ایران پرسمان

آخرين مطالب

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ تحلیل روز

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فائزه هاشمی| در روزهای اخیر انتشار نامه فائزه هاشمی دستمایه بحث‌های گسترده‌ای شده است. برخی آن را به‌خاطر بیان و نقد دیکتاتورمآبی رسوب‌کرده در ذهنیت ایرانیان و ازجمله برخی از زندانیان سیاسی ستوده‌اند و دیگرانی آن را نابهنگام، تفرقه‌افکنانه و بلاوجه دانسته‌اند.
دسته اول ضعف فرهنگ دموکراتیک در جامعه ایرانی را نشانه می‌گیرند و می‌گویند در وضعیتی که مردم به ارزش‌های دموکراتیک اعتقادی ندارند یا به رفتار دموکراتیک انس نگرفته‌اند، چنانکه رفتارهای مستبدانه حتی در بند زندانیان سیاسی نیز دیده می‌شود، چه انتظاری داریم که گذار دموکراتیک در ایران رخ بدهد؟ از نظر این گروه، در چنین وضعیتی، تغییر حاکمان هم منجر به تحولی دموکراتیک نمی‌شود، بنابراین باید پایه تلاش‌های تحول‌طلبان بر تغییر بنیادی فرهنگ سیاسی جامعه معطوف باشد. در این برداشت، عنصر اصلی تغییر در «فرهنگ جامعه» نهفته است.
ادعای گروه دوم اما این است که تا «دولتمردان» و به‌ تبع‌ آن، «سیاست دولت» تغییر نکند، طرح چنین بحث‌هایی، فقط تقویت‌کردن موضع حکومتی است که خود به دلیل مخالفت با فرهنگ دموکراتیک، نهادهای فرهنگ‌ساز جامعه چون رسانه و آموزش‌وپرورش و... را در خدمت چنین آرمانی قرار نمی‌دهد. در این تفسیر، موتور محرکه تغییر جامعه، تغییر انقلابی دولتی است که ارکان قدرت خود را بر تمام ساحات جامعه پراکنده و خروجی آن، البته شهروند دموکراتیک نیست.
در سخن هر دو گروه البته حصه‌هایی از حقیقت نهفته، اما این را نمی‌نویسم که ادای «ندانم‌گرایی» در این دعوا دربیاورم. نه، من روی‌هم‌رفته با کنش انتشار چنین نامه‌ای موافقم و فکر می‌کنم حق هر آدمیست که نظرش را آزادانه و به دور از مصلحت‌اندیشی‌های رایج در جامعه یا گروه‌های سیاسی ابراز کند. ازقضا این سخن کسانی را که می‌گویند «حالا وقتش نبود» چندان درست نمی‌دانم زیرا معلوم نیست چه زمانی «این برهه حساس تاریخی» که برخی از ما ایرانیان یک قرن است گمان می‌کنیم، به‌زودی فراخواهد رسید، طلوع خواهد کرد.تاریخ معاصر مبارزات سیاسی را مروری کنید؛ آکنده است از همین مصلحت‌اندیشی‌های بی‌معنا. در همین تاریخ، تجربه‌ای که فائزه هاشمی نقل می‌کند، نیز مکرر است. بنگرید به تاریخ تباه تحریم و بایکوت و تخطئه در میان گروه‌های چپ در دوران پهلوی. از جلسات توبه و اعتراف که تا شخصیت عضو خطاکار را خرد و خاکشیر نمی‌کردند، دست از سر او برنمی‌داشتند تا برخورد فیزیکی با مخالفان فکری.
همین چند سال پیش فرج سرکوهی گفت که اعضای گروه بیژن جزنی در زندان، دیگر جریان‌های فکری چپ را به‌دلیل اختلاف فکری کتک می‌زدند یا زمان‌هایی که خلیل ملکی قصد رفتن به دستشویی را داشت، عمداً در صف می‌ایستادند تا نوبت به خلیل ملکی نرسد و این مبارز پیر به خود ادرار کند! در کنار اینها، ترکش‌های تغییر ایدئولوژی سازمان مجاهدین خلق در زندان و بیرون را به یاد آورید. 
امروز بر ما روشن شده که نتیجه آن مطلق‌اندیشی‌ها، چیزی جز استبداد نیست. دریافته‌ایم که زندانی سیاسی مدعی آزادی و عدالت، می‌تواند خود ناقض حقوق بشر از آب درآید. انگار هنوز اما بدین نکته چندان حساسیت پیدا نکرده‌ایم که از علل عمده این مطلق‌اندیشی‌ها، حقیقت‌جویی‌هایی است که مبارزان سیاسی خود را رهرو راهش می‌دانند. در همین نامه فائزه هاشمی نیز این غفلت دیده می‌شود، وقتی می‌نویسد: «در این زندان آموختم که در کنار حقیقت بودن حتی در زندان و در بین مبارزین راه آزادی هزینه گزافی دارد.» اصل مسئله به نظرم همین‌جاست. کدام حقیقت؟ و اصلاً چه کسی می‌تواند مدعی احاطه بر حقیقت باشد؟
به دنبال «صدق» و «حقیقت» رفتن در سیاست، نتیجه‌ای جز استبداد نخواهد داشت.اصلاً حقیقت، موضوع سیاست نیست، مسئله فلسفه است. سیاستی نیز که در پی استقرار نظام حقیقت باشد، به نظم پادگانی می‌انجامد. سیاست عرصه تکثر است و اصلاً حسن دموکراسی نیز در همین است که این تکثر و تنوع را به رسمیت بشناسد و آن را چنان مدیریت کند که آدمیان تا جایی که آزادی دیگران را زیر پا نمی‌گذارند، حق داشته باشند آزادانه بزیند.
اگر به چنین برداشتی از سیاست که محور آن نه مبارزه و تقابل که مدارا و تعامل و سوژه‌های آن نه قهرمانان منزه که مردمان عادی هستند، بها بدهیم، آنگاه شاید مبارزه و ضدیت را دائمی ندانیم و به زندگی اصالت بیشتری بدهیم؛ از سیاست دشمنی به سیاست دوستی برسیم و دریابیم که بناکردن خانه سیاست بر ستون ایسم‌های خودحق‌پندار، ما را به جایی جز مصرع تکراری تاریخ‌مان رهنمون نخواهد کرد: «تفنگ‌های حقیقی، برادرهای دلتنگ».

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1166152/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت رسانه اسرائیلی از منشاء پیجرهای بمب‌گذاری شده (زیرنویس فارسی)

روایت رسانه اسرائیلی از منشاء پیجرهای بمب‌گذاری شده

سازمان ملل: انفجار پیجرها در لبنان نقض قوانین حقوق بشر است

استاندار جوان و اهل تسنن کردستان را بشناسید

تاکید عراقچی بر علاقمندی ایران برای گسترش همه‌جانبه روابط بین تهران و کاراکاس

واکنش جلیلی به انفجارهای تروریستی لبنان

کمالوندی: طرفین مقابل در برجام در اجرای تعهدات کوتاهی می‌کنند

واکنش داماد روحانی به ادعای جنجالی درباره نقشش در خرید پیجرها در لبنان

استفاده از پیجر در ایران هم هست؟

تکذیب یک دروغ علیه سرپرست اداره کل سخنگوی دولت پزشکیان

متلک مقام ارشد طالبان به مخالفان

سی ان ان: آمریکا در جریان عملیات اسرائیل در لبنان قرار داشت

تصویب قطعنامه پایان اشغالگری اسرائیل در سازمان ملل

مجارستان دخالت در ساخت پیجرهای منفجر شده را رد کرد

تلاش تازه برنی سندرز، سناتور آمریکایی برای محدودسازی فروش تسلیحات آمریکایی به اسرائیل

پولیتیکو: حماس و رژیم اسرائیل با 90 درصد متن توافق آتش بس موافقت کرده اند

وبسایت نزدیک به جلیلی: عملکرد دولت پزشکیان شبیه رفتار آمریکا در اوایل دهه 2000 میلادی است

چرا اسرائیل اکنون حمله تروریستی علیه لبنان را انجام داد؟

از ملا نصرالدین تا نبویان؛ دروغ اولی خنده‌دار بود و دومی فلاکت‌بار

احمق های شیعه چگونه تبری را از ما گرفتند؟

کلیپی جالب از حفظ تعادل اجسام

پنجره‌ای جالب مربوط به سال 1912

یک‌نمایش زیبا و موزیکال

سلطان جنگل با خانواده رفته گردش

مرموز ترین نقاشی های تاریخ جهان

پرنده بهشتی؛ شگفتی سلطنتی جنگل های پاپوآ گینه نو

نظر هوش مصنوعی درباره مسلمان شدن برای زندگی بهتر

من نخواهم ایستاد رو به روی تو!

«سید شهاب‌الدین طباطبایی» در دولت پزشکیان پُست گرفت

تصاویری از ژست و تیپ پزشکیان در پاستور

دریادار سیاری: اگر صلح می‌خواهیم باید آماده جنگ باشیم

جدیدترین اظهارات ولیعهد سعودی درباره ارتباط با رژیم صهیونیستی

روزنامه اصولگرا: چرا استخدام واژگان رئیس‌جمهور مهم است؟

تکانه‌های سخت در سیاست اسرائیل

عصبانیت اصولگرایان از پزشکیان

همه برای جنگ در منطقه آماده می شوند

حمله اصولگراها به «پزشکیان» با اسم رمز فتنه و اغتشاش

خرید قسطی کیف نوت بوک و کوله پشتی با تخفیف ویژه

حراج پاییزی شمش طلا از اول مهر

دلیل گرانی طلا چه بود؟

صداهایی از طبیعت که هرگز نمی‌شنویم

قُرَیش چه کارهایی برای از میان برداشتن پیامبر اکرم (ص) و اسلام انجام داد؟

طنز/ بقیه پول کذایی

لحظه زیبای شکار سنجاقک توسط قورباغه

بندبازی بین آسیا و اروپا

تصاویر تکان دهنده از لحظه آدم ربایی در لندن

عجیب‌ترین و خوش‌رنگ ترین ماهی دنیا!

شگفتی های درمانی درخت خون اژدها

یک رستوران معروف با مجسمه های فرشته

صبحی زیبا در تایلند