ایران پرسمان

آخرين مطالب

روسیه و ایران در قفقاز سرشاخ می‌شوند؟ تحلیل روز

روسیه و ایران در قفقاز سرشاخ می‌شوند؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با اظهارنظر اخیر روسیه درباره کریدور زنگزور، بار دیگر مسئله این دالان پرحاشیه بر سر زبان‌ها افتاد. جمهوری آذربایجان مدتی است که می‌خواهد کریدوری بین این کشور و نخجوان از مسیر استان سیونیک ارمنستان احداث کند که در واقع از مرز بین ایران و ارمنستان عبور می‌کند. اما مسئله این است که باکو نمی‌خواهد این دالان تحت کنترل ایست‌بازرسی نیروهای ارمنی باشد و می‌خواهد امنیت آن را یا نیروهای خودش یا نیروهای روسیه تامین کنند. همین مسئله باعث مخالفت تهران و ایروان با ایجاد این کریدور شده است. اما در این مدت برخی کشورها در کنار جمهوری آذربایجان قرار گرفتند و بارها از ایجاد چنین کریدوری حمایت کردند؛ ترکیه که همیشه پشت باکو بود و این روزها مسکو نیز به صراحت نظرش را راجع به این کریدور بیان کرده و حمایتش را اعلام کرد. اما مسئله چیست و چرا این کریدور تا بدین حد برای کشورهای منطقه اهمیت دارد؟
محمود شوری، معاون موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) می‌گوید:« کریدوری که جمهوری آذربایجان از آن به عنوان کریدور زنگزور نام می‌برد، در وهله نخست در منطقه قفقاز مسئله کشورهای منطقه یعنی آذربایجان و ارمنستان است. این بحث در گام بعدی به مسئله کشورهایی مثل ایران، روسیه و یا ترکیه تبدیل می‌شود. به همین دلیل در ارتباط با این موضوع ابتدا باید به سیاست‌‌هایی که جمهوری آذربایجان دنبال می‌کند، نگاهی داشته باشیم.»
 شوری درباره موضع‌گیری اخیر مسکو در قبال زنگزور و حمایت از سیاست‌‌ ‌باکو برای افتتاح دالان موسوم به زنگزور توضیح داد:«روسیه به عنوان یک قدرت بزرگ جهانی، مجموعه‌ای از اهداف، سیاست‌ها‌ و منافع را در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای دنبال می‌کند و موضوع کریدور در منطقه قفقاز هم یک قطعه‌ از پازل کلانی است‌‌ که روس‌ها در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی دنبال می‌کنند. بنابراین اینکه ما این سیاست‌‌ها را به نوعی تعریف کنیم که انگار روسیه آن را علیه ایران دنبال می‌کند یا استراتژی‌اش در این خصوص با اهدافی در ارتباط با ایران است، طرح نادرست مسئله است .» وی افزود:« بعضا این مسئله را به گونه‌ای طرح می‌کنند که گویی روسیه سیاست‌‌هایش در منطقه قفقاز را در ارتباط با ایران تنظیم می‌کند و اینکه چگونه مثلاً جلوی نزدیک شدن ایران به غرب یا توافقی بین ایران و غرب را بگیرد یا روی مذاکرات هسته‌ای تاثیرگذار باشد. این در حالی است که مسئله روسیه در قفقاز یک مسئله کلان‌تر است که به وضعیت روس‌ها در سطح بین‌المللی، نیاز آنها برای ارتباط با سایر مناطق جهان و خروج از انزوایی که غرب تلاش می‌کند به روسیه تحمیل کند، مربوط می‌شود.»
روسیه به دنبال خطوط جدید انتقال انرژی
همچنین شوری معتقد است که یکی از اهداف روسیه از نزدیکی به جمهوری آذربایجان و مطرح کردن مسئله زنگزور، بحث نیازش به مسیرهای انتقال انرژی است. وی توضیح داد:« بعد از جنگ اوکراین بسیاری از مسیرهای دسترسی روسیه به سمت غرب به ویژه برای انتقال انرژی محدود شده و این بحث برای روس‌ها وجود دارد که به احتمال زیاد اروپا در آینده، زمانی که بتواند گاز مورد نیازش را از طرق دیگر تامین کند، همین مسیرهای انتقال گاز موجود که از اوکراین می‌گذرد را نیز به نوعی مسدود خواهد کرد.»
به گفته این کارشناس، بنابراین روسیه به دنبال این است که راه‌هایی برای انتقال انرژی خود ایجاد کند. نکته دوم این که روسیه در بحث نفت هم نیاز زیادی به همکاری با جمهوری آذربایجان دارد و عملاً این کشور یکی از مسیرهای فروش نفت روسیه به شمار می‌رود.
وی ادامه داد:« درواقع این مسیرها برای روسیه در شرایط موجود یک مفر تلقی می‌شود. امروز نیز نگاه روسیه به منطقه قفقاز این است که به چه طریق هم به جنوب و ایران دسترسی داشته باشد و کریدور شمال-جنوب را احیا کند و هم بتواند با ترکیه و سایر مناطق جهان ارتباط داشته باشد.‌ روسیه در رابطه با این مسیرها هم به حمل و نقل کالا و هم حمل و نقل انرژی می‌اندیشد.»
فاصله گرفتن مسکو از ایروان
معاون موسسه ایراس از نزدیکی ارمنستان به غرب نیز به عنوان یکی دیگر از دلایل این موضع‌گیری کرملین یاد کرد و گفت:« شرایط جدید ارمنستان دیگر تامین کننده منافع روسیه در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی نیست. زیرا ارمنستان کشوری است که دچار انسداد ژئوپولتیکی است و نمی‌تواند کمکی به لحاظ ژئوپلیتیک و استراتژیک به روسیه کند.»
وی افزود:« ضمن اینکه از سال 2018 با روی کار آمدن آقای پاشینیان سیاست‌های ارمنستان دچار تغییراتی شده و شاهد گرایش این کشور به سمت غرب هستیم؛ موضوعی که باعث شده روسیه عملاً دیگر نتواند سیاست‌های خود را در منطقه و در سطح بین‌المللی از طریق ارمنستان به پیش ببرد. به همین دلیل روسیه الان با توجه به شرایط موجود به نوعی احساس نیاز جدی می‌کند به اینکه اولاً این حمایت خود را به عنوان یک امتیاز به آذربایجان بفروشد و ثانیا از این طریق تعامل خود را با جمهوری آذربایجان تقویت کند.»
شوری به تلاش مسکو برای حفظ رابطه خوب خود با آنکارا هم پرداخت و گفت:« برای روسیه در شرایط موجود حفظ رابطه خوب با ترکیه بسیار حیاتی است. زیرا امروز غیر از مسیر اوکراین، مسیرهای فروش گاز روسیه به جهان خارج از طریق ترکیه و خط لوله‌های ترک استریم 1 و 2 صورت می‌گیرد که بخش عمده‌ای از گاز روسیه را به ترکیه منتقل می‌‌کنند.» 
به گفته وی، خط لوله‌ای هم که از روسیه به آذربایجان وجود دارد، عملا این بحث را ایجاد کرده که جمهوری آذربایجان به نوعی به فروشنده گاز روسیه به اروپا تبدیل شده است.
خطوط قرمز ایران در مرزهای شمالی‌اش
معاون موسسه مطالعات ایران و اوراسیا(ایراس) درباره پیامدها و خطرات ایجاد کریدور زنگزور گفت:«آنچه که در چهارچوب مفهوم اتصال سرزمینی جمهوری آذربایجان به نخجوان یا در قالب کریدور زنگزور مطرح می‌شود، الزاماً در تعارض با منافع ایران قرار ندارند فقط در صورتی که تغییرات ژئوپولیتیکی انجام بگیرد و به نوعی مرز ارمنستان با ایران قطع شود یا تصرف سرزمینی از سوی آذربایجان صورت بگیرد، منافع ملی ایران دچار خدشه خواهد شد. در غیر این صورت اتصالات کریدورها، امری است که همیشه مطرح بوده و در جهان امروز نمی‌توان این بحث را نادیده گرفت.»
حضور در پروسه دیپلماتیک
شوری همچنین معتقد است که برای احداث کریدوری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مرحله نخست باید یک توافق بین دو کشور صورت بگیرد مبنی بر اینکه به چه شکلی می‌خواهند این دالان را مدیریت کنند. 
وی افزود به عنوان مثال آیا قرار است پست‌های ایست بازرسی ارمنی در آنجا مستقر ‌شود یا آذری؟ یا اینکه تحت نظارت روس‌ها این اتفاق خواهد افتاد. این کارشناس تاکید کرد:« این‌ها موضوعاتی است که مطرح است و اگر ضمن توافق بین دو کشور اصلی این دالان ایجاد شود و مرزهای بین‌المللی هم دچار تغییر نشود، این خلاف سیاست‌‌های کلان کشور ما نیست.» شوری در عین حال گفت:« ضمن اینکه ما می‌توانیم از طریق دیپلماسی در این تعاملات حضور داشته باشیم تا مسیرهای دسترسی جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان هیچگونه آسیبی نبیند و یا با هیچ‌گونه انسدادی مواجه نشود. لذا این بحث‌ها باید طی یک فرایند دیپلماتیک با حضور مقامات جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، جمهوری ارمنستان، روسیه و یا حتی ترکیه مطرح شود و منافع تمامی کشورهای منطقه در آن لحاظ گردد.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1163638/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازداشت رئیس جمهور معزول کره جنوبی/ یون: تحقیقات دادستانی را به رسمیت نمی‌شناسم

عراقچی: فرمول برجام همچنان معتبر است/ مذاکرات با اروپایی‌ها مثبت بود

جزئیات توافق احتمالی آتش‌بس و تبادل اسرا در غزه

رسانه صهیونیستی: ارتش شروع به انجام مقدمات لازم برای عقب‌نشینی تدریجی از نوار غزه کرده است

ادعای سی بی اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه موافقت کردند

سخن بزرگان/ پدران امّت...

نماهنگ شاد «باباحیدر»

امیرالمومنین علی(ع) چنین حاکمی بود...

در هیچ جای حرم هستی علی، راه برای باطل نیست...

بازشدنِ دریچه ی خروجی ایستگاه فضایی

شاعرانه/ دشمن از دوست ندانسته و نشناخته‌ای

عراقچی: فرمول برجام همچنان معتبر است

حمله پهپادی یمن به تل‌آویو

نتانیاهو: طی ساعات یا روزهای آتی در غزه به توافق می‌رسیم

خدمات و مواد غذایی؛ دو مولفه تمرکز تورم در منطقه یورو

علی جان تو خلافت را زینت دادی...

«خدا تخلص خود را علی گذاشته است» شعرخوانی زیبای سیدحمیدرضا برقعی

این اعتکاف چیست که تازه روزه گرفتن شرط آن است!

بغض برای پدر...

نماهنگ زیبای «پسراتو ببین»

مرگ فضانورد در فضا / آنجا چه بر سر جسد می‌آید؟

شعر انتخابی بهمن صباغ‌زاده در مرحله سوم رقابت

جلیلی: رشد اقتصادی در دولت‌ روحانی صفر و منفی شد

کارت‌های ایران برای مذاکره با غرب

ادعای نبویان درخصوص پذیرش FATF: راه‌های تنفس در اقتصاد ایران بسته می‌شود

عراقچی: سفرهای پزشکیان به تاجیکستان و روسیه در راستای تداوم سیاست همسایگی انجام می‌شود

روزنامه نگار اسراییلی: با انتخاب ترامپ ضرر کردیم

حمله پهپادی و موشکی یمن به اهداف نظامی و نیروگاه برق اسراییل

نتانیاهو: برای آتش‌بس دائمی به‌شرط آزادی همه اسرا آماده‌ام

جولان طلافروشان بدون مجوز در فضای مجازی

وزیر اقتصاد: دولت در صدد جبران کاهش قدرت خرید اقشار ضعیف است

گزارش اکونومیست از مقابل تهاجم اقتصادی همه‌جانبه آمریکا به ایران

رفتار مشابه کشورهای تحریم شده؛ از ایران تا روسیه

قیمت طلای جهانی بر مدار صعود

بیت کوین رایگان تنها با ثبت‌نام بدون قرعه کشی (فرصت محدود)

الگوی خارجی در اقتصاد ایران قابل کپی است؟

«گدای ساقی کوثرم من» با نوای محمود کریمی

طنز؛ مشاورهای عجیب برخی از مسئولان!

بالاترین فضیلت امیرالمومنین علی(ع) از زبان خودش

آیا این حلقه مرموز واقعاً از فضا آمده است؟

در نظر بازی ما بی خبران حیرانند

قوچانی: دولت پزشکیان از 9 ناترازی رنج می‌برد

لفاظی بلینکن: نباید به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را داد

حملهٔ اسراییل به چادرهای فلسطینی‌ها همزمان با انتشار خبرهای توافق آتش‌‌بس

وقوع انفجار در دمشق

خانواده‌های اسرای اسراییلی: مذاکرات با حماس نباید به خاطر برخی «گروگان‌ها» باشد

رئیس‌جمهور فرانسه به لبنان می‌رود

سالیوان: دوران برتری آمریکا به پایان رسیده است

گزینه ترامپ برای وزارت دفاع به نداشتن صلاحیت متهم شد

اعتراف بلینکن: حماس را نمی توان با راه‌حل نظامی شکست داد