ایران پرسمان

آخرين مطالب

فرزین:‌ ذخایر طلا و ارزهای آزاد کشور افزایش یافت اقتصاد روز

فرزین:‌ ذخایر طلا و ارزهای آزاد کشور افزایش یافت
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تسنیم /فرزین از افزایس ذخایرطلاوارز آزادکشورخبردادوگفت:در دولت سیزدهم شاهد بازگشت شاخص های کلان اقتصادی به شاخص های بلند مدت و دستیابی به رشد اقتصادی در کنار مدیریت نقدینگی بودیم؛ رویکردی که به توزیع عادلانه درآمدها، کاهش ضریب جینی منجر شد.
محمدرضا فرزین در آخرین جلسه هیأت دولت سیزدهم با تشریح وضعیت شاخص های اقتصادی کشور تصریح کرد: ‌یکی از راهها برای کنترل نرخ ارز حضور در بازار و فروش ارز بود. لذا با توجه به ناموفق بودن این سیاست در تمامی دوره هایی که اقتصاد کشور دچار شوک انتظاری شده بود، بانک مرکزی در این دوره تلاش کرد علاوه بر حفظ منابع ارزی، به مدیریت نرخ ارز بپردازد. به این ترتیب، در دولت سیزدهم نه تنها منابع طلا افزایش پیدا کرده است، بلکه ذخایر ارزهای آزاد نیز افزایش یافت.
وی افزود: ذخایر آزاد ارز به دلیل ارتباطات خوبی بود که برقرار شد و منجر به آزاد شدن منابع ارزی ایران در کشورهایی بود که منابع ایران در آن بلوکه شده بود. 
فرزین ضمن اشاره به تخصیص مناسب ارز برای زیربخش های مختلف اقتصادی توسط بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در سال گذشته در مجموع 68 میلیارد دلار ارز توسط بانک مرکزی تخصیص و تامین شد که از این عدد، 49 میلیارد دلار را به تولید و وادرات مواد اولیه اختصاص یافت و 10 میلیارد آن را به کالاهای سرمایه‌ای اختصاص تخصیص یافت. بنابراین نرخ رشد ماشین‌آلات به این دلیل در وضعیت خوبی قرار دارد. هم‌چنین با برگزاری دوباره حج عمره، بخشی از منابع ارزی آزاد شده کشور به حج عمره اختصاص یافت. بخش دیگری از منابع ارزی نیز به واردات خودرو اختصاص خواهد یافت.
وی با اشاره به وضعیت شاخص های اقتصادی کشور در ابتدای کار دولت سیزدهم گفت: ‌از سال 1397 و در پی تحمیل تحریم‌های جدید به اقتصاد ایران، دچار عارضه زنجیره تورمی شامل افزایش نرخ ارز، حجم پول و نقدینگی شدیم. در آن زمان در یک چرخه تورمی قرار گرفتیم و در همان حال این امر موجب تورم در سطح متغیرهای پولی و نیز افزایش تورم مصرف کننده و تولیدکننده شده بود.

بازگشت شاخص های اقتصادی کشور به متغیر های بلند مدت
عالی ترین مقام بانک مرکزی ضمن اشاره به روند متغیرهای پولی در سنوات گذشته خاطر نشان کرد: متغیرهای پولی که در آن زمان به طور بلندمدت در کانال 20 درصد قرار داشت، به کانال 40 درصد رسیده بود. بدین معناکه رشد نقدینگی و پایه پولی به کانال 40 درصد وارد شده بود. به‌علاوه برخی متغیرها که متغیرهای پیش‌نگر بودند مانند تورم تولیدکننده حتی به بالای 60 درصد رسیده بود. تورم مصرف کننده نیز در کانال 40 درصد قرار گرفته بود. 
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه رشد پول، نقدینگی و پایه پولی پس از 5 سال مهار و کاهشی شد افزود: بنابراین در این شرایط شاخص های اقتصادی 20 درصد از متغیرهای بلندمدت کشور فاصله گرفته و بالاتر رفته بود. از طرفی شاخص های پیش‌نگر هم بیش از 20 درصد افزایش یافته بودند. به همین دلیل، انتظارات بر این بنا شده بود که تورم با روی کار آمدن دولت سیزدهم، حتی از کانال 50 درصد هم عبور کند و رشد نقدینگی و نرخ ارز نیز در کانال‌های بالاتری قرار بگیرد. 
فرزین یادآور شد: در چنین شرایطی، هدف اساسی بانک مرکزی برگشت به متغیرهای بلندمدت بود. اگرچه سطح متغیرهای بلندمدت هم ممکن است راضی‌کننده نباشد، اما برگشت به آن کار بسیار مهمی بود که خوشبختانه در دولت سیزدهم محقق شد. 
کاهش 10 درصدی تورم در دولت سیزدهم
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به کاهش تورم کل در دولت سیزدهم عنوان کرد: براساس آخرین عددی که مرکز آمار در تیرماه منتشر کرده است علی‌رغم اینکه تورم کل نسبت به متغیرها دیر واکنش نشان می‌دهد، با این حال شاهد کاهش 10 درصدی این شاخص هستیم . 
وی با بیان اینکه براساس داده‌های مرکز آمار تورم نقطه‌ به ‌نقطه حدود 12 درصد کاهش پیدا کرده و به 32.4 رسیدتصریح کرد: به این ترتیب سیاست‌های کلان اتحاذ شده باعث شد، نه تنها از افزایش متغیرهای کلان جلوگیری شود، بلکه این شاخص به کانال 30 درصد وارد شود. 
فرزین در خصوص کاهش رشد نقدینگی یادآور شد: سیاست‌های پولی، نقدینگی را که به بالای 40 درصد رسیده بود، وارد کانال 20 درصد کرد و در حال حاضر نقدینگی حدود 25 درصد است. 
وی با بیان اینکه پایه پولی که به بالای 40 درصد رسیده بود، هم اکنون به کانال 20 درصد وارد شد افزود : این درحالی است که این شاخص در دوره‌ای به 23 درصد هم رسید و در حال حاضر زیر 25 درصد است.
برقراری نظم پولی در اقتصاد کشور
رئیس هیأت عالی در بانک مرکزی خاطرنشان کرد: پایه پولی ماحصل مطالبات بانک مرکزی از دولت، مطالبات بانک مرکزی از نظام بانکی و دارایی‌های ارزی است. به عبارتی 3 متغیر اساسی روی پایه پولی تأثیر می‌گذارند. وقتی پایه پولی حدود 20 درصد کاهش پیدا می‌کند، به این معنی است که نظم پولی در اقتصاد کشور برقرار شده است و این متغیر؛ مهار شده است. 
فرزین رشد پول را به‌ عنوان یکی دیگر از متغیرهای کلان اقتصادی برشمرد و گفت: رشد پول یک متغیر پیش‌نگر است که رقم آن به حد بالایی رسیده بود. در برخی سال‌ها این متغیر به 60 تا 70 درصد هم رسیده بود. اما در سال جاری عدد رشد پول به زیر 20 درصد رسید که نشان‌دهنده آن است که سیاست‌های کشور موفق بوده و انتظارات تورمی کنترل شده است.
کاهش نرخ رشد تورم تولید کننده به 25 درصد
این مقام مسئول با بیان اینکه تورم تولید کننده در حال حاضر در کانال 20 رصد قرار دارد گفت: در شهریور 1400 تورم تولیدکننده کل 82 درصد و تورم نقطه به نقطه تولیدکننده 70 درصد بوده است. خوشبختانه تورم تولیدکننده از 82 درصد، در ماه گذشته به 22 درصد کاهش پیدا کرده است. تورم نقطه به نقطه تولیدکننده نیز به 25 درصد کاهش پیدا کرده است. 
اقتصاد ایران در صدر رشد اقتصادی کشورهای منطقه
فرزین با اشاره به اینکه در حال حاضر با مدیریت شبکه تحریم در عموم متغیرهای پولی به سطح تعادلی بلند مدت برگشته‌ایم افزود: ‌با تدابیر اتخاذ شده شاهد کنترل همزمان رشد پول و تحقق رشد اقتصادی هستیم بنابراین همزمان با کنترل پول، رشد هم محقق شده است و میانگین نرخ رشد 5 درصد حفظ شده است. 
وی تصریح کرد:‌ رشد ایران در منطقه بالاترین رشد در منطقه بوده است. متوسط 10 ساله نرخ رشد 0.5 درصد بوده که در طی دولت سیزدهم به 4.5 درصد رسیده است. نرخ رشد بدون نفت نیز از 1.2 به 4 درصد رسیده است. 
وی افزود: بر اساس اعلام بانک جهانی در سال 2023 رشد اقتصادی ایران 5 درصد بوده است و در سال 1402 نیز رشد اقتصادی 5 درصد محقق شده است ، بنابراین بر اساس آمار جهانی و داخلی، ایران بالاترین نرخ رشد را در بین کشورهای منطقه داشته است. این در حالی است که نرخ رشد عربستان در همین مقطع منفی بوده است و یا نرخ رشد ترکیه 4.5 درصد و نرخ رشد سایر کشورهای منطقه زیر 4 درصد بوده است. 
 وی متوسط نرخ رشد ده ساله بخش صنعت ( 1391-1399)‌ را 0.7 درصد بود و متوسط رشد این شاخص در دوره 25 ساله (‌1376-1399) را 5.3 درصد اعلام کرد و افزود: ‌نرخ رشد این بخش در دوره سه ساله دولت سیزدهم به 6.5 درصد رسید. 
فرزین افزود: رشد مصرف خصوصی در مدت 10 ساله 91 تا 99 منفی 0.3 درصد بوده است. این متغیر در دوره 25 ساله 3.4 درصد بوده و در دولت سیزدهم به 6.3 درصد رسیده است. 
رئیس کل بانک مرکزی گفت: میانگین رشد تشکیل سرمایه ثابت کل طی دوران 10 ساله( 1391-1399)‌ منفی 7.1 درصد بود. در طی دوره 25 ساله (‌1376-1399) 1.8 درصد بوده و خوشبختانه در دولت سیزدهم این شاخص به 6.3 درصد رسیده است. همچنین میانگین رشد تشکیل سرمایه ساختمان در دوره 10 ساله ( 1391-1399)‌ منفی 4.8 درصد بوده است. در دوره 25 ساله (‌1376-1399) 2.1 درصد بوده و در حال حاضر این شاخص به 3.2 درصد رسیده است.
فرزین با اشاره به تأثیر مثبت سیاست‌های ارزی مناسب و تخصیص مناسب ارز به بخش‌های مربوط در افزایش میانگین رشد تشکیل سرمایه در ماشین‌آلات گفت: میانگین رشد تشکیل سرمایه در ماشین‌آلات در دوره 10 ساله( 1391-1399)‌، منفی 9.9 درصد بوده است که این شاخص در دوره 25 ساله (‌1376-1399) 1.7 درصد و خوشبختانه در دولت سیزدهم دو رقمی شده و به مثبت 11.8 درصد رسیده است. 
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص سرمایه‌گذاری بخش صنعت بر اساس آخرین اعداد سال 1402 به دو متغیر اصلی اشاره نمود و اظهار کرد: جوازهای تأسیس و پروانه بهره‌برداری دو متغیر تأثیرگذار در سرمایه‌گذاری در بخش صنعت است و رشد جوازهای تأسیس نشانه سرمایه‌گذاری در آینده است. پروانه بهره‌برداری هم نشان‌دهنده آن است که چه مقدار از جوازهای صادره بهره‌برداری شده است. 
وی تصریح کرد: خوشبختانه در مورد جوازها، سرمایه‌گذاری حقیقی (تورم زدایی شده ) 19.7 درصد رشد داشته است. پروانه‌های بهره‌برداری هم 54.5 درصد رشد داشته که نشان می‌دهد اتفاق خوبی در خصوص سرمایه‌گذاری صنعتی صورت گرفته است.
کاهش شکاف طبقاتی حاصل سیاستهای دولت سیزدهم
فرزین درخصوص کاهش ضریب جینی پس از چندین دهه نیز گفت: یکی از شاخص‌های اهداف عدالت اجتماعی ضریب جینی است. ضریب جینی عددی بین صفر تا یک است. هرچه این عدد به صفر نزدیکتر باشد، نشان می‌دهد درآمد عادلانه‌تر است و هرچه به یک نزدیکتر باشد نشان می‌دهد توزیع درآمد ناعادلانه است. 
وی ضمن اشاره به اینکه ضریب جینی در مناطق روستایی بهتر از مناطق شهری است افزود: به‌طور تاریخی، ایران ضریب جینی حدود 40 درصد دارد که این عدد گاهی به 42 یا 43 درصد هم رسیده است. در برخی دوران‌ها هم به دلیل بعضی سیاست‌ها به 37 درصد یا 39 درصد هم کاهش پیدا کرده است. 
فرزین با تأکید بر اینکه ضریب جینی در کشور رو به بهبود است گفت: خوشبختانه در سال 1402 ضریب جینی به 36 درصد کاهش پیدا کرده است و دلیل اصلی آن هم بکارگیری چندین سیاست است که یکی از آنها مردمی‌سازی یارانه‌ها و افزایش شدید آن بود. سیاست دیگر طرح کالابرگ بود. یکی دیگر از سیاست‌ها شمولیت مالی گسترده‌ای است که در کشور اتفاق افتاده است. در حال حاضر عموم خانوارها دسترسی لازم را به تسهیلات مالی مانند وام قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری در شرایط مختلف پیدا کرده‌اند. 
وی افزود: در دهه 90 بدترین ضریب جینی را در سال 97 داشته‌ایم که 42 درصد بوده است. در سال 1400 این شاخص به 40 درصد رسیده است و در حال حاضر بر اساس آمار بانک مرکزی 36.1 درصد است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1145072/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پزشکیان خاتمی نیست

عصرایران نوشت: از بازرگان تا عشقی!

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

یک دقیقه از زیبایی‌های خط راه آهن گروسمونت

نظرتان درباره این نقاشی حرفه ای چیست؟

پزشکیان: اگر توان دفاعی را نداشتیم، جنایتکاران علیه مردم ما جنایات می‌کردند

گسترده‌ترین تظاهرات در تل آویو از آغاز جنگ غزه

جزئیات طرح رژیم صهیونیستی برای اشغال دائمی محور فیلادلفیا

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان

رقابت با همسایه طماع

رانت مومنانه

تحلیل مسعود نیلی از ترس مواجهه با ناترازی‌های اقتصاد ایران

بی‌تفاوتی بازار به استعفای عشقی

آسانسور جالبی در کشور چک

تمساح تازه متولد شده

کار فرهنگی نوح نبی

فضای مخفی آرامگاه فردوسی

نالد به حال زار من!

حضرتی گزارش داد؛ مسئولیت برگزاری نخستین نشست خبری پزشکیان با کیست؟

مطهرنیا: با یک تلفن از دانشگاه آزاد قم اخراج شدم

پاسخ رهبر انقلاب به گزارش عملکرد ستاد اجرایی فرمان امام: از آقای فتاح تشکر شود

واکنش ثابتی به حواشی انتشار فرم انصرافش از وام مسکن

رئیس سابق کمیسیون اصل 90: اگر عشقی آن موقع که تذکر دادم، برکنار شده بود نه مال مردم می‌رفت، نه آبروی خودش

تجمع معترضان مقابل محل اقامت نتانیاهو

چین خطاب به آمریکا: ما تهدید نیستیم بلکه یک فرصت می باشیم

خشم مردم فرانسه از تصمیمات ماکرون

جنین با تلی از ویرانه؛ عقب‌نشینی صهیونیست‌ها پس از 10 روز

رکوردزنی تهران در آمار شاغلان فقیر

تصورتان از تایلند چیست؟

نفی دوقطبی‌سازی

قحطی بنزین در شهرهای شمالی

اولین اظهارنظر مدیرعامل تلگرام پس از آزادی

اعلام خط قرمز ایران

وزیر تعاون: یارانه 13 هزار معلول به‌زودی پرداخت می‌شود

تحلیل احمد میدری از خطای بزرگ ایران در مسیر توسعه

سخنگوی مرکز مبادله: بیش از 25 هزار قطعه سکه فروخته شد

سوختن یک سیارک کوچک در آسمان فیلیپین

دگردیسی سوسک ها در نوعی "گهواره" خاکی

نقاره زنی در صحن های حرم امام رضا (ع)

تنهاترین تولد در مریخ

امیرحسین مدرس مجری فصل جدید «سرزمین شعر» شد

سخنرانی کمتر دیده‌شده آیت‌الله خامنه‌ای در دومین سالگرد واقعه کشتار 17 شهریور

9 ضربه ایران به تروریست‌ها؛ سه مقر گروهک‌‌ها در استان سلیمانیه تخلیه شد

جنایات وحشیانه اسرائیل در زندان‌ها علیه فلسطینیان

ویدئویی دردناک از کودکانی که در اردوگاه پناهندگان النصیرات مجروح شدند

فرود جنگنده های آلمان در فنلاند در 180 کیلومتری مرز روسیه

بذل‌وبخشش فرانسه از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای اوکراین

حمله پهپادی حزب‌الله به مقر فرماندهی لشکر 91 ارتش رژیم صهیونیستی

خانواده‌های اسرای اسرائیلی: نتانیاهو در حال کارشکنی در مذاکرات غزه است

روایت تجارت نیوز از رکوردشکنی تعداد و مبلغ تراکنش های بانکی