آشکار و زیر نظر آژانس و نظارت و قضاوت مخاطبان خاص و عام است. پرسش مهم این است که وقتی ما اعلام می‌کنیم دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم، آیا می‌توانیم راه رسیدن علمی به سلاح هسته‌ای را نیز بر خود مسدود کنیم؟! پاسخ من آن است که از منظر علم چنین چیزی ممکن نیست. اصولاً ماهیت علم این نیست که بتوان بر پژوهندگان علم، بخشی از راه بی‌انت‌های آن را بست. همچنانکه بیشتر کشور‌های دنیا تولیدمثل انسان در آزمایشگاه را مشابه آنچه در تولیدمثل حیوانات شبیه‌سازی‌شده انجام می‌شود، غیراخلاقی و ممنوع اعلام کرده‌اند، اما در برخی نقاط دنیا در خفا این پروژه‌ها و مشابه آن را پیش می‌برند. دلیل ناممکن‌بودن حرمت علمی، فقط «وسوسه» دانشمندان یا بی‌اخلاقی آنان نیست. مسئله «دانستن یا ندانستن» است که مرز‌ها را از بین می‌برد تا دانستن بر ندانستن غلبه کند. این امکان علمی به‌ویژه وقتی دانستن و دانش به مسئله قدرت و ثروت پیوند بخورد، غیرقابل‌کنترل‌تر می‌شود. تأکید می‌کنم که این بحث فارغ از مکان و زمان و دایره یک حکومت است. بحث ماهیت علم است که توقف‌پذیر نیست، به‌ویژه در جایی که تلاشی خارج از محدوده علم برای متوقف‌کردن آن در یک نقطه صورت بگیرد. با این توصیف اگر این مقدمه را بپذیریم، آنگاه پژوهش علمی بدون نمونه آزمایشگاهی ممکن نیست. نمی‌توان یک پروژه علمی را بدون نمونه آزمایشگاهی آن تمام‌شده تلقی کرد و هیچ پروژه علمی نمی‌تواند در هیچ زمانی حتی در آینده دور ادعا کند که به انتهای فرآیند خود رسیده است. 
در همین ستون سال پیش نوشتم که آنچه ما درباره حرمت به‌کارگیری سلاح هسته‌ای می‌گوییم متفاوت و مجزای از تسلط بر دانش ساخت سلاح هسته‌ای و رسیدن به نقطه «ساخت سلاح به محض اراده» است. این مطلب یک مفهوم سیاسی و مرتبط با بهره‌مندی از قدرت بازدارندگی هسته‌ای بدون داشتن «سلاح آماده» و فقط با نشان‌دادن «امکان ساخت سلاح به محض اراده» است. اما بحث امروز یک بحث علمی است بدون آنکه بدانیم در عمل چه چیزی یا چیز‌هایی در شرف وقوع است یا امکان وقوع دارد. 
معتقدم پروپاگاندای سیاسی امریکا و غرب درباره توان هسته‌ای ایران با شعار «نمی‌گذاریم ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند» باید در سه بخش یا سه وجه تحلیل شود. اول آنکه امریکا با این شعار برای بخشی از مداخلات خود در منطقه غرب آسیا بهانه جور می‌کند. هرچند بهانه‌های فراوان دارد و ابراز می‌کند، اما از این یکی هم نمی‌گذرد و آن را شیک‌تر می‌بیند! دوم اینکه امریکا و غرب در واکنش به اعلام مکرر مقامات ایران درباره حرمت استفاده از سلاح هسته‌ای، به خودشان نگاه می‌کنند و این سخن ایران را حمل بر فریب سیاسی می‌کنند و خلاف عقل معاش‌اندیش دنیوی خود می‌بینند. ممکن است عقلای ایران‌شناس و شیعه‌شناسی به آن‌ها بگویند که این یک فریب نیست و باور دینی ایرانیان و امری خدشه‌ناپذیر و مطابق با عقل معاداندیش آنان است. اما قطعاً دیگرانی هم هستند که به امریکایی‌ها بگویند شیعه فقهی پویا دارد و در بزنگاه‌ها تصمیمات جدید می‌گیرد. پس فرض دوم آن است که غرب و امریکا درباره ادعای ایران همواره در تردید هستند. اما وجه سوم، همین وجه علمی‌بودن قضیه است. غرب شاید با وجوه دیگر مسئله کنار بیاید، اما نمی‌تواند باور کند که ایران در کار غنی‌سازی باشد، اما یک شاخه از این علم را به دست خود ببرد و کنار بیندازد! با این توصیف شاید بتوان بخشی از تلاش ناموفق غرب برای متوقف‌کردن برنامه هسته‌ای ایران را با همین فرض سنجید؛ و این دردسر بزرگی برای غرب و امریکا ایجاد خواهد کرد، زیرا مسئله هسته‌ای ایران را تا ابد همچون یک راز و معما برای آنان حفظ می‌کند. ایرانی که سلاح هسته‌ای ندارد ولی «می‌تواند» داشته باشد و این توانستن هم «در لحظه» است و هم «در ابعاد گسترده» همچون یک کار پژوهشی بزرگ که ابعاد گسترده و نمونه‌های آزمایشگاهی فراوان خود را دارد. حاصل چنین چیزی در زمانه‌ای که ما به‌سر می‌بریم، «بازدارندگی» است و برای آینده نیز ثمرات خود را دارد که بدون دسترسی به علوم آینده، پیش‌بینی و قضاوت درباره آن آسان نیست، اما محصول فوری و بی‌واسطه «بازدارندگی» به ما کمک می‌کند تا پروژه‌های آینده علمی خود را در همین موضع با قوت به‌پیش ببریم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1171907/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگنه: با اجرای پیشنهاد مجلس توسط دولت، مشکل ناترازی انرژی حل می‌شود

نهال روی کاج شکسته

مولودی خوانی زیبا به لهجه‌ مشهدی در حرم امام رضا(ع)

فرمول محاسبه تعداد مبل برای خانه

درهم‌تنیدگی کوانتومی زنده در کابل‌های اینترنت به دست آمد

دل بیدار من بر مردم خوابیده می گرید!

حرکت روح در بدن را نمیبینی!

روایت یک منبع آگاه از جزئیات جلسه کمیته بررسی رفع فیلترینگ

توصیه‌های محمد فاضلی به پزشکیان؛ نگذارید در پستوها تصمیم بگیرند

تظاهرات گسترده صهیونیست‌ها در تل آویو

پسکوف: موشک اورشنیک یک انقلاب مطلق در فناوری تسلیحاتی است

سرمقاله سازندگی/ درس از گذشته

«کشاورزی صنعتی»؛ راه‌حلی اجتناب‌ناپذیر برای بحران غذایی آینده

تقویم تاریخ/ ولادت حضرت "فاطمه‏ ی زهرا"(س)

بهترین دعا به فرموده خدا چیست؟

شرکت چینی در رقابت با ایلان ماسک 1000 ربات انسان‌نما می‌سازد

صحبت های جالب دکتر شکوری

سفیر یمن در ایران: ما آنهایی نیستیم که در مقابل سختی ها بترسیم و عقب بنشینیم

جلسه غیرعلنی مجلس درباره نوسانات ارزی

عاملی: مسئله رفع فیلترینگ ممکن است این هفته در شورای عالی فضای مجازی به نتیجه برسد

تظاهرات مخالفان و حامیان رئیس‌جمهور کره جنوبی یک هفته پس از استیضاح

نخست وزیر اسپانیا خواستار به رسمیت شناخته شدن فلسطین شد

گزارشی از حادثه در بازار کریسمس آلمان

8 شهید در بمباران مدرسه‌ای در غزه

راه‌آهن اوکراین نوشته‌های روسی را از روی بلیت‌های قطار حذف کرد

سرمقاله خراسان/ مادرانگی از خانه تا قلب جامعه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ بسیار اندک، بسیار دیر

بازگشت ایده حذف 4 صفر پس از 5 سال

متهمان اصلی و فرعی خاموشی‌ها

تفال/ مرا به رندی و عشق آن فضول عیب کند

فرزند امام خمینی (ره): ایران رهبری مقاومت نوین اسلامی را برعهده دارد

فرودگاه هیترو لندن بار دیگر در آستانه کریسمس فلج شد

تهیه کننده برنامه تلویزیونی، فرستاده ویژه ترامپ به انگلیس شد

جنگنده آمریکایی با آتش خودی در دریای سرخ سرنگون شد

اولین جرقه‌‌های اعتراضات علیه الجولانی در سوریه زده شد

تجاوز جدید آمریکا و انگلیس به الحدیده یمن

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به مدرسه آوارگان فلسطینی در غزه

هشدار دولت صنعاء به کشورهای حامی صهیونیست‌ها

آیا تهران به سمت بازدارندگی هسته‌ای می‌رود؟

فیلم هوش مصنوعی از ولادت حضرت زهرا(س)

حرکت ماه دور زمین این شکلی هستش!

عاشقانه های جالب سعدی

تظاهرات گسترده صهیونیست‌ها در تل‌آویو

پایتخت یمن بار دیگر هدف حمله هوایی قرار گرفت

آینده دین و مرجعیت دینی در ایران

گزینه‌های پایان جنگ اوکراین

برای اشک‌های پزشکیان! جامعه ما قساوت‌زده و خشونت‌زده است

آیت‌الله منتظری و دفاع از مظلوم

اسلام‌ستیز و هوادار اسرائیل؛ عامل سعودیِ حمله مرگبار در آلمان کیست؟

پیش بینی قیمت دلار 2 دی 1403