ایران پرسمان

آخرين مطالب

بازی هم‌زمان قدرت هسته‌ای منطقه با تهران و ریاض تحلیل روز

بازی هم‌زمان قدرت هسته‌ای منطقه با تهران و ریاض
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سفر رئیسی به پاکستان تنها چند روز پس از دو سفر کلیدی عربستان انجام شد. فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه با هدف «تقویت همکاری‌های اقتصادی دوجانبه» به اسلام آباد سفر کرد و پس از آن طلال العتیبه، معاون وزیر دفاع، با فرماندهان ارشد نظامی «برای نهایی کردن پروژه‌های دوجانبه مرتبط با دفاع» دو روز را در پاکستان گذراند.
 در 24 آوریل، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، پس از یک سفر سه روزه تجاری به اسلام آباد، لاهور و کراچی، پاکستان را ترک کرد. میزبان اصلی او شهباز شریف، نخست وزیر بود، اما او همچنین با ژنرال عاصم منیر، رئیس ستاد ارتش، که قدرت نهایی را در پاکستان دارد، ملاقات کرد.
در 23 آوریل، خبرنگاران از ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در مورد این دیدار پرسیدند و پاسخ دقیقی دریافت کردند: «به طور کلی، ما به هر کسی که معامله تجاری با جمهوری اسلامی ایران را در نظر دارد توصیه می‌کنیم از خطر بالقوه تحریم‌ها آگاه باشد.» ارتباط هسته‌ای تاریخی بین دو کشور البته مورد اشاره قرار نگرفت: نیروگاه‌های غنی‌سازی اورانیوم و دانش هسته‌ای ایران ناشی از تلاش‌های دانشمند فقید پاکستانی دکتر عبدالقدیر خان در دهه‌های 1980 و 1990 است.
به نوشته سیمون هندرسون، در وبگاه موسسه واشنگتن، در حال حاضر، اسلام آباد بیش از همه مشتاق احیای پروژه تامین گاز طبیعی ایران است که به دلیل تحریم‌ها به تعویق افتاده است. این قرارداد شامل ساخت خط لوله‌ای است که از میدان عظیم دریایی پارس جنوبی ایران تا کراچی، بزرگترین شهر پاکستان امتداد می‌یابد. در مجموع، طبق گزارش‌ها، سفر رئیسی به پاکستان منجر به انجام معاملات دوجانبه به ارزش 10 میلیارد دلار در ده سال آینده شد. بر اساس یک بیانیه مشترک یک توافق تجارت آزاد نیز «به سرعت نهایی خواهد شد.»
علاوه بر این، انتظار می‌رفت که دو رهبر در مورد تبادل آتش در سراسر مرز مشترک خود در ماه ژانویه گفتگو کنند، اگرچه معلوم نیست که آیا چیزی اساسی در مورد این موضوع گفته شده است یا خیر. تهران پیشتر پاکستان را به پناه دادن به شبه نظامیان مخالف جمهوری اسلامی ایران متهم کرده بود.
سفر رئیسی تنها چند روز پس از دو سفر کلیدی عربستان انجام شد: فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه با هدف «تقویت همکاری‌های اقتصادی دوجانبه» به اسلام آباد سفر کرد و پس از آن طلال العتیبه، معاون وزیر دفاع، با فرماندهان ارشد نظامی «برای نهایی کردن پروژه‌های دوجانبه مرتبط با دفاع» دو روز را در پاکستان گذراند.
تنها سه هفته قبل از آن، خالد بن سلمان، وزیر دفاع، برادر کوچک‌تر ولیعهد محمد بن سلمان، مهمان افتخاری رژه نظامی سالانه پاکستان بود که شامل موشک‌هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای بود. قابل ذکر است که ایالات متحده تحریم‌هایی را در 19 آوریل اعلام کرد که چهار تامین کننده برنامه موشک‌های بالستیک پاکستان را هدف قرار می دهد؛ سه تامین کننده در چین و یک مورد در بلاروس.
ممکن است در دیدارهای اخیر پژواک‌های تاریخی به گوش سیاستگذران رسیده باشد. طی دهه‌های 1970 و 1980، پاکستان با این فرض که موشک‌های پاکستانی «چتر هسته‌ای» به پادشاهی می‌بخشد، از حمایت مالی عربستان سعودی برای تولید تسلیحات هسته‌ای برخوردار شد. این تفاهمات مخفی ظاهراً پس از هر تغییر در رهبری در هر دو کشور تجدید شده است. اخیراً، ژنرال منیر بلافاصله پس از به قدرت رسیدن نخست‌وزیر شریف در ماه گذشته، چندین روز را در پادشاهی گذراند و با شاهزاده بن‌سلمان و دیگر مقامات ارشد دیدار کرد.
اقتصاد بر هر مسئله‌ای مربوط به غزه سایه افکنده است
اگر چه وسوسه انگیز است که همه این بازدیدها را از نظر بحران جاری غزه و تشدید تنش اخیر جمهوری اسلامی ایران با اسرائیل ببینیم، برنامه‌های هر سفر احتمالاً از ماه‌ها قبل برنامه ریزی شده بود. به نظر می‌رسد که وضعیت اقتصادی آشفته پاکستان همچنان محرک اصلی این سفرها باشد. انتظار می‌رود هفته آینده، شریف برای دومین بار در یک ماه گذشته «برای پیشبرد مذاکرات سرمایه‌گذاری» به عربستان سعودی سفر کند. او در اولین سفر خود به جده و مکه سفر کرد و سپس با بن‌سلمان دیدار کرد تا در مورد بسته سرمایه‌گذاری برنامه ریزی شده 5 میلیارد دلاری گفتگو کند. رسانه‌های پاکستانی همچنین گزارش می‌دهند که ام‌بی‌اس، به زودی از پاکستان بازدید خواهد کرد، اگرچه این ممکن است تفسیری زودهنگام از پذیرش رسمی این دعوت توسط ریاض باشد.
تنش‌های ادامه دار اسلام‌آباد با رقیب هسته‌ای خود، هند، احتمالاً بخشی از این دیپلماسی را نیز هدایت می‌کند. علاوه بر این، برادر شریف - نخست وزیر سابق نواز شریف - در حال حاضر در یک دیدار «خصوصی» پنج روزه از چین، شریک تجاری اصلی پاکستان و رقیب استراتژیک هند، به سر می‌برد.
پیچیدگی دیگر این است که دکتر خان، دانشمند هسته‌ای پاکستان همچنین روابط نزدیکی با عربستان سعودی داشت و علاوه بر فعالیت‌های شناخته شده‌اش با جمهوری اسلامی ایران، لیبی و کره شمالی، از آنجا بازدیدهای متعددی داشت. بر این اساس، خاورمیانه به شکلی گسترده‌تر متحیر خواهد شد که چطور این همه دیپلماسی با تمایل واشنگتن برای تامین فناوری غنی‌سازی اورانیوم به ریاض به عنوان بخشی از یک توافق دیپلماتیک بزرگتر برای عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی، مطابقت دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1116807/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فهرست کالاهای دریافت کننده ارز اعلام شد

آبشار دتیان؛ چهارمین آبشار بزرگ آسیا

تلاش خادمان رضوی برای گل آرایی حرم سلطان زیر بارش شدید باران

تصاویر هولناک از شلیک یک پدر به سمت نوزادش و به آتش کشیدن خانه!

شمارش معکوس برای پرتاب ماموریت کشف اسرار قطب‌های زمین

معنای لغوی کلمات در فرهنگ و ادبیات فارسی

وعده مخبر در بازدید میدانی از مناطق سیل زده مشهد: برای پیگیری و جبران خسارات در کنار مردم خواهیم بود

توئیت موسوی در آخرین روز مأموریتش بعنوان سفیر ایران در آذربایجان

واکنش رئیس دیوان عالی کشور به مصوبه تعطیلی شنبه‌ها: از یک مجلس انقلابی بعید بود

روایت پزشک لس‌آنجلسی از رنجی که مردم غزه می‌کشند

انتخاباتی به بزرگی 27 کشور!

پایان درگیری‌ها؛ مقامات طالبان و پاکستان به مذاکره نشستند

ریزش سنگین شاخص کل بورس در آغاز معاملات

سقوط‌ آزاد دلار؟

پورابراهیمی: مجلس درباره وضعیت بازار سرمایه جلسه فوق‌العاده برگزار کند

راهنمای خرید میز تنیس و فوتبال دستی

وزیر کار: به‌روز رسانی اطلاعات «درآمدی» ایرانیان؛ دهک‌بندی‌ها «دقیق» می‌شوند

پاسخ نماینده مجلس به علت دسترسی به پلتفرم های فیلتر شده

عرضه پنج خودرو در سامانه خودروهای برقی؛ سامانه از دسترس خارج شد!

راه اندازی غرفه نمایشگاهی تجهیزات پزشکی جانبازان توسط تشکل‌های ایثارگری

لحظه تلخ سقوط مهماندار از هواپیما به خاطر اشتباه مسئول پله!

مسابقه بین گربه‌ها برای دویدن روی تردمیل

با به دست آوردن رگ خواب می‌توانید طرف مقابل را بخوابانید

هوش مصنوعی چه کمکی به بازار نشر می‌کند؟

بازدید میدانی مخبر از مناطق سیل زده شهر مشهد

بازدید مشترک روسای جمهور ایران و آذربایجان از سد قیز قلعه‌سی

فرزند حمید نوری: پدرم حتی اجازه تماس تلفنی با خانواده را ندارد

رابطه بین دموکراسی و اعتماد عمومی به پارلمان در کشورهای مختلف

سد «قیزقلعه‌سی» با حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان افتتاح شد

خوش‌آمد گویی پیرمرد ترک‌زبان به رئیس‌جمهور: برای مردم این منطقه دوستی و محبت آوردی

حمله وحشیانه پلیس نیویورک به شرکت کنندگان در تظاهرات حمایت از فلسطین

درگیری شدید اطراف دفتر نتانیاهو

بمباران اطراف بیمارستان کمال عدوان غزه

وام بدهید، بچه بیاورند

تلاش برای کنترل بحران

نماینده مجلس: مردم نگران مالیات نباشند، تا 4 خانه مشمول مالیات نمی‌شود

پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی به تاخیر افتاد

دستورالعمل اسقاط خودروهای فرسوده ابلاغ شد

فرود عجیب و استثنایی بوئینگ 767 در باد و باران

اینجا آمازون نیست؛ عسلویۀ خودمان است

گوناگون/ نقاشی 400 ساله‌ای که یک پادشاه را «عاشق» کرد

ایلان ماسک برای راه‌اندازی استارلینک وارد اندونزی شد

تنها راه التیام سوگ!

فرمانده نیروی دریایی ارتش: دریادلان ما با اقتدار جلوی بیگانگان می‌ایستند

چرا میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس زیر 50 درصد است؟

زمزمه صلوات خاصه امام رضا(ع) توسط رهبر انقلاب

معترضان خیابان‌ها در تل آویو بستند

حمله مقاومت عراق به ایلات اشغالی

صهیونیست‌ها کف خیابان‌های تل‌آویو به جان هم افتادند

بازداشت وحشیانه حامیان فلسطین توسط پلیس نیویورک